Hrášková polévka a la Zdeněk Pohlreich ANO, ŠÉFE!
Potřebné ingredience
drůbeží bujón, hrášek (čerstvý nebo zmražený), pórek, cibule, česnek, máslo, smetana, pepř, sůl, rohlík
Postup přípravy
Na másle osmahneme bílou část pórku, stroužek česneku, půlku větší cibule a hrášek (u zmraženého celý sáček). osolíme, opepříme, přilejeme vývar, tak aby sahal asi 2cm nad…
Květáková
Potřebné ingredience
květák, zelenina, sušené houby nebo čerstvé, sůl, pepř, kousek másla a hl. mouka, vegeta, popř. magi kostky
Postup přípravy
do hrnce dám rozebraný květák na menší růžičky, popř. ho pokrájím. Přidám ještě další zeleninu - mrkev, hrášek, kukuřici - kdo co má rád. Já většinou dávám mraženou směs. Přidám…
GULÁŠOVKA S FAZOLEMA.
Potřebné ingredience
2.PLECHOVKY ČERVENÝCH FAZOLÍ ,2-3 CBULE,25DK ANGLICKÉ SLANINY,3 NOŽIČKY DUNAJSKÉ KLOBASY,BRAMBORY DLE UVÁŽENÍ,2 POLÉVKY GULÁŠOVKY V SÁČKU,ČERVENÁ PAPRIKA MLETÁ.,MALINKO SÁDLA .
Postup přípravy
SLANINU A KLOBASU OSMAHNU DOHROMADY PŘIDÁM CIBUL NAJEMNO KRÁJENA ZESKLOVATĚT . BRAMBORY NAKOSKY A PŘILIJU HORKOU VODU.4 LITRY PAPRIKU .NEŽ SE DOVAŘEJ BRAMBORY DÁT 2 SÁČKY LEPŠÍ…
Krémová dýňová polévka
Potřebné ingredience
800 g očištěné dýně – vydlabaná a odříznutá od kůry – tzn. čistá dužina 250 g Ricotty, případně měkký tvaroh 80 g másla 4 plátky Pancetty – angl. slanina snítka tymiánu 120 g mražených hub sůl a bílý pepř dle chuti
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na kostky cca 2 na 2 cm (pokud nebudou na kostky, nevadí. Já vydlabávala dýni lžíci na zmrzlinu), dáme na vytřený pekáček máslem a 15min pečeme v troubě na 180°C. …
celestýnské nudle
Potřebné ingredience
100 g hladké mouky, půl lžíčky kypřícího prášku, 1 vejce, mléko, špetka soli
Postup přípravy
Vše smícháme v hladké těsto, na rozpáleném oleji usmažíme.Stočíme a nakrájíme na spirálky(nebo nestočíme a krájíme na nudličky).Dáme na talíř a zalijeme horkou polévkou.
ZELNAČKA
Potřebné ingredience
Potřebujeme: kysané zelí sáček nebo sklenice, hrst sušených hub, 30 dkg kabanosu nebo klobásy, krájíme na kolečka, 10 dkg slaniny, 1 lžička sladké papriky, 1 l mléka, 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, sůl, pepř
Postup přípravy
Propláchneme kysané zelí a dáme vařit spolu se sušenými houbami a nakrájeným kabanosem.Dáme vyškvařit na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme sladkou papriku,jen krátce osmahneme…
Staročeská bramboračka s houbami-DĚKUJI MOOOOOC…
Potřebné ingredience
Příprava Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečk. Mezitím přivedeme do varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené brambory. Zamícháme a vaříme doměkka. Při přípravě jíšky rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 250 ml studené vody, rozmíchme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit a občas ji promícháme. Oloupaný česnek nahrubo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, celerovou natí, pepřem a solí.
Postup přípravy
Ingredience
500 g brambor, 1 hrubě nastrouhaná mrkev, půlka nastrouhaného celeru, 1 nastrouhaná petržel, 1 cibule, 50 g sušených hub, 1 lžička majoránky, 1 lžička čerstvé…
MOC DOBRÁ CELEROVÁ POLÍVKA
Potřebné ingredience
celer,máslo,hl.mouka,sůl,vývar(masox),žloutek,smetana,petrželka,citron,žemle
Postup přípravy
Celer nastrouháme a osmahneme na másle.Mezitím si uděláme zasmažku s másla a mouky,zředíme ji vývarem popř vodou a masoxem a dobře provaříme.Přidáme osmahnutý celer.Nakonec…
Boršč
Potřebné ingredience
2 červené řepy uvařené, cibule, česnek, hovězí a vepřové maso, brambory, kořenová zelenina, protlak, hlávkové zelí1/2,koření(bob.list ,nové koření, celý pepř),sůl, cukr,ocet
Postup přípravy
na oleji osmažíme cibuli na to hodíme maso a trochu orestujeme,zalijeme vodou,můžeme přidat masox,koření, necháme vařit do změknutí.Mezitím si pokrájíme zelí, zeleninu.Na pánvi na…
bílá smetanová francouzská cibulačka s houbami
Potřebné ingredience
5 velkých cibulí, máslo, olej, hl. mouka, voda, 2 kostičky hovězího bujonu ( nebo domácí vývar ), houby namočené v mléce, podravka ( solčanka ), 1 kelímek sladké smetany ke šlehání, sušená petrželka
Postup přípravy
nakrájíme cibuli na půlkolečka, a orestujeme na másle velmi do měkka a zesklovatění, zaprášíme moukou uděláme cibulovou jíšku a zalejeme vývarem nebo vodou a přidáme bujon,…