Bryndzové halušky
Potřebné ingredience
pro 2 osoby: 2 středně velké-malé brambory, 1 vejce, hladká mouka, sůl, bryndza - 125g, mléko
Postup přípravy
Jako první dáme vařit veliký hrnec vody, když dáme méně vody do velikého hrnce, budeme si moci ve finále opřít haluškový cedník o hrnec a nebudeme ho muset držet v ruce. Dáme…
Tatarák z Nivy
Potřebné ingredience
15-20dkg Nivy, 1 větší cibule, kečup, plnot. hořčice, wolchester, pepř
Postup přípravy
Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme k Nivě, do toho dáme ještě pár kapek wolchestru, tak 3 polévkové lžíce hořčice a kečupu asi tak 5…
PENÍZKY
Potřebné ingredience
brambory,
olej na smažení,
sůl
Postup přípravy
Brambory ve slupce pořádně omyji, nakrájím na 1 cm silná kolečka a osuším v utěrce. Olej rozpálím na pánvi do stupně. kdy začíná skoro bublat, dám pořádně osušené brambory do…
Smažená niva v šunce
Potřebné ingredience
niva
šunka
hl. mouka
vajíčko
strouhanka
Postup přípravy
Kousek nivy zabalíme do plátku šunky, spíchneme párátkem a obalíme klasicky v trojobalu a osmažíme. Podáváme s br. kaší.
Výborné!!
Pitta z listového těsta
Potřebné ingredience
1listové těsto,1kg cibule nebo pórku,voda,tvrdý strouhaný sýr 320-40dkg,velký smetanový jogurt,3-4vejce,sůl,pepř
Postup přípravy
Rozválíme listové těsto na plech a zvedneme okraje.Na oleji osmažíme 1kg cibule(pórek),trochu podlijeme vodou,osolíme a dusíme do měkka.Až cibule vychladne,přidáme strouhaný sýr…
Hrnečkové knedlíky dle Jarky (tchýně)
Potřebné ingredience
3 - 4 rohlíky, mléko, polohrubá mouka, kousek droždí nebo kypřící prášek do pečiva, 3 - 4 vejce, zelená petrželka, sůl, hrneček podle kterého budeme odměřovat ingredience
Postup přípravy
Tyto knedlíky u nás doma zcela vytlačily klasické "kynuté". A protože manžel byl zvyklý na tyhle z domova a jiné mu maminka nevařila, musela jsem se je naučit i já :D
U těhle…
nastavovaná bramborová kaše
Potřebné ingredience
brambory, krupička, česnek, majoránka, mléko, máslo, sůl
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme jako na bramborovou kaši, mezi tím uvaříme ve vodě dětskou krupičku - poměr cca 0,5 l vody a hrneček krupice - 200ml - uvaříme na hustou kaši. Lze…
Francouzské brambory
Potřebné ingredience
brambory
gothaj
vajíčka natvrdo i syrová
hrášek
kys.okurka
cibule
sůl, pepř
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce. Přes takové to krájítko na bramborový salát krájíme na kostičky, přidáme gothaj na kostičky, hrášek z plechovky, cibuli na drobno, vejce natvrdo, kys.…
Šoulet
Potřebné ingredience
20dkg krup,20dkg suš. zeleného hrachu,3cibule,3stroužky česneku,olej,majoránka,bazalka.
Postup přípravy
Kroupy a hrách namočíme přes noc každé zvlášt ,potom také každé zvlášt uvaříme do měkka.Na oleji zpěníme cibulku s česnekem a kořením,smícháme s kroupami a hrachem.Podáváme s…
sýrová
Potřebné ingredience
20 dkg sýra na strouhání,1 nebo dvě vejce podle toho jak jsou velké a trohu majoránky,olej na smažení
Postup přípravy
Sýr nastrouháme ,přidáme vejce a majoránkua zamícháme,touto směsí potřeme veku ,rozpálíme pánev s olejem a veku natřenou stranou položíme na pánev,po chvilce vyjmeme,můžeme…