Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 838 návštěvníků)

Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a hned k jídlu

0.0
Perníčky p. Řezníčkové - hladké, oblé, drží tvar a hned k jídlu

Potřebné ingredience

650 g hladké mouky, 240 g moučkového cukru, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku (nejlépe Omega nebo jakýkoli 100% rostlinný tuk), 1 polévkovou lžíci skořice a 1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs ), 1 malá lžička jedlé sody, 2 až 3 lžíce kakaa, chcete-li tmavší těsto. Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! Poleva: 1 bílek, 150 až 200 g moučkového cukru, 1 lžička citrónovéšťávy.

Postup přípravy

Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, med a rozehřátý tuk a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být pevné a pěkně hladké. Vyválíme placku asi 3 mm silnou. Plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min. na plechu s pečícím papírem. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.
Poleva: Cukr v první řadě prosejte několikrát přes jemné sítko. Polevu pak vymíchejte ručně doběla, musí být pěkně hustá. Hustotu vyzkoušíte, když uděláte párátkem tečku na linku a drží -li tvar a neroztéká se, je poleva akorát na zdobení.
Rady: těsto si můžete udělat i např. 14 dní dopředu, jen mu to prospěje.

a poslední kousek letošní

Moje dnešní várka jen z poloviny tohoto receptu a ještě mi je vnouček baští, tak asi nebude co zdobit :-))

Teď dozdobené a budou pro děti na stromeček, snad se mi podaří je uchovat a nesníst :-)))

další várka, ty budou už na stromeček :-)

A chaloupka z tohoto těsta

:-)

v dárkovém balení

Perníkový adventní věnec

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie