Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mazanec z tvarohového těsta (nekynutá verze mazance)

Mazanec z tvarohového těsta (nekynutá verze mazance)

Potřebné ingredience

2 lžíce rozinek a 2 lžíce rumu, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky biocitronu nebo asi lžíce sušené citronové kůry, 75g měkkého másla, 75g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce (oddělit jeden bílek), 250g měkkého tvarohu, 30g sekaných mandlí + pár plátků na ozdobu

Postup přípravy

1/ Všechny suroviny z ledničky nechat dojít na pokojovou teplotu, tj. vyndat si je předem.
2/ Rozinky naložit na asi 20 minut do rumu.
3/ Troubu předehřát na 180°C.
4/…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Šťouchané brambory (základní varianta)

Šťouchané brambory (základní varianta)

Potřebné ingredience

1 kg brambor (typ B), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 velká cibule, 200 ml smetany

Postup přípravy

Šťouchané brambory jsou příloha nesmírně jednoduchá a přitom na talíři velmi efektní. Škoda ji opomíjet.

1/ Brambory oloupat, nakrájet na menší kusy a vařit v osolené vodě…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Výborné jemné bramboráky

Výborné jemné bramboráky

Potřebné ingredience

800 g brambor, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky nebo 4 lžíce dětské krupičky (případně 4 lžíce kombinace hladké mouky a dětské krupičky), 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 1–2 hrstky sušené majoránky, trocha oleje na smažení

Postup přípravy

1/ Brambory oloupat a nastrouhat do mísy. Zbavit se přebytečné vody.
2/ Přidat vejce, mouku (případně dětskou krupičku), propasírovaný česnek a majoránku. Opepřit a osolit…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Tartar (tatarák) z lososa

Tartar (tatarák) z lososa

Potřebné ingredience

200g čerstvého syrového lososa, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo bazalky (orientační množství, dolaďte si podle své chuti), 1/2 limetky, sůl, pepř, navíc čekanku, rukolu a polníček (v libovolné kombinaci)

Postup přípravy

Verzí tartarů z lososa jsem potkala už hodně. Pár mi jich opravdu hodně chutnalo a z nich je tato zde uvedená složena z relativně nejdostupnějších surovin. :)

1/ Lososa…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Zapékané francouzské brambory

Zapékané francouzské brambory

Potřebné ingredience

800g brambor, 300g uzeného masa (nebo libovější uzeniny jako je šunka, debrecínská pečeně apod.), 1 velká cibule, 2 vejce natvrdo, 2 syrová vejce, 100ml smetany s 10% tuku, sůl, pepř, olivový olej

Postup přípravy

1/ Dělám-li z uzeného masa, dám ho na 15-20 minut povařit, krásně se tím uvolňuje vůně.
2/ Troubu předehřát na 170°C.
3/ Brambory oloupat a nakrájet na hranolky. Ty nasypat…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Špikovaná telecí kýta dušená na zelenině

Špikovaná telecí kýta dušená na zelenině

Potřebné ingredience

500g telecí kýty (vcelku), 2 lžíce másla, 20g slaniny (vcelku), 1dl dobrého bílého vína, 1 stroužek česneku, 1 lžička hladké mouky, 1 menší kořenová petržel, 2 menší mrkve, 1 menší cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl

Postup přípravy

1/ Jednu mrkev, slaninu a stroužek česneku nakrájet na klínky.
2/ Druhou mrkev a kořenovou petržel nakrájet na kostičky, cibulku pokrájet najemno.
3/ Pomocí delšího…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Burgundské hovězí

Burgundské hovězí

Potřebné ingredience

1kg hovězího zadního, 500ml červeného vína (název říká, že ideálně burgundské, ale stačí i jakékoli jiné suché, ale chuťově silné víno), 70g slaniny (raději v jednom kuse), 2 stroužky česneku, 1 menší mrkev, 1 menší kořenová petržel, 1 střední cibule, 10 šalotek (nebo drobných cibulek), 170g drobných žampionů, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce mouky, bobkový list, tymián, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

1/ Slaninu nakrájet na kostky (máte-li plátkovou, pak na nudličky), mrkev a petržel nakrájet na kostičky, cibuli (tu 1 střední) nahrubo, česnek na plátky.
2/ Maso nakrájet na…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Pečený losos s mrkvovými brambůrkami

Pečený losos s mrkvovými brambůrkami

Potřebné ingredience

4 porce lososa (používám filety), cca 600g brambor (kvůli vzhledovým charakteristikám jsou lepší drobnější), 1 větší mrkev, 2 střední cibule, tymián, sůl, olej

Postup přípravy

Tohle jídlo je na přípravu naprosto jednoduché, přitom ale působí poměrně slavnostním dojmem. Pro malé děti (vyzkoušeno na 20měsíční dceři) ideální štědrovečerní večeře bez…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Přírodní hovězí roštěná (velmi jednoduchá roštěnka)

Přírodní hovězí roštěná (velmi jednoduchá roštěnka)

Potřebné ingredience

4 plátky hovězí roštěné (cca 500g masa), alespoň 4 veliké cibule (resp. asi polovina váhy masa), olej, sůl, pepř, lžíce hladké mouky, voda (nebo vývar)

Postup přípravy

1/ Plátky hovězí roštěné zbavit tuhého kraje (je-li na nich), kraje masa mírně naříznout nožem, naklepat jen klouby prstů, osolit a opepřit.
2/ Cibuli nakrájet najemno.
3/ V…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Medovník

Medovník

Potřebné ingredience

NA KORPUS: 3 vejce, 200g krupicového cukru, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička jedlé sody, 400g hladké mouky, NA KRÉM č. 1: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka nebo ještě lépe 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka, 150g másla (ale pro tuhý krém až 300g másla), NA KRÉM č. 2: 200g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr

Postup přípravy

Medovník je obecně kalorická bomba, pro mě ve většině případů moc sladká. U téhle varianty je sladkost o něco stažena, ale chuť je výtečná.

VÝROBA PLÁTŮ KORPUSU
1/…

Zobrazit více...

Kategorie