Zobrazit přihlášovací formulář
VEPŘOVÉ MASO
Domácí vepřová šunka

Domácí vepřová šunka

Potřebné ingredience

1 kg vepřové kýty, 25 g Pragandy (o možné náhradě popíšu níže), 1 dl vody, 1 čajová lžička mletého cukru

Postup přípravy

Zcela čerstvé maso nakrájíme na kostičky velikosti 2 x 2 cm. Kýta bývá libová, ale případné mastnější kousíčky nechávám, jednak to nebude tak suché a taky to bude chutnější. Pokud…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Křehký jablkový koláč podle Jany

Křehký jablkový koláč podle Jany

Potřebné ingredience

4 vejce, 300g cukru, 100ml oleje, 100ml mléka, 300g polohrubé mouky, 1 pr.do peč., špetka soli Na krém: 250ml šlehačky, 1 van.cukr, 2 zakysané smetany (200ml), 2 pol.lžíce cukru Na karamelové jablka: 1kg strouhaných jablek, 2 lžíce krystalového cukru, 1 skořicový cukr, 2 balíčky čiré dortové želatiny

Postup přípravy

Žloutky vyšleháme s cukrem a se špetkou soli. Přimícháme olej, mléko, mouku smíchanou s práškem do peč. a tuhý sníh z bílků. Těsto vylejeme na plech a pečeme na 180°C. Upečený…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY SYPANÉ STROUHANÝM PERNÍČKEM

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY SYPANÉ STROUHANÝM PERNÍČKEM

Potřebné ingredience

Suroviny na kynuté těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 1 lžička cukru, ½ kostky droždí, 1 vejce, špetka soli. Ostatní suroviny: Ovoce, perník na strouhání, moučkový cukr, máslo.

Postup přípravy

Perník ve všech podobách pro mě odjakživa vždy představuje mimořádnou záležitost.
Je i výtečný nastrouhaný na ovocných knedlících, kde příjemně ladí se švestkovou, nebo…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Můj výmysl

Můj výmysl

Potřebné ingredience

1 paprika červená,5 rajčat,hrst rozinek,cibule,olej,sůl,skořice mletá,kečup

Postup přípravy

Na ciubulku dáme zeleninu nakrájenou na kostky,sůl,skořici kečup asi 2 P.lžíce, hrst rozinek a dusíme do štávy ..můžete podávat i s masem ..my měli knedlík :-)

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Bramborové těsto na knedlíky sladké i slané

Bramborové těsto na knedlíky sladké i slané

Potřebné ingredience

1/2 kg oloupaných, pokrájených brambor, sůl, 13 dkg krupice, 13 dkg polohrubé mouky, 1 vejce a 1 lžíce octa

Postup přípravy

Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a umačkáme na kaši. Přidáme krupici a polohrubou mouku, promícháme a přikryjeme pokličkou a necháme cca 10 min. zapařit. Poté těsto…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Jáhlové placičky

Jáhlové placičky

Potřebné ingredience

500g vařených jáhel (ve slané vodě, na kaši), 30g pohankové mouky, 150g špaldové mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 2 lžíce mletého (nebo alespoň drceného) lněného semínka, skořice

Postup přípravy

Vychladlou kaši smícháme s namočeným semínkem (namočit do trošky vody, dokud nepustí sliz) a moukami, necháme přikryté odpočívat asi 4 hodiny (ne v lednici). Pak přidáme skořici.…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Jáhlové placky

Jáhlové placky

Potřebné ingredience

400g uvařených jáhel (ve slané vodě na kaši), asi 300g hrubé mouky (záleží, jak je hustá jáhlová kaše), 1 vejce, sůl, pepř

Postup přípravy

Vychladlou kaši smícháme s ostatními surovinami, na pomoučeném vále vyválíme slabé placičky, které pečeme na pánvi vytřené přepuštěným máslem. Lze péct i v troubě, ale jsou tužší.

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Zapečené sýrové trubky

Zapečené sýrové trubky

Potřebné ingredience

400 g těstovin-trubky(Penne Rigate),200 ml smetany,200 ml mléka,100 g Nivy, 200 g eidamu goudy apod.),sůl,pepř,muškátový oříšek

Postup přípravy

Uvaříme si těstoviny podle návodu,scedíme.Předehřejeme si troubu na 200°C.
Do kastrolu si nalijeme smetanu,mléko ,špetku muškátového oříšku ,přisypeme 2/3 Nivy a 2/3 Eidamu…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Karbanátky s houbami

Karbanátky s houbami

Potřebné ingredience

400g mleté vepřové plece,150 ml mléka,150 g eidamu,200 g lesních hub ( hříbky),2 lžíce hrubé mouky,sůl,pepř Na obalení 2 rozšlehaná vejce,strouhanka olej na smažení

Postup přípravy

Houby očistíme a nasekáme najemno.V míse smícháme mleté maso,nastrouhaný sýr,mouku,mléko,koření a houby- vše propracujeme.
Ze směsi tvarujeme menší bochánky ,ty obalíme v…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Plněné papriky -pečené v troubě- s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky -pečené v troubě- s rajčatovou omáčkou

Potřebné ingredience

asi 10 dkg uvařené rýže,500 g mlétého masa( směs).,6 zelených paprik,1 cibule,1 vejce.sůl,pepř,3 stroužky česneku ,majoránka Na omáčku: 200 ml rajčatové šťávy,1 lžíce másla,3 lžičky cukru,1 cibule,2 bobkové listy,3 kuličky nového koření ,500 ml zeleninového vývaru,hrneček mléka, asi 3 lžíce hladké mouky na zahuštění,sůl,cukr a citronová šťáva na dochucení

Postup přípravy

Mleté maso smícháme s kořením,uvařenou rýží, najemno nasekanou cibulí,utřeným česnekem a vejcem.Papriky omyjeme ,odkrojíme vršek,zbavíme semeníků.Papriky naplníme směsí masa…

Zobrazit více...

Kategorie