Zobrazit přihlášovací formulář

Co dnes vaříte ?

Avatar
Odesláním formuláře souhlasíte s pravidly diskusí
anilvap2 5. 2. 2022, 12:15
johnynka 5. 2. 2022, 11:50
hovězí velký ptáček s rýží. A muž uvaří porkovou polívku, mě se už nechce ,-) má na ni chuť, tak ať si ji uvaří
přeslice 4. 2. 2022, 10:24
Pomalý hrnec - pekl někdo sekanou? Prosím výhody - nevýhody. Děkuji
zdenakucerova 4. 2. 2022, 10:58
@přeslice dělám v něm běžně...ale pak přehodím do trouby...tím vlastně odpovídám i na vaše poznatky k PM, všechno co bych jinak pekla tak pak přehodím, nevadí mi to...takže kuře, výpečky, sekanou atd. Výhody nevýhody...hlavní výhoda je, že to nemusím hlídat ,-), že třeba v létě jdu dělat něco ven a nemusím hlídat podlévání a tak
cervenka 4. 2. 2022, 11:29
@zdenakucerova To mi právě u toho PM hrnce vadilo, že jsem musela ještě rozpálit troubu *-)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:32
@cervenka mě vůbec...než nachystám stůl a snědí polívku je hotovo ,-)...můj muž by mě zahrnul kdečím...já se urputně bráním ,-)...ale třeba nůžky na zahradu mám troje a j dvoje pákové na větve (pst)
přeslice 4. 2. 2022, 11:13
@zdenakucerova myslela jsem výhody nevýhody jen u sekané, obecně znám. Také mi vyhovuje hlavně to "nehlídání"
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:18
@přeslice vím,,,u sekané....vedle toho nehlídání i dobrá šťáva jak píše Ivetka
johnynka 4. 2. 2022, 10:56
@přeslice Ano, bezne. Luxusni stavu pusti. Pridavam na dno rajce, papriku, cibulju, cuketu. Ale neopece se ji kurka
zdenakucerova 4. 2. 2022, 8:23
Nějaké tipy na víkend? (candle)... už fakt zvažuju hospodu a dovážku pizzy (smich)
ani 5. 2. 2022, 15:12
@zdenakucerova Já jen tak obyčejně. Včera krůtí plátky na žampionech s ryží. Dnes špagety a zítra řízky
danima3 5. 2. 2022, 15:04
@zdenakucerova My Chicken cormu.
danca60 4. 2. 2022, 15:25
@zdenakucerova dnes špagety carbonara, zítra asi buchtičky s krémem, ke (C) borůvkový koláč a v enděli bude sekaná (zajic)
anilvap2 4. 2. 2022, 16:08
@danca60 Já mám zítra volno, já bych zítra mohla dorazit. Buchtičky s krémem (zajic) Borůvkovy koláč (zajic) [A]
danca60 5. 2. 2022, 14:22
katkajohny 15. 2. 2022, 18:15
@danca60 :-o :-o :-o :-o Kolik vás doma je na ty 4 plechy ? A další otázka - bude vám to stačit ? ,-) ,-)
danca60 15. 2. 2022, 18:28
@katkajohny :-D něco doneseme dědovi a zbytek pro nás ,-) naše 3 malé děti si dali svačinku a zákusek po večeři a plech byl pryč... A asi jo, stačilo :-D a byly vynikající, hlavně tvarohový a jahodový šel na dračku (zajic)
anilvap2 5. 2. 2022, 15:12
@danca60 Já jsem skromná, mně bude stačit jen ten s borůvkami (zajic) Ty vypadají fakt úžasně. (Y) Jaj, to se máte.
danca60 5. 2. 2022, 15:43
@anilvap2 Ne nadlouho (smich) už se do toho děti pustily (zajic)
johnynka 5. 2. 2022, 14:58
@danca60 prosím jeden kousek od každého, kafe si uvařím sama (H) (C)
danca60 5. 2. 2022, 15:44
@johnynka (witch) (F)
e-sladkyspanek.cz 5. 2. 2022, 14:25
@danca60 Očekávej mě (kolo)
danca60 5. 2. 2022, 14:28
@e-sladkyspanek.cz (Y) dáme (C) s Beruškou (F)
Ida.N. 5. 2. 2022, 14:26
@e-sladkyspanek.cz Počkej na mě (witch)
e-sladkyspanek.cz 5. 2. 2022, 14:33
@Ida.N. Máš zimní obutí (smich) aby jsi nedostala smyk
danca60 4. 2. 2022, 16:15
@anilvap2 Taky mám volno.... ^o) dokonce jsem si dneska do práce přivstala a než jsem vyzvedla (X) ze školky, ještě stihla nakouit.. (dance) tak zítra nikam nemusím (Y)
Zrušený účet 4. 2. 2022, 15:32
@danca60 Já chci dnes večer dělat tyhle špagety, minule se mi ta omáčka nepovedla, tak zkusím tenhle jiný postup. Děti budou mít boloňské. https://www.apetitonline.cz/recept/testoviny-syr-pepr
zelenoockam 4. 2. 2022, 16:18
@ Mam 5 litru bolonske majdy. ,-)jsem k.o.uz ted.kdybych byla vinar,tak bzunknu to bile (D)co jsem tam narvala a jdu spat ,-)
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 15:46
@ dělám něco podobného, ale na olivovém jen smahnu lehce čenek, zaleji šlahačkou, sůl pepř, nechám lehce zredukovat a zamáchám do toho špagety, pak jen hore parmazán. Máš to rychlé, výborné a není tam co zkazit. Hlavně žádné složité sraní. (F)
motji 4. 2. 2022, 16:35
@e-sladkyspanek.cz dík< zítra vaří mladej< navrhnu ,-)
Zrušený účet 4. 2. 2022, 15:56
@e-sladkyspanek.cz Já to právě chci bez šlehačky, musím to vychytat, aby semi ten sýr nezdrcnul. A pak se ještě chystám na farinatu, koupila jsem si cizrnovou mouku, to bude velký experiment https://www.italskakuchyne.cz/recept/190-cizrnovy-kolac-farinata
Zrušený účet 4. 2. 2022, 15:06
@zdenakucerova Domácí pizza byla dnes, večer budou špagety, zítra bude ryba se špenátem a bramborem podle toho co v Makru budou mít a v neděli ještě nevím ,-)
ladab 4. 2. 2022, 15:02
@zdenakucerova Přísahám, že skoro po 20 letech manželství jsem až teď zjistila, že manžel umí vařit! Jsem v izolaci, takže dnes: zelí a knedlíky plněné uzeným (mražené), včera dušené vepřové kotlety se zeleninou (moje letní cuketo-lilko-patizono-rajčatová směs) a rýže, zítra rajská s hovězím (měla být dnes, ale myslel, že se uvaří za půl hodinu, už tak obědváme každý den ve tři, takže jsem mu to rozmluvila). Ještě vařil těstoviny s tuňákem a zase tou zeleninovou směsí. V neděli bude nějaká ryba, byla jsem nedávno v rybárně, máme plný mražák ryb.
Zrušený účet 4. 2. 2022, 15:09
@ladab To je ale krásné zjištění (F).
Zrušený účet 4. 2. 2022, 13:17
@zdenakucerova (H) dnes rizoto, zítra špagety s krůtím masem a v neděli svíčková.....polévka falešné kyselo a hovězí vývar nebo ze srdíček... (F)
HOCIKA 4. 2. 2022, 14:06
@ (hello)opisuješ (smich)u nás taky rizoto,dál asi zelovka a plněné knedle a v neděli panenka,salát,domácí hranolky.Ale honí mě stále chuť na bramboráky,tak se ještě uvidí,jo a lokše.
Zrušený účet 4. 2. 2022, 14:30
@HOCIKA (hello) no musím se snažit přijede Dáša s (X) (X) ,-) ale večeři vidím aspoň jednu na dovážku (H) Tonička se vždycky těší na sushi... ,-)
HOCIKA 4. 2. 2022, 14:50
@ To je super (Y)moc je pozdravuj a užijte si to (radost)sushi nemusím,ale dovezenou véču bych taky brala.Včera jsem byla u kadeřky a shodly jsme se,že tady se nedá nic objednat 8o|
Fuell 4. 2. 2022, 12:57
@zdenakucerova Vepřové výpečky, domácí zelí s domácím knedlíkem (F)
vlastaz 4. 2. 2022, 12:50
@zdenakucerova V sobotu nějaká dovážka, nebo restaurace po cestě - nebudu doma. V neděli kachní prsa, asi klasicky se zelím a knedlíkem, nebo s amerikama.
yva 4. 2. 2022, 11:32
@zdenakucerova Dneska vrchol kulinařiny - vrtule s volským vokem a opečenou šunkou, syrovou zeleninkou... Zítra čočka, pozítří asi guláš z mrazáku ;-) Jo a ještě je tam rybí polívka, na tu mám taky děsnou chuť ,-)
Brůs 4. 2. 2022, 12:14
@yva Promin, ale ....fuj ,-)
Ida.N. 4. 2. 2022, 12:13
@yva Tak s tím bych doma neuspěla ,-) Pro takové příležitosti je u nás vždy nějaká rajčatová omáčka ve sklenici, ohřejí si to, přidají třeba olivy, nastrouhají sýr a (pl)
yva 4. 2. 2022, 12:23
@Ida.N. Já to dělám nerada, ale opi to milujou ,-)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:34
@yva to už bych to oko a šunku nechala k čočce (smich) a na ty vrtule asi klepla vejce a udělala takové cosi jako "šunkofleky" nebo na ně dala mák a máslo
vlastaz 4. 2. 2022, 12:46
@zdenakucerova Jo, to jsem chtěla napsat. Zapečené těstoviny, nebo něco míchané na pánvi by zvládli, takhle zvlášť by na mě koukali jak z jara. Těstoviny na sladko jen Maty.
zdenakucerova 4. 2. 2022, 13:29
@vlastaz U nás by tu šunku flakli na chleba s máslem nebo si k oku uvařili tu čočku a kdybych nebyla doma a nedala jim opovržlivé kázání, tak věřím že by na ty vrtule nasypali Granko a náramně si pochutnali ,-) proti gustu holt žádná ,-)
maršmeloun 4. 2. 2022, 10:38
@zdenakucerova Zdeni špagety carbonára, kuřecí řízek s br kaši. Měli jsme rajskou s mletým masem, bramborové placky se špenátem, bramboračku , kuřecí na kari s rýži *-) je to pořád dokola do kolečka :^)
ošla 4. 2. 2022, 10:05
@zdenakucerova Dnes noky se špenátem a kuřecím masem, zítra hospoda a neděle losos s bramborovou kaší a grilovanou zeleninou.
zelenoockam 4. 2. 2022, 9:52
@zdenakucerova Tatarak,tvaruzkovy tatarak,zauzene pecene kolinko,kren s jablicky,kureci vyvar,kapani a dom.nudle,obyc.krehke minirizecky s kasi.jablickovy kompot.jogurtova buchta s broskvema,strudly.slane i sladke.livanecky s tvarohovym kremem,peceny olmin ,-)v nedelii obyycejne kureci hnaty naladovane anglickou.a nevim prilohu.salat ze syroveho i kysaneho zeli.jo a vlastne bolonske spagety.frcim pro mrkev a hajdy do hor
zdenakucerova 4. 2. 2022, 10:05
@zelenoockam tak syrečky vůbec nezmiňuj...doma by si dali, ale vadný článek jsem já... ,-) tatarák se taky moc nechytá....ale mohla bych udělat plněná kuřecí stehna...to už taky nebylo delší čas...pečení nezmiňuj vůbec...vyčerpaly mě košíčky, takže maximálně perník ,-)
zelenoockam 4. 2. 2022, 10:11
@zdenakucerova Mame na chalupe lidi.chlapi chteli panskou jizdu a vyfasovali pazrave synky ssebou :-Dtakk chystam svedske stoly zase.vse,co miluju,do tohi to,co ji haranti....cepovane pivko z minipivovarku...mozna na nedeli budou licka.mooozna.chci lyzovat a jdeme do baru ,-)to budu v pondeli vypadat :-D
zdenakucerova 4. 2. 2022, 10:22
@zelenoockam já budu o víkendu ráda, že uvidím jen rodinu a tajně doufám, že mladšímu kusu vše klapne a na odpol odjedou s chlapem ven ,-)...víc lidí by mě zabilo (smich)...pět minut po jejich odchodu vyrazím ven i já (*)
zelenoockam 4. 2. 2022, 10:29
@zdenakucerova Setrim na jarnaky na Tatry,musim
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:07
@zelenoockam šetříš a chystáš švédský stůl ,-)...dééééj mi pokoj
zelenoockam 4. 2. 2022, 12:47
@zdenakucerova Vsak si to plati
zdenakucerova 4. 2. 2022, 13:42
@zelenoockam Zlatem by tě měli platit ,-) za tu práci a chystání ,-)
zelenoockam 4. 2. 2022, 14:03
@zdenakucerova Jako na zuby,myslis?ja radeji valuty :-D
přeslice 4. 2. 2022, 8:38
@zdenakucerova dneska halušky s uzeným, zítra asi sekaná s br. kaší, pak dušená kuřecí játra s rýží. Musím i něco upéct, zatím to vypadá na vídeňský dort nebo pomerančová bábovka. Pro inspiraci jsme v týdnu měli guláš, chilli con carne, kuřecí směs s kroketama, výpečky s br. knedlíkem a zelí. Příští týden bude asi ještě segedýn, kuskuseto a pak možná semlbába. Jo a ještě jsem dělala i dvakrát "teplou" večeři - chleba ve vajíčku, césar salát s kuřecím přírodním plátkem.
zdenakucerova 4. 2. 2022, 8:45
@přeslice sekaná byla v týdnu, směs s rýží taky....ale tu žemlovku bych mohla *-)..."teplá večeře" chleba ve vajíčku je u nás často jako sváča pro syna na praxi ,-)...se salátem místo oběda než dojede domů. Stejně tak slané palačinky nebo tortily...a segedín bych mohla udělat na pondělí.
přeslice 4. 2. 2022, 8:48
@zdenakucerova to vaření je hrůza co? ,-) Určitě udělám tento týden i alespoň jednou rybu na másle, nejspíš také s kaší nebo vař. bramborem. Pokud narazím na "levné" papriky a rajčata, tak bych měla chuť i na lečo. V mrazáku mám i ještě dvě krabičky hub, u nás jsou oblíbené fleky s houbama místo masem, nebo bych udělala houbovku s knedlíkem *-)
lucijee 4. 2. 2022, 8:59
@přeslice Hrůza hrůz +o( jsme sedmý den v karanténě a ještě budeme. Ještě že jsem docela sysel a mame zásoby. Takže pořád možnost hamburgeru, řízků, pečeného kuřete, houbových karbanátku, italského rizota, špaget, leča.. Dal odmítám přemýšlet a doufám, že už všichni budeme volní.
vladka1plz 4. 2. 2022, 9:40
@lucijee Je to strasny. Minuly tyden jsem komplet vystrilela munici - napady. A pristi tyden ma dite prazdniny - takze se neuliju z vareni vubec . 8o|
zdenakucerova 4. 2. 2022, 10:06
@vladka1plz munici mám vystřílenou už druhý rok (smich)...už je to rizito s pořadovým číslem 76x, francouzské brambory 125x, řízky 96x, guláš 215x (smich)...ať s emi nikdo nediví, že o dovolené odmítám vařit i čaj (smich)
vladka1plz 4. 2. 2022, 10:29
@zdenakucerova Navic ja jsem mlsna a straaaaasne veci nejim (pst). A tim padem je odmitam i nakoupit nedejboze uvarit. (smich) Ja se taaaak tesim na leto. Gril , hospoda, gril, hospoda, gril , hospoda…..
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:09
@vladka1plz půjčím vám rodinu a těšení vás přejde (smich)...tímhle stylem bych já byla v září zugrunt (smich)...
vladka1plz 4. 2. 2022, 11:13
@zdenakucerova Jen si je nechte ,-) Tak v lete se ji proste jinak- aspon u nas. A hlavne , je rozdil , hodit na sebe saty a zajet si do knajpy, nez rozmrazit auto, obleci 158 vrstev . To me radeji prejde chut . Ale v lete, to je jina. Sednout si na zahrádku, cucet, kde co lita, dat si toceny sladky nepivo , to je fajn.
přeslice 4. 2. 2022, 9:13
@lucijee my jsme na vesnici, takže také mívám slušné zásoby, při každé karanténě jídla docela dost, ale dochází pak takové blbosti jako tužkové baterky, leštidlo do myčky, aviváž atd. ,-)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 9:21
@přeslice mám blažený pocit, když je sklep naplněn bramborama a je pod střechou česnek a cibule (smich), máme miniaturní špajz a tak musím mít zásoby přiměřené, navíc třeba balení těstovin používám jako kamufláž ,-) před vánoci tak maskuju třeba salko (smich) a rok dva zpět jsem se vyloženě bavila, koupila jsem čokolády na pečení a uložila je do hrnce, který je ve špajzu a užívám ho málo, chodili, hledali a nenašli ^o) ,-)pod pokličku se nikdo nepodíval (smich)
lucijee 4. 2. 2022, 9:27
@zdenakucerova Já mám stejne blaženě pocity.. ,-) jen přidávám ještě jednu položku - toaletní papír (smich)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:10
@lucijee to jsme nezmínila páč jsem dáma (smich)ale ano, je to stejné...a ještě maso v mrazáku...jak nemám možnost vyběhnout v pantoflích do nejbližší večerky je to nutnost no ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 11:15
@zdenakucerova I kdyz mame kousek vietnamce, musim mit neustale zasobu vseho . Jakmile mi klesne hladina, ktera je pro me snesitelna, jsem nervozni .
dh myšák 4. 2. 2022, 20:05
přeslice 4. 2. 2022, 11:20
@vladka1plz u nás je všechno daleko a ani košík nebo rohlík sem nejezdí. Naštěstí jsem byla zvyklá z domova, že se kupovalo 10 kg mouky, cukru, mléka atd. Když už mi zbývají dva nebo tři kusy, tak kupuji další. Ale většinou pak dojde nějaká kravina, jak jsem psala, třeba ty tužkové baterky. Dlouhou karanténu jsme měli na podzim, chtěla jsem vytáhnout halloweenský světýlka a chyběly baterky ,-)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:36
@přeslice tak to já mám rezervu max tak kilo dvě...aby se to spotřebovalo a neobjevila to nějaká breberka ,-) a baterky zásadně a záhadně zmizí v momentě kdy vypnou proud :^) ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 11:34
@přeslice K nam jezdi vsichni a vetsinou je casove okenko v ten samy den. Navic mam Olmpii 2 km, ale neba me tam jezdit. Vetsinou chodim jednou mesicne do velkyho kramua zbytek jezdi Rohlik. Ale zasoby mam rada na cca 10 dni. Je fakt, ze kdyz to ma clovek kam dat, je to sranda. V malym byte to moc nejde. Treba brambory kupujeme na Vysocine na celou zimu.
přeslice 4. 2. 2022, 12:50
@vladka1plz to fakt závidím, občas objednávám z košíku dceři na kolej, aby to nemusela tahat metrem a busem. Neříkám, že bych objednávala každý týden, ale třeba když jsme byli v karanténě, tak jsem nechtěla pořád otravovat tchýni. 10 dnů také vydržíme, z jídla dochází zpravidla nejdřív ovoce a zelenina, to prostě neupeču ,-), ale pečivo si upečeme, nebo mám to "dopékací v mrazáku". Každopádně jednou za čas by se mi líbilo i třeba kdyby k nám jezdilo dáme jídlo 8o|, ale tady prostě nic, chcípl tu pes 8o|
vladka1plz 4. 2. 2022, 13:43
@přeslice Dame jidlo jsem zkusila dvakrat a bylo to desny. Asi jsem spatne zvolila restauraci. Ale ten nakup mi nejak zacal vyhovovat. Nenavidim to . ,-)
Zrušený účet 4. 2. 2022, 13:58
@vladka1plz Tak Dáme ídlo jsou moje oblíbené stránky když se mi nechce vařit nebo když se ukáže nějaká návštěva.... ,-) ,-) a nákup už si nechávám vozit víc jak dva roky... ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 14:22
@ Ja si nakup nechavala vozit zhruba pred deseti lety. Situace byla neprizniva a ja nemohla prakticky z domu. To jezdilo asi jen Tesco. Ze zacatku to bylo super, pak se desne zhorsili a ja zacala chodit do kramu fyzicky a online nakoupila zridka.! Ale 2020 jsem se k tomu vratila a uz chodim do kramu minimalne. Nebavi me to. A hlavne, jak psala Zdenka, jdete do Lidlu pro dve veci a necham tam 1200 . Kosik me jednou nastval, kuryr rozflakal vsechno maso a privezli mi to vypadane z obalu a na vsem krev. Tak jsem presla na Rohlik a musim rict, ze fakt dobry. Jsem spokojena. Drogerii mi vozi taky jeden pan, co ma eshop i s nemeckou drogerii.!Ma navic skvele ceny. Akorat Dame jidlo zatim blby - asi spatna volba hospody.Dam tomu jeste sanci.
Zrušený účet 4. 2. 2022, 14:27
@vladka1plz Taky nakupuju raději na rohlíku, košík jen znouze (H) Jak jsem dřív ráda nakupovala tak to mě přešlo...začli mě vadit lidi jak se všude cpou ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 14:36
@ Ja co muzu, koupim pres net. Obleceni kupuju taky jen na netu. Me to vytacelo vzdycky, opatlanej kosik, funici lidi , nasrana pokladni . Ted prijede mladej hezkej prijemnej kluk, vysklada mi to az ke dverim a je to . A usetrim par stovek za kraviny, ktery bych koupila jen tak a ani je nepotrebujeme.
cervenka 4. 2. 2022, 14:08
@ Upřímně ti závidím..tady není nic +o(
přeslice 4. 2. 2022, 14:22
@cervenka jsme na tom stejně, sem zajíždí akorát česká pošta ,-) Ani pizzu si nemůžeme nechat dovézt 8o|
vladka1plz 4. 2. 2022, 14:24
@přeslice To je blby
motji 4. 2. 2022, 13:04
@přeslice na košík jsem se ted dívala. Ale mě to prostě přijde drahé, takže holt poprosím sousedku, at mi nakoupí, když tam pojede ,-)
přeslice 4. 2. 2022, 14:18
@motji taky bych to nevyužívala pravidelně, ale mít tu možnost jako zálohu bych byla ráda.....
motji 4. 2. 2022, 16:33
@přeslice u nás teprv od lonska
Zrušený účet 4. 2. 2022, 13:57
@motji Tak já raději na rohlíku , když jenom podle seznamu tak to jde ..ale když začnu brouzdat na stránkách tak potom plaču... ,-) ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 14:30
@ Rohlik je lepsi. Vic lokalnich potravin , rozumna expirace u dodaneho zbozi a zelenina a ovoce taky ok. A vic dostupnych slotu. Obcas fajn akce , ze se vykompenzuje cena u jineho zbozi. Kosik v tom roce 2020 nejak zkolaboval , nastvali moc lidi , nechali je tenkrat na holickach.
zdenakucerova 4. 2. 2022, 13:39
@motji To drahé je relativní ,-)...dovezou jen věci ze seznamu... kdežto když jde člověk do krámu +o(...seznam za 500,- a pak tam uvalí 1500,- ,-)
Zrušený účet 4. 2. 2022, 15:46
@zdenakucerova Dobrá teorie. V izolaci jsme pořád vařili a pekli a měli jsme chuť na cupcakes. Tak jsem objednala mascarpone a spolubydlící taky všichni něco potřebovali (smich).
vladka1plz 4. 2. 2022, 18:12
@ To musite objednat potaji o samote a pak zahlasit , az kdyz je kuryr u dveri. (smich)
motji 4. 2. 2022, 15:38
@zdenakucerova qto je taky fakt No ted se dívat nebudu, honí mě mlsná 8o| 8o| ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 13:47
@zdenakucerova Presne (smich) Plus nafta a plus ten cas a drina.
lucijee 4. 2. 2022, 9:20
@přeslice Přesně tak... zrovna tuzkovy baterky (tenký) došly včera. Potřebovala jsem je do mlýnku. +o( Normálních tuzkových mám plný šuplík. Vždycky zapomenu, který mám koupit, který dochází a vždycky vezmu ty špatný ,-)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 9:05
@lucijee Volní ,-)...já si nepomůžu ničím...nemají možnost se najíst v jídelně, tak od dveří skáču ke sporáku, ale naštěstí nefrflají a jí skoro vše...respektive co nejí jeden nejí nikdo, tak aspoň v tomhle je úleva a dietní omezení mám jen já ,-)
lucijee (upraveno) 4. 2. 2022, 9:44
@zdenakucerova U nás také nefrlaji, protože jídla, která nejí nevařím (smich) tocime se v zajetí několika jídel. Takže z mého seznamu bysme lečo a houbové karbanátky jedli jen my s manželem. Ale to se nedá nic dělat, plný mrazák hub a leča. Budou mít housticky, které jim upecu (smich) můžou si na ne dát masličko, to ještě máme. (smich) Mmch a proč u omicronu jako není ztráta chuti? 8o|
anilvap2 4. 2. 2022, 9:33
@lucijee Fakt ne? Já už 48 hodin nevím, co jím a vůbec nic necítím. ,-) Včera jsem do bramboráku nacpala 3 velké stružky česneku A až co jsem tam nasypala asi půl kila soli, tak jsem cítila alespoň tu sůl. Ale já to mám takhle vždycky, když mám rýmu.
kopytko 4. 2. 2022, 11:32
@anilvap2 Od 1.12. co jsme měla covid nemám chut´. Poznám slané,sladké ale jinak všechno stejně mdlé. Čich se vrátil brzy,ale ten se zase nevrátil zatím synovi. Bohužel pracuji jako kuchařka,tak je to dost na pytel ,-) ,-)
anilvap2 4. 2. 2022, 12:01
@kopytko Ale to jste měla ještě deltu, že? S omikronem to snad tak není. V každém případě u kuchařky je ztráta chuti dost velký handicap. ,-) Ztráta čichu by mi asi až tak nevadila, především při jízdě v pražské MHD (smich) Ať je brzo dobře (F)
lucijee 4. 2. 2022, 9:42
@anilvap2 Syn říká, že se mu jeden den zdálo, žee nemá chuť a čich.. ale nějak ho to neodradilo od toho, aby stal stále před otevřenou lednici a přemýšlel, co si dá k jídlu ,-) Já mám také u každé rýmy ztrátu čichu a chuti, takže já bych to asi ani nepoznala.
anilvap2 4. 2. 2022, 10:17
@lucijee Já doufám, že se to dneska zlomí. Už mám chuť na něco, co nějak chutná, nejen na hmotu sloužící k tomu, abych neměla hlad ,-) Já mám hrozně velkou chuť na dobré kafe 8o| Mladej by mi pro něj i došel, ale copak to má teď cenu za něj utrácet peníze? :^)
lucijee 4. 2. 2022, 10:22
@anilvap2 ,-) třeba by se to tím kafem zlomilo.. a nastartuje vám chuťové buňky (Y) Každopádně, držím palce, ať se to u vás zlomí, ať už je to za námi (F)
anilvap2 4. 2. 2022, 12:01
@lucijee Ehm, aby m i do toho kafe nenačůral, jak to bylo v Šakalích létech (smich)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 9:23
@lucijee to není omikronem, to je nudou (smich)... jak člověk vypadne z režimu neví co by nacpal do pusy ,-)...
přeslice 4. 2. 2022, 9:17
@lucijee co jsem někde četla, tak u omicronu je naopak zvýšený apetit :-@
lucijee 4. 2. 2022, 9:21
@přeslice Skvělý, tak to odpovídá.. :-D
zdenakucerova 4. 2. 2022, 8:56
@přeslice rajčata jsou teď tak divné, že je ani nekupuju, ani na to lečo +o(,stejně tak posledně koupený květák... rybu taky míváme docela často...ale to je tak na jeden den a hladové...navíc ty "dělnické" svačiny pro syna...to je taky něco (smich) on si to dělá i sám, ale nákup a vymýšlení je na mě. Co vaření, to sice žere dost času...ale mě už dochází nápady...už je to fakt ve stylu " teplé a hodně" a nebaví mě vařit pořád variace na guláš (smich)...občas se toho ujme starší kus, ale taky to kvůli škole nejde často...spíš jen takové rychlovky...jako palačinky, smažený sýr, těstoviny. Vynálezce pomalého hrnce hodlám navrhnout na Nobelovu cenu ,-) a kdyby mi to nebylo blbé, tak snad děti přihlásím taky do školky na obědy (smich)
přeslice 4. 2. 2022, 9:15
@zdenakucerova když mně asi z pomalého hrnce chutná jen trhané maso a uzené *-) co jsem zkusila něco jiného, tak žádný zázrak, většinou mi to pak víc chutnalo normálně z trouby..... Co byly holky malé, tak za mne Nobelovku za vlhké ubrousky, kinder vajíčko a DVD do auta ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 10:31
@přeslice Ja ho chci koupit. A proc vam to z nej nechutna?
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:06
@vladka1plz já ho používám opravdu hodně a to mám úplně nejobyčejnější model. Zapečené věci typu šunkofleky, fr, brambory v něm nedělám, ale jinak snad 90% české kuchyně. Jen udělám základ v kastrolu nebo hrnci a pak co je potřeba dopéct do kůrky tak přehodím do trouby. Značně mi to šetří čas, jídlo je šťavnaté, dobré, používám míň soli i koření a přesto má jídlo dobrou a intenzivní chuť, na vývary je jedinečný, jediné co se mi tam neosvědčilo je segedín...nechutnalo mi tam to takto vařené zelí, jinak pečená drůbež, sekaná, maso na omáčky, výpečky, roláda, ptáčky. Někdo ho má jen na vývary...u nás tedy maká ,-)...kdyby se sám myl a skočil se uklidit do šuplíku tak by to byl úplný zázrak. (smich)...já nejdřív váhala, půjčila jsme si ho na víkend a byla to prostě láska ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 11:18
@zdenakucerova Ja si prave predstavuji, ze v nem uvarim omacky, polevky. Takze jste me potesila. Ja prave videla na instaci, ze v nem i zapekaji - testoviny, zeleninu , proste i co dum dal. Segedin nejim. Vlastne teple zeli na zadny zpusob.
přeslice 4. 2. 2022, 10:38
@vladka1plz ne vyloženě nechutná, ale třeba pečené kuře mám ráda s křupavou kůžičkou, výpečky také opečené ze shora...... maso mi přijde víc jak dušené, než pečené.... prostě z té trouby je něco z mého pohledu chutnější. Mám tedy hrnec, kde mohu tu pečící mísu pak vložit i do trouby a dopéct, ale to už mi přijde zase jednodušší to dát rovnou od začátku do trouby.... Ale koupě nelituji, pořídili jsme ho na jaře 2020 a to uzené je božské, nikdy jsem tak často nedělala uzené, jako nyní. Králík byl taky fajn, ale toho dělám jednou ročně. No a to trhané maso nevím, je dobré, chutná, líbí se mi, že to nemusím "hlídat". Nicméně kvůlli dvěma nebo třem jídlům bych si ho asi původně nekoupila.
Oša 4. 2. 2022, 10:58
@přeslice Tak me z nej opravdu nechutna, nenaucila jsem se s nim vychazet. Kvuli te intenzivni vuni ho navic nemuzu zapinat pres noc, neda se v tom spat. Takze po mnoha pokusech v nem uz delam jen o vikendu hovezi nebo kureci polevky, jinak je u me nevyuzity. Uz bych si ho nekoupila. Klasickou troubu pouzivam zridka, u me vede Remoska, tu vytahuju prakticky porad. A klasicky kastrol na plotne. ,-)
lucijee 4. 2. 2022, 11:26
@Oša Také máme všude remosky, chata, chalupa, domov. Pracuju s ni často. Naposledy včera.
přeslice 4. 2. 2022, 11:15
@Oša remosky jsem se před lety zbavila a strašně mě to mrzí, každou chvíli uvažuji, že ji znovu koupím, ale aktuálně jsem omezena místem v kuchyni. A stejně tak se rozmýšlím nad termomixem..... Intenzita vůně, to jste napsala trefně, když peču přes noc uzené, tak nás to také "tahá" z postele ,-)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 11:28
@přeslice intenzita mi neva, máme oddělenu kuchyň...nebo možná vadí :^)...chodí se ptát kdy už to bude ,-)...termomix mě neláká vůbec, jednak místo a jednak mám pocit, že je to spíš pro začátečnice v kuchyni, že by mě nebavilo poslouchat pokyny (smich) a taky, že s podobným výsledkem mám už věci mám...ale já jsem spíš celkově odpůrce hodně věcí, mám celkově málo věcí.. Zvažuju robota, doma by se jásalo ,-)...ale jednak ho nechci mít vycapeného na lince, takže kam s ním...na přenášeníí je to těžké a taky si říkám, že na těch pár krémů, knedlíků a těst :^) že to zatím zvládnu.
přeslice 4. 2. 2022, 12:46
@zdenakucerova pro začátečnice.......? Je pravda, že kamarádka, která ho nejvíce chválí, tak často uvádí nej výhodu, že v něm uvaří snadno děti, manžel atd. To se mě už skoro netýká. Také jsem chtěla, že se zbavím právě spousty spotřebičů, které by suploval - rýžovar, pomalý hrnec, friťák atd. S prostorem už brzy snad mít problém nebudu, chci takovou tu špajzku = místnost, kde bude extra regál jen na tady ty číčoviny, aby kuchyňská linka byla "čistá".
zdenakucerova 4. 2. 2022, 13:36
@přeslice Řeči o velkorysých spajzech a šatnách mi ženou slzy do očí ,-)... já to asi mám ovlivněné tím, že Termomix má moje krátce vdaná známá, dosud vaření moc nedala ,-) jen mi o tom nadšeně vypráví a co jsem viděla neuchvatilo mě...myslím ten způsob přípravy... já už jsem v tomhle starý pes a mám jiné vybavení ,-)... mrzí z, toho třeba přišla pryč rodinná remoska, ale zase...kam s ní a mám troubu a ph.babicka měla pidukuchyn a v remosce pekla... zázračné buchty,šunkofleky,maso, ale já bych ji nevyužila.
přeslice 4. 2. 2022, 14:21
@zdenakucerova moje babička v ní také hodně dělala, také buchty, semlbábu, kotlety na šlehačce a prostě všechno možné. Vozila jí na dovolenou a pod stanem v ní dělala normálně oběd. Vůbec nechápu, proč jsem se jí kdysi zbavila (remosky, ne babičky ,-)). Takže po ní v pravidelných intervalech pokukuju..... Šatny a špajzky a vůbec úložné prostory závidím každému přes 25 let, takže teď když si můžu vymyslet, co chci, tak špajzka jako místnost bylo to první ^o)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 17:47
@přeslice moc vám tu možnost volby přeju a vlastně i závidím (F) ,-)...stavět, tak první je na plánu šatna, špajz, komora a pak teprve kuchyň a to ostatní ,-)...nechci syslit krámy a věci " co když se to jednou bude hodit" ,-)...ale vyndat třeba prkno na žehlení aniž bych musela hýbat dalšími několika věcmi by bylo úžasné...oooch ,-)...klidně bych vyměnila balkon i lodžii za komoru ,-)...a možná bych obětovala i tu kuchyň (smich)
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 17:58
@zdenakucerova Ty špajz a já stavět, tak bungalov do L . Ložnice a obývák velké posuvné okna a vstup na terasu z které se plynule dojde k bazénu a vířivce (smich)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 18:19
@e-sladkyspanek.cz mě by stačilo vylézt rovnou z kuchyně... ,-)...vůůůbec nejsme náročné (smich)
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 18:20
@zdenakucerova Kuchyň b mi stačila ve velikosti špajzky (smich)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 18:26
@e-sladkyspanek.cz mě vlastně taky (smich)...klidně sklápěcí židle a stůl (smich)...vlastně bych to viděla tak, že by byla komora, špajz, šatna, nějaký výklenek na pračku a sušku, kuchyněčka, ložnice a křeslo s lampou klidně na chodbě (smich)
cervenka 4. 2. 2022, 18:09
@e-sladkyspanek.cz Já bych zase chtěla bydlet někde, kde je za zahradou les. Ale ve městě ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 19:45
@cervenka Kdyz jsem byla mala, bydlela jsem v panelaku na kraji mesta . Les na dohled , spousta rybniku v lete na koupani v dosahu pesky, v zime bezky , brusle. Tolik kilometru se psem v prirode a porad ve meste. Vlastne fajn sidliste.
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 19:52
@vladka1plz Já úplně v centru ale za domy byly zahrady . Bylo to jak na vesnici. Lítali jsme po zítkách, vyžírali cozi zahrady
vladka1plz 4. 2. 2022, 19:56
@e-sladkyspanek.cz To jsem takhle vyzirala na chate. Byla nas parta deti a na kazde zahradd neco dobryho. A na poli kukurice a hrach . Jo to byly casy.
zdenakucerova 4. 2. 2022, 18:17
@cervenka to mám skoro já ,-)...skoro
cervenka 4. 2. 2022, 18:22
@zdenakucerova Fakt? (Y)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 18:24
@cervenka ob zahradu a cestu ,-)...skoro no
cervenka 4. 2. 2022, 18:27
@zdenakucerova To se máte....pěšky se u nás do lesa nikde nedostanu +o(
  • Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
zdenakucerova 4. 2. 2022, 18:32
@cervenka když byla děcka malá šla jsem s kočárem do lesa a do spodního košíku sbírala houby ,-)
  • Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 18:11
@cervenka Tak to samozřejmě (smich) nejlépe skoro v centru u lesa (smich)
cervenka 4. 2. 2022, 18:24
@e-sladkyspanek.cz Ano...za náměstím (Y) ,-)
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 18:31
@cervenka Myslím, že si teda to město budeme muset postavit (smich)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 18:31
@e-sladkyspanek.cz a co maringotku? V zimě na hory, v létě k moři a jinak na kraj lesa ,-)
  • Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
vladka1plz 4. 2. 2022, 19:39
@zdenakucerova Ja bych chtela bydlibus . Popojet a bydlet.
  • Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz 4. 2. 2022, 18:42
@zdenakucerova Já bych raději něco pevného a u moře třeba domeček (smich)
  • Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
vladka1plz 4. 2. 2022, 14:27
@přeslice To mate super. Ja ji nemam- spajzku. Ale kumbalo- satnu jooo. Ja mam totiz pocit, ze uloznych prostor neni nikdy dost. A hlavne nevim, kdo nam je sem chodi plnit tema kramama 8o|
přeslice 4. 2. 2022, 15:31
@vladka1plz já ji nemám, jen ji plánuji ,-)
vladka1plz 4. 2. 2022, 18:14
@přeslice Ja ji nemuzu ani planovat, karty jsou rozdany. Musela bych ukrojit z garaze a to mi neprojde.
dh myšák 4. 2. 2022, 19:47
@vladka1plz Jste moje krev.. ale cesta se najde"""
vladka1plz 4. 2. 2022, 10:44
@přeslice A zapekane veci v nem delate ? A co polevky, omacky?
přeslice 4. 2. 2022, 10:51
@vladka1plz polévky skoro nevařím, za běžného režimu má manžel i dcera přes týden polévku ve školní jídelně, takže o ně o víkendu ani nestojí. Pokud dělám polévku, tak jako večeři třeba bramboračku se škvarkovými placky, v hrnci jsem nezkoušela. Omáčky vařím klasicky, tedy normálně v hrnci na sporáku. zapékané věci - to myslíte třeba šunkafleky nebo francouzské brambory, rýžový nákyp apod.? Tak to jsem tam taky nezkoušela.
vladka1plz 4. 2. 2022, 11:04
@přeslice Jo, to jsem myslela. A jaky mate ten hrnec ? Ja polevky jedu hodne, hlavne vyvary , takze i proto ho chci.
přeslice 4. 2. 2022, 11:17
@vladka1plz https://www.datart.cz/Varic-CrockPot-SCCPBPP605-050-kucharka.html?gclid=EAIaIQobChMInp7Vuujl9QIVTnZvBB38qwufEAQYASABEgInP_D_BwE mám tenhle, splňuje moje podmínky - velký, dá se mísa vyjmout do trouby. Během prvních šesti měsíců omylem dcera upustila mísu, doobjednávala jsem, takže to uvádím jako další výhodu, že se dá doobjednat mísa.
cervenka 4. 2. 2022, 9:24
@přeslice jj, DVD do auta (Y) A ještě ty kapsáře zezadu předních sedadel, ty měly pořád narvané vším možným ,-)
anilvap2 4. 2. 2022, 8:28
@zdenakucerova Dnes směs kureci, zelenina, sojovka, rybí omáčka, taková alá čína, s rýži Zítra hamburgery. V neděli kureci závitky plněné mozzarelou a bazalkovým pestem, batatove hranolky.
zdenakucerova 4. 2. 2022, 8:49
@anilvap2 batáty jsem přidala minulý týden do takové pečené masovo- zeleninové směsi s bylinkami a česnekem a ještě teď o tom pochvalně mluví...batáty používám ráda ^o)...to je tak...ze zoufalství už jsme nasypala na plech co mě napadlo a jak to bylo dobré, pak se drbu se svíčkovou a takové juchůůů není +o( (smich)
anilvap2 4. 2. 2022, 9:36
@zdenakucerova Tak co na svíčkovou pozvat mě? Já bych za svíčkovou volala juchůůů klidně celý den (smich) A k té zelenině, koupila jsem před nedávnem květák a skoro celý jsem ho vyhodila. To se nedalo jíst, jak byl nechutný. (N)
zdenakucerova 4. 2. 2022, 10:03
@anilvap2 tak svíčkovou mají relativně často, tak prostě normálka |-)...kdežto tu pečenou směs měli v této podobě poprvé tak zbystřili ,-) Snažím se používat sezonní zeleninu, což v zimě je dost omezené a ten květák byla prostě hmota...chuť žádná +o(...a jako syrovou jedeme nejčastěji v zelí, mrkvi, řepě, ještě tak ledový salát,řapíkatý i normální celer, okurka a ty tlusté papriky...i když tam se zase vyčítavě koukají morčata (smich), že jíme jejich papání...ty když cítí svazek kopru jsou schopné si samy otevřít ledničku (smich) To samé ovoce...banány a hroznové víno, sem tam pomeranč, mandarinky...jablka taky nic moc +o(
vladka1plz 4. 2. 2022, 8:25
@zdenakucerova U nas kureci vyvar, v so losos+brambor , v ne krkovice, spenat + br knedlik
Zrušený účet 3. 2. 2022, 20:35
Děláte někdo placky naan? Máte vyzkoušený recept? Díky.
vlastaz 3. 2. 2022, 21:21
@ Pokouším se je vyrobit už pěkně dlouho, různé varianty, ale nikdy to není jako v indické. Zatím žádný konkrétní recept nebyl ten WAU. Peču je na rozpáleném plechu v troubě, ale pamatuju si, že Nikča psala, že je dělá v litinové pánvi. Třeba nám někdo napíše. (F)
Zrušený účet 3. 2. 2022, 21:30
@vlastaz Díky. Možná by to šlo i v kontaktním grilu. O víkendu to zkusím, dostali jsme na ně chuť.
zelenoockam 3. 2. 2022, 17:51
Olmin a hermadur grilovany (Y)k tomu hruskova chilli omacka.mnam,chybela jen restovana slaninka.uz jsme po veceri
maršmeloun 3. 2. 2022, 20:31
@zelenoockam Moni kde kupuješ to hruškové chilli
zelenoockam 3. 2. 2022, 21:21
@maršmeloun Gaston chilli. https://www.gastonchilli.cz/chilli-omacky/ vse ma uplne super.takove specificke.kupuju roky u neho.i jinde jsme zkouseli,ale celkem zklamani. a varim i vlastni.ale cas neni ted
maršmeloun 3. 2. 2022, 13:00
Objevila jsem asi Ameriku ,-) mamka dovezla zapečenou pohanku s hříbky (Y) ježiš to bylo výborné (jidlo) určitě jí zařadím do jídelníčku |:o) |:o)
Alla 3. 2. 2022, 15:55
@maršmeloun Ahojky, Jani důležité je pohanku nevařit aby v ni zustal Rutin. Sparit v sitku, dat do hrnce, osolit, zalit vařící vodou tam cm nad, priklopit, zabalit do ručníku a na 20min do perin. Pak je sypka a můžeš jako přílohu, nebo do něčeho zamíchat.
maršmeloun 3. 2. 2022, 17:00
@Alla Ah0j moc děkuji (F) já jí měla jednou a tak zvláštně smrděla *-) Dneska byla od mamky moc dobrá (Y)
motji 3. 2. 2022, 17:11
@maršmeloun U nás se dřív pohanka dělala hodně, tchán tak 2x týdně.. když jsem byla těhotná, tak jsem z toho smradu při vaření krmila kačenky. Od té doby nemůžu pohanku ani cítit, ani jíst.. Vadil mi třeba i smrad ze segedáku, ale to je láska na celý život..akorát jsem ho nesměla vařit ,-)
maršmeloun 3. 2. 2022, 17:35
@motji Jito prý musí být loupana mechanicky, to pak nesmrdí *-) poprvé jsem z ní cítila myšinu ,-) tak snad se mi povede (F) při těhu mi nevadilo nic (H) Segedín je výborný (Y)
Alla 3. 2. 2022, 21:20
@maršmeloun Nic nesmrdi, vzdy je loupana, slupky se davaji do polštářů. Prave sparit, zalit vrici vodou a sup do perin. Nic se nevari
maršmeloun 4. 2. 2022, 8:57
@Alla Alenko já se právě dočetla, že musí být loupaná mechanicky, ještě je jeden způsob loupání, tuším vodou a tam to psali, že někomu může při tomto způsobu vadit "vůně a pachuť" (F)
zelenoockam 3. 2. 2022, 21:23
@Alla Ta tmava ma celkem specifickou vuni,az smrad ,-)
Alla 3. 2. 2022, 22:44
@zelenoockam Mončo, komu smrdi rum, tomu smrdi práce. Dobře spařená a pripravená pohanka nesmrdi, jasně, že podle chuti pohanku poznáš, ale je moc zdraváva dobrá.
zdenakucerova 4. 2. 2022, 7:05
@Alla mě rum voní, ale nechutná ,-)
zelenoockam 3. 2. 2022, 22:47
@Alla Rum.fuj.do huby bych ho nevzala :-Djako faKt :-D Pohanku varim vic,nez 20 let.mam.ji rada,ale ta tmava je fakt citit dost a dost lidem smrdi
zdenakucerova 4. 2. 2022, 7:05
@zelenoockam ale to třeba květák, zelí nebo dršťky taky nevoní a uděláš z toho dobré jídlo ,-)
zelenoockam 4. 2. 2022, 8:38
@zdenakucerova Dost lidi i tohle neji
zdenakucerova 4. 2. 2022, 8:46
@zelenoockam já vím...nejím dršťkovou ,-) jen jí vařím
zelenoockam 3. 2. 2022, 18:00
@maršmeloun Jj,svetla.kroupa se ti hodi k tem hribkum.tmava smrdi
motji 3. 2. 2022, 17:55
@maršmeloun v těhu mi stačilo otevřít lednici (zip), u druhého mi bylo blbě až do 20.týdne...Nejhorší bylo když jsem ráno vstala, otevřela dveře a hned něco cítila 8o|Ted mi prostě pohanka vadí, i když nesmrdí (zip)
irik 3. 2. 2022, 17:06
@maršmeloun Jani, jeste jsou vyborne pohankove vlocky, bud naslano jako priloha nebo nasladko/kase. Ty jsou hotove za 2 min
maršmeloun 3. 2. 2022, 18:06
@irik Děkuji už jsem na ně koukala, ráda vyzkouším, já mam ráda bulgur i Qunoa (Y)
přeslice 3. 2. 2022, 10:36
Guláš z vepřového masa, vařím vždy o dvě tři porce víc a postupně už zavařuji na léto, nebo dceři na kolej...... Tak mě zajímá, co všechno jste kdo zkoušel zavařit. Mám výpečky, uzené ve vlastní šťávě, chilli con carne, guláš, kuřecí směs k rýži, kuře na paprice...... co jiného zavařujete? Pokud přidáváte do omáčky smetanu, tak zavařite před nebo klidně i po přídání smetany? co takový vuřtguláš? Ten jsem ještě nezkoušela a ani dušená játra jsem zatím nezkoušela zavařit.
zdenakucerova 3. 2. 2022, 11:26
@přeslice Gábi já zavařuji snad vše z hotovek...omáčky, guláše i polívky gulášovou, bramborovou, dršťkovou, květákovou atd. Vše tak jak uvařím, včetně základu a smetany a zahuštění. Muž si to bere sebou do práce, ne vždy má možnost to mít v lednici a vše ok...nestalo se, že by něco zkvasilo. Nedovedu si představit jak v jeho podmínkách dolévá smetanu do omáčky. Zavařuji tak, že jeden den hodinu, vychladit a druhý den hodinu, po varu vždy víčkem domů...nic se ani nerozvaří. Zavařuji mírným varem. Když vím, že to budu dělat, odeberu, hned zchladím a zavařuji vychladlé do sklenic se šroubovacím víčkem a červenou těsnící gumičkou. Doma občas udělám víc boloňské a zavařím pro případ pohotovosti, kdy není čas na vaření ,-)
přeslice 3. 2. 2022, 11:36
@zdenakucerova používám spíše menší skleničky od marmelád, tak aby to byla porce, max dvě. Normální šroubovací víčko bez gumičky. Vařím dvakrát 40 minut. Když děláte bramboračku, tak to by i ten vuřtguláš mohl klapnout, asi zkusím jednu sklenici a uvidíme. Mně tedy taky zatím nic nezkvasilo, ale je pravda, že většinou se to brzy sní, nemám to uskladněné dlouho. Bála jsem se v létě o dovolenou, že jsem to měla dva týdny v teple, ale nakonec všechno bylo paráda. A ono i bez té dovolené se to hodí. Uvařit o pár porcí víc není žádná práce, ale za to jsem pak moc vděčná, když se mi nechce vařit, nebo nemám čas, že mám kam sáhnout......
zdenakucerova 3. 2. 2022, 12:00
@přeslice vařím denně a taky se snažím ulít bokem muži do práce...ale občas se to nepodaří no ,-)...já zavařuju klasické 0,75, ale mohla bych i do těch větších od majolky...to je fakt...ale ty zase nemám ,-)...
ladab 3. 2. 2022, 11:04
@přeslice Reaguji jen vzpomínkou z dětství. Já zavařuji jen v létě, mám snad 50-60 sklenic zeleninových směsí (dávám to téměř do každého jídla), z jídla mám zavařené jen dýňové a cuketové polévky. Ale vzpomněla jsem si na dětství, my jsme měli doma i zařízení na konzervy - na plechovky, na přidělávání víček. Dvě až tři prasata, 1 zabíjačka, vše se zavařovalo. A z toho co nemáte na seznamu - jitrnice ,-) Dnes pečenou jitrnici nejím. Ale jako dítě... bylo to první jídlo, které jsem uměla uvařit. Otevřela se plechovka, jitrnice se vyklopila na pekáč a vhodila do trouby!
přeslice 3. 2. 2022, 11:09
@ladab u nás hotovky zavařovala jen babička a to už je hodně dávno. Já to také dlouho nedělala, ale v posledních letech je to pro mě čím dál tím víc pohodlné, loni jsem si na dovolenou udělala s sebou i hromadu domácích fleků ,-)
ladab 3. 2. 2022, 11:15
@přeslice Mě to velmi inspirovalo! Teď by se to hodilo. Já jsem teď covid pozitivní, tak vaří manžel v karanténě ,-)
přeslice 3. 2. 2022, 11:17
@ladab no právě, že člověk když nemá čas, není mu dobře, tak zbytek rodiny si jen sáhne pro skleničku a jen ohřát, maximálně udělat nějakou přílohu. Ten můj zvládá horko těžko čaj ,-) to bychom byli buď o chlebu a vodě, nebo úplně bez +o( holt má jiné přednosti
zelenoockam 3. 2. 2022, 10:57
@přeslice Vse.bez smetany,cibule pokud to chci na dlouhe uchovani.prilohy vubec.vyvary jen ciste,bez majoranky apod.segedin vydrzi nejdele.veci s hribkama jsou uzasne,treba
přeslice 3. 2. 2022, 10:59
@zelenoockam něco na houbách určitě ještě udělám. Segedýn bych mohla taky, na ten jsem úplně zapomněla. Já používám hodně tu předsmaženou cibuli, ta tam zatím nikdy nic "neudělala".
zelenoockam 3. 2. 2022, 11:08
@přeslice Js to mam na delsi dobu zavarene,casto.takze bez ni,cesneku a kminu.jinak na kratsi dobu je vse s tim
vladka1plz 3. 2. 2022, 10:44
@přeslice Na leto ? To vydrzi ?
přeslice 3. 2. 2022, 10:46
@vladka1plz zavařené? No, pokud se to nesní, tak to vydrží ,-) Je to jak konzerva, takže klidně 4 a víc měsíců. Ale tyhle nejspíš rodina zkonzumuje v dubnu, až nebudu doma. Tak přemýšlím, co všechno navařit, ať to mají pestré.
