Zobrazit přihlášovací formulář
Výchozí avatar
neo 11. 1. 2018, 9:24
Holky, máte zkušenost s luxací pately u psů? Je to vyskakování kloubu. Včera, když jsme nebyli doma (takže nevím, jak se to stalo), nám začal dost kulhat pes (čivava) na zadní nohu. Skoro na ní nedošlápnul, nechtěl chodit, kňoural u toho. Potom se zase rozeběhl normálně, ale během chvilky zase zakňoural a poskakoval. Jeli jsme s ním hned na veterinu, kde nám řekli, že je to ta luxace. Zkoušeli mu to tam nahodit, ale pořád mu to hned vyskakovalo. Dostal injekci na bolest, dnes dostane prášek a zítra kontrola. Ale když jsme večer přišli, tak přestal chodit úplně. Počůral se mi v posteli, nešel ani za pamlskem. Zkusila jsem, hodit mu pamlsek před něj, stačilo dva kroky a stejně se nehnul. Nechala jsem ho na místě a on asi po hodině začal pokňourávat a pořád stál na tom místě bez hnutí. Úplně staženej ocásek. Na netu jsem se dočetla, že by to nemělo být až tak bolestivé a že to má většina psů, takže mi to docela přijde divné. Je mu 10 měsíců. Není to ta prťavá čivava, má 4,3kg a je zasvalený. Neřešila jste některá tento problém? A jestli něco pomohlo? Mám ho fakt nechat kňourat a hlavně ho nenosit? (F)
Ketty 11. 1. 2018, 18:34
@neo Je to velmi častý problém malých psů bez PP. Je to dědičné a kvalitní chovky nechávají své psy na toto vyšetřovat, aby se problém nedědil. Bohužel ve většině případů pomůže jen operace. Renata *-)
petrulka 11. 1. 2018, 21:27
@Ketty Nejen bez pp, tohle vyšetření není povinné a dělají ho opravdu jen kvalitní chovky, bohužel zdaleka to není ani polovina
Danusinka 11. 1. 2018, 14:30
@neo Měl synovo 8 letý jork. Má vrozenou vadu na obou nohách. Postupně se mu to zhoršovalo. Nekňučel, ale chodil po 3. Už mu to nešlo ani dát zpátky. V říjnu byl na operaci. Dlouho trvalo než na ní začal šlapat. Teď ok. (F)
kosina 11. 1. 2018, 13:24
@neo Čerstvá zkušenost,akorát teda u o hodně většího psa...začala chvíli kulhat,chvíli běhala a dokola...mysleli jsme,že blbě šlápla,na veterině řekli,že luxace a dokonce u obou zadních .... operoval ji skvělý veterinář MVDr.Frýba ze Žatce, je to měsíc a něco,ta rekonvalescence je dost náročná,i když u čivavy to je v pohodě,u nás nastal první problém odnést ji po narkoze,těžká jak kráva ,-) a hlavně hlídat,nesmí sama chodit venku /aby se např.nezjančila,když uslyší pošťačku atd/...nesmí do schodů,ze schodů...obden na injekce.....cena-no u nás v Chomutově nám řekli min. 8 tisíc jedna noha-následná péče, v Žatci 4 tisíce... (F)
Marule 16. 2. 2018, 22:00
@kosina Nesmírně jste mě potěšila, k Dr.Frýbovi teď chodíme se zvěřincem...
neo 11. 1. 2018, 13:34
@kosina Žatec máme kousek, to by šlo. Zase ta naše čivava je zvyklá skákat ze sedačky a z postele a asi mě neposlechne, že tam nesmí. A hlavně máme doma kočku a ta jak má ty svoje chvilky, tak ho honí po celým bytě. (@) no to bude ještě zajímavý. A taky jste měli příznaky takhle rychlé? Všude se píše, že je to postupně, že se to zhoršuje a pak ta operace. (F)
kosina 11. 1. 2018, 13:51
@neo No těžko říct,ona totiž toto měla již dvakrát loni,my byli u veterináře tady v Chomutově,tam jí ani nedělali rtg,jen řekli,že "asi" blbě šlápla nebo počínající artroza,píchli pár injekcí a pak byl klid. Teprve v tom Žatci jí pořádně prohlídnul,udělal rentgen...ale jak píše paní pode mnou,může to být i prasklý vaz a z toho měl obavu i doktor,aby si ho neporanila po operaci tím,že nebude v klidu. Musí se fakt hlídat,bohužel to jinak nejde, ta naše váží 36 kg a museli jsme jí nosit do schodů,ze schodů,a jen na vodítku vyvenčit a zase domů.Zavolejte mu,vůbec se nebojte,že ho budete rušit,nebo napište email,nechte na sebe telefon a on vám zavolá zpátky /do půlhodinky určitě/.Je fakt neuvěřitelně ochotný a hodný.
Anri 11. 1. 2018, 13:09
@neo Taky mám čivavu a varovali nás před tím.. Máme 6ti letého, má 3,7kg....ale osobní zkušenost s tím nemám....nevím, zda by pomohly doplňky stravy na klouby? My zas máme problémy s plotýnkami. Takže už nesmí běhat po schodech v baráku do bytu - musíme ho nosit. Občas si odlehčí zadní nohu při chůzi, ale jednou pravou, pak zas levou a né pravidelně...jednou za čas....pávě to když jsem se na to ptala poprvé veterinářky, mluvila o této luxaci pately, ale od té doby si tak "poskakuje" sám, ale jen zřídka.... A co vám doporučili na veterině? Určitě vám k tomu něco řekli? *-)
neo 11. 1. 2018, 13:26
@Anri Řekla, že je to ta luxace pately. Snažila se mu ten kloub vrátit zpět, ale když s tím zase zahýbala, tak říkala, že mu to vypadává. Potom jsme ho položili na zem a říkala, že vidí, že se mu to vrací a vypadává, ale že je to celkem časté u těch malých psů. Žádnému úrazu to nepřisuzovala. Trochu se divila, že u toho i zakňučí, ale prý to bude tím, že se mu to stalo asi poprvé a on se s tím musí teprve vyrovnat. Třeba má pravdu, nevím, on byl vždycky víc bojácný, to zase jo, ale lákala jsem ho doma i salámkem a ani se nehnul. Dala mu potom injekci na bolest a tabletu na dnešek. Zítra na kontrolu. Potom doporučila výživu na klouby.Kňučel teda i potom večer, i po té injekci. Když už popošel, tak nedošlapoval a pokud trochu, tak hned zakňučel a zastavil se a zůstal stát. Ani si nelehl. Jen si občas jakoby sedl na zadek do strany. Dneska ještě budu volat do jiné veteriny. Uvidím, až přijdu domů, teď je s ním manžel a prý celý den leží v pelíšku. A jinak nedoporučila nic, prý je to běžné, nemělo by to tolik bolet, že to na nás hraje, že ho litujeme a asi se domluvíme v pátek co s ním. Právě si říkám, že třeba tu patelu má, ale že může mít ještě jiný problém. :-S
petrulka 11. 1. 2018, 14:06
@neo Blbka by měla vrátit diplom, to je skutečně neuvěřitelný (zip) (zip)
karma75 11. 1. 2018, 13:42
@neo Přesně jak to popisujete mi to přijde na přetržené vazy :-(. Nemohlo dojít k přetržení vazů v okamžiku, kdy mu veterinářka zkoušela vrátit do správné polohy? Pokud jsou vazy přetržené, koleno už nedrží, i kdyby správně zaskočilo tam kam má. Konzultujte určitě s ortopedem. Budu držet palce, a určitě napište.
neo 11. 1. 2018, 13:55
@karma75 A když jste měli přetržené vazy, tak na to vůbec nedošlápl? My když ho včera postavili po tom vyšetření na nohy u vete, tak pokulhával, ale občas popošel. Šel i k autu a vyskočil do něj, pak zakňoural a lehl si, potom se zvedl...takhle pořád dokola. On je takovej neklidnej ještě, je mu 10 měsíců, tak není chvíli v klidu. Ale doma byl jinej, i se jakoby klepe, i když u mě ležel na polštáři.
petrulka 11. 1. 2018, 14:09
@neo Klepe se bolestí. Kuwa já jsem tak vytočená, úplně doběla :-@ :-@
karma75 11. 1. 2018, 14:07
@neo Došlapovala na špičku, seděla bokem, s tou zraněnou nohou vytočenou ven. Nohou se nedokázala podrbat. Mám bígla, což je plemeno odolné vůči bolesti, takže se nijak plačtivě neprojevovala, jen byla smutná a neběhala.
