Škvarkové placky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 150g špaldové mouky, 250g mletých škvarků, 100 g zakysané smetany, 1 a 1/2 lžičky soli, 21g droždí, 100 - 110g mléka, 1 vejce
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto (je poměrně řídké), necháme vykynout a vytvarujeme bochánky, které lehce zploštíme, nebo orazíme raznicí. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na cca…
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…
Potřebné ingredience
půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)
Postup přípravy
Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…
Vločkovo-sýrové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
jemné vločky, eidam nebo gouda, sůl, pepř, česnek, petrželka, vejce, hrubá mouka
Postup přípravy
Vypracujeme celkem tuhé těsto, vyválíme knedlíčky a zavaříme v polévce.
Bagel
Potřebné ingredience
250g hladké mouky (použila jsem celozrnnou), 10g prášku do pečiva, 3g soli, 1vejce, 250g bílého jogurtu. Na posypání dle libosti.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme a vytvoříme těsto.
Uděláme 4 koule a z každé vytvarujeme bagel, uprostřed uděláme díru.
Pečeme na 190 st. cca 15 minut.
A teď to jdeme…
Vdolky pečené v troubě
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 3 lžíce cukru, 25 g droždí, 1 vejce, 200 ml mléka, 7 lžic oleje, kousek másla na potření
Postup přípravy
Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát a vykrojíme vdolky. S těstem se dobře pracuje, není třeba podsypávat. Vdolky dáme na vymazaný…
Pudinkový koláč se zakysankou
Potřebné ingredience
3 vejce, 80g cukru, 60g oleje, 60 - 70g vody, 100g hladké mouky, 50g špaldové celozrnné mouky, sůl, 1/2 PP. Na pudink: 500g mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru, vanilka. Zakysaná smetana, skořice
Postup přípravy
Z bílků a 30g cukru uděláme sníh, žloutky se zbytkem cukrem vyšleháme do pěny. Přilijeme olej a vodu, nakonec mouky s PP (rozmícháme ručně metlou). Nakonec přidáme sníh. Upečeme…
Bezlepkové noky
Potřebné ingredience
2 střední brambory, 1 vejce, sůl, uvařené jáhly na kaši (asi 1 velký hrnek), kukuřičná mouka na zahuštění. 1 stroužek česneku, 250g žampionů, 150g slaniny nebo pančety, hrst sekaných ořechů, 1 šlehačka, provensálské bylinky, sůl
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nastrouháme. Jáhly uvaříme v osolené vodě na kaši a necháme vychladnout (lépe den předem). Smícháme brambory, jáhly, vejce, sůl a…
Krém z mascarpone
Potřebné ingredience
250g mascarpone, 200g tučného jogurtu, javorový sirup, vanilka, cukrářské piškoty, jahody
Postup přípravy
Mascaropne vyšleháme s jogurtem a sirupem. Vrstvíme na piškoty, proložíme jahodami.
Bezlepkové muffiny
Potřebné ingredience
100g kokosového cukru, 1 zralý banán, 2 vejce, 280g mléka, 60g másla nebo oleje, 350g rýžové mouky, 120g kokosu, 2 lžičky PP, 1 lžička sody, skořice. 2 lžíce chia semínek, hrst brusinek nebo rozinek, malý hrnek džusu
Postup přípravy
Chia semínka namočit do džusu na několik hodin. Vejce, banán a rozpuštěné máslo rozmixujeme, poté smícháme se sypkými surovinami. Kokos můžeme také trochu rozmixovat. Pečeme ve…
Zapečený fenykl
Potřebné ingredience
2 - 3 bulvy fenyklu, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek, 1 smetana, 50g parmazánu
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme na klínky, uvaříme v osolené vodě asi 5 min. Vyndáme a zchladíme. Přendáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s česnekem, posypeme parmazánem…