Zobrazit přihlášovací formulář
Výchozí avatar
Andy178 15. 1. 2018, 13:32
Chci se zeptat, co říkáte na používání elektronických cigaret u dětí na základce, věk cca 13 - 15 let? Zjistila jsem, že si dítko pořídilo a vůbec se mi to nelíbí, tak jsem ji zabavila, ale není to řešení. Jak s ním o tom mluvit? Díky za každý příspěvek.
Mapol 9. 2. 2018, 20:47
@Andy178 včas jsem upozornila synka, že pokud něco takového zjistím, tak ho přerazím vejpůl, a teď doufám, že si to vzal plně k srdci
šíma 9. 2. 2018, 21:17
@Mapol To je jasný, když chce hulit, ať si koupí aspoň Sparty (smich)
Lanna1 9. 2. 2018, 21:19
@šíma :-D :-D :-D
šíma 9. 2. 2018, 21:56
@Lanna1 Já tedy zacinam propadat panice, (X) pojede v létě poprvé jako.praktikantja na tábor. A všichni kdo tam jedou jako "vedení" mají povinný jet na přípravák. Jeden víkend jakože na brigádu připravit tábor na prázdniny. No a na FB mají skupinu a (X)mi říká, tak.mam pocit, že to je spíš taková chlastačka (smich). Loni se tam domlouvali, že si mají přivézt pití. Tak.mam obavu, aby mi ji tam.nevožrali :^), není zvyklá pít, když si cucla od nás tak.pry fůůj to není dobry., Tak by jí stačilo málo. (smich)
hagrid 9. 2. 2018, 22:14
@šíma To už aby začala trénovat,ne (smich)
šíma 9. 2. 2018, 22:36
@hagrid (smich) no mela by každý den štamprličku (smich)
Lanna1 9. 2. 2018, 20:53
@Mapol (smich) určitě ano a snaží se aby si to nezjistila (smich) (smich)
Mapol 10. 2. 2018, 5:58
@Lanna1 no zatím maskuje všude pytlíky od brambůrek a padají z něj obaly od sušenek ,-)
motji 15. 1. 2018, 17:20
@Andy178 U syna 7.třída dostaly dvě děvčata za to důtku. A spolužáci vynadáno, ž eje nenabonzovali ,-)
vlastaz 15. 1. 2018, 16:20
@Andy178 Teď jsem se ptala syna, který je v podobném věku - tak ani ve škole ( je v Brně na gymplu), ani ve sportovním oddíle, nic takového neviděl, ani nevěděl, o čem mluvím. Tak na Moravu to asi nedorazilo ,-) Jinak bych s ním mluvila otevřeně, vyčíslila bych mu škody - jak finanční, tak zdravotní a zlozvyky... Zakazovat můžete, ale asi to k ničemu moc nebude, pokud to nevezme za své.( schová před váma, ale...) Spíš bych zkusila ho zaměstnat tak, aby měl co nejmíň času se stýkat s kamarády, kterým to přijde zajímavé. - sport, společné aktivity, navléct to, že potřebujete pomoct... Ale nedivím se vám, taky bych byla pěkně vytočená, ten věk je ještě dost málo na to, aby si takhle mohli vyskakovat...
venča 15. 1. 2018, 14:48
@Andy178 Někde byl článek, že elektronické cigarety jsou horší než "normální". Mám štěstí, že oběma synům cigarety smrdí. Starší se kdysi přiznal, že si cigaretu dal už na ZŠ, ale neshledal na tom nic zajímavého. Mladší se zatím k ničemu nepřiznal. Dcera, ač nekouří, má přítele z kuřácké rodiny a příjde od nich vždy načichlá. Dostala jsem vynadáno, že jsem ji špatně vychovala, jelikož by jí cigarety prý vadily stejně jako mně. Nesnáším cigaretový kouř od dětství, proto jsem si vzala nekuřáka, který prý cigaretu neměl nikdy v ústech stejně jako já. U nás doma kouřil otec a mám zafixovanou cigaretu i u matky, která se ke kouření přiznala v mých 28 letech, kdy už dávno nekouřila. Tchán prý kouřil v mládí a potom, když byl 1 rok doma v důchodu. Potom opět přestal. Nedávno se paradoxně přiznala tchýně, že taky jako mladá kouřila
Andy178 15. 1. 2018, 14:56
@venča Já jsem dnes prostudovala několik článků a je to tak jako se vším, někde píší, že e-cigareta je škodlivá, někde píší že není. Mimochodem e-cigareta nesmrdí, v podstatě není vůbec cítit, pokud si tam uživatel nepřidá nějakou příchuť. Doma nikdo nekouří, vždy jsem říkala, jak mi kouření vadí a jak je to nepříjemné i pro okolí, atd. Jen bych ráda řekla, že je tu jen pár lidí, kteří mi odpověděli na můj dotaz, jak s dítětem mluvit. Ostatní mne ujišťují, že jejich děti by tedy nikdy nekouřily atd. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jsem to v 16 letech taky zkusila, ale těch, co to opravdu nezkusili, je fakt málo! Ale tak, jak jsem to zkusila, tak jsem s tím taky v těch 16 zase přestala. A bohužel žádné domluvy rodičů mi v té době nemohly pomoct, prostě jsem to chtěla, tak jsem to udělala. Proto nevím, jak na něj, pamatuji si na sebe a rodiče, kdyby mi to vymlouvali, by nic nedokázali.
venča 15. 1. 2018, 15:30
@Andy178 Jak s dítětem mluvit? Můžete mluvit od malička, jak chcete, říkat neustále negativa a na každého platí něco jiného. Záleží nejen na prostředí, ve kterém vyrůstá, ale i na okolí a jeho zájmech apod. Není jednoduché odpovědět tak, že bude vše fungovat u každého dítěte. Mluvila jsem od malička se všemi 3 dětmi stejně. A výsledek je ten, že snům kouření vadí a dceři ne. Kde jsem udělala chybu? To samé je s alkoholem. Starší syn se cca 3 x opil až mu bylo hodně zle a už hodně dlouho nepije - ani pivo, ani víno. Po basketu nejde ani se spoluhráči na pivo, nemá zájem. Doma alkohol žádný není, manžel je zapřísáhlý abstinent. Za to dcera má k alkoholu vlídný vztah a kde asi k němu přišla? Dá si pivo - naštěstí jen občas a alkohol ještě méně. Ale určitě ze všech 3 dětí nejvíc.
Julie1978 15. 1. 2018, 14:41
@Andy178 hodně záleží na rodinné výchově, těžko se domlouvá, pokud rodiče, prarodiče, tety, starší sourozenci .... také kouří. Mne osobně se příčí kouření u dětí i dospělých a to jak cigaret elektronických, tak klasických. Poučení bych vedla naprosto stejně, jako když dítě poučujete o škodlivosti kouření všeobecně, o škodlivosti užívání alkoholu nebo jiných návykových látek. Troufám si tvrdit, že pro dítě v tomto věku je to hlavně o tom, že chce imponovat vrstevníkům, být "in" apod. Takže bych na to šla přes matematiku, vyčíslit mu, kolik taková legrace stojí a že možná by si mohl velmi rychle našetřit třeba raději na nový telefon nebo "cool" džíny apod. Mohl by pozvat kamarády do cukrárny nebo na nějakou atrakci. Nakonec stejně vás asi poslouchat nebude, bude kroutit očima, jedním uchem dovnitř a druhým ven. Pokud to do dnešního dne neměl v sobě (že kouřit se nemá), tak už asi po dobrém stejně nic nezmůžete.
1casper 15. 1. 2018, 13:54
@Andy178 Přesně toho jsem se bála u juniora. Cca ve 12 začal chodit ven s klukama, kteří už kouřili a on pořád mlel, že se těší, až bude moct taky, blablabla. Mluvili jsme s ním horem dolem....pořád si vedl svou. Pak jsme ho přihlásili na karate a chytlo ho to, naštěstí. Takže cvičí jak mourovatý, posiluje, chytlo o i parkurové skákání. A kamarádí se s jinýma klukama. Jsem ráda....i když vím, že není vyhráno...Bude mu 15. (F) Pro změnu řešíme proteinové tyčinky. ,-) ,-)
Andy178 15. 1. 2018, 14:01
@1casper Tak to buďte ráda, naše dítko nic dělat nechce, nikam chodit nebude, má pár aktivit, které jsme mu stanovili my (cca 2 hodiny týdně přes zimu a 3 hodiny týdně přes léto, takže nic přehnaného) a to vše dělá s odporem. Nějak nevím, jak mu vysvětlit, že to není to pravé ořechové. V klidu, bez emocí. Úplně vidím, jak je uzavřený do sebe a stejně k sobě žádnou mou myšlenku nepřipustí.
Nadys 15. 1. 2018, 14:09
@Andy178 tak u nás by hlavně ustal tok kapesného i prostředků na podobné nákupy.
Andy178 15. 1. 2018, 14:38
@Nadys Ano, to je jedna z možností, ale pamatuji si, jak známá, která zůstala sama s dvěmi dětmi, neměla na to, aby dávala dětem kapesné. A její syn začal krást. A trvalo to několik let, než na to přišla. Chlapec si každou krádež ještě zaznamenal do notýsku, aby měl přehled. Když na to přišla, málem dostala infarkt, jak se styděla. Nerada bych ho zahnala do podobné situace tím, že nebude mít žádné kapesné.
Nadys 15. 1. 2018, 14:42
@Andy178 nemusí být žádné přece , ale takové aby s váma komunikoval co si za ně koupil, to myslím není nic nad čáru , pokud rodič dává , ještě to nemusí znamenat že nemusí děcko konzultovat za co to utratí a osobně si tedy myslím že obzvlášt věc jako je el. cigareta , tam by tedy u nás byla velká debata a obzvlášt pokud by byl klouček teprve na Zš.
mikitka5 15. 1. 2018, 15:11
@Nadys puberťák ti nebude skládat účty a konzultovat s tebou, za co utratil kapesné, a když bude chtít, tak si přece cokoliv může vymyslet, aby tě uchlácholil... znám to, mám to doma v bledě modrém +o(
Nadys 15. 1. 2018, 15:54
@mikitka5 No víš co , paní píše o základní škole , víc nevíme , kolik je přesně ten věk , jestli devítka či co , ale na zš , ten přehled ještě celkem ukočírovat jde a nemyslím ted vědět o každém prdu , ale el . cigára je trochu víc. Jinak jak píšu, mluvit a komunikovat a doufat no.
Lanna1 15. 1. 2018, 18:56
@Nadys Nadi takhle to opravdu nefunguje. Jestli si pamatuješ tak přesně o těchto cigaretách jsem tu psala už vloni a taky o trávě. Není problém se k tomu dostat, rodiče nevědí, nebo nevěří že přece zrovna to jejich dítko by tohle dělalo, protože doma se dušuje, že ono přece nikdy. To byla vloni sedmá třída, letos osmá už se zkouší alkohol a rodiče opět spokojení,protože ty jejich zlatíčka by tohle přece nikdy. Peníze neuhlídáš, pokud nedáš vůbec, najde si dítě způsob jak s k nim dostat, pokud dáš míň a budeš chtít skládat účty, tak ti je prostě složí, tak abys ty byla spokojená.
johnynka 15. 1. 2018, 18:58
@Lanna1 to si taky myslím. A neuhlídáš, jestli máš v peněžence o 20kč víc nebo míň
Lanna1 15. 1. 2018, 19:03
@johnynka Jen začne dítě víc vzdorovat a bojovat s tebou, těch pár kaček si obstará, spolužáci půjčí, ukradne.
johnynka 15. 1. 2018, 19:05
@Lanna1 jj. Vidím to u A. ve třídě a to jsou to čtvrťáci (zip)
Lanna1 15. 1. 2018, 19:08
@johnynka *-) no vidíš :^) měla bych se taky na toho čtvrťáka zaměřit, tam tyhle věci ještě nepředpokládám :^) ale zrovna u něj čekám nejvíc tyhle problémy (child12) dva současní puberťáci jsou naštěstí naprosto v pohodě (smich)
johnynka 15. 1. 2018, 19:20
@Lanna1 jj i to "nosí" domů, páč mu to taky vrtá v hlavě. spolužák má sestru, které musí odevzdat celé kapesné, aby ona si koupila cigára, je nějak v 8. +o(
mildík 15. 1. 2018, 15:20
@mikitka5 Presne tak...proto je lepsi s nima mluvit jako sobe rovnym a od mala na rovinu. Nic nezakazovat, neprikazovat, netrestat. To funguje jeste tak na ty prvostupnove . Ale i u mladsich jsem jim davala prostor v jejich nazorech a cinech. A dneska se mi to fakt zurocilo. Nejsou u nas zadny hadky, samy se sverujou, vzajemne se respektujem a protom kazdej hranice zna.
mikitka5 (upraveno) 15. 1. 2018, 16:39
@mildík Možná máš štěstí na dobrý povahový typ svých dětí. My s nima taky od mala mluvíme, komunikace je u nás na prvním místě. A teď se nám to mluvení krásně zúročilo u té nejstarší (upravuju a promazávám)... A nenaděláš v podstatě nic, můžeš jen doufat, že jsou to telecí léta a že ty roky výchovy se někde vynoří a zase bude normální.
MíšaC 15. 1. 2018, 16:25
@mikitka5 Jo, pod to se můžu podepsat... Já jsem teda chtěla něco podobného napsat v podstatě jen k tomu kouření (taky jsme široko daleko nekuřácká rodina i okruh přátel, navíc dost sportovně založení, a stejně když se dítě - které už je navíc dospělé - rozhodne, že bude kouřit, tak se s tím nic nenadělá +o(), ale ono by se toho vlastně našlo víc... A nemusí to nutně zabíhat až do krajních mezí... Jinak tedy držím palce a přeju pevné nervy (F)
johnynka 15. 1. 2018, 16:20
@mikitka5 (L)
Nadys 15. 1. 2018, 16:16
@mikitka5 (F) teda Jity držím palce, at to přejde, někdy jsou ty telecí léta síla , ale myslím že se to zúročí , nezbývá než doufat že ten dobrý základ se vynoří (F)
mildík 15. 1. 2018, 16:13
@mikitka5 Tohle mela s dcerou moje kamoska. Ta tenkrat i utekla z domova. Nakonec se teda probrala, ikdyz mela dite v 16ti letech. Ale ted seka latinu a stara se o rodinu., ..nakonec z ni vylezlo, po ruznych psycho vysetrenich, ze to byl jakysi protestni "vykrik", volani o pomoc, kvuli tomu, ze necitila rodinny zazemi, ac mame mohla rict vsechno, tak z nejakeho duvodu se sverovat nechtela. Coz nerikam, ze to tak je u vas. Tak drzim palce, at ji to taky brzy "prejde". (F)
mikitka5 15. 1. 2018, 16:48
@mildík Ano, může být, i u nás jsme tu pra-příčinu vysledovali v tom zázemí... a pak se nabalí další a další. Akorát že dojdou chvíle, když za "zázemí" považuje leda tak lepší typ mobilu, notebook a jiné hmotné věci, které s tím v životě vlastně vůbec nesouvisí. A čím víc vysvětluješ, případně bráníš v dělání hovadin, tím víc se seká a dělá přesný opak. No není to s nimi někdy jednoduché (F)
mildík 15. 1. 2018, 16:53
@mikitka5 Chapu. Ja to s ni tenkrat ( tri roky nazpet) dost prozivala. Holku jsme hledaly i na vlastni pest, slibovaly, premlouvaly, domlouvaly pres jeji kamaradky. Vsechno marny. Kamoska byla sama na prasky, vzdala to a jen chtela denne slyset, ze je v poradku. Vic delat uz taky nemohla. Drz se (F)
mikitka5 15. 1. 2018, 17:02
@mildík Držím, držím... Občas se teda musím držet stolu, protože mám chuť jí fláknout ,-) Ale svým způsobem jsem vděčná, protože by mohlo být i daleko hůř.
mildík 15. 1. 2018, 17:08
@mikitka5 No :-S...hlavne to prezit ve zdravi, to je zaklad. Kamosce se holka teda pak vratila domu tehotna, ale uz i to ji bylo jedno, hlavne, ze ji mela doma zdravou. Ted uz ji je 20 a vypada to, ze uz je zas v normalu. Nikdo se k tomu uz nevraci, nikdo ji to nevycita atd. Nekdy to fakt jednoduchy neni. Zlaty el. cigaro, vid? ,-)
mikitka5 15. 1. 2018, 17:27
@mildík ,-)
miazmije 15. 1. 2018, 16:09
@mikitka5 (F)
Julie1978 15. 1. 2018, 15:16
@mikitka5 asi by nebylo úplně mimo mísu ještě nějak snížit ten věkový rozptyl. Paní píše původně 13 - 15 let. Jako u 13ti letého - tak bych ho hnala sviňským krokem, tam bych chtěla mít přehled, za co utrácí, a s nějakou módní vlnou v e-cigaretách by tedy za mnou mohl "přijít". U toho 15ti letého bych už s rebélií počítala a tam než rodičovskou autoritu použít přístup alá promlouvání do duše. Možná je to moje naivita, možná jsem měla štěstí na pohodovou pubertu u dětí. Každopádně výchova je běh na dlouho trať a nejspíš nekončí ani tím, když je dítěti 18. Co jsme jako rodiče zanedbali do těch 13 let, tak pak najednou už nedoženeme.
STŘELEC 15. 1. 2018, 14:20
@Nadys u nás taky, odstřihnutí od peněz ...
johnynka 15. 1. 2018, 14:16
@Nadys to je hezký, ale jedna ta náplň stojí třeba okolo 50-100kč a vydrží mu klidně několik týdnů, podle toho, jak kouří a tyhle peníze si myslím sežene vždy. Nebo mu doplní kamarád atd. To není jak 90 za krabičku cigaret na pár dnů
Aja10 (upraveno) 16. 1. 2018, 6:40
@Andy178 Co děláte vy? Myslím zájmy, sport, které provozujete společně. A kolik mu je a kolik činí to kapesné, které mu dáváte, a musí doma něco dělat? Já si neumím představit, že by náš 17ti letej přišel domů s cigárem. A to netvrdím, že by to nezkusil. Záleží na tom, jestli s tím chcete něco dělat nebo jen číst souhlasné příspěvky, že s tím nic dělat nejde.
sieta 15. 1. 2018, 13:52
@Andy178 a tady čtu http://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/elektronickou-cigaretu-kouri-stale-vice-deti-nezapacha-a-rodice-tak-temer_1706250800_rez že jsou i náplně bez nikotinu, to jsem ani nevěděla, takže nejspíše móda dle youtube, ale i tak by mi to vadilo
Cidos86 15. 1. 2018, 13:58
@sieta (hello) (hello) tak co, víš už výsledek? (F)
sieta 15. 1. 2018, 14:04
@Cidos86 achoj, vzk (H)
Cidos86 15. 1. 2018, 14:10
@sieta (Y) |:o)
sieta 15. 1. 2018, 14:12
@Cidos86 no na frkačku to není ,-)
Cidos86 15. 1. 2018, 14:18
@sieta Myslím, že je.
mildík 15. 1. 2018, 13:45
@Andy178 Ja myslim, ze bylo potreba s nim o tom mluvit mnohem driv, nez v 15ti. Nicmene zalezi na vice faktorech. Jestli to jen zkusil a dal toho necha ( kdo z nas to nezkusil, zejo)...anebo, jestli jste kuraci a ma k tomu sklony atd...sednete si s nim a promluvte o tom, bez emoci atd, , co ho k tomu vlastne vede.
bemini 15. 1. 2018, 14:50
@mildík jediná věc u které s jistotou můžu říct,, náš kluk si nikdy nezapálí,, ,-) a to z důvodu,že se toho štítí..jako fakt echt štítí a vlastně další věc co mohu s jistotou tvrdit je,že nikdy nezapálí táborák...on se totiž štítí i sirek a zapalovače ,-) ,-) ,-)
mildík 15. 1. 2018, 15:08
@bemini :-D hele, ja se toho stitila do 17ti, vsechno mi od kuraku smrdelo atd.
bemini 15. 1. 2018, 15:47
@mildík no...on to má tak,že jak sáhnu na zapík nebo sirky, cigáro tak pak na něj nesmím sáhnout...musím si jít umýt ruce....když mě sere, stačí naznačit,že na něj hodim něco z těch věcí a raději hned poslechne....hysterka v tomhle ,-)
Andy178 15. 1. 2018, 13:57
@mildík O kouření jsme mluvili vždy, ale nenapadlo by mne, že to obejde e-cigaretou. Doma nikdo nekouří, ani z široké rodiny nikdo nekouří. Tvrdí, že používá vše bez nikotinu. V návalu vzteku jsem to ještě neprostudovala. A vede ho k tomu frajeřina, až dnes jsem zjistila, jak moc je to rozšířený jev u těchto dětí, podívejte se třeba na youtube, kolik je tam k tomu videí.
mildík 15. 1. 2018, 14:23
@Andy178 Nejde o to, jestli je nebo neni bez nikotinu. Je to stejne svinstvo, jako klasicka ( a to nejsem zaujata, sama jsem kuracka).
Andy178 15. 1. 2018, 14:27
@mildík Ano, i já jsem toho názoru, že je to svinstvo. Vždy jsem s ním o kouření mluvila jako o svinstvu. Ale schválně se podívejte na youtube, jak jsem vám psala. Budete překvapená, kolik videí tam najdete. Ty děti kouří, protože mohou s kouřem dělat různé triky, jim nejde o ten nikotin. Je to módní vlna, třeba jako spiner, jen spiner neškodí zdraví. Ale podstata je stejná, ohromit okolí triky, které umím.
mildík 15. 1. 2018, 14:39
@Andy178 Ja vim, mam kluka ve stejnem veku. Jestli vas to uklidni, i on to zkusil a zjistil, ze to neni nic pro nej a uz je klid. U vas to muze dopadnout stejne, kor, kdyz jste nekuraci. Jen ja teda nic nezakazovala a ani jsem na neho nijak netlacila. Jen jsme o tom mluvili a ja doufala a povedlo se.
Andy178 15. 1. 2018, 14:42
@mildík A zkusil e-cigaretu nebo normální? U té normální to chápu, že přestal, je to hnus, ale ta e-cigareta, tam lze přidat nějakou příchuť a pak to voní třeba po ovoci.
mildík 15. 1. 2018, 15:10
@Andy178 Zkusil oboji (F) ale u nas tenhle " hit" byl uz pred rokem. Ted uz to pustilo kde koho, co vim... Dneska mladej naopak "prudi " me, at nekourim.
Nadys 15. 1. 2018, 14:11
@Andy178 Snad ho to přejde , ale můžete aspoň začít s vysvětlením , že ta el. cigareta ač bez nikotinu rozhodně není bez rizika , nejen obsahem aromatických látek ,ale tím jak pára rozšiřuje drobné cévky průdušnic , plic....
Andy178 15. 1. 2018, 14:21
@Nadys Díky, taky doufám, že ho to přejde. Je to chytrý kluk, ale puberta je puberta.
Cidos86 15. 1. 2018, 14:17
@Nadys (hello) módní trendy, touha zapadnout, dospívající tvor...to jsou samo o sobě tak pádný argumenty, které rozumné povídání o zdraví nemají šanci porazit. Bych řekla, že jsou děti, které tyto věci lákají už od nějakého věku (celkem i brzkého) a jsou děti, které to neláká nebo je to láká míň. Navíc - kolik lidí je na světě, kteří nikdy nezkusili kouřit? A do toho ještě ten moderní krám k tomu...Zlatej rákos, co jsme zkoušeli báňat my jako děcka. (smich)
Nadys 15. 1. 2018, 14:31
@Cidos86 (hello) jj vím , to jen aby paní věděla a aspon to zkoušela no ,-) ale je fakt že by se to mělo hustit dřív , neříkám že to musí vždy zabrat , ale tak může pomoci. U nás jsme nekuřáci, a můj je takový radikálnější , pač jednou dostal pořádně po tlamě od otce a to mu jaksi stačilo i do budoucna (smich)
Cidos86 15. 1. 2018, 14:53
@Nadys My jsme taky nekuřáci, v obou rodinách jsou v podstatě všichni nekuřáci. Nicméně i tak to skoro každej zkusil si někdy dát, já jsem v 17 pokuřovala takhle po večírkách, aby to dokreslilo moji kůůl imidž a přestala jsem v 18, páč už mě to nebavilo a byl klid. Někdo může dostat po papuli sebevíc a spíš se ještě zatvrdí a just bude kouřit za tři ,-)
Nadys 15. 1. 2018, 15:02
@Cidos86 ,-) jo to já vím , on to má jako nezapomenutelný zážitek, to víš tehdy někde na zahradě za rázem dřeva s ostatními klučíky a možná mu bylo tak 11-12 ,-) Jen si myslím že přijít na zš s tím že si je koupil , tak dostane podruhý ,-) na střední tam už je to pak i méně ohlídatelný a v té době to zkusil každý skoro. No já říkám furt že ten youtube je mor (smich)
Andy178 15. 1. 2018, 15:00
@Cidos86 Díky, že to chápete. Přesně to vystihujete. Nevidím důvod ho seřezat a vyřvat se na něj, to by nemělo účinek. Akorát se mnou přestane mluvit úplně.
Cidos86 15. 1. 2018, 15:14
@Andy178 Podle mě, jestli něco může pomoct (protože v 15 letech je už v podstatě výchova od rodičů dávno ukončený proces), tak mluvit s děckem, nevyhrožovat, spíš si povídat, co a jak...vědět, s kým se děcko stýká a komu se tímto snaží zalíbit...Někdo začne s těmito aktivitami vyloženě "pod tlakem", že se bojí, aby nevyčníval z řady a nevypadl z party, někdo to má spíš v sobě a láká ho to, jak můru lampa. Na rizika určitě přiměřeně poukázat (ale - pokud vím, tak třeba prevence typu - "Kdo kouří, umře" - není extra účinná, páč v 15 se cítí většina děcek nesmrtelná a to, že někdo umře kvůli kouření předčasně - třeba v 55 letech, to je pro ně taak vzdálené, a proto i dost nepředstavitelné a nezajímavé...), znát fakta, protože kamarádi budou chytrolíni a budou tvrdit, že el. cigareta je úplně v pohodě (tak, jak je úplně v pohodě tráva..)a vůůbec, je to vlastně zdravé. To jo, ale asi i tak nějak občas nenápadně (nenápadně!) poukázat na nedokonalost těch idolů (kamarádů)...vyzvednout spíš někoho, kdo je v něčem dobrej (sport, hudba..), ale nenapadá mě, co dělat víc nebo jinak.
Julie1978 15. 1. 2018, 15:17
@Cidos86 hlavní každý puberťák má v okolí někoho starého, kdo kouří jako frabrika, a stále žije. Takže zářný příklad toho, že i kuřáci se mohou dožít vysokého stáří.
Cidos86 15. 1. 2018, 15:22
@Julie1978 A to je pravda. Třeba takoví ti venkovští staříci, ba i stařenky, co se za blahého pokuřování prosyceného parami slivovičky dožili 85 let v dobré kondici, ti zrovna nejsou vhodnými odstrašujícími příklady. ,-)
sieta 15. 1. 2018, 15:56
@Cidos86 Nedávno jsem nad tím přemýšlela, jestli vlastně je vlastně odstrašující případ třeba výlečený feťák, co jezdí po besedách, který třeba nemá žádné následky ani na zdraví ani na kráse, že to vypadá potom, že lze pár let fetovat a pak přesta, jestli to nemá opačný účinek ,-) a hlavně nevím, jaký účinek má mít tažení Kajínka po republíce, teď někdy zavítá k nám, bude přednáška i autogramiáda :-D, nechceš dojet si nechat podepsat prso? (candle)
Cidos86 15. 1. 2018, 16:05
@sieta Vyléčení feťáci, co jsou zdraví, to je naprosto k ničemu. Myslím teda. Kájínkovi bych mohla nechat podepsat tak záda. Ty ještě mám...