Anri 11. 1. 2018, 13:34
@neo Chuděrka malej..... :´( náš je také bojácný :^) Tak hlavně aby mu MVDr. pomohl...vím, peníze lítají....náš ty jeho záda stála přes vánoce 2tis a přidaly se v moči struvity, takže vyšetření, antibiotika, dietní granule a 1x týdně vyšetření moči a už tam jsme nechali přes 4tis.... +o( a ještě zápasíme s bleškama, ty má (&) i (@) ale snad už je to na ústupu, zdá se....
neo 11. 1. 2018, 13:47
@Anri Mě to trhalo srdce, když jsem ho viděla stát takovou dobu na místě a jen koukal. Ale chtěla jsem, aby trochu popošel. Potom jsem k němu dala pelíšek, tak si lehl. On zakňučel i když jsem ho chtěla vzít do ruky, asi chtěl mít klid. Jsou to starosti s nima (F)
kosina 11. 1. 2018, 13:28
@neo Panebože,kam to chodíte,to je neuvěřitelný..koukám,že jste z Mostu,zavolejte si do toho Žatce,jak píšu níže,je to fakt odborník,jezdí za ním i zdaleka a hlavně je neuvěřitelně lidský se srdcem na pravém místě (F)
petrulka 11. 1. 2018, 14:07
@kosina přesně, jako jak si zvyknout, co je to za nebetyčnou blbost? (facky)
karma75 11. 1. 2018, 10:10
@neo Nemám zkušenost s luxací pately, ale s prasklými vazy v kolenou. Zranění má stejné následky - nestabilitu kloubu a bolest. Pokud je operativní řešení, nenechávejte pejska dlouho trpět. Já mám u fenky operované obě zadní nohy, a běhá jako před úrazem. Bez operací by přestala chodit úplně.
neo 11. 1. 2018, 10:44
@karma75 A zjistil Vám to normální veterinář, nebo ten speciální? Pohmatem? Jemu včera natahovala tu nohu a zkoušela mu kloub vracet zpět, ale nedrželo to. Ale zase předtím vůbec nic, ani nikdy neposkakoval a najednou z minuty na minutu bolest, že nemůže chodit *-)
karma75 11. 1. 2018, 10:50
@neo Objednala jsem Bes k ortopedovi, protože kulhala delší dobu a nelepšilo se to. Poznal to pohmatem, když je ten vaz prasklý, tak to koleno je silně nestabilní. Při zranění druhé nohy jsem jela hned, vyšetřoval mi ji veterinář nespecialista a stejným způsobem. Operoval mi ji v obou případech, dle mého názoru, ten nejlepší vet. ortoped, skvělý přístup, nejen jako specialista, ale i jako člověk.
petrulka 11. 1. 2018, 10:47
@neo tak to je divný, pately se v drtivé většině zhoršují postupně. Může mít úraz. Chudák :-S
neo 11. 1. 2018, 10:57
@petrulka přijde mi to taky divný. Manžel odjel na hodinu pryč, předtím pes lítal jak nic, nikdy předtím ani nepoposkočil po třech a vrátí se a pes se klepal na posteli a chodil po třech. Při došlapu kňoural a pak už se nechtěl hnout z místa. A to i od včera nic nepil (asi stresem, jak jsme ho mordovali u vete). Ráno se naštěstí aspoň napil a na čůrání jsem ho odnesla teda. Hlavně je vidět na něm stres. Klepe se a jen sedí, leží, nebo stojí na místě. Máme teda kočku, takže si myslím, že se včera honili a něco se stalo, ale veterinář hned, že je to ta patela a že to si hraje, že ho nemáme litovat :´( takže jsem tomu věřila, jen je to teda divný, takový obrat během hodiny vlastně.
petrulka 11. 1. 2018, 11:00
@neo Můžete s ním dnes někam jinam? Pes se trápí zbytečně, nehledě na to, že to může mít následky. Má celý život před sebou , zkurvit mu ho hned na začátku je dost škoda.
petrulka 11. 1. 2018, 10:09
@neo U vás bohužel těch posuzovatelů moc není, nejblíž Litoměřice https://www.vetkom.cz/veterinar/mvdr-eva-stolcova/
petrulka 11. 1. 2018, 9:59
@neo Řešila, u krysaříka. No na nic moc nečekejte, sehnat si posuzovatele, nechat si otestovat stupeň, podle mě to bude trojka určitě. Tam už je třeba to řešit operativně, stav se neustále zhoršuje a pejsem pak může přestat úplně chodit. Operace složitá není, ale je důležité dodržovat striktní klidový režim, tj. ideálně klec a to po několik týdnů. U nás se to nezadařilo a asi měsíc po operaci musel být reoperován na jednu nohu, u druhé stačila operace jedna, takže během roku tři operace zadních nohou, totální masakr :-S moje současná (&) má první stupeň, zatím to držíme Gelorenem v dobrém stavu. Většina psů to nemá, to je blbost. Trpí tím hlavně malá a trpasličí plemena a je to vrozená vada. Rodiče by měli být na luxace testováni ještě před plánovaných vrhem. U některých psů je to velmi bolestivé. Našeho to asi moc nebolelo, nebo to nedával najevo, ale kloub mu vypadával co pár minut chůze. Opravdu to nenechejte jen tak, pes trpí a zdravotně se bude rapidně zhoršovat.
neo 11. 1. 2018, 10:46
@petrulka kolik stojí taková operace, nemám vůbec představu? A tu klec na několik týdnů si úplně neumím představit. To tam musí být pořád zavřený a jen chodit venčit? :´(
petrulka 11. 1. 2018, 10:48
@neo Hlavně nesmí běhat a skákat, venčení omezit jen na vyčurání. Ale víte co, nejdřív ho nechejte důkladně vyšetřit odborníkem, tohle vůbec luxace být nemusí.
Anri 11. 1. 2018, 13:11
@petrulka jj takle jsme museli hlídat našeho čivaváka právě s plotýnkama...nesměl skákat, měl vodítkový režim....ven jen vyčůrat a zas hend domů, žádné procházky a teplo....
petrulka 11. 1. 2018, 14:08
@Anri A není to na operaci? Co dornovka, na plotýnky se dost používá..
neo 11. 1. 2018, 10:40
@petrulka No mě se právě včera nechtělo z té veteriny ani odejít, protože mi tvrdili, že by ho to nemělo tolik bolet a že je spíš vystresovaný z toho stavu, co se mu to děje. A že operaci nedoporučuje, že se to stejně vrací a operace a stav po ní je náročný. A že se s tím má naučit žít. V tý chvíli jsem ještě nevěděla vůbec o co jde, až teď to pročítám. A je taky divný, že předtím neměl žádné problémy a najednou hned takové bolesti *-) V pátek se musím zeptat víc co s tím. (F)
petrulka 11. 1. 2018, 10:51
@neo Ještě příklad, moje kolegyně zrovna, pes bolesti, neochota chodit, byli 3x u nás v čb na klinice, pokaždý jen léky, injekce a klid, že má namožený záda. Až se pes jednou ráno počural bolestí, násilím jsem je nahnala na ct a tři obratle v p@deli, stlačená mícha. Pejsek na operaci, čekat ještě pár dní, ochrne (zip)
petrulka 11. 1. 2018, 10:45
@neo Bože co to máte za idioty? Tohle se naopak operovat musí, pak to působí na kloubu nezvratné změny a trvalé poškození. Je mladý a hojit se bude dobře. Minimálně to chce ortopeda, aby vám řekl, co to vlastně vůbec je. Taky mám se psem problémy a až na čtvrté klinice konečně pomohli.
neo 11. 1. 2018, 10:50
@petrulka Děkuju za tip na toho psího ortopeda výše (F) A ta čtvrtá klinika, kde vám pomohli, tak to byl ten specialista? Předtím to byl klasický vete?
petrulka 11. 1. 2018, 10:56
@neo První vet byl náš běžný, druhý nemocnice Český Brod, třetí jedna klinika v ČB. Všude jen vrtěli hlavou a nabízeli to, co se u odborníka řeší až jako jeden z posledních kroků. Já mám tedy alergičku potřebovala jsem dermatologa a alergologa. Ale zažraného a ochotného, ne jen napsaného na webovkách. Tady by měli umět ortopedii http://www.veterinamost.cz/
neo 11. 1. 2018, 11:02
@petrulka děkuju, jdu tam volat.
petrulka 11. 1. 2018, 11:03
@neo moc držím palce, dejte mi pak vědět (F)

Vybrali jsme pro vás

Kategorie