Zobrazit přihlášovací formulář
BEZMASÁ JÍDLA
Plněná sýrová placka

Plněná sýrová placka

Potřebné ingredience

100g vody, 200g mléka, 5g sušeného droždí, cukr nebo sladěnka, 410g hladké mouky, 5g oleje, 15g másla, 8g soli. Náplň: 550g směsi sýrů (zde gouda, mozzarella tvrdá i měkká, parmazán, 50g měkkého másla, 1 vejce (použít cca polovinu na náplň, polovinu na potření). Na potření: zbytek vejce, asi 3 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy

Vypracujeme kynuté těsto a necháme 30 - 60 min. kynout. Rozdělíme na 3 části, z každé vyválíme slabou placku, na kterou naneseme náplň (smíchání všech ingrediencí) a necháme volné…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Špaldové listové těsto

Špaldové listové těsto

Potřebné ingredience

Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 10g soli, 210g vody, 20g másla, 2g citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky

Postup přípravy

Na vodánek zpracujeme v robotu všechny ingredience, poté ještě dopracujeme ručně na vále. Na máslové těsto rychle smícháme máslo (ne moc měkké) a mouku - ideálně v robotu pádlem.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jogurtový koláč bez mouky

Jogurtový koláč bez mouky

Potřebné ingredience

4 vejce, 400g tučného jogurtu, 50g škrobu, 80g cukru, citrónová kůra, 1 lžička PP

Postup přípravy

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, škrob a kůru. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem na…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Pudinkoví šneci z tvarohového těsta

Pudinkoví šneci z tvarohového těsta

Potřebné ingredience

Těsto: 270g špaldové hladké mouky, 250g tvarohu v alobalu, 50g třtinového cukru, 70g rozpuštěného vychladlého másla, 1vejce, 1 prášek do pečiva. Náplň: 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka, 50g třtinového cukru, lžíce rumu, rozinky

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme klasický pudink z mléka a cukru, ten pak necháme vychladnout. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Na pomoučněném vále vyválíme plát cca 30x40 cm. Do…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Francouzský citronový koláč

Francouzský citronový koláč

Potřebné ingredience

těsto: 100g másla * 2 žloutky * 30 g moučkového cukru * 200 g hladké mouky * kůra z jednoho citronu * 2 lžíce studené vody..................... citronová náplň: 50 g másla * sťáva ze dvou citronů * 130g cukru * 1 vanilkový cukr * 3 lžíce solamylu nebo kukuřičného škrobu (maizeny) * 3 žloutky .................. sněhová čepice: 5 bílků * 250 g cukru * 2 lžíce solamylu * špetka soli

Postup přípravy

Recept je trochu náročný na množství použitého nádobí a náčiní, jinak je úplně jednoduchý:-)
Zpracujeme těsto jako linecké a dáme na 15 minut do lednice. Předehřát troubu na…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
*** Katův šleh

*** Katův šleh

Potřebné ingredience

750gvepřové kýty může být kuřecí,podle mě je ale kýta lepší worcestrová omáčka, sterilizovaná sklenka kápie sterilizované okurky, jakákoli ostrá hořčice, ostrý kečup, cibule, feferonka, pepř, sůl.

Postup přípravy

Maso nakrájíme na nudličky asi 750g, přidáme 2 velké lžíce dijonské hořčice (nebo plnotučné),
2 lžíce oleje, pepř, sůl, asi 1 a půl lžíce worcestrové omáčky. Smícháme. Pak…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Čokoládová bábovka

Čokoládová bábovka

Potřebné ingredience

150 g hořké čokolády, 150 g másla nebo Hery, 140 g cukru krupice, 140 g hladké celozrnné mouky, ½ prášku do pečiva, 3 žloutky, 5 bílků. Dále: máslo a strouhanka na vymazání formy.

Postup přípravy

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Vyšleháme tuk se zbylým cukrem a vychladlou čokoládou do pěny, po jednom zašleháme žloutky.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mokrý jablečný koláč

Mokrý jablečný koláč

Potřebné ingredience

asi 6 jablek, 3 vejce, citrónová šťáva a kůra, 1/2 PP, 50g celozrnné pšeničné mouky, 50g hladké mouky, 30g rozpuštěného másla, 75g cukru, 100g mléka (lze nakombinovat s jogurtem), ev. skořice, rozinky, ořechy,...

Postup přípravy

Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citrónovou šťávou, popřípadě přidáme skořici. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo, mléko, kůru a mouku. Ručně…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Luštěninová polévka

Luštěninová polévka

Potřebné ingredience

velké strakaté fazole (cca 150g), fazole adzuki (cca 300g), červená čočka (cca 100g), 1 velká mrkev, řapíkatý celer (2 - 3 řapíky), 1 velká pikantní klobása, 750 - 1000g vývaru, 1 velká lžíce rajského protlaku, 1 - 2 stroužky česneku, tymián, majoránka, čerstvá petrželka

Postup přípravy

Fazole uvaříme bez namáčení (adzuki přidáme o trochu déle než velké), ke konci osolíme. Scedíme, ale trochu vody necháme na případné doředění polévky. Kolečka klobásy orestujme,…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Jáhlové noky

Jáhlové noky

Potřebné ingredience

300g jáhel, sůl, cca 200g pšeničné celozrnné mouky, asi 2 lžíce škrobu. Na posypání např. mletý mák, cukr, máslo, povidla.

Postup přípravy

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté uvaříme úplně doměkka ve slané vodě. Asi polovinu rozmixujeme na kaši. Necháme vychladnout. Poté smícháme se škrobem a moukou, aby…

Zobrazit více...

Kategorie