Květákový nákyp
Potřebné ingredience
Květák, 2 vajíčka, starší celozrnné žemle / rohlíky / ,sůl, petrželová naťka, vegeta, pepř, mléko, smetana na vaření, 150g nastrouhaného sýra, malé cherry rajčátka na ozdobu, olej na vymaštení pekáčiku, 2 PL másla, 4 plátky drůbeží uzené šunky pokrájané na drobno
Postup přípravy
Květák uvaříme ve slané vodě do měkka, po uvaření roztlačíme lisem na brambory, starší pečivo nakrájíme a zvlhčíme mlékem, ke směsi přidáme žloutky, sůl, pepř,vegetu, naťku,…
Zapečený lilek s rajčaty
Potřebné ingredience
1 lilek, 3 rajčata, 250g anglické slaniny, 1 mozzarella, 250 - 300g eidamu, 1 smetana, sůl, česnek, olivový olej
Postup přípravy
Lilek nakrájíme na plátky a necháme vypotit, vodu vysajeme ubrouskem. Pekáček vymažeme olejem, naskládáme rajčata na plátky, kousky anglické a plátky mozzarelly, zakryjeme vrstvou…
Arabelčina dušená kapusta s vepřovými výpečky
Potřebné ingredience
1 hlávka kapusty, sůl, 3 stroužky česneku, olej, 1 cibule, hladká mouka, kmín drcený, půl masoxu
Postup přípravy
Omytou kapustu si nakrájíme na nudličky a spaříme.
Ve větším hrnci si zpěníme kousek špeku a 2 plátky anglické slaniny na kostičky na trošce tuku, pak k tomu přidáme na…
Brokolicové placičky
Potřebné ingredience
Brokolice čerstvá( může být mražená), 3 brambory, česnek 2 - 3 stroužky, sůl, 3 lžíce mouky, 2 vejce, 15 dkg tvrdý sýr, mléko, strouhanka - na obalení
Postup přípravy
Brokolici uvařit ( tak na půl), brambory a sýr rozstrouhat na hrubém struhadle, zasypat moukou, přidat česnek, vejce a mléko ( podle hustoty.) Zamíchat, vytvořit kuličky, ty…
Gratinovany fenykl (2)
Potřebné ingredience
4 fenykly,1 mala cibule,10 malych rajcatek,sul,oliv. olej,oregano,strouhanka a nastrouhany syr grana
Postup přípravy
Nejprve dam varit vodu do hrnce.Mezitim si nakrajim fenykl na osminky,rajcatka na pul a cibuli na tenke platky.
Do vrouci,osolene vody vsypu fenykl a varim asi 10 minut,pak…
Zapečený celer
Potřebné ingredience
1 větší celer, 500g brambor, 250 - 300ml smetany, 150 mléka, 3 stroužky česneku, trocha tymiánu, 1 lžíce dijonské hořčice, 200g anglické slaniny, 100g balkánského sýru, sůl
Postup přípravy
Celer oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, brambory také. Smetanu a mléko svaříme, přidáme prolisovaný česnek, hořčici, tymián, sůl, chvíli povaříme a odstavíme. Zapékací mísu…
"Parmigiana" z lilku
Potřebné ingredience
3 vetsi lilky (asi 1 kg),300 g mozzarella nebo parenica,500 ml rajcatove stavy(pyre),150 g grana padano,sul,oliv. olej,bazalka,cesnek komu chutna
Postup přípravy
Nejprve se musi pripravit omacka.Na olej dam nakrajeny cesnek(ja vynechavam),pridam rajcatovou stavu a varim az trochu zhoustne,pak osolim a pridam natrhanou bazalku.
Mezitim…
Květák v čepičce
Potřebné ingredience
1 menší květák nebo 1/2 velkého,8 dkg másla,2 vejce,20 dkg polohrubé mouky,100 ml mléka,10 dkg šunky,5 dkg str.sýra,strouhanka
Postup přípravy
Květák si uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout.Já dělám z velkého květáku-vyndám si půlku a ze zbytku udělám polévku.
Misku v které budeme zapékat si vymažeme máslem a…
Nejrychlejší zelníky
Potřebné ingredience
Kysané zelí, 500 g hladké mouky, 1/2 pr.do pečiva,2 vejce, 1/2 kostky sádla a necelá půlka Hery, sůl, kmín
Postup přípravy
Mouku, pr.do pečiva, sůl, rozehřátý tuk a vejce smícháme dohromady, přidáme zelí. Je to husté těsto, musí se na plechu roztírat. Plech vymazat sádlem a navrch posypat mletým…
Zapečený lilek s mletým masem
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 2 větší lilky, 500g mletého masa (ráda používám výhradně hovězí, obsahuje méně tuku), 2 mrkve, 1 kelímek zakysané smetany, větší cibule, 2 stroužky česneku, pepř, kari, olivový olej, sůl
Postup přípravy
Lilek rozřízneme napůl a lžící z něj vydlabeme dužinu tak, abychom nepoškodili slupku. Na oleji osmažíme cibuli a mleté maso. Přidáme nakrájenou dužinu lilku a na jemno…