Jarní špenát, štouchané brambory a hovězí pečeně s…
Potřebné ingredience
Přiměřenou dávku čerstvých špenátových listů (dušením ztratí zhruba 80% svého objemu), mladý česnek, smetana 33%, sůl, pepř. Do šťouchaček vmícháme osmaženou cibulku s kvalitní voňavou slaninkou, dále čerstvé zelené bylinky nasekané na drobno (já měla nať jarní zelené cibulky, libeček, popř. jiné bylinky), sůl.
Postup přípravy
V kuchyni mám jaro ráda kvůli mladé čerstvé a zdravé zelenince, které je v této době dostatek a je potřeba toho náležitě využít a nasytit tělo vitamíny a minerály. Dnes nepůjde v…
Lečo bez vajec
Potřebné ingredience
Cibule, paprika, rajčata, točák, Gervais, sýr, sůl, pepř, olivový olej
Postup přípravy
Cibulku nakrájim na kostičky a lehce orestuji na olivovém oleji, přidám papriku (na proužky) a rajčata (klidně jen na čtvrtky) a po chvilce ještě točák (na plátky). Podle potřeby…
Pórkové sufflé
Potřebné ingredience
350 g pórku (část jsem nahradila květákem a kedlubnou), 1 lžíce olivového oleje, 125 ml zeleninového vývaru, 50 g mletých vlašských ořechů, 2 vejce, 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce čerstvých nebo 1 lžíce sušených bylinek, sůl a pepř
Postup přípravy
Pórky nakrájíme nadrobno (jestliže použijete i květák a kedlubnu - popřípadě jinou zeleninu, nakrájejte ji také nadrobno). Ve woku rozehřejme olej a asi 2 - 3 min. na něm opékáme…
Kedlubnové zelí
Potřebné ingredience
kedluben, máslo, sklenička vody, zeleninový bujon, sůl, pepř, nové koření
Postup přípravy
Nastrouháme kedluben, povaříme na másle dokud nezměkne. Podlijeme vodou, přidáme bujon a koření, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou.Až se voda téměř odpaří, je hotovo.
Brambory se smetanou-jako příloha
Potřebné ingredience
Brambory,anglická slanina,česnek,smetana na vaření nebo šlehačka,olej.
Postup přípravy
Nakrájenou slaninu orestujeme,přidáme česnek,uvařené a pokrájené brambory,chvíli restujeme a nakonec zalijeme smetanou.Vynikající jako příloha k přírodní vepřové panence,kořeněnou…
Brambory po řecku
Potřebné ingredience
Množství surovin dle strávníků: brambory uvařené ve slupce,cuketa,česnek,cibule,paprika,koření na americké brambory,rozmarýn
Postup přípravy
Brambory uveříme ve slupce,po vychladnutí oloupem.česnek nakrájíme na plátky a lehce podusíme na trošce oleje,přidáme cibuli na proužky,oloupanou cuketu na kolečka a papriku na…
Karfiolové ( květákové) kolieska
Potřebné ingredience
1 karfiol, 2-3 vajíčka, 7 lyžíc pšeničných klíčkov, 10 lyžíc krupice, soľ, olej
Postup přípravy
ak sa vám nechce variť a obaľovať karfiol, tak tu je jedna lenivšia verzia...rovnako chutná...ďalej v obrázkovom postupe...
Cuketový koláč,trochu jinak,než jsem našla zde...
Potřebné ingredience
90 dkg - 1kg cukety,15 - 20 dkg měkkého salámu,15 -20 dkg tvrdého sýra,3 - 4 vejce,1/2 sklenky oleje,1/2 kg hrubé mouky (pokud nebudete mít hrubou mouku,jak se stalo dneska mně :),můžete nahradit polohrubou)1 cibule,1 lžíce vegety,majoránka,česnek dle chuti,2 kypřící prášky,sůl(neměla by být,ale já trochu přidávám)
Postup přípravy
Cuketu,sýr a cibuli,nastrouháme na hrubo,salám nakrájíme na menší kostičky.Přidáme vše ostatní,pořádně promícháme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem…
Zapékaný květák s libečkem
Potřebné ingredience
1 menší květák, 6 větších brambor, hrst posekaného čerstvého libečku, 100g nivy, 4 vejce, 100g cihly, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, oblíbená kořenící směs, nejlépe adžika, 1-2 rajčata, olej na vymaštění pekáčku
Postup přípravy
1. Květák rozdělíme na růžičky a povaříme. Do vymazaného pekáče klademe plátky brambor. Osolíme, opepříme a posypememe libečkem. Nemáme-li čerstvý libeček po ruce, můžeme ke…
Kapustové maso
Potřebné ingredience
1 větší kapusta, 2 cibule, 1 vepř. konzerva, 2 vejce, sůl, pepř, česnek, podravka nebo vegeta, strouhanka
Postup přípravy
Kapustu očistíme, rozčtvrtíme a odřízneme tuhý košťál. Uvaříme v mírně slané vodě doměkka. Necháme okapat a nakrájíme na širší nudličky. Do velké mísy vložíme nakrájenou kapustu,…