Zapékaná čočka
Potřebné ingredience
1 velká cibule,máslo,olej,2 stroužky česneku,1/2 balení uvařené čočky,bylinky,nastrouhaný sýr(já použila Goudu 200g),pepř,sůl,2 vejce
Postup přípravy
Cibuli nakrájenou najemno necháme zesklovatět na rozehřátém másle+oleji. Přidáme najemno nasekaný česnek a ještě chvilku orestujeme. Odstavíme z ohně a vmícháme uvařenou čočku s…
Cizrnové kari
Potřebné ingredience
Porce: 4; SUROVINY: 200g cizrny, 1 červená paprika, 2 rajčata, 250ml vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, 1 červená chilli paprička, ½ lžičky mleté kurkumy, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička mletého koriandru, 1 bobkový list, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme. Druhý den slijeme a dáme vařit. Olej rozpalíme, přidáme kmín, chilli papričku a bobkový list. Krátce opečeme, dokud nezačne kmín praskáním „poskakovat“…
Congrí - kubánské národní jídlo
Potřebné ingredience
Kubánské congrí je něco jako hustá fazolová polívka nebo guláš, moc nám na Kubě v originále chutnalo a pak moc doma chybělo, tak jsem si ho upravila pro české podmínky. Chudí Kubánci ho většinou jedí bez masa, já tam dala kousek hovězího, ale je vlastně jedno, jaký se tam dovnitř dá – hovězí, vepřové, drůbeží – oni to mají tak, že co zrovna letí kolem, tak tam vrazí... ,o) Když nám congrí chybělo, hledala jsem recept na netu, našla jsem jich plno, různě poupravovaných asi dle autorovy chuti, já si z toho udělala nějaký nejjednodušší výcuc, protože co jsme tam jedli, bylo jednoduše vařený, takže ve výsledku ho vařím asi tak nějak následovně:
Postup přípravy
Z tohoto množství uděláme congrí asi pro 8 lidí.
Potřebujeme:
Balíček fazolí (tmavý jsou určitě lepší, v originále se používají černé - fazole negro), balení cca 450g
CIZRNA a těstoviny" pasta e ceci" po italsku…
Potřebné ingredience
500g cizrna,už uvařená,nebo sterilovaná,1 mrkev ,kousek celeru(dávám řapíkatý)půl cibule,1česnek,320g těstovin,rajčata z plechovky - asi 200g...zeleninový vývar(třeba i z kostky) sůl pepř oliv.olej,větvička rozmarýny
Postup přípravy
zeleninu nakrájíme na jemno a dáme osmahnout na oliv.oleji,na mírném ohni necháme alespon 15min. smažit
přidáme kousky rozmarýny, scezenou cizrnu,zalijeme zeleninovým vývarem…
Cizrnový salát-výborný a zdravý
Potřebné ingredience
Cizrna, brambory (nejlépe salátové) květák, olivový olej, citrón nebo pár kapek balzamikového octa, sůl, pepř nebo jiné koření dle chuti.
Postup přípravy
Cizrnu předem namočíme (nejlépe přes noc) a pak uvaříme (cca hodinu je potřeba vařit). Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky či prolisujeme, květák…
Šumajstr
Potřebné ingredience
Menší fazole,kroupy,cibule,slanina,kousek uzeného.
Postup přípravy
Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka.Zvlášť uvaříme stejný poměr krup.
Usmažíme cibulku a slaninku a kousek uzeného.
Fazole i kroupy scedíme promícháme a omastíme.
***Suprové a rychlé fazole v tomatě***
Potřebné ingredience
Konzerva bílých fazolí v tomatě Bonduelle,cibulka,troška sádla,majoránka,česnek,vegeta,ostravská klobáska,anglická slanina.
Postup přípravy
Na trošce rozehřátého sádla zpěníme dozlatova nakrájenou cibulku,přidáme nakrájenou klobásku i slaninu,krátce orestujeme,přidáme konzervu fazolí v tomatě/pokud nemáme,dáme…
Fazolový guláš
Potřebné ingredience
30 dkg bílých fazolí
20 dkg uzeného, uzeniny, anglické slaniny...nakrájené na kostičky
2 lžíce tuku
1 velká cibule nasekaná
2 lžíce mouky
1 lžička sladké a jedna pálivé papriky
3 lžíce kečupu
3 stroužky česneku (i více), usekaného
pažitka.
Postup přípravy
Fazole namočíme přes noc do studené vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. V kastrolu rozehřejeme tuk, osmahneme na něm cibuli, přidáme česnek, potom mouku, po…
Starocesky/Vanocni Kuba
Potřebné ingredience
Krupky, sadlo, susene houby, sul, pepr, vegetu, kmin, cesnek, majoranka
Postup přípravy
Dam varit susene houby. Krupky omeju, dam varit do papinaku + voda, sul, kmin, lzice sadla - kdyz je hrnec pod tlakem tak 6 min.
Da pekacku dam 2 lzice sadla rozehrat, nato…
Pangas s cizrnou, vynikající luštěnina!
Potřebné ingredience
pangas, cizrna, kečup (jaký kdo má rád), česnek a cibuli
Postup přípravy
Na střední nám dělali takovou kečupovou směs s cizrnou a od doby, co jsem na vysoké jsem to neměla, vzpomněla jsem si na to, až když jsem v Globusu viděla sáček s cizrnou a…