sieta 15. 1. 2018, 16:50
@Cidos86 no tak památník no ,-)
Cidos86 15. 1. 2018, 17:58
@sieta Ten mám ještě taky. ,-)
e-sladkyspanek.cz 15. 1. 2018, 16:54
@sieta běž vedle ale teď ro počítám asi je to drahé
Matin+Sisa 15. 1. 2018, 15:33
@Cidos86 Moje bába má 85 a jinak než s cigaretou si ji nepamatuju...mmch bába nás přežije všechny ,-),jak je dobře zauzená (smich),táta hulí taky jak fabrika-ale tak cca 20 let,takže od nějakých 45 díky práci,ted je v důchodu a ubral krabku denně :-D.Kluci mají 16 a 13 a teda oba vždycky nadávají,jak děda smrdí (pst) .Jsem se ted mladýho ptala na tu el.cigaretu a prej trapný ,-)
Cidos86 15. 1. 2018, 15:43
@Matin+Sisa Je to pak k naštvání, když člověk žije zdravě a ve 45 ho klepne a do nemocnice za nim chodí jeho vyuzení příbuzní o generaci - 2 starší. ,-) Jinak jo, nekuřákům ti silní kuřáci smrdí, mně se taky kolikrát udělá až zle, když na mě dýchne nějaký kuřačisko silný ,-) Kluci jsou dobří. ,-)
Nadys 15. 1. 2018, 15:56
@Cidos86 :-D vyuzení příbuzní co dýchne , nejhorší je takový ten fakt ale už zatuchlý cigárový smrad z hader, onehdy jsem potkala u nás v obchodě mladého kluka od známého a čoveče , úplně jsem hleděla , myslela jsem že si za mě stoupl nějaký vyhulený dědek. 8-| (smich)
Cidos86 15. 1. 2018, 16:06
@Nadys Jj, z hader a ze všeho. To už je pak....
Nadys 15. 1. 2018, 16:13
@Cidos86 to byla ale fakt síla ,-) a to je mladý kluk jinak i šikovný,a čerstvě ženatý , ale možná má taky kuřačku :^) ,-)
Matin+Sisa 15. 1. 2018, 15:47
@Cidos86 Ted už to tak berou-děda je od nás 200km-naši se rozvedli,bylo mi 7-,takže nějakých 34 let je táta v Praze-paradoxně se zajímá víc než babička,co je 5km od nás :-S,já ho tak beru,když je doma u nás,tak tak nekouří,já mu v bytě nedovolím a jemu se nechce chodit 2 patra před bytovku :-D,holt u něj to musíme vydžet,ale to si dá v obyváku jen ranní s (C) ,když tam nejsou děti a pak už chodí na balkon...pracuju v pekárničce-máme pultový prodej a ten puch,z cigaret-oni to před krámem típnou a jdou mi mluvit do ksichtu (6) .Ale když byli menší,tak děda chtěl vždycky pusu a oni řvali neeee,smrdíš (6) My doma ani nekouříme,ani nechlastáme ,-)
Cidos86 15. 1. 2018, 15:56
@Matin+Sisa Ono je taky poznat, kdo kouří doma,nejlépe všude, nevětrá a celkově tak nějak na to kašle a kdo třeba kouří venku atd...Jak je někdo nasáknutý, děti chodí do školy se smradlavou aktovkou, je to cítit ze sešitů apod....to pak jsou chudáci. Když už, tak brát ohled na ty děti. U někoho to není ani poznat, že kouří.
Matin+Sisa 15. 1. 2018, 16:10
@Cidos86 Tak já musím říci,že to doma u něj ani nepoznáte,že se tam kouří,pořád větrá,maceška mu tam nasadila kytky-,z oblečení je to samo cítit,ale ne ukrutně...Jinak vloni se synem seděla holčina a ta byla vyuzená-jednou měl doma sešit a 8-|,jsem si říkala chudák dítě :-S
Cidos86 15. 1. 2018, 18:02
@Matin+Sisa Jj, kdysi jsem měla známého, u něj se kouřilo dost, ale on byl hodně cimprlich, furt větral, uklízel, sám byl takovej dost vymydlenej, u něj doma jsem cítila jen takovou lehoulinkou vůni po cigaretách, ale jen tak lehce, jak když v parfému je obsaženej tabák..Ale zatuchlý cigaretový smrad, to je jiná :-S
Andy178 15. 1. 2018, 14:24
@Cidos86 Ano, to je přesné. Módní trendy. On vždy potřebuje vše, co je in a když mu to nepořídíme my, poradí si sám (a to podotýkám, že já nejsem toho názoru, že dítě musí mít vše, co je in a dárky kupuji jen k narozeninám, svátku nebo Vánocům, jinak v podstatě nic). Díky za pochopení!
Cidos86 (upraveno) 15. 1. 2018, 15:16
@Andy178 Já věřím. Každé děcko je jiné a jak tak koukám kolem, někdo má třeba 3 děti - jedno . je od mala "fajnovka" honí módní trendy, co se nosí, to musí mít, má sklon i třeba vyzkoušet nějaké to kouření, pití...druhé - kašle na to, co má na sobě, nepodřizuje se, kouření a spol. mu nic neříká, prachy v podstatě nepotřebuje, třetí - na módu sice nedbá, ale jinak z rodičů tahá prachy slušně, ale jinak - nekouří, nepije..Stejná výchova - každý odmala jiný..Rodiče se kolikrát můžou snažit, jak chcou, sami nejsou žádní zoufalci, co se hroutí, že nemají nejnovější mobil a kabelku Puči a dítě - je úplně jiné. Útěchou je, že dost dětí si pak ten žebříček porovná později.A to, že nemusí bučet s davem, taky pochopí.
Hanka_Bohmova (upraveno) 5. 12. 2019, 15:47
@Cidos86 .
slunisluni 15. 1. 2018, 15:23
@Hanka_Bohmova chyběl ti tabák žejo (candle) ty ty ty ,-)
Hanka_Bohmova (upraveno) 23. 5. 2018, 23:46
@slunisluni .
slunisluni 15. 1. 2018, 15:23
@Hanka_Bohmova chyběl ti tabák žejo (candle) ty ty ty ,-)
Cidos86 15. 1. 2018, 15:20
@Hanka_Bohmova ,-) a já tak nějak čekala, že se Hani ozveš, že s cigaretou tě nikdo nemohl načapat, protožes to nezkusila. ,-) Když nepočítám ten rákos (to jsem považovala spíš za takovou indiánsko-přírodní aktivitu, takže za nic tak hrozného), tak jsem na ZŠ měla jen 1 cigaretu a doteď si pamatuju, jak mi nebylo volno. Pak jsem začla (příležitostně)až v 17 a v 18 přestala, takže nějakou velkou kuřáckou kariéru za sebou nemám. Ale znám takové, co začali v důchodu, takže třeba máme před sebou ještě zářné zítřky zahalené v oblaku dýmu. (smich)
Hanka_Bohmova (upraveno) 5. 12. 2019, 15:48
@Cidos86 .
Cidos86 15. 1. 2018, 18:05
@Hanka_Bohmova Známá takhle začala vykuřovat po smrti manžela, už byli oba v důchodu. On byl nekuřák a nesnášel, když si dala jednu, tak teď se do toho opřela fest a tak si to užívá, to je skoro až krása pohledět, s jakou radostí ona kouří ,-) Lepší by tedy asi bylo, kdyby si našla jiný koníček, ale ona je tak spokojená, že už může.. ,-)
Nadys 15. 1. 2018, 14:39
@Andy178 A jak si poradí? Ve svých letech , nerýpu , fakt mě to jen zajímá , jak samo může děcko přijít ke všemu co je in.
Andy178 15. 1. 2018, 14:46
@Nadys Píšu, že chce vše, co je in. Nepíšu, že má vše, co je in. Dostává peníze i od příbuzných a šetří si je. Pak to skončí tak, že koupí nějakou blbost, kterou považuje za "nezbytnou".
Nadys 15. 1. 2018, 15:04
@Andy178 tak snažit se komunikovat a mluvit o tom , v klidu pokud možno, ale ode mně by sklidil nesouhlas a omezila bych třeba jiné výdaje pro něj. Pokud by hodlal dál pokračovat a utrácet za to , neměl by ode mě nic nad běžný základ.
sieta 15. 1. 2018, 13:42
@Andy178 No pro mě je elektronická stejná jako normální a zjistit, že mé dítě si na ZŠ! (né že později by to bylo OK) vypaluje zobák, tak mu asi strouhnu kapesné a přidám domácích povinností.
Andy178 15. 1. 2018, 13:59
@sieta Rozumím vám, ale nevidím řešení v tom ho potrestat sebráním kapesného atd. Jak už jste sama zjistila, je to obrovský módní trend mezi mládeží, já to zjistila fakt až dnes a když jsem se podívala na youtube, tak mi spadla čelist. Myslím, že to je problém více rodičů, kteří to o svých dětech vůbec netuší, protože to není cítit.
sieta 15. 1. 2018, 14:08
@Andy178 Mám syna v prváku a zatím nás tahle módní vlna minula, i když chápu, že můžete namítnout, že to nemusím vědět, ale zrovna v tomhle jsem si téměř jistá, syn se netají názorem na jakékoli kouření. Ale mám ještě jedno dítě a tam nás puberta teprve čeká, tak nechci dělat ramena, abych něco nepřivolala ,-) Jinak já bych krom promluvy do duše opravdu ubrala na kapesném, my v rodině nikdo nekouříme a pokud solím kapesné, tak mám trošku co mluvit do toho, kam je strčí
Andy178 15. 1. 2018, 14:35
@sieta Také v rodině nikdo nekouříme, ani v širší rodině, vlastně se ani nestýkáme s nikým, kdo by kouřil. Ale je to módní trend a dítě se chce podobat vrstevníkům. Schválně se syna zeptejte, jestli je to u nich ve škole, jestli někdo z jeho spolužáků kouří e-cigaretu, atd. Na kapesném opravdu uberu, i když ani teď není nijak moc velké. Dostal peníze od příbuzných a takhle to skončilo.

Vybrali jsme pro vás

Kategorie