Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2275 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!

5.0
NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!

Potřebné ingredience

580-600 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 120 g cukru, 1 cukr vanilkový 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky) nebo sáček instantního, 2 vejce + 1 na potření, 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra

Postup přípravy

Těsto zaděláme klasickým způsobem, nebo máme-li domácí pekárnu, dáváme postupně ingredience takto. (postup při ručním zadělávání najdete u mě v receptech na vánočku!)

1/4 l mléka, 2 vejce, 120g Hery (změklé, nebo polorozpuštěné), lžička citrónového aroma, nebo citrónová kůra, troška rumu z namočených rozinek, 580g hladké mouky, do jednoho rohu 120g cukru a 1 vanilkový, na protější stranu lžičku soli a doprostřed droždí (dávám stejně, jako při zadělávání klasickým způsobem), špetka muškátového květu a můžeme nastavit program TĚSTO - já mám Moulinex XXL - takže program č. 13 (1hod 25 minut). Rozinky nezapomeneme vložit těstě před koncem hnětení pekárny, tato zhněte 25 minut a pak hodinu kyne, takže stačí až bude na pekárně čas 1:03.

Po vykynutí rozdělíme těsto na větší a menší část a z každé uděláme 3 dílky. Kdo umí plést ze 4, může si z větší části uplést 4copánek, ale jelikož ne každý je mistrem, stačí i 3copánek. Spodní silný 3copánek smotáme na plech dokola a na něj položíme menší 3copánek. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ještě chvíli nakynout.


ROZPIS NA MALÝ PLETENEC - VHODNÉ TŘEBA JEN PRO DVA

375g hladké mouky, 75g cukru, citr. kůra, nebo půl lžičky citrónového aroma Dr.Oetker, 125 ml mléka, 20g droždí, 1 vejce, 75 Hery, rozinky namočené v rumu, lžička soli a špetka muškátového květu

Pečeme ve vyhřáte troubě, já v mé na 160°C asi 3/4 hod, ale řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou!

Dá se upéct i jako klasický mazanec, ale takhle mi to přijde daleko hezčí a rozdhodně to zvládne každá z Vás! Je to jako plést copánek z vlasů - 3 pramínky jsou hračka!

Pletenec při pečení hodně nabyde, takže ho máte plný plech a je ho opravdu dost!! Ale i tak se po něm rychle zapráší, uvidíte;-)
Určitě budete doma za hvězdu, tak ať se dílo daří!

nakynuté těsto v pekárně

připravíme si větší a menší část těsta a uděláme z každé 3 kousky

hotový první základový věneček - z té větší části

upleteme druhý copánek z menší části

a na něj položíme druhý copánek - z menší části těsta

hotový, potřený vajíčkem a posypaný mandlemi

a honem pro kafíčko, můžeme začít ochutnávat!!

PLETENEC 2007 - ještě jsem našla fotku z loňska Ten letošní se mi nešel moc nafotit, proto tam není celý, ale už nakrojený.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