BaLiDa 3. 2. 2022, 11:03
@přeslice Omáčka Bolognese, pokud mají rádi.
přeslice 3. 2. 2022, 11:03
@BaLiDa tu zrovna jenom dcery..... potřebuji spíše "uspokojit" manžela ,-)
BaLiDa 3. 2. 2022, 11:06
@přeslice Chápu, můj ji taky nerad ,-)
vladka1plz 3. 2. 2022, 10:56
@přeslice To , ze to nejakou dobu vydrzi vim, ale nevedela jsem, ze treba pul roku. Do tech prumyslove zpracovanych jidel pridavaji ruzne chem konzervanty. Ja teda neporadim, nikdy jsem tohle nedelala. Ale kdysi , kdyz mama zavarovala tatovi- pracoval v D- tak se jelo furt to same dokola. Omacky a polevky, max pecene maso.
zdenakucerova 3. 2. 2022, 11:31
@vladka1plz Mám s tím bohaté zkušenosti +o( ,-)...snad 20 let...v jídle je sůl a ta to drží a pak ten var...jediné kde vidím riziko, že člověk to zamíchá olíznutou lžící nebo nebude těsnit víčko... ,-)s půlroční trvanlivostí tedy zkušenost nemám, vždy se to sní dřív...ale když Gábi začne v květnu v červenci jako když to najde ,-)...třeba guláše a pečeného masa bych se nebála vůbec i s dlouhou předpřípravou
vladka1plz 3. 2. 2022, 11:42
@zdenakucerova Prave mama to delala , ale vzdy se to snedlo do dvou tydnu. Mesic si jeste dokazu predstavit. Pak bych se uz bala.
zdenakucerova 3. 2. 2022, 12:03
@vladka1plz některé marmelády mám i dva tři roky...to samé třeba lečo nebo zeleninové směsi...nebo houby...žijem ,-)...pečené maso taky vydrží dlouho
vladka1plz 3. 2. 2022, 12:16
@zdenakucerova Jo, kompoty a marmelady , okurky - to byly driv , kdyz jsem byla mala holka , zazracne sklenice s desetiletou expiraci. Asi jsem zmagorena z tech datumu spotreby. Ja totiz nezavaruju nic . W
zdenakucerova 3. 2. 2022, 12:20
@vladka1plz jako už to není tak jako dřív, co jsem do sklenic narvala vše co přede mnou neuteklo ,-)...ale i tak zavařuju pořád...můj naprostý úlet byl, že když jsem neměla červený rybíz, tak jsem ho koupila na trhu za hříšný peníz +o(, aby byla domácí marmeláda do lineckého....dodnes to mám jako osobní selhání (smich) a vloni jsem koupila moc dobrou marmeládu od Relax a výsledek skoro stejný (H)
Brůs 3. 2. 2022, 12:59
@zdenakucerova Marmelad jsem loni delala 80. Rok pred tim pres sto. Pristi rok asi trhnu rekord. ,-)
přeslice 3. 2. 2022, 13:14
@Brůs Dělám taky hodně marmelad, možná i víc než ty, ale já hodně používám takové mini skleničky, tak 3 lžíce ,-) balím to pak třeba po 5ti kusech různých druhu a dávám na vanoce. Naopak zase Kacce na kolej dělám do okurka (Y)
zdenakucerova 3. 2. 2022, 13:10
@Brůs uf...no to trhneš...budeš zavařovat pro miminko a nejen marmeládičky...ale aj přesnídávky ,-)...my značně omezili pěstební plochy, tak toho tolik není ale i tak to není 0 ,-) a vyprávěla mi kamarádka jak jí muž někde koupil pytel okurek na zavaření, dovezl to a pravil...tak jsem TI dovezl okurky...a ona přemýšlela, že ho za to jedno jediné provokativní slůvko asi zavaří...do vápna ,-)...léto, vedro a ona ještě přitápěla při zavařování ,-)
johnynka 3. 2. 2022, 13:07
@Brůs To mas 2 tydne :-o
Brůs 3. 2. 2022, 14:14
@johnynka Ja to nejim. Vlastne jen chlap. Ale mlafa pouziva na dorty, pece na kseft. Synovcovi presne 40 ks. ,-) Sefovi, kamosce, babicce. Me to desne bavi. (pst)
zelenoockam 3. 2. 2022, 14:37
@Brůs A mas z melounu? ,-)
Brůs 3. 2. 2022, 15:46
@zelenoockam Ne. Drzim se klasiky. (H)
zelenoockam 3. 2. 2022, 15:49
@Brůs Mi leros zbyly,tak jsem to tM bouchla :-Djinak taky klasika.ale hodne.protoze davam do aukci na "charitu".jinak to nikdo neji.max.3_4rocne
zdenakucerova 3. 2. 2022, 13:12
@johnynka když to vezmu u nás...tak něco do jogurtu, něco do cukroví, něco do palačinek, na chleba, do pečení a je to pryč ,-)...nejlepší jsou skleničky od masa z lidlu...dobře se plní páč mají široké hrdlo a drží na sobě ,-)...
vladka1plz 3. 2. 2022, 12:31
@zdenakucerova ,-) Ja teda ty dve sklenicky domaci rybizove koupim na netu . Taky za hrisnej peniz . ,-)
Alla 3. 2. 2022, 10:53
@přeslice Ja zavařuji zeleninové konzervičky ,jinak hotove jidlo jen před dovolenou, vývar, kuřecí na paprice, bez smetany. Takže spíše polotovary na dodělání.A malo solím. Brambory jsou špatné na konzervaci, nedávám ani dětských přesnídávek..
vladka1plz 1. 2. 2022, 19:58
Panenka na hribkach, peceny brambor Sekana
Moni.B. 1. 2. 2022, 14:36
Prosím, prosím, potrebuji tip na nějaký zákusek, dortík cokoliv, ale musí to být bezlepkove. Budu dělat dětem do školy na dcery narozeniny. Mají ve třídě chlapečka který nemůže lepek a pro mě je to úplně nová zkušenost.
khanoompetra 1. 2. 2022, 20:30
@Moni.B. https://vikendovepeceni.cz/2017/06/bezlepkove-kakaove-cupcakes-se/ Co třeba něco podobného? Krém může být jakykoliv.
Moni.B. 3. 2. 2022, 20:11
@khanoompetra Vypadá zajímavě. Děkuji
maršmeloun 1. 2. 2022, 16:31
@Moni.B. Zkuste roláda jako peříčko. Není tam ani gram mouky a vždy se povede ,-)
Lennie 1. 2. 2022, 14:47
@Moni.B. Pokud se to chystáte připravit doma, raději se zeptejte maminky...nicméně opravdu oceňuju. Kolikrát jsem slyšela....já nevěděla, co můžeš, tak jsem nic nepřipravila - nebo tohle asi nebude bezlepku.... Obecně - pro přípravu bezlepkového jídla pro celiaka by se mělo vše používat odděleně, hrozí kontaminace i z nádobí (prkýnko, vařečka.....). Pokud chcete recept - dá se udělat prakticky cokoli, já naposledy pekla dort z mandlové mouky a pudinků (F) Třeba "kinder mléčný řez". Ale musí se hlídat jak potraviny, tak kontaminace. Bezlepkový (úplně bez mouky) kinder mléčný řez 10 vajíček 250g tvarohu 250ml smetany ke šlehání 100g kakaa cukr moučka Korpus - vyšlehatsi bílky z 5 vajec, až budou vyšlehané tak přidat 3 lžíce cukru, 50g kakaa a vyšlehané žloutky z 5 vajec - to vše ještě vyšlehat a dát na pečící papír a na 10 minut na 180° do trouby Takhle udělat 2 korpusy (čím menší plech - tím vyšší řez) Náplň - 250ml smetany ke šlehání vyšlehat, přidat tvaroh a 3 lžíce cukru a nechat vychladit. Když oba korpusy vychladnou, tak jeden potřít náplní a druhým přiklopit. A vychladit v lednici. Zkuste FB skupinu Bezlepkové recepty nebo Jureček a jiný bezlepek, tam najdete recepty prakticky na všechno. https://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4899775 https://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4899776
Moni.B. 1. 2. 2022, 19:37
@Lennie Bylo by mi chlapečka líto, že všichni mlsaji a on dostane třeba jen lízátko, aby se neřeklo. Před Vánoci jsem kvůli němu dělala i extra cukroví. Jinak děkuji za tipy.

Vybrali jsme pro vás

Kategorie