Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 385 návštěvníků)

VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla

0.0
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla

Potřebné ingredience

380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí

Postup přípravy

1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.

2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.

3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.

4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.

Dobrou chuť.

TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.

Krásně nadýchaný vevnitř s křupavou kůrčičkou.

chlebová žitná mouka

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kycekeva 30. 8. 2010, 23:23
Milá Pavlínko ten chlebík je Famozní doma se po něm zaprášilo děkuji za receptík
kalimera 1. 9. 2010, 13:40
@kycekeva Evičko, tak to mám velikou radost (radost). Moc děkuji za vyzkoušení a milý komentář. Mějte se krásně (hello).
margot80 30. 8. 2010, 7:45
No jak sem to vyklopila z pekarny byla sem nestastna.Lepive príšerné :-( ale ten výsledek byl famozní.Opravdu dobrý recept chlebík vydržel dlouho čerstvý a chutnal i manželovi který ty z pekárny nemusí . Takže jednicka s hvězdičkou (Y) jen mě mrzí že sem ho nezvážila byl teda obří!
kalimera 30. 8. 2010, 13:26
@margot80 Marci, jak píšu výše v receptu, když je to lepivé, je dobré podsypat moukou, s těstem pak půjde krásně manipulovat ,-). Nicméně, i přesto jsem moc ráda, že vám chutnalo a chlebík se podařil (Y). Moc děkuji a mějte se krásně (hello).
magistra 25. 8. 2010, 13:16
mohla bych poprosit o polopastický návod, jak do pekárny /v jakém pořadí a konzistenci/ přidávat veškeré přísady? děkuji moc :-$
kalimera 26. 8. 2010, 10:09
@magistra Dobrý den, Luci. Do pekárny by se měly dát nejdříve tekuté přísady a pak sypké. Pokud by se vám zdálo při míchání těsto příliš "drobivé", tak dolijte trošinku vody nebo oleje, aby se spojilo. Po vykynutí je dobré těsto poprášit moukou, aby se s ním lépe manipulovalo a nelepilo se, uděláte tak hezký bochánek. Kdybyste potřebovala ještě s něčím poradit, tak klidně pište (hello).
magistra 27. 8. 2010, 8:46
@kalimera dopečeno v pekárně. sice na můj vkus trochu světlý (ale asi jsem tam dala špatný stupeň), ale když napíšu, že mi večer, vlastně v noci, po upečení ve 22.30 nebylo líno si namazat teplý krajíc sádlem a dát na to vaření vajíčko, tak už asi nemusím psát, že chutnal, že? :-D
kalimera 27. 8. 2010, 10:01
@magistra Tak to mám radost (radost), když chutná (Y). Pro takovou tu "správnou" kůrčičku doporučuju péct v troubě (jidlo). Moc děkuji za pochvalu a za vyzkoušení (F).
magistra 26. 8. 2010, 18:00
@kalimera nebude vadit, když dám kvasnice sušené? kolik to bude?
kalimera 27. 8. 2010, 10:02
@magistra Určitě můžete, na toto množství bych dala lžičku a půl (hello).
kopretinka32 22. 8. 2010, 11:40
Dobrý den Pavli, tak jsem teď Váš úzasný chlebíček upekla a museli jsme ochutnat. Je vynikající (L) (L) a taky musím konstatovat, že je nejlepší, co jsem pekla (clamp) (clamp). Hezkou sluníčkovou neděli (plaz) Martina
kalimera 26. 8. 2010, 10:05
@kopretinka32 Dobrý den, Marti. Tak to mám velikou radost (radost). Mějte se krásně a díky za vyzkoušení a milý komentář (hello).
anaba 12. 8. 2010, 20:08
vypadá skvěle (Y) (Y)určitě ho vyzkouším... :-) :-) :-)
kalimera 12. 8. 2010, 20:22
@anaba Moc děkuji, ať vám chutná (hello).
kačena 12. 8. 2010, 9:33
Prosím o radu, nikdy jsem po tom v krámech nekoukala - kde se koupí chlebová žitná mouka? Já si vždycky vidím jen normální pšeničnou... dík (L)
kalimera 12. 8. 2010, 20:22
@kačena Dobrý večer. V každém větším obchodě by ji měli mít. Kupuji v Albertu (Hypernova). Krásný večer (hello).
Lennie 12. 8. 2010, 20:03
@kačena Já kupuju v Globusu, mají i v Tescu a Kauflandu (F)
alfleila 11. 8. 2010, 20:43
Tak takový čerstvý křupavý chlebík přede mě postavit, tak už nemá kůrku - tu já mám nejradši! ,-)
kalimera 11. 8. 2010, 20:48
@alfleila Tak to jsme dvě (Y) a tahle je fakt vychytaná i ten vnitřek (jidlo) (hello).
alfleila 11. 8. 2010, 20:52
@kalimera No to věřím, že bude dobrý i ten vnitřek. Já teda chleba moc nemusím, ale křupavé kůrce se prostě odolat nedá! (zajic)
kalimera 11. 8. 2010, 21:00
@alfleila Škoda, že ti nemůžu dát ochutnat ,-). V brzké době se chystám na tu tvoji slanou vánočku, vypadá famozně |:o).
alfleila 12. 8. 2010, 19:59
@kalimera No jo, holt bydlíme moc daleko od sebe, škoda :-| Aspoň, že si navzájem obohacujeme naše kuchařské umění našimi recepty :-) Až budeš péct vánočku, budu ráda za odezvu (flower)
kalimera 18. 8. 2010, 10:17
@alfleila Určitě napíšu, jak se povedla. Děkuji za inspiraci (Y) (F).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie