Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

miskabu 4. 2. 2012, 21:27
Koláč jsem dělala včera a dnes už není, je vynikajicí (Y), ještě zkusím i jiné náplně |:o).
spero 5. 2. 2012, 17:57
@miskabu Michalko, díky za zprávu. (F) (F) Jiné náplně určitě také vyzkoušejte. :-) :-) (hello)
plchotka 3. 2. 2012, 10:13
Peču dnes již poněkolikáté - je to totiž osvdčená dobrota (F) (F) (F)
spero 3. 2. 2012, 14:23
@plchotka Peti, to mám velkou radost. (F) (F) (F) (F)
Něm. 3. 2. 2012, 9:15
Musím chválit,chválit chválit (clamp) (clamp) (clamp) (clamp),vinikající,krásné těstíčko no krásná práce :-) :-)Budu dělat znova. (Y)
spero 3. 2. 2012, 14:22
@Něm. Marcelko, díky za zprávu. :-) :-) Jsem moc ráda, že jste spokojeni. (F) (F)
kAČULINDA 2. 2. 2012, 13:01
Mám tenhle koláč moooc ráda na MMB už je docela dlouho jen pod jiným názvem ale je to skoro stejné http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=83483 Vaš už jsme dělala taky a musím pochválit (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Super receptík (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3247329
spero 2. 2. 2012, 19:08
@kAČULINDA Katuško, tak ten jsem na MMB nenašla, když jsem hledala, jestli tady už je. Díky za upozornění. Já si zjednodušila ten krém a také to jde. :-) :-) :-) :-) (hello)
kAČULINDA 3. 2. 2012, 11:52
@spero Ivanko, já už taky dělám jen ten od Vás ,-) ,-)
spero 3. 2. 2012, 14:21
@kAČULINDA To mě těší. :-) :-) :-)
ivana.king 25. 4. 2012, 14:16
@spero *-) mě tedy moc ne *-) ,-) Ale citronovou babetu dělám také jenom tu od vás :-) A minulý týden jsme měli váš makovec (Y) (hello)
spero 27. 4. 2012, 18:44
@ivana.king Ivi, nic si z toho nedělejte. :-) :-) (L) (L)
zoja83 1. 2. 2012, 20:03
ivanko koláč se povedl ale nevydržel ani půl dne doslova mě ho pod rukama sežraly tak sem dnes dělala znova s pozdravem iveta (clamp) (clamp) (clamp) (sampus) (sampus) (kytara) (kytara)
spero 1. 2. 2012, 20:57
@zoja83 Ivetko, tak to je dobře, ne? Horší by bylo, kdyby se doma povaloval až do ztvrdnutí. :-D :-D (L)
Barulatko 1. 2. 2012, 7:16
Recept vypadá báječně (Y), dnes se na něj chystám ať může manžel dovézt tchýni (je strašně na sladký). Jen nemám doma čerstvé droždí, jen sušené. Máte ozkoušené, kolik toho sušeného droždí je potřeba? *-)
Barulatko 1. 2. 2012, 17:52
@Barulatko Tak jsem to riskla a dle výpočtů tam dala 2ČL sušeného droždí a supéééér |:o) |:o) |:o) Jinak recept je luxusní :-p Děkuji za receptík
spero 1. 2. 2012, 17:14
@Barulatko Barčo, se sušeným droždím jsem tento koláč nedělala, ale podle mých poznámek u chleba jsem zjistila, že 20 g droždí by mělo odpovídat 2 lžičkám sušeného droždí. Tak snad Vám to pomůže. Ať se povede a ať si u tchýňky šplhnete. :-) :-)Ivana
Barulatko 4. 2. 2012, 8:58
@spero Tchýně ho viděla jen na fotce na FB :-D Manžel jí ho zapomněl vzít :-$
spero 4. 2. 2012, 15:41
@Barulatko ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
sidlovka 31. 1. 2012, 9:08
Ivanko, taky jsem vyzkoušela a opravdu je výborný. (Y) (Y) (Y)Koukám,že máte samé suprové recepty, takže postupně vyzkouším všechny ,-) ,-) (Y) (Y) Už Vás mám v oblíbených. Děkuji (L) (L) (L)
spero 31. 1. 2012, 19:48
@sidlovka Evičko, děkuji za tak krásný komentář. (F) (F) Přeji, ať Vám chutná i všecko ostatní. (zajic) (zajic) (hello)
dlaskovacka 31. 1. 2012, 7:40
Dobrý den paní Ivo. O víkendu jsem vyzkoušela váš receptík a opravdu nemá chybu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Koláč byl opravdu mňamózní :-) :-) :-) :-) Vložila jsem si fotku do alba, abych se taky pochlubila ,-) ,-) ,-) A jelikož se ten první snědl na posezení, druhý den jsem zkusila s rozvařenými jablky (viz. foto) a taky neměl chybu. (hello) (hello) (hello) (hello) (L) (L) (L)
spero 31. 1. 2012, 19:56
@dlaskovacka Martinko, to je bezvadné. Z Vašeho komentáře a zvlášť z (P) mám velikou radost. :-) :-) Díííííky (F) (F) (F) (hello)
Evík 11 (upraveno) 5. 2. 2012, 20:37
Ivanko tento koláč je opravdu suprový, dnes jsem na něj zadělala a upekla, byla jsem velice mile /jak jinak receptem od Tebe/překvapena. Doporučila mi jej upéct moje vnučka a měla pravdu je skvělý. Potírala jsem ho sladkou vodou a též se přikláním k tomuto postupu. (clamp) (clamp) (clamp) (hello) (hello) Eva
spero 24. 1. 2012, 20:33
@Evík 11 Evičko, moc Ti děkuji za krásný komentář a jsem ráda, že opět chutnalo. (F) (F)Vnučku zdravím. (L) (L) (hello)
lidyes 24. 1. 2012, 14:17
Díky za super recept, výborný, jen jak už tady bylo napsáno - míň cukru do náplně, sladkou vodou jsem také nepotírala, leskl se i tak. Příště vyzkouším s tvarohem. (Y) (Y) (clamp) Lída
spero 24. 1. 2012, 20:39
@lidyes Liduško, rádo se stalo. Každý si najde, co mu nejlíp vyhovuje. Prostě 100 lidí = 100 chutí. (F) (F) (hello)
Sona31 22. 1. 2012, 21:50
Dneska jsem dělala poprvé a je opravdu moc dobrý (Y) (Y) (Y) (Y) Jen ta náplň je na mě moc sladká, takže příště si uberu cukr (H) Děkuji za bezva recept (L)
spero 23. 1. 2012, 17:15
@Sona31 (Y) (Y)Soničko, děkuji za zprávu. Potěšila mě. (F) (F) (hello)
Kujeba 22. 1. 2012, 17:48
Děkuji za recept. Opravdu moc dobrý koláč. Místo rozinek jsem dala ořechy a mandlové lupínky a byl moc dobrý (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
spero 22. 1. 2012, 20:05
@Kujeba Martinko, rádo se stalo. Já děkuji za zprávu. (F) (F) Koláč se Vám moc povedl. (Y) (hello)
lenkamb 14. 1. 2012, 12:38
Díky za další fajn recept, přihodila jsem dovnitř ještě hrst mandlových lupínků - dopadlo to asi tak: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3912039 (Y) a chutná ještě lépe!
spero 14. 1. 2012, 21:25
@lenkamb Leničko, děkuji za zprávu a zvlášť za (P). Ten koláč máte nádherný a s mandlovými lupínky to musela být úžasná dobrotka. (Y) (Y) (hello)
-Popelka- 13. 1. 2012, 21:57
Určitě ho vyzkouším, vypadá krásně a mám tento koláč ráda. A kdybych chtěla zkusit s pudinkem v jaké formě ho tam dáváte? Normálně uvařit dle návodu a horkým natřít těsto?
spero 14. 1. 2012, 21:44
@-Popelka- Evičko, udělejte pudink do 300 ml mléka a nechte ho vychladnout, než budete natírat na těsto. Jinak Vám to poteče. (hello)
filipov 13. 1. 2012, 21:23
Tak jsem dnes upekla k snídani,,,ale nevím co budem snídat do rána to vyloženě sežerou ,,,je to úžasné supr recept (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
spero 14. 1. 2012, 21:17
@filipov Janičko, děkuji za krásný komentář. Mám radost, že vám koláč chutnal. (F) (F) (hello)
madpo11 12. 1. 2012, 20:27
také jsem dělala a všichni doma si mohli prsty ukousat (L)
spero 12. 1. 2012, 22:36
@madpo11 Peti, až tak? To snad nééééé!! (L) (L) (hello)
zdenča111 10. 1. 2012, 15:30
Dobrý den, tak jsem zkusila upéct váš koláč a musím říct, že je opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), bála jsem se, abych s ním nerozbíjela okna, jako s Honzovíma buchtama, ale je tak nadýchaný...zkusím ho příště naplnit povidlama, tak snad se zase tak povede, moc děkuji za skvělý receptíííík (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
spero 10. 1. 2012, 20:22
@zdenča111 Zdeničko, děkuji za krásný komentář a mám radost, že se Vám koláč povedl a že jste byli spokojeni. Na Honzovo buchty Vám pošlu recept, žádné rozbíjení oken se konat nebude. Buchty dělám hodně často a troufám si říct, že jsou nadýchané. (F) (F) (hello)
HedvikaSibyla 10. 1. 2012, 0:00
Málem bych zapomněla, těsto nám tak moc chutná, že jsem z něho pekla i vánočku http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3906873 (Y)
spero 10. 1. 2012, 20:17
@HedvikaSibyla Leni, děkuji za krásný komentář i za fotku. Nápad je to skvělý a vánočka je nádherná. (Y) (Y) (hello)
shuli 8. 1. 2012, 18:45
Opět jsem dnes pekla a zase velkáááááá ňamka (Y) (Y) (Y) (Y),dělám si víc té náplně a je super mokrýý a vláčný. (L) (L) (L)
spero 9. 1. 2012, 22:42
@shuli Katuško, díky za krásnou zprávu (F) (F) (F) To je skvělé, že vám koláč tak chutná. (F) (hello)
shuli 20. 1. 2012, 18:22
@spero S dovolením jsem ho dala i na Facebook a kámošky nadšenééééééééé,díky.Kačka
misasto 4. 1. 2012, 18:00
Dneska jsem vyzkoušela koláč s pudingem a musím Vám říct, že je naprosto skvělý (clamp) (clamp) (clamp). Je to můj první povedený výtvor z kynutého těsta nasladko. Děti moc kynuté těsto nemusí, tak s ním nemám skoro žádné zkušenosti. Toto je ale lahoda, dětem mooooc chutná, budu určitě péct často. VELIKÁ POCHVALA (F) Jedna dcerka má bezlepkovou dietu, tak budu časem zkoušet bzl variantu. Toto je ale opravdu chuťové potěšení :-$
spero 6. 1. 2012, 19:45
@misasto Mišelko, ta Vaše zpráva je skvělá a mám z ní velikou radost. Děkujííííí (F) (F) (F) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie