Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

taba 16. 12. 2012, 20:52
Vpadá nádherně,zítra se do něj pustím (Y)
luccil 16. 12. 2012, 18:37
Já miluju žemlovku, takže mě by ta jablečná chutnala. :-) Určitě vzkouším, ale místo rozinek dám asi skořicový cukr. u nás rozinky moc nejdou.
Marsha5 15. 12. 2012, 19:03
Tak jsme doma také vyzkoušeli a musím říct, že takový výborný koláč jsem nečekala, všem ohromně chutnal. Do koláče jsem dala rozinky namočené v rumu a vlašské ořechy a prostě výsledek famózní. Dopuručuji všem zkusit. Děkuji za tak výborný recept.
spero 16. 12. 2012, 20:02
@Marsha5 Leničko, rádo se stalo. Já děkuji za skvělou zprávu. (F) (F) (F)
Kylli 7. 12. 2012, 0:58
Na kolac se chystam uz po treti a vzdy se po nem rychle zaprasi. Je to originalni, hezky vypadajici a vyborny kolac. Ja minule pridala skoricovy cukr a byl famozni. Diky za recept
spero 7. 12. 2012, 16:55
@Kylli Janičko, rádo se stalo. Mám radost, že vám koláč chutná. Díky za zprávu. (F) (F)
Kylli 9. 12. 2012, 12:06
@spero Jen to delam asi nejake velke protoze tam tech sneku jen 7 :-))
Ifca1 25. 11. 2012, 15:11
Dobry den, zdravim vsechny pekarky a cukrarky (F) Kolac jsem vyzkousela, je to skvely napad, jako napln jsem pouzila tvaroh smichany s kokosem, protoze tuhle napln milujeme v sateckach...A mam malou radu, aby pri krajeni snecku nedochazelo k jejich stlaceni. Pri krajeni jednoduse pouzijte silnejsi nit, jako kdyz krajite kynuty knedlik. (F) (F)
spero 25. 11. 2012, 19:16
@Ifca1 Ivanko, moc děkujeme za výbornou radu. *-) :-) :-) :-)
laskonka333 14. 11. 2012, 16:55
(Y) (Y) (Y) (pusa)
TYMONA 14. 11. 2012, 15:22
(F)Paní Ivanko, díky, díky, díky....obyč. ingredience..absolutní dobrota..nejlepší koláček z kynutého těsta..do 2 hodin fuč :-p..tzn. pekla jsem včera a dnes budu zas (hello) (hello)mějte se krásně Monika....p.s. na povrchu jsem ještě posypala plátky mandlí
spero 14. 11. 2012, 16:01
@TYMONA Moničko, děkuji vám za milý a krásný komentář. Potěšil. (F) (F) (F) Hezký den. (child1) Ivana
SonikB 24. 10. 2012, 21:44
výborný!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
spero 24. 10. 2012, 22:24
@SonikB Soni, díky. (F) (F) (F) (F)
NikaV 23. 9. 2012, 21:11
Nechápu .... Úplně obyčejné ingredience a taková dobrota z toho vyšla. (H) ,-) Ivi, díky za recept, už se těším, až zase upeču, nemůžu si vzpomenout, kdy nám naposledy něco tak moc chutnalo. (Y) (Y) (Y)
spero 23. 9. 2012, 21:25
@NikaV Dominičko, moc vám děkuji za takový milý komentář. Potěšil. (F) (F) (F)
gkuzhg 24. 6. 2012, 9:20
(Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) :-) :-) :-) (Y) (Y)
spero 26. 6. 2012, 20:39
@gkuzhg (F) (F) (F) díky
mami 12. 5. 2012, 20:45
Fantastický recept (Y) Je pravda, že jsem se k receptu stavěla skepticky a ještě, že jste mě neslyšely, při přenášení nařezaných šneků do formy ,-) ALE, přišla jsem dnes na to, že díky všemu nepřesnému, jsem vytvořila Zázrak 1. Neměla jsem celý van. cukr, tak jsem do kaše přisypala trochu van. pudingu - celé mě tu zhrudovatělo a i po mixování jsem neměla hladkou formu :^) 2. To, že kaše má být hustá (četla jsem více receptů dohromady), jsem četla až před mazáním na placku, prostě to bylo "Ňáký" hustý, tak jsem kaši ředila a ředila mlíkem ,-) 3. Ochutnala jsem kaši a říkám, jako to že má vytvořit s kynutým těstem být něco úžasnýho? A vrazila jsem tam panák BOURBONu (Rum došel o Velikonocích) a holky.......................vznikl famózní krém (Y) (Y) to by člověk nevěřil, co vanilka s Bourbonem udělá za chuť, manžel se od toho nemohl odlepit (zajic) Máme napečeno, luxusní chuť plná vůně, náplň je vláčná (ne tekutá, ani ne spečený puding), prostě DÍKY za recept a mé náhody (L)
violka60 13. 5. 2012, 16:44
@mami (Y) (Y) (Y) (Y)
spero 13. 5. 2012, 15:29
@mami :-D :-D :-D :-D :-D :-D
pajdulinka 7. 5. 2012, 20:38
to vypadá zajímavě (clamp) (clamp) (clamp)
Ikarus 6. 5. 2012, 14:25
vynikající-povedl se a byl měkkoučký i druhý den-zbyl jen kousek :-))))
spero 7. 5. 2012, 18:10
@Ikarus Ivi, tak to mám radost. Díky za zprávu. (F) (F) (F) (hello)
kikikure 18. 4. 2012, 22:05
Ivanko, koláč jsem pekla už podruhé, je vynikajííícííí. Jenom po vytažení z trouby mi spadne prostředek - na chuti to neubírá, je pořád stejně dobrý, jen vzhled. Nevíte čím to je? Je koláč nedopečený? Děkuji, Kristýna
spero 25. 4. 2012, 13:59
@kikikure Odpověď vzkazem. (F)
mišus 12. 4. 2012, 12:46
To vypadá nádherně! (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
spero 25. 4. 2012, 14:00
@mišus Díky Míšo. (F) (F) (hello)
šafránci 12. 4. 2012, 12:27
(Y)Už jsem dělala 3x je opravdu vynikající, místo rozinek (neměla jsem) tedy dávám mleté ořechy je prostě senzační. (clamp) (F) (clamp) (F)D (clamp) (F) (clamp) (F)
spero 25. 4. 2012, 14:02
@šafránci Díky Danuško za komentář. Ořechy zase nemám já, ale až budou, také s nimi vyzkouším. Je to dobrý tip. Díky. (F) (F) (F) (hello)
Akrim84 5. 3. 2012, 21:15
Tak koláč jsem dneska udělala a je výborný... Opravdu velká pochvala za vynikající recept (Y)
spero 5. 3. 2012, 22:42
@Akrim84 Mirečko, i já děkuji Vám. (F) (F) (F) (hello)
estepanova 2. 3. 2012, 20:09
Ivanko, nebudete věřit, ale před 2 týdny mi dala zkusit tento výtečný koláč moje známá, vyloudila jsem recept, byl z internetu od jedné pekařky. Protože jsem stále pekla něco jiného, tak na něj přišla řada až dnes. Zrovna jsem ho vytáhla z trouby a sedla k mimibazaru a ejhle - zrovna byl Váš koláč na hlavní straně receptů. Je úplně stejný, i slovo od slova tak, jak jsem ho dostala já. Doufám, že bude tak výtečný jak od mé známé. Snad se dostane k co největšímu počtu lidí, je fakt úchvatný. Díky za něj. ^o) (L) Eva
spero 5. 3. 2012, 22:39
@estepanova Evičko, děkuji za Váš komentář. Sestavuji každý recept svými slovy a pokud koluje po internetu zkopírovaný slovo od slova, je to jenom důkaz toho, že jsem to napsala dobře. Není to první případ, o kterém jsem se náhodně dozvěděla. (F) (F)Jsem moc ráda, že vám koláč chutnal. (F) (F) (hello)
ZuzankaKa 2. 3. 2012, 12:34
Ivy, právě jsem ochutnala ještě teplý (smich) a je výborný!!! Děkuji za recept! (clamp) (clamp) (clamp)
spero 2. 3. 2012, 19:45
@ZuzankaKa Zuzanko, já děkuji za zprávu. (F) (F) (F) (hello)
dofik 5. 2. 2012, 9:51
(kocka) (pes) (pes) (pes) (pes) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (G) (podzim) (child11)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie