Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Perník z jablek

Perník z jablek

Potřebné ingredience

Na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky 1/4 hrnku cukru moučka 4 středně velká jablka 1/2 balíčku prášku do pečiva 2 vejce 2 lžíce kakaa 10 lžic oleje 1 hrnek mléka 4 lžíce rumu Na posypání: 50 g cukru moučka Na vymazání a vysypání plechu s vyšším okrajem: tuk na vymazání plechu hrubá mouka na vysypání plechu

Postup přípravy

Do mísy dáme veškeré suroviny. Jablka strouháme na hrubém struhadle. Všechno důkladně promícháme. Troubu včas zapneme a necháme předehřát na střední teplotu. Těsto nalijeme na…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Zapečené špagety

Zapečené špagety

Potřebné ingredience

500 g špaget 3 rajčatové protlaky (120 g) 200 g eidamu 2 lžíce oregana sůl mletý pepř (dle chuti) olej (na vymazání pekáče)

Postup přípravy

Uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě (podle návodu na etiketě, vaříme cca 10 minut). Po uvaření je scedíme. Jak správně uvařit těstoviny Připravíme směs na špagety. …

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Vaječný likér od Lukáše

Vaječný likér od Lukáše

Potřebné ingredience

6x žloutek, 250g cukr moučka, 1x vanilkový cukr, 1x tatra neslazené kondenzované mléko 250ml, klasické mléko 250ml, 250ml vodka, 50ml rum

Postup přípravy

250g cukru moučka a jeden vanilkový cukr utřít nebo ušlehat na pěnu s 6 žloutky, pak přidame kondenzované neslazeného mléko tatra (250ml) plus 250ml převařeného mléka (vypláchnu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tažený štrůdl

Tažený štrůdl

Potřebné ingredience

těsto 280 g hladké mouky 125-140 g teplé vody 30 g oleje nebo sádla 1 lžička citrónové šťávy nebo octa 1 vejce šp. soli náplň 1 kg strouhaných jablek rozinky cca 4 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů cukr, skořice dle chuti na potření 100 g másla - rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu - v míse smíchejte mouku s mokrým základem a vypracujte hladké, lesklé, hladké a vláčné těsto, které dejte minimálně na hodinu odpočinout na teplé místo - těsto rozdělte na 4 díly, jeden si vezměte na práci, ostatní zakryjte a uschovejte - zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň - váha uvedená v rozpisu surovin je brána jako čistá - co potřebujete přímo do štrůdlu, takže pokud budete čistit čerstvá jablka, připočítejte ještě nějakou váhu navíc - čerstvá jablka zbavte jádřinců a buď je nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pokud byste měli příliš šťavnatá jablka, tak část šťávy vyždímejte - rozpusťte si v rendlíku máslo a nechte trochu zchladnout, aby nebylo příliš horké - když je těsto odpočinuté, vezměte jeden díl těsta, částečně ho rozválejte a přeneste na čistou utěrku - předválené těsto začněte opatrnými pohyby vytahovat od středu ke krajům do všech směrů do tvaru obdélníku, dokud není dobře vidět vzor na utěrce - dávejte pozor, abyste těsto nepotrhali - vytahaný plát potřete máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj čtvrtinu jablek - z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj, silné okraje okrájejte pryč - pak jablka dle chuti poprašte cukrem i skořicí a pokud máte rádi rozinky v rumu, přidejte je - pokud máte mokřejší jablka, dejte strouhanku ještě na jablka nebo je před nandáním na těsto lehce vyždímejte - plát směrem od sebe přehněte těsto přes jablka, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte - hotový závin přeneste na plech s pečíc

Postup přípravy

- rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Česneková pomazánka

Česneková pomazánka

Potřebné ingredience

1. Varianta: 2x sýr philadelphia 1balení má 125g nebo 2. Varianta: 1x pomazánkové máslo 1 balení má 150g plus 100g zakysané smetany 200 g eidam sýr 45% nebo Gouda 48% 150 g majonéza 5 stroužeků česneku - rozetřený nebo jemně nastrouhaný, špetku pepř mletý, špetku sůl

Postup přípravy

Varianta 1: dva Sýry Philadelphia Varianta 2: jedno pomazánkové máslo s 100g zakysané smetany zašleháme s majonézou, česnekem a pepřem. Na jemno nastrouháme eidam nebo goudu a…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Zelené nudle s holandskou omáčkou, uzeným lososem

Zelené nudle s holandskou omáčkou, uzeným lososem

Potřebné ingredience

Zelené nudle nebo těstoviny podobného typu, uzený losos, cibule, máslo, olej, mléko, tavený sýr, hotová jížka světlá, holandská omáčka kupuji takový malý tetrapak v Kaufu, strouhaný sýr parmazánového typu.

Postup přípravy

Trocha oleje a másla, cibule na kostičky, losos na kostičky, taveňáky, mléko, holandská omáčka, klidně žloutek, malinko zahustit jížkou, nandám na talíř nudle omáčku a posypu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Margotková bábovka

Margotková bábovka

Potřebné ingredience

2 hrnky polohrubé mouky 1/2 hrnku oleje 1 hrnek mléka 3 vejce 1 balíček prášku do pečiva 1 tyčinka Margot 1 hrnek cukru moučka tuk a mouka na formu

Postup přípravy

Připravíme si mísu do které dáme potřebné suroviny. Pak do mísy nastrouháme tyčinku Margot. Všechno důkladně promícháme. Necháme troubu předehřát na 150 °C. Těsto vlijeme do…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Křehké výborné kokosky - velmi jednoduché

Křehké výborné kokosky - velmi jednoduché

Potřebné ingredience

5 bílků 250g cukru krupice 200g hrubšího kokosu

Postup přípravy

Bílky dáme do mísy a zapneme robota na nejvyšší otáčky a mícháme, dokud nám neztuhne sníh, cca 4min. Pak snížíme otáčky na polovinu a po lžících přidáváme cukr. Necháme šlehat,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Schopperl - prstové nudle z bramborového těsta

Schopperl - prstové nudle z bramborového těsta

Potřebné ingredience

Doba přípravy cca 25 minut / doba odpočinku cca 12 hodin / doba pečení cca 40 minut 8 větších brambor 250 g hladké mouky 2 vejce Sůl Muškátový oříšek, strouhaný 250 ml mléka přepuštěné máslo _ Butterschmalz

Postup přípravy

Den předem uvařte brambory ve slupce a nechte přes noc vychladnout. Brambory oloupejte a buď prolisujte lisem na brambory do misky nebo je do misky nastrouhejte na jemném…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Sauerbraten _ výborné bavorské jídlo

Sauerbraten _ výborné bavorské jídlo

Potřebné ingredience

Doba přípravy cca 30 minut / Doba odpočinku cca 5 - 7 dní / Doba vaření cca 2 hodiny 30 minut Na marinádu: 1 kus celeru 1 velká mrkev 2 m velká cibule 2 stroužky česneku 2 hřebíčky 2 bobkové listy 10 kuliček pepře 5 plodů jalovce Sůl Cukr 400 ml červeného vína 200 ml červeného vinného octa 1,2 kg hovězího masa ( plec nebo kýta) Na pečení masa: 2 lžíce tuku 2 cibule 2 lžíce medu 200 ml vývaru 100 g perníku na strouhání 4 lžíce rozinek

Postup přípravy

V první řadě je potřeba maso naložit 5 dní postačí ve vakuumovém stavu, nebo 7 dní ve volně naloženém stavu K naložení nakrájíme nahrubo kořenovou zeleninu (mrkev, celer,…

Zobrazit více...

Kategorie