(recept
si oblíbilo 385 návštěvníků)
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla
Potřebné ingredience
380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
Krásně nadýchaný vevnitř s křupavou kůrčičkou.
chlebová žitná mouka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kycekeva
(upraveno)
30. 8. 2010, 23:23
Milá Pavlínko ten chlebík je Famozní doma se po něm zaprášilo děkuji za receptík
kalimera
(upraveno)
1. 9. 2010, 13:40
@kycekeva
Evičko, tak to mám velikou radost . Moc děkuji za vyzkoušení a milý komentář. Mějte se krásně .
margot80
(upraveno)
30. 8. 2010, 7:45
No jak sem to vyklopila z pekarny byla sem nestastna.Lepive príšerné ale ten výsledek byl famozní.Opravdu dobrý recept chlebík vydržel dlouho čerstvý a chutnal i manželovi který ty z pekárny nemusí . Takže jednicka s hvězdičkou jen mě mrzí že sem ho nezvážila byl teda obří!
kalimera
(upraveno)
30. 8. 2010, 13:26
@margot80
Marci, jak píšu výše v receptu, když je to lepivé, je dobré podsypat moukou, s těstem pak půjde krásně manipulovat . Nicméně, i přesto jsem moc ráda, že vám chutnalo a chlebík se podařil . Moc děkuji a mějte se krásně .
magistra
(upraveno)
25. 8. 2010, 13:16
mohla bych poprosit o polopastický návod, jak do pekárny /v jakém pořadí a konzistenci/ přidávat veškeré přísady? děkuji moc
kalimera
(upraveno)
26. 8. 2010, 10:09
@magistra
Dobrý den, Luci. Do pekárny by se měly dát nejdříve tekuté přísady a pak sypké. Pokud by se vám zdálo při míchání těsto příliš "drobivé", tak dolijte trošinku vody nebo oleje, aby se spojilo. Po vykynutí je dobré těsto poprášit moukou, aby se s ním lépe manipulovalo a nelepilo se, uděláte tak hezký bochánek. Kdybyste potřebovala ještě s něčím poradit, tak klidně pište .
magistra
(upraveno)
27. 8. 2010, 8:46
@kalimera
dopečeno v pekárně. sice na můj vkus trochu světlý (ale asi jsem tam dala špatný stupeň), ale když napíšu, že mi večer, vlastně v noci, po upečení ve 22.30 nebylo líno si namazat teplý krajíc sádlem a dát na to vaření vajíčko, tak už asi nemusím psát, že chutnal, že?
kalimera
(upraveno)
27. 8. 2010, 10:01
@magistra
Tak to mám radost , když chutná . Pro takovou tu "správnou" kůrčičku doporučuju péct v troubě . Moc děkuji za pochvalu a za vyzkoušení .
magistra
(upraveno)
26. 8. 2010, 18:00
@kalimera
nebude vadit, když dám kvasnice sušené? kolik to bude?
kalimera
(upraveno)
27. 8. 2010, 10:02
@magistra
Určitě můžete, na toto množství bych dala lžičku a půl .
kopretinka32
(upraveno)
22. 8. 2010, 11:40
Dobrý den Pavli, tak jsem teď Váš úzasný chlebíček upekla a museli jsme ochutnat. Je vynikající a taky musím konstatovat, že je nejlepší, co jsem pekla . Hezkou sluníčkovou neděli Martina
kalimera
(upraveno)
26. 8. 2010, 10:05
@kopretinka32
Dobrý den, Marti. Tak to mám velikou radost . Mějte se krásně a díky za vyzkoušení a milý komentář .
anaba
(upraveno)
12. 8. 2010, 20:08
vypadá skvěle určitě ho vyzkouším...
kalimera
(upraveno)
12. 8. 2010, 20:22
@anaba
Moc děkuji, ať vám chutná .
kačena
(upraveno)
12. 8. 2010, 9:33
Prosím o radu, nikdy jsem po tom v krámech nekoukala - kde se koupí chlebová žitná mouka? Já si vždycky vidím jen normální pšeničnou... dík
kalimera
(upraveno)
12. 8. 2010, 20:22
@kačena
Dobrý večer. V každém větším obchodě by ji měli mít. Kupuji v Albertu (Hypernova). Krásný večer .
Lennie
(upraveno)
12. 8. 2010, 20:03
@kačena
Já kupuju v Globusu, mají i v Tescu a Kauflandu
alfleila
(upraveno)
11. 8. 2010, 20:43
Tak takový čerstvý křupavý chlebík přede mě postavit, tak už nemá kůrku - tu já mám nejradši!
kalimera
(upraveno)
11. 8. 2010, 20:48
@alfleila
Tak to jsme dvě a tahle je fakt vychytaná i ten vnitřek .
alfleila
(upraveno)
11. 8. 2010, 20:52
@kalimera
No to věřím, že bude dobrý i ten vnitřek. Já teda chleba moc nemusím, ale křupavé kůrce se prostě odolat nedá!
kalimera
(upraveno)
11. 8. 2010, 21:00
@alfleila
Škoda, že ti nemůžu dát ochutnat . V brzké době se chystám na tu tvoji slanou vánočku, vypadá famozně .
alfleila
(upraveno)
12. 8. 2010, 19:59
@kalimera
No jo, holt bydlíme moc daleko od sebe, škoda Aspoň, že si navzájem obohacujeme naše kuchařské umění našimi recepty Až budeš péct vánočku, budu ráda za odezvu
kalimera
(upraveno)
18. 8. 2010, 10:17
@alfleila
Určitě napíšu, jak se povedla. Děkuji za inspiraci .