(recept
si oblíbilo 385 návštěvníků)
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla
Potřebné ingredience
380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
Krásně nadýchaný vevnitř s křupavou kůrčičkou.
chlebová žitná mouka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Paluna
(upraveno)
16. 1. 2013, 19:30
Tak jsme právě dopekli a hned (ještě teplý - to bude noc ) ochutnali tenhle senzační chlebík - nemá chybu, opravdu výborný recept a ta kůrčička....
kalimera
(upraveno)
24. 1. 2013, 10:54
@Paluna
Doufám, že se ochutnávání za tepla obešlo bez následků a děkuji za vyzkoušení .
EvčaD
(upraveno)
17. 9. 2012, 17:26
Tento chlebík opravdu nemá chybu ! Je výborný a dlouho vláčný. Já do něj přidávám 6 lžiček sluneč.semínek a 2 lžičky lněných. Děkuji za recept
kalimera
(upraveno)
26. 9. 2012, 11:35
@EvčaD
Evi, děkuji .
jaspinn
(upraveno)
11. 7. 2012, 15:56
Tak včera jsem ho zkusila, nechala jsem to teda komplet na pekárně a je naprosto suprový, výborný chuťově i na pohled - děkuji za receptík
kalimera
(upraveno)
17. 7. 2012, 15:16
@jaspinn
Jani, děkuji za pochvalu i vyzkoušení .
fiffina
(upraveno)
7. 7. 2012, 14:28
Pavli dobrý den , prosím o radu mám pekárnu nevím jak a co podle návodu jsem pomačkala co se dalo zatím to jen míchá těstotak nevím pomačkala jsem jakou chci kůrku a nic se na displey neměnilo mohla byste mi poslat nějaký recept nebo mi nějak poradit? dá se tam dělat i těsto jako piškot? nebo bábovka, a jaký program na to děkuji moc Marta
kalimera
(upraveno)
17. 7. 2012, 15:15
@fiffina
Marti, záleží jakou značku pekárny máte, každá to má jinak. Ale tento chleba bych pekla na program základní a barva kůrky střední. V návodu vaší pekárny by mělo být napsáno, jestli se dá dělat i piškot, moje pekárna to např. nemá.
magazinka
(upraveno)
5. 7. 2012, 19:33
Opravdu vyborny, diky moc za recept.
kalimera
(upraveno)
17. 7. 2012, 15:13
@magazinka
Děkuji .
koki01
(upraveno)
1. 7. 2012, 11:36
Výborný také moc chválím. Včera upečeno, snědeno a už se zadělává nový
kalimera
(upraveno)
17. 7. 2012, 15:13
@koki01
Děkuji a těší mě, že tak chutná .
anaba
(upraveno)
10. 5. 2012, 11:37
už voní z trouby a já se nemůžu dočkat až se dopeče a aspoň trochu zchladneeee
kalimera
(upraveno)
16. 5. 2012, 12:38
@anaba
...doufám, že i chutnal
Lucka1401
(upraveno)
6. 5. 2012, 20:13
Pavli,můj první chleba v domácí pekárně a jsem nadšená,moc děkuji za super recept
kalimera
(upraveno)
10. 5. 2012, 8:19
@Lucka1401
Luci, potěšení na mé straně .
zuhur
(upraveno)
2. 5. 2012, 23:23
Dnes jsem upekla chlebík - je fantastický. Okamžitě jsme ho zařadili mezi - teď už naše tři nejoblíbenější recepty. Jen příště zkusím péct déle, kůrka byla světlá a méně křupavá, ale mám relativně novou troubu tak se teprve seznamujeme. Každopádně
kalimera
(upraveno)
10. 5. 2012, 8:19
@zuhur
Moc děkuji za milý komentář .
oplovka
(upraveno)
15. 3. 2012, 21:00
Jj takový dělám i já je výborný a já ho nechám hodně propéct aby byla kurčička mňam mňam
kalimera
(upraveno)
20. 3. 2012, 12:23
@oplovka
Ano, ano, kůrčička musí být křupavá .
Melechova
(upraveno)
15. 3. 2012, 17:32
Dnes jsem zkoušela, použila jsem droždí instantní (tak půl sáčku-přiměřeně) a v tom zmatku zapomněla dát do trouby misku s vodou, ale i přesto dopadl luxusně, je hezký na pohled, krásně voní, není tuhý, má pevnou křupavou kůrku a je moooc dobrý (se sádlem, jen tak posolený). Díky.
kalimera
(upraveno)
20. 3. 2012, 12:23
@Melechova
Děkuji za vyzkoušení a milý komentář .
evikuk1
(upraveno)
11. 1. 2012, 12:30
Ahoj, včera som ho vyskúšala presne podľa návodu (cesto v pekárni, upečený v horkovzdušnej rúre) a musím priznať, že lepší som ešte nejedla. Len kôrka nebola taká chrumkavá, nezmestila sa mi zapekacia misa s vodou pod plechu, ale druhý krát vyskúšam v plynovej, tam sa mi zmestí. Dala som 1 1/2 čajovej lyžičky morskej soli, 2 čaj. lyž. rasce a trochu korenia. Veľké dík za recept
kalimera
(upraveno)
18. 1. 2012, 18:30
@evikuk1
Evi, děkuji za vyzkoušení a za milá slova .
ja75na
(upraveno)
22. 11. 2011, 18:16
Ahoj Pavli pekla jsem tento tvůj chleba a je bezvadný, akorát mi řekni když ho dáš na plech, že je takový bochánek ? Já když jsem ho dala na plech a nechala ještě kynout tak se mi malinko jakoby rozlil " zplacatil " nebo něčím ze všech stran podepíráš ? To víš muž mi koupil DP tak každý den něco kuchtím
kalimera
(upraveno)
18. 1. 2012, 18:29
@ja75na
Jééé, ahojky . Když ho dávám na plech, tak se snažím z něj udělat kouli, protože když se dělá bochánek, tak se pak moc rozjede , takže udělat co možná nejkulatější kopačák . Tak, pečení zdar .
Zdeenja
(upraveno)
21. 11. 2011, 7:19
Dobrý den, včera jsem tento chléb upekla jako svůj první v troubě. Dala jsem hladkou, pšeničnou chlebovou a celozrnnou žitnou mouku, hodně kmínu. Sklidila jsem velký úspěch, přidávám recept do oblíbených a rozhodně od teď už nepeču chleba v pekárně, ale pěkně bochník v troubě. Díky za recept
kalimera
(upraveno)
21. 11. 2011, 8:48
@Zdeenja
Zdeni, tak to mě těší, že má chleba takový úspěch . Trouba dělá svoje , hlavně, co se týče křupavé kůrčičky ...
Simule2
(upraveno)
22. 10. 2011, 19:27
Dnes jsem vyzkoušela.. Byl to první chlebík, zadělaný v DP,ale pečený v troubě a super. Děkuji za receptík P.S. Pekla jsem ho na večeři a na snídani můžu péct další ..
kalimera
(upraveno)
22. 10. 2011, 19:43
@Simule2
Simi, děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnal. U nás je taky hned pryč .
Svetla35
(upraveno)
15. 5. 2011, 20:41
DOBRÝ VEČER UŽ MÁME UPEČENO DĚKUJI ZA RECEPT
kalimera
(upraveno)
16. 5. 2011, 10:51
@Svetla35
Světlanko, děkuji za vyzkoušení .
samirova
(upraveno)
23. 1. 2011, 11:50
Maminky prosím,dostala jsme pekárnu eta siesta a chtěla bych zkusit tento chleba,poradíte mi na jaký program pečete????Moc děkuji Lenka
samirova
(upraveno)
23. 1. 2011, 17:08
@samirova
Moc děkuji .Už se peče
Jitule64
(upraveno)
23. 1. 2011, 14:41
@samirova
Já peču taky většinu chlebů na program č.1 - základní.
kalimera
(upraveno)
23. 1. 2011, 12:31
@samirova
Když peču tento chleba v pekárně, tak na základní program (u mé DP je to číslo 1), velikost 1000g, barva kůrky střední .
veselacka
(upraveno)
20. 1. 2011, 21:16
Jéééé, úžasný, peču pořád. Už nekupuji, vydrží jako kupovaný a ta chuť
kalimera
(upraveno)
21. 1. 2011, 13:06
@veselacka
Luci, tak to jste mne moc potěšila . Máte pravdu, vydrží hodně dlouho, teda, pokud se nesní na posezení.
