Čočkovo-mrkvová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 lžička celého kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 500g mrkve, 140g červené loupané čočky, zeleninový bojón, sůl, pepř, petrželová nebo celerová nať, ev. kousek zázvoru nebo chilli papričky
Postup přípravy
Kmín nasucho opražíme, přidáme olej, nastrouhanou mrkev nahrubo. Orestujeme, osolíme, přidáme vodu (asi 1 - 1,5l), bojón a necháme vařit. Po 10min. přidáme propláchnutou čočku a…
Bílá zelňačka
Potřebné ingredience
1 malá sklenice kysaného zelí 5 brambor 1 bujon 200g uzené krkovice 1 cibule 1 bobkový list 3 kuličky nového koření 3 kuličky pepře 1 kelímek smetana 31-33% kmín,cukr,sůl
Postup přípravy
Cibulku pokrájíme na drobno a dáme na olej osmahnout přidáme na kostičky pokrájené
uzené a krátce orestujeme.
Zelí scedíme a vymačkáme přebytečnou šťávu (neoplachujeme)
Adamova hrachová polévka-DĚKUJI PAVLÍNCE
Potřebné ingredience
Suroviny: zelený hrách 1 větší mrkev 1 petržel kousek celeru zeleninový bujón máslo
Postup přípravy
Postup
Přes noc namočený hrách uvaříme v zeleninovém bujónu. Na struhadle nastrouháme na jemno kořenovou zeleninu, kterou osmahneme na másle, mírně osolíme. Přidáme k hrachu a…
Brokolicová - výborná !!!
Potřebné ingredience
1 brokolice, 4 brambory, 1cibule, 2 ostravské klobásky, sůl, mletá sladká paprika, mouka, olej
Postup přípravy
Na oleji osmažíme do růžova jemně nakrájenou cibulku, přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásku a trošku opečeme, poté zaprášíme mletou sladkou paprikou a hladkou moukou, párkrát…
Dršťková polévka z hlívy ustřičné
Potřebné ingredience
Hlíva ustřičná, olej, cibule, česnek, majoránka, červená paprika, drcený kmín, hovězí vývar (bujon), na zahuštění bramboru
Postup přípravy
Na oleji si spěníme cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu a 5-10 minut necháme restovat. Poprášíme paprikou, promícháme a zalijeme vývarem nebo bujonem. Necháme vařit 10…
Cuketová polévka
Potřebné ingredience
1 větší cuketa, 1 cibule, 3 brambory, ovesné vločky, polévkové koření nebo vývar, sůl, pepř a petřželka, máslo
Postup přípravy
Na másle zpěníme cibulku, až zesklovatí přídáme na kostičky nakrájenou cuketu a bramboty (chvíli restujeme). Pak přidáme vývar nebo vodu a polévkové koření. Vaříme až vše změkne…
famózní brokolicová polévka
Potřebné ingredience
2brokolice , 3,5litru kuřecího vývaru , 100g taveného sýru , 2stroužky česneku , sůl,pepř,muškátový oříšek,3lžíce hladké mouky,375 g smetany ke šlehání , 1 žloutke,máslo na zjemnění , citronová šťáva
Postup přípravy
já neměla svůj vývar,tak sem si v 3,5litrech vody rozpustila 4kostky kuřecího bujonu , do toho sem vložila brokolici nakrájenou na růžičky a nechala vařit do změknutí
Kroupová polévka
Potřebné ingredience
2 hrsti krup, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 1 malá petržel, 4 malé brambory, sůl, asi 3/4l vývaru (ev. voda + zeleninový bio bujón), 1/2 stroužku česneku, lžíce majoránky, drcený kmín, sůl
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme kroupy, zeleninu, česnek, kmín, sůl, majoránku a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí krup a zeleniny. Podle potřeby doléváme vývar (vodu).
VYNIKAJÍCÍ KULAJDA
Potřebné ingredience
30 dkg čerstvých žampionů, 5 větších brambor, 250 ml smetany na šlehání, čerstvý kopr, 3 natvrdo uvařená vejce, 1,5 l vody, kousek másla (asi tak 5 dkg), 2 - 3 lžíce mouky, sůl, bílý pepř, 1 - 2 lžíce octa
Postup přípravy
V hrnci uděláme z másla a mouky zásmažku, nalijeme tam 1,5 l vody, vložíme očištěné a nakrájené houby, sůl a necháme asi 10 min vařit. Poté přidáme brambory na kostičky a necháme…
BORŠČ
Potřebné ingredience
uzená žebra,nebo něco jiného uzeného,kousek vepřového,nebo kousek hovězího masa,rajský protlak,kořenová zelenina,cibule,čerstvá červená řepa,zelí,brambory,máslo,ocet,cukr,sůl,zakysaná smetana,podravka a pod.
Postup přípravy
Uvaříme si maso,mezitím na másle osmahnout cibuli,kořenovou zeleninu,přidat protlat a nechat spojit.Zalít vývarem a vařit.Červenou řepu nakrájet na kostičky zvlášť na másle…