MonikaM 5. 3. 2008, 11:39
Včera večer jsem upekla - dnes jsme snídali --- je vážně skvělý (Y) (Y) (Y) Naprostá mňamka (clamp) (clamp) (clamp) Mockrát děkuji za tento skvělý receptík. Jen se mi stalo, že když jsem upletla ty dva copy a dala na sebe, tak se mi nějak stekly do sebe a po upečení to nebylo tak krásně vidět jak vám. Asi kdyžtak příště přidat trochu více mouky, že. Na velikonoce budeme totiž dělat znovu (L) Monika
MachyA 5. 3. 2008, 11:48
@MonikaM Moni to mě moc těší, že si na něm pochutnáváte (L) Možná opravdu více mouky, těžko radit takhle na dálku, ale to vychytáte (Y) Ať se Vám na velikonoce povede (*) Mějte se a díky (L) Alena (flower) (hello) (flower)
fakdar 4. 3. 2008, 19:56
(Y) (Y) (Y) dnes jsem zkusila a je opravavdu výborný (clamp) (clamp)...vláčný, nadýchaný (zajic)...akorát ten muškátový květ jsem doma neměla :-$ ;-)
MachyA 4. 3. 2008, 21:58
@fakdar Radko to mám radost (L) Z Vás všech, kdo mi sem píšou tak milé příspěvky :-) :-) :-) Příště určitě zkuste ten muškátový květ, stačí troška - taková špetka, nebo větší špetka, ale ne zase moc, je hodně aromatický. Uvidíte, jaký to má vliv na chuť - je to takové originální a jiné, velmi to tu chuť podtrhne! (Y) I v tom spočívá ta výjimečnost receptu! Mějte se a pochutnejte si (C) Alena (flower) (hello) (flower)
veruska9 4. 3. 2008, 19:35
Právě jsem ho vytáhla z trouby. Vypadá úžasně. Uvidím uvnitř až vychládne. Aby se mi nerozjel pekla jsem ho v kole od dortové formy(roztažené) a v půlce po zapečení jsem ji sundala.
MachyA 4. 3. 2008, 21:49
@veruska9 To je taky dobrý nápad! A jak to ve formě dopadlo?? Ale myslím, že by se Vám nerozjel, nestává se mi to, spíš výjimečně. Ať si pochutnáte!! (C)
veruska9 5. 3. 2008, 16:56
@MachyA Povedlo. nakynul spíš vís nahoru. vzala jsem do práce a byla jsem za hvězdu pekařku.
MachyA 5. 3. 2008, 17:13
@veruska9 (Y) (Y) (Y) Věruško super, to jste mi udělala radost (L) (L) (L) Tak ať se zdaří i ten velikonoční a zkuste to bez formy , určitě budete (*) taky! Mějte sééé (flower) (hello) (flower)
Zdenda1 4. 3. 2008, 19:06
Dobrý den,protože Vaše rodinná vánočka zaujímá čestné místo v mé kuchařce,hodlám co nejdřív vyzkoušet i tento recept,určitě bude zrovna tak výborný :-) :-) :-)
MachyA 4. 3. 2008, 21:48
@Zdenda1 Zdeni, je to vlastně úplně stejné, jen trošku odlišné hodnoty surovin, dávala jsem to spíš od oka do pekárny, ale vážila jsem to před vložením - výsledek bude stejnej! (Y) Stejně dobrá chuť a jestli si dáte tu práci s pletením copánku, je to o to hezčí a budete (*) (*) (*) Mějte se a ať se Vám povede, těší mě moc, že vánočka se ve Vaší rodinné kuchařce zabydlela! (L) (L) (L) Alena
jbanca 4. 3. 2008, 14:29
Jestli můžu porafit,zkuste dát ještě dvě hrstě mletých vlaš.ořechů,těsto bude tmavší,ale výsledek vynikající.Mám to vyzkoušené a mandle dávám celé na povrch mazance,nebo vánočky a jsou křupavé,prostě vynikající. Jarka
MachyA 4. 3. 2008, 22:00
@jbanca Jarko zdravím, možná někdy zkusím, dělám jeden takový koláč, kde ořechy krásně zbarví těsto do hněda, jako by tam bylo kakao a přitom tam žádné není. Kouzlo ořechů.... Mandličky dávám takové kvůli našim (Z) (Z), tyto slupnou a celé mi vyndavají, já taky mohu celé ;-) ;-) ;-)
Leonteenka 4. 3. 2008, 13:39
Tak je opravdu úžasný (Y) (Y) (Y) a je maxi velký (clamp) (clamp) což těm mejm strávníkům vyhovuje :-) :-) jen teda nejedí rozinky tak je bez nich,ale já bych si je tam dala....no mám smůlu :'( opravdu je výborný a s těstem se skvěle pracuje :-) Díky za receptík (L)
MachyA 4. 3. 2008, 15:03
@Leonteenka Pavli není zač děkovat, jsem ráda, že jste spokojení (L) U nás je to z množstvím úplně stejné. Když jsme byli s manžou sami, stačil nám bóóhatě poloviční, ale s (Z) a (Z) už musíme zadělávat jednou tolik a to jsou ještě prckové, až budou v pubertě, abych zadělávala ve vaně a vařila v kotli! ;-) ;-) ;-) Asi tam budu muset uvést - že je to množství dostatečné pro 4 členou rodinu (H) Díky a mějte se!! Alena (flower) (hello) (flower)
lase 3. 3. 2008, 15:16
To je paráda (Y) určitě vyzkoušíme |:o) Díky za tip (clamp)
MachyA 3. 3. 2008, 16:28
@lase Určitě vyzkoušejte, nebudete litovat! Doporučuji před velikonocemi jeden na zkoušku, uvidíte, že Vám do druhého dne ani nezbyde! ;-) ;-) ;-) Ať se Vám povede a hlavně, ať chutná! (C) Mějte se, Alena (flower) (hello) (flower)
spílja 3. 3. 2008, 12:06
Dobrý nápad/ten copánkový tvar/,bez mazanců si Velikonoce nedovedu představit.Chtěla bych se ale zeptat,ten vrchní věnec,nesjede při pečení,resp. máte na to nějaký "fígl"?
MachyA 3. 3. 2008, 15:04
@spílja Jani fígl na to nemám, obvykle mi nesjede vůbec, nebo někdy jen lehce k jedné straně. Ale jelikož se po něm vždycky jen zapráší (zajic) je nám to vcelku jedno, po rozkrájení to není stejně poznat +o( Leda si můžete vypomoci špejlema, jako při pečení vánočky. Ale nebojte, tomu spodnímu jakoby vytlačte lehce střed copánku, do místa, kam vsadíte horní, aby tam jako zapadl. Víc nemám co poradit, ať se Vám podaří! Chutnat bude určitě! (flower) (hello) (flower)
Bubáková 2. 3. 2008, 21:37
na Velikonoce vyzkouším váš mazanec ....vypadá užasně a nadýchaně (F) (F) (F) (Y)
MachyA 3. 3. 2008, 11:37
@Bubáková Blani je fakt supeeer! Je to rodinný recept, už mám v albu i vánočku, ale přeci jen na velikonoce to chce něco jinýho než vánočku (H) Určitě nebudete litovat a navíc, když těsto zadělá pekárna ^o) ^o) ^o) budete doma za (*) (*) (*). Určitě se pak pochlubte, jak jste dopadla (hello) (flower) (hello) Alena

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie