Mazanec z tvarohového těsta (nekynutá verze mazance)
Potřebné ingredience
2 lžíce rozinek a 2 lžíce rumu, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky biocitronu nebo asi lžíce sušené citronové kůry, 75g měkkého másla, 75g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce (oddělit jeden bílek), 250g měkkého tvarohu, 30g sekaných mandlí + pár plátků na ozdobu
Postup přípravy
1/ Všechny suroviny z ledničky nechat dojít na pokojovou teplotu, tj. vyndat si je předem.
2/ Rozinky naložit na asi 20 minut do rumu.
3/ Troubu předehřát na 180°C.
4/…
Šťouchané brambory (základní varianta)
Potřebné ingredience
1 kg brambor (typ B), mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 1 velká cibule, 200 ml smetany
Postup přípravy
Šťouchané brambory jsou příloha nesmírně jednoduchá a přitom na talíři velmi efektní. Škoda ji opomíjet.
1/ Brambory oloupat, nakrájet na menší kusy a vařit v osolené vodě…
Výborné jemné bramboráky
Potřebné ingredience
800 g brambor, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky nebo 4 lžíce dětské krupičky (případně 4 lžíce kombinace hladké mouky a dětské krupičky), 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 1–2 hrstky sušené majoránky, trocha oleje na smažení
Postup přípravy
1/ Brambory oloupat a nastrouhat do mísy. Zbavit se přebytečné vody.
2/ Přidat vejce, mouku (případně dětskou krupičku), propasírovaný česnek a majoránku. Opepřit a osolit…
Tartar (tatarák) z lososa
Potřebné ingredience
200g čerstvého syrového lososa, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo bazalky (orientační množství, dolaďte si podle své chuti), 1/2 limetky, sůl, pepř, navíc čekanku, rukolu a polníček (v libovolné kombinaci)
Postup přípravy
Verzí tartarů z lososa jsem potkala už hodně. Pár mi jich opravdu hodně chutnalo a z nich je tato zde uvedená složena z relativně nejdostupnějších surovin. :)
1/ Lososa…
Zapékané francouzské brambory
Potřebné ingredience
800g brambor, 300g uzeného masa (nebo libovější uzeniny jako je šunka, debrecínská pečeně apod.), 1 velká cibule, 2 vejce natvrdo, 2 syrová vejce, 100ml smetany s 10% tuku, sůl, pepř, olivový olej
Postup přípravy
1/ Dělám-li z uzeného masa, dám ho na 15-20 minut povařit, krásně se tím uvolňuje vůně.
2/ Troubu předehřát na 170°C.
3/ Brambory oloupat a nakrájet na hranolky. Ty nasypat…
Špikovaná telecí kýta dušená na zelenině
Potřebné ingredience
500g telecí kýty (vcelku), 2 lžíce másla, 20g slaniny (vcelku), 1dl dobrého bílého vína, 1 stroužek česneku, 1 lžička hladké mouky, 1 menší kořenová petržel, 2 menší mrkve, 1 menší cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl
Postup přípravy
1/ Jednu mrkev, slaninu a stroužek česneku nakrájet na klínky.
2/ Druhou mrkev a kořenovou petržel nakrájet na kostičky, cibulku pokrájet najemno.
3/ Pomocí delšího…
Burgundské hovězí
Potřebné ingredience
1kg hovězího zadního, 500ml červeného vína (název říká, že ideálně burgundské, ale stačí i jakékoli jiné suché, ale chuťově silné víno), 70g slaniny (raději v jednom kuse), 2 stroužky česneku, 1 menší mrkev, 1 menší kořenová petržel, 1 střední cibule, 10 šalotek (nebo drobných cibulek), 170g drobných žampionů, 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce mouky, bobkový list, tymián, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
1/ Slaninu nakrájet na kostky (máte-li plátkovou, pak na nudličky), mrkev a petržel nakrájet na kostičky, cibuli (tu 1 střední) nahrubo, česnek na plátky.
2/ Maso nakrájet na…
Pečený losos s mrkvovými brambůrkami
Potřebné ingredience
4 porce lososa (používám filety), cca 600g brambor (kvůli vzhledovým charakteristikám jsou lepší drobnější), 1 větší mrkev, 2 střední cibule, tymián, sůl, olej
Postup přípravy
Tohle jídlo je na přípravu naprosto jednoduché, přitom ale působí poměrně slavnostním dojmem. Pro malé děti (vyzkoušeno na 20měsíční dceři) ideální štědrovečerní večeře bez…
Přírodní hovězí roštěná (velmi jednoduchá roštěnka)
Potřebné ingredience
4 plátky hovězí roštěné (cca 500g masa), alespoň 4 veliké cibule (resp. asi polovina váhy masa), olej, sůl, pepř, lžíce hladké mouky, voda (nebo vývar)
Postup přípravy
1/ Plátky hovězí roštěné zbavit tuhého kraje (je-li na nich), kraje masa mírně naříznout nožem, naklepat jen klouby prstů, osolit a opepřit.
2/ Cibuli nakrájet najemno.
3/ V…
Medovník
Potřebné ingredience
NA KORPUS: 3 vejce, 200g krupicového cukru, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička jedlé sody, 400g hladké mouky, NA KRÉM č. 1: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka nebo ještě lépe 1 plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka, 150g másla (ale pro tuhý krém až 300g másla), NA KRÉM č. 2: 200g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Medovník je obecně kalorická bomba, pro mě ve většině případů moc sladká. U téhle varianty je sladkost o něco stažena, ale chuť je výtečná.
VÝROBA PLÁTŮ KORPUSU
1/…