Cuketová pomazánka na topinky - Ďábelské tousty …
Potřebné ingredience
2 kg oloupané, vydlabané, na hrubo nastrouhané cukety, 500 g cibule, 100 g Ceresoftu/sádla, 4 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sladké papriky, 2 lžičky soli, 1 lžička pálivé papriky (pro milovníky pikantního mleté chilli papričky), 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce worchesterové omáčky, 1 lžička kari
Postup přípravy
Najemno nakrájená cibule se na ceresoftu osmaží do sklovata. Přidá se nahrubo nastrouhaná cuketa a ostatní ingredience. Vaří se mírným varem 30 minut. Pak se rovnou z hrnce,…
pečené kuře se zeleninou a rýží z jednoho pekáče
Potřebné ingredience
1,2 kg kuřecí stehna, čtvrtky nebo křídla, 350 g mražené kukuřice, 350 g mražený hrášek, 4 papriky-2 zelené+2 červené-nakrájené na širší nudličky, sůl, 300 g rýže parboiled, 250 ml vody
Postup přípravy
Stehna se nasolí, položí na dno pekáče, zasypou se zeleninou, podlijou vodou, přiklopí (dávám alobal) a dají péct do vyhřáté trouby na 45 minut při 150 stupních.
Pak se…
celozrnné špaldové knedlíky
Potřebné ingredience
250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g ovesných vloček-namleté, 100 g mouka hrubá, kvasnice(používám sušené Labeta-celý pytlík), sůl,voda
Postup přípravy
Zadělá se stejně jako klasické těsto, nechá se asi 15 minut nakynout, pak se vytvoří 2 knedlíky, nechají se odpočinout a vaří se ve vroucí vodě cca 20 minut. Nebo se vaří v páře…
zapečený pangasius
Potřebné ingredience
1 porce: 250 g pangasius filet(zmrzlý), 90 g baby karotka(ardo), 90 g kukuřice(Albert), 30 g eidam 30%(tesco-1,5 plátku), sůl pepř.Jako příloha 100 g brambor- 1756 KJ, bez brambor je to jen 1446 KJ
Postup přípravy
Do pekáče, zapékací misky, nasypeme zeleninu, na tu položíme osoleného a opepřeného pangase a dáme péct. Pokud je ryba ještě zmrzlá, není potřeba podlévat vodou, pokud jsme…
Losos na bylinkách se zeleninovým salátem
Potřebné ingredience
(200 g) losos, (kávová lžička) oliv. olej, nasekané bylinky-máta, dobromysl, majoránka, sůl, citron salát: (100 g) červená paprika, (100g ) ledový salát, (100g)rajčata, lžička oliv. oleje
Postup přípravy
Podkovičky z lososa se zprudka osmahnou na oleji a bylinkách(po každé straně asi 3-4 minuty). Ozdobí citronkem, před jídlem samo i pokape ,-)
Dala jsem si k tomu zeleninkový…
omáčka na těstoviny
Potřebné ingredience
500 g mletého libového hovězího masa, 1 velká cibule, velká plechovka rajského protlaku nebo konzervovaná/čerstvá loupaná rajčata(nejlepší je dát oboje), olivový olej(stačí obyč. nemusí být panenský), 100 g zelených oliv, sůl, pepř, oregano, česnek
Postup přípravy
Na oleji se do zlatova osmahne nakrájená cibulka, přidá se mleté maso a zprudka, za stálého míchání, se maso opeče. Musí se pořádně míchat aby se maso nescuckovalo, ale hezky…
Nivové tyčinky
Potřebné ingredience
400 g hl. mouky, 300 g na jemno strouhané Nivy, 3 lžíce olivového oleje, prášek do pečiva, lžička vegetky, voda. Na potření a posypání olivovoý olej, sůl, kmín
Postup přípravy
Vypracuje se těsto, vyválí se na 0,5-1 cm tlustý plát, nakrájí se tyčinky o velikosti cca 2 x 5-6 cm, klademe na plech s pečícím papírem, potřou se oliv. olejem, posypou solí,…
tvarohový Dalmatin
Potřebné ingredience
Těsto: kostka měkého tvarohu,1/4 l smetany ke šlehání, 2 vejce, 15 lžic cukru, 15 lžic pol. mouky, 1 pr. do peč., 2 lžíce oleje. Poleva: 100g čokolády na vaření, 1 lžíce másla
Postup přípravy
Ingredience na těsto se smíchají, vylijou se na vymaštěný a vysypaný plech. Čokoláda s máslem se nechá rozpustit a těsto na plechu se pokape. Dá se péct na 150 stupňů na cca 25…
jogurtovo-jahodová JOJA
Potřebné ingredience
2 sklenice/kelímky bílého jogurtu, 2 vejce, 10 lžic cukru krupice/krystal, 12 lžic pol. mouky, 1 pr. do peč., 4 lžíce oleje, čerstvé jahody/jahodový kompot, 4 lžíce cukru na posypání
Postup přípravy
Jogurt, vejce, olej, cukr, mouka s pr. do peč. se smíchá, vylije se na vymazaný a vysypaný plech, poklade půlkama jahod(kompotované klidně celé-bývají drobnější), posype cukrem.…
Sádlové koláčky s cibulí
Potřebné ingredience
Těsto:200 g polohrubé mouky, 200 g hl. mouky, půl pytlíku suš. kvasnic(nebo podle co je napsané na obalu, některá jsou na 1 kg mouky, některá jen na 1/2 kg) nebo polovina kostky čerstvého droždí, 3-4 lžíce sádla(škvarkové sádlo, nebo rozemleté škvarky-ještě lepší), voda, sůl Nahoru: 3 větší cibule nakrájené na větší kostičky, lžíce rozpuštěného sádla, sůl na posypání
Postup přípravy
Zadělá se vláčné těsto, hustota tak jak na koláče. Nechá se nakynout. Na pomoučeném vále se vyválí na asi 1 cm silný plát. Sklenicí se vykrajují kolečka která se potřou…