Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 385 návštěvníků)

VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla

0.0
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla

Potřebné ingredience

380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí

Postup přípravy

1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.

2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.

3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.

4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.

Dobrou chuť.

TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.

Krásně nadýchaný vevnitř s křupavou kůrčičkou.

chlebová žitná mouka

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Paluna 16. 1. 2013, 19:30
Tak jsme právě dopekli a hned (ještě teplý - to bude noc ,-) ,-)) ochutnali tenhle senzační chlebík - nemá chybu, opravdu výborný recept a ta kůrčička.... (L) (L) (L) (L)
kalimera 24. 1. 2013, 10:54
@Paluna Doufám, že se ochutnávání za tepla obešlo bez následků ,-) a děkuji za vyzkoušení (hello).
EvčaD 17. 9. 2012, 17:26
Tento chlebík opravdu nemá chybu ! Je výborný a dlouho vláčný. Já do něj přidávám 6 lžiček sluneč.semínek a 2 lžičky lněných. Děkuji za recept
kalimera 26. 9. 2012, 11:35
@EvčaD Evi, děkuji (F) (hello).
jaspinn 11. 7. 2012, 15:56
Tak včera jsem ho zkusila, nechala jsem to teda komplet na pekárně :-) :-) a je naprosto suprový, výborný chuťově i na pohled - děkuji za receptík (Y) (Y) (Y) (Y)
kalimera 17. 7. 2012, 15:16
@jaspinn Jani, děkuji za pochvalu i vyzkoušení (F) (hello).
fiffina 7. 7. 2012, 14:28
Pavli dobrý den , prosím o radu mám pekárnu nevím jak a co podle návodu jsem pomačkala co se dalo zatím to jen míchá těstotak nevím pomačkala jsem jakou chci kůrku a nic se na displey neměnilo mohla byste mi poslat nějaký recept nebo mi nějak poradit? dá se tam dělat i těsto jako piškot? nebo bábovka, a jaký program na to děkuji moc Marta
kalimera 17. 7. 2012, 15:15
@fiffina Marti, záleží jakou značku pekárny máte, každá to má jinak. Ale tento chleba bych pekla na program základní a barva kůrky střední. V návodu vaší pekárny by mělo být napsáno, jestli se dá dělat i piškot, moje pekárna to např. nemá.
magazinka 5. 7. 2012, 19:33
Opravdu vyborny, diky moc za recept.
kalimera 17. 7. 2012, 15:13
@magazinka Děkuji (F) (hello).
koki01 1. 7. 2012, 11:36
(Y) Výborný (zajic) ,-) také moc chválím. Včera upečeno, snědeno a už se zadělává nový :-)
kalimera 17. 7. 2012, 15:13
@koki01 Děkuji a těší mě, že tak chutná :-) (hello).
anaba 10. 5. 2012, 11:37
už voní z trouby :-) :-)a já se nemůžu dočkat až se dopeče a aspoň trochu zchladneeee ,-) ,-) ,-)
kalimera 16. 5. 2012, 12:38
@anaba ...doufám, že i chutnal (F) (hello)
Lucka1401 6. 5. 2012, 20:13
Pavli,můj první chleba v domácí pekárně a jsem nadšená,moc děkuji za super recept (clamp)
kalimera 10. 5. 2012, 8:19
@Lucka1401 Luci, potěšení na mé straně (hello).
zuhur 2. 5. 2012, 23:23
Dnes jsem upekla chlebík - je fantastický. Okamžitě jsme ho zařadili mezi - teď už naše tři nejoblíbenější recepty. Jen příště zkusím péct déle, kůrka byla světlá a méně křupavá, ale mám relativně novou troubu tak se teprve seznamujeme. Každopádně (clamp)
kalimera 10. 5. 2012, 8:19
@zuhur Moc děkuji za milý komentář :-) (hello).
oplovka 15. 3. 2012, 21:00
Jj takový dělám i já je výborný a já ho nechám hodně propéct aby byla kurčička mňam mňam ,-) (Y) (Y) (Y)
kalimera 20. 3. 2012, 12:23
@oplovka Ano, ano, kůrčička musí být křupavá :-) (Y).
Melechova 15. 3. 2012, 17:32
Dnes jsem zkoušela, použila jsem droždí instantní (tak půl sáčku-přiměřeně) a v tom zmatku zapomněla dát do trouby misku s vodou, ale i přesto dopadl luxusně, je hezký na pohled, krásně voní, není tuhý, má pevnou křupavou kůrku a je moooc dobrý (se sádlem, jen tak posolený). Díky. (Y)
kalimera 20. 3. 2012, 12:23
@Melechova Děkuji za vyzkoušení a milý komentář :-) (hello).
evikuk1 11. 1. 2012, 12:30
Ahoj, včera som ho vyskúšala presne podľa návodu (cesto v pekárni, upečený v horkovzdušnej rúre) a musím priznať, že lepší som ešte nejedla. Len kôrka nebola taká chrumkavá, nezmestila sa mi zapekacia misa s vodou pod plechu, ale druhý krát vyskúšam v plynovej, tam sa mi zmestí. Dala som 1 1/2 čajovej lyžičky morskej soli, 2 čaj. lyž. rasce a trochu korenia. Veľké dík za recept (L) (L) (L) (Y) (Y) (Y) (hello)
kalimera 18. 1. 2012, 18:30
@evikuk1 Evi, děkuji za vyzkoušení a za milá slova (F) (F) (F) (hello).
ja75na 22. 11. 2011, 18:16
Ahoj Pavli (hello) pekla jsem tento tvůj chleba a je bezvadný, akorát mi řekni když ho dáš na plech, že je takový bochánek ? Já když jsem ho dala na plech a nechala ještě kynout tak se mi malinko jakoby rozlil " zplacatil " *-) nebo něčím ze všech stran podepíráš ? ,-) To víš muž mi koupil DP tak každý den něco kuchtím ^o) (L)
kalimera 18. 1. 2012, 18:29
@ja75na Jééé, ahojky (hello). Když ho dávám na plech, tak se snažím z něj udělat kouli, protože když se dělá bochánek, tak se pak moc rozjede :^), takže udělat co možná nejkulatější kopačák ,-). Tak, pečení zdar (L).
Zdeenja 21. 11. 2011, 7:19
Dobrý den, včera jsem tento chléb upekla jako svůj první v troubě. Dala jsem hladkou, pšeničnou chlebovou a celozrnnou žitnou mouku, hodně kmínu. Sklidila jsem velký úspěch, přidávám recept do oblíbených a rozhodně od teď už nepeču chleba v pekárně, ale pěkně bochník v troubě. Díky za recept (clamp) (F)
kalimera 21. 11. 2011, 8:48
@Zdeenja Zdeni, tak to mě těší, že má chleba takový úspěch :-). Trouba dělá svoje ,-), hlavně, co se týče křupavé kůrčičky ,-)...
Simule2 22. 10. 2011, 19:27
Dnes jsem vyzkoušela.. Byl to první chlebík, zadělaný v DP,ale pečený v troubě a super. Děkuji za receptík (Y) (Y) P.S. Pekla jsem ho na večeři a na snídani můžu péct další ..
kalimera 22. 10. 2011, 19:43
@Simule2 Simi, děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnal. U nás je taky hned pryč ,-). (hello)
Svetla35 15. 5. 2011, 20:41
DOBRÝ VEČER (F)UŽ MÁME UPEČENO (Y) (Y) (Y) (Y)DĚKUJI ZA RECEPT (L)
kalimera 16. 5. 2011, 10:51
@Svetla35 Světlanko, děkuji za vyzkoušení (F) (F) (F) (hello).
samirova 23. 1. 2011, 11:50
Maminky prosím,dostala jsme pekárnu eta siesta a chtěla bych zkusit tento chleba,poradíte mi na jaký program pečete????Moc děkuji Lenka :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
samirova 23. 1. 2011, 17:08
@samirova Moc děkuji :-) :-) :-) :-).Už se peče :-) :-) :-) :-)
Jitule64 23. 1. 2011, 14:41
@samirova Já peču taky většinu chlebů na program č.1 - základní. (Y)
kalimera 23. 1. 2011, 12:31
@samirova Když peču tento chleba v pekárně, tak na základní program (u mé DP je to číslo 1), velikost 1000g, barva kůrky střední (hello).
veselacka 20. 1. 2011, 21:16
Jéééé, úžasný, peču pořád. Už nekupuji, vydrží jako kupovaný a ta chuť (L)