veselacka
(upraveno)
3. 2. 2011, 10:59
@kalimera
Pavlínko, včera jsem zkusila s česnekem a cibulkou orestovanou, to musíte taky zkusit
kalimera
(upraveno)
3. 2. 2011, 11:48
@veselacka
To musí být dobrota
Jitule64
(upraveno)
11. 1. 2011, 9:32
Určo taky zkusím! Zkoušel ho někdo kynout v ošatce a pak přendat na plech a péct? Nebo mám radši jako vy udělat bochánem na plech...někdy se mi stane, že když takový recept hodím do ošatky, tak mi pak po překlopení splaskne a už nenakyne.
veselacka
(upraveno)
20. 1. 2011, 21:18
@Jitule64
Vyzkoušeno v ošatce, jde to. jen po vyklopení moc není vidět to rýhování, ale maličký vroubení zůstane
Jitule64
(upraveno)
21. 1. 2011, 19:43
@veselacka
Tak to je super! Vysypáváš kukuřičnou moukou? Je to lepší, těsto se v ošatce nepřilepí. Mají ji ve zdravé výživě 500g asi 15kč. A mám ji už opravdu dlouho.
kalimera
(upraveno)
11. 1. 2011, 14:09
@Jitule64
Děkuji . Tak s tou ošatkou by mne to taky zajímalo, protože se chystám ji pořídit. Nevíte, kde se dá sehnat ?
Jitule64
(upraveno)
11. 1. 2011, 19:51
@kalimera
Pavli, ošatka se dá koupit zde: http://www.pekarskyraj.cz/osatky_na_kynuti_chleba/ Koupila jsem si na 1kg chleba oválnou a vyšla mě i s poštovným na 298kč. Tak já ho teda pak vyzkouším s ošatkou a písnu.
kalimera
(upraveno)
12. 1. 2011, 9:51
@Jitule64
Moc děkuji , hned se jdu na ně podívat . Tak, ať se dílo podaří . Budu se těšit na zprávu .
Jitule64
(upraveno)
12. 1. 2011, 16:52
@kalimera
Jitule64
(upraveno)
23. 1. 2011, 15:51
@Jitule64
Pavli, tak jsem pekla včera z ošatky. Je to ten fakt NEJLEPŠÍ co jsme taky kdy měli! Manžel říkal, že už dál nemusím experimentovat. Dala jsem 450g hladké mouky a 150g chlebové pšeničné mouky a 2 čajové lžičky Sladěnky...nádherně kynul a pak po vyklopení z ošatky mi vůbec neklesnul jako jiné...no prostě BOMBA!!! Pekla jsem ho na prostředku trouby 60 minut na 160°C a dole v troubě jsem měla plechovou misku s vodou, takže jsem vůbec nepotírala vodou. Po upečení jsem ho zabalila do utěrky, dala vychladnout na mřížku a byl krásně měkký a přitom křupavý. Moc díííííky za super receptík a zde posílám fotečku: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3387368
simonakl
(upraveno)
21. 4. 2013, 22:31
@Jitule64
nevím, co dělám špatně, nikdy se mi to nestalo, ale tento chlebík, dkyž chci překlopit nakynutý na plech, tak my vždy spadne-spleskne těsto
Jitule64
(upraveno)
30. 4. 2013, 22:53
@simonakl
Simčo, je překynutý. Jak dlouho ho necháváš kynout? Stačí 5-10 minut.
simonakl
(upraveno)
2. 5. 2013, 15:26
@Jitule64
těsto a kynutí v pekárně a pak ještě těch 30minut ve formě myslíte, že je to dlouho? Mám nechat v pekárně jen vymíchat těsto a dát kynout třeba na hoďku rovnou do formy? děkuji
Jitule64
(upraveno)
17. 6. 2013, 13:45
@simonakl
Ne, normálně nechte v DP udělat těsto a pak dejte kynout do formy max. na 15 minut, poté překlopit na plech s peč. papírem a tutáč to bude to pravé ořechové.
Hupcza
(upraveno)
10. 1. 2011, 19:50
moc dobrý ještě jsem ho posypala kmínem - tak to mám nejradši a už je okrájený kolem dokola - teplá kůrka je mňam
kalimera
(upraveno)
11. 1. 2011, 8:52
@Hupcza
Moc děkuji za vyzkoušení . Máte pravdu, není nad kůrčičku .