Vydatná fazolová polévka
Potřebné ingredience
250g červených fazolí, 2 klobásy (nebo 1 klobása a 1 polopárek), 1 velká mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, sůl, pepř, 1 lžíce majoránky, hrst petrželky, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, 1 lžíce sáda, 3 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je v téže vodě uvaříme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu, uzeninu, česnek, bobkové listy, vegetu a…
♥ Krémová cuketová polievočka s opekancami ♥
Potřebné ingredience
2 cukety, zemiaky, maslo, zeleninový bujon, čierne korenie, kyslá smotana, rožky alebo chlebík,cesnak podla chuti
Postup přípravy
Na masielku si popražíme na kocky nakrájané cuketky......zalejeme vodou....pridáme zemiačky....varíme....pridáme zeleninový bujon a čierne korenie.....všetko varíme do mäkka...…
♥ Kelová polievka ♥
Potřebné ingredience
Kel,klobáska,zemiaky, soľ,vegeta, čierne korenie, majorán, olej, cibuľa ,cesnak
Postup přípravy
Kel si nakrájame na rezance a dáme do vody variť...posolíme, pokoreníme......ked bude polomäkký pridáme na drobno nakrájanú klobásku a zemiaky a varíme do mäkka.....na olejí si…
Dýňová polévka
Potřebné ingredience
cca 500g dýně, 2-3 mrkve, 1 bramboru, 1 cibuli, 1 jablko, může být kousek celeru a kořenové petržele,olej, sůl, bílý pepř, zelená petrželka či libeček co kdo rád, 1 lučina kostka nebo tavený sýr 1-2 obdelníčky, můžeme zjemnit smetanou či kouskem másla. Já ke konečnému dochucení používám solčanku - to je něco jako podravka, ale zdravější bez glutamátu a tak.
Postup přípravy
Vše oloupeme a pokrájíme na kosky. Na troše oleje zpěníme cibulku, poté vsypeme všechnu zeleninu a krátce osmahneme. Podlejeme vodou a dusíme do změknutí, vše rozmixujeme, pak…
španělské Gazpacho nejen do letních dnů
Potřebné ingredience
Na 8 porcí 1 kg zralých rajčat, 400g salátové okurky, 400 g zelené papriky, 200 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 červené papriky, 200g rohlíku nebo chleba rozdrobeného, 1/2 dl extra virgen olivového oleje, 1/4 balsamikového octa, trochu sůl na dochucení ,studené voda a do letních dnů z ledových kostek tříšť
Postup přípravy
Postup-
Nejprve očistíme a nakrájíme na kostičky všechny ingredience, rajčata, okurky, zelené papriky, česnek rozmačkaný lehce se solí a cibulí.
Rohlíky nebo chléb namočíte…
Tomatová italská polévka- Zuppa di Pomodori
Potřebné ingredience
2 cibule - 2 stroužky česneku - 1 plechovka oloupaných rajčat - 4-5 čerstvých oloupaných rajčat - 2 bobkové listy - mletý pepř 4 barev - sůl - lžička cukru - smetana - máslo - nastrouhaný parmigiano = parmazán ( nebo jiný sýr podobný parmazánu třeba Grattugiato Fresco) - čerstvá bazalka (když není určitě postačí sušená)
Postup přípravy
Na másle osmahnu cibuli s utřeným česnekem ( necháme jen zesklovatět), přidám plechovku rajčat a čerstvá oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky. Bobkový list, pepř, sůl a vařím…
Brokolicová polévka se smetanou
Potřebné ingredience
Brokolice máslo mouka nové koření pepř masox sojovka smetana
Postup přípravy
Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a dáme vařit na 5 minut do vroucí osolené vody. Pak brokolici vyjmeme a pokrájíme nadrobno.
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme…
Dršťková z kuřecích žaludků
Potřebné ingredience
500g kuřecích žaludků,1 větší cibule,20g ml.papriky.60g sádla,česnek 3 stroužky.50g kečupu.50g hl.mouky,sůl.kmín,majoránka,pepř
Postup přípravy
Žaludky očistíme a uvaříme v osolené vodě s kouskem cibule doměkka-hotové scedíme.Na sádle si osmahneme nakrájenou cibuli ,přidáme mouku-uděláme světlou jíšku,přidáme papriku…
Silná slepičí polévka s drožďovými knedlíčky
Potřebné ingredience
1 celá slepice, 1 větší cibule neoloupané, kousek pórku, 2 mrkve, 1 větší petržel, kus celeru, 2 stroužky česneku, pokud máte, tak kousek bílého zelí, květáku, kedlubny, snítka libečku, snítka zelené petrželky, snítka celerové naťe, 2 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře, sůl, 1/2 - 1 čerstvé rajče. Drožďové knedlíčky - viz moje recepty.
Postup přípravy
Omytou slepici dáme pozvolna vařit do studené vody. Až začne vařit, naběračkou odebereme pěnu a přidáme nové koření a pepř. Velmi mírným varem (2-3hod) necháme slepici táhnout.…
Indická krémová polévka (vegan)
Potřebné ingredience
cibule kořenová zelenina červená čočka zeleninový bujon bez glutamátu předvařený žlutý hrách brambory kari kurkuma sůl česnek sojová smetana provamel
Postup přípravy
Na oleji si orestuju cibulku a přidám kořenovou zeleninu (mrkev,celer,petržel), červenou čočku, předvařený žlutý hrách, brambory, zeleninový bujon bez glutamátu,kari a kurkumu a…