kalimera 21. 1. 2011, 13:06
@veselacka Luci, tak to jste mne moc potěšila (Y). Máte pravdu, vydrží hodně dlouho, teda, pokud se nesní na posezení. ,-)
veselacka 3. 2. 2011, 10:59
@kalimera Pavlínko, včera jsem zkusila s česnekem a cibulkou orestovanou, to musíte taky zkusit (zajic)
kalimera 3. 2. 2011, 11:48
@veselacka To musí být dobrota (jidlo)
Jitule64 11. 1. 2011, 9:32
Určo taky zkusím! (Y) Zkoušel ho někdo kynout v ošatce a pak přendat na plech a péct? Nebo mám radši jako vy udělat bochánem na plech...někdy se mi stane, že když takový recept hodím do ošatky, tak mi pak po překlopení splaskne a už nenakyne. :-(
veselacka 20. 1. 2011, 21:18
@Jitule64 Vyzkoušeno v ošatce, jde to. jen po vyklopení moc není vidět to rýhování, ale maličký vroubení zůstane :-)
Jitule64 21. 1. 2011, 19:43
@veselacka Tak to je super! Vysypáváš kukuřičnou moukou? Je to lepší, těsto se v ošatce nepřilepí. (Y) Mají ji ve zdravé výživě 500g asi 15kč. (Y) A mám ji už opravdu dlouho. (Y)
kalimera 11. 1. 2011, 14:09
@Jitule64 Děkuji (L). Tak s tou ošatkou by mne to taky zajímalo, protože se chystám ji pořídit. Nevíte, kde se dá sehnat *-) (F)?
Jitule64 11. 1. 2011, 19:51
@kalimera Pavli, ošatka se dá koupit zde: http://www.pekarskyraj.cz/osatky_na_kynuti_chleba/ Koupila jsem si na 1kg chleba oválnou a vyšla mě i s poštovným na 298kč. Tak já ho teda pak vyzkouším s ošatkou a písnu. :-)
kalimera 12. 1. 2011, 9:51
@Jitule64 Moc děkuji (radost), hned se jdu na ně podívat ^o). Tak, ať se dílo podaří (Y). Budu se těšit na zprávu (hello).
Jitule64 (upraveno) 12. 1. 2011, 16:52
@kalimera (Y)
Jitule64 23. 1. 2011, 15:51
@Jitule64 Pavli, tak jsem pekla včera z ošatky. Je to ten fakt NEJLEPŠÍ co jsme taky kdy měli! (Y) (Y) (Y) Manžel říkal, že už dál nemusím experimentovat. ,-) Dala jsem 450g hladké mouky a 150g chlebové pšeničné mouky a 2 čajové lžičky Sladěnky...nádherně kynul a pak po vyklopení z ošatky mi vůbec neklesnul jako jiné...no prostě BOMBA!!! |:o) (Y) Pekla jsem ho na prostředku trouby 60 minut na 160°C a dole v troubě jsem měla plechovou misku s vodou, takže jsem vůbec nepotírala vodou. Po upečení jsem ho zabalila do utěrky, dala vychladnout na mřížku a byl krásně měkký a přitom křupavý. (P) (P) (P) Moc díííííky za super receptík a zde posílám fotečku: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3387368 (F)
simonakl 21. 4. 2013, 22:31
@Jitule64 nevím, co dělám špatně, nikdy se mi to nestalo, ale tento chlebík, dkyž chci překlopit nakynutý na plech, tak my vždy spadne-spleskne těsto :-(
Jitule64 30. 4. 2013, 22:53
@simonakl Simčo, je překynutý. Jak dlouho ho necháváš kynout? Stačí 5-10 minut.
simonakl 2. 5. 2013, 15:26
@Jitule64 těsto a kynutí v pekárně a pak ještě těch 30minut ve formě *-) myslíte, že je to dlouho? Mám nechat v pekárně jen vymíchat těsto a dát kynout třeba na hoďku rovnou do formy? *-) děkuji (L)
Jitule64 17. 6. 2013, 13:45
@simonakl Ne, normálně nechte v DP udělat těsto a pak dejte kynout do formy max. na 15 minut, poté překlopit na plech s peč. papírem a tutáč to bude to pravé ořechové. ,-)
Hupcza 10. 1. 2011, 19:50
moc dobrý ještě jsem ho posypala kmínem - tak to mám nejradši a už je okrájený kolem dokola - teplá kůrka je mňam :-)
kalimera 11. 1. 2011, 8:52
@Hupcza Moc děkuji za vyzkoušení (F). Máte pravdu, není nad kůrčičku ,-).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie