Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 656 návštěvníků)

Pravý hospodský hovězí guláš

5.0
Pravý hospodský hovězí guláš

Potřebné ingredience

750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl

Postup přípravy

cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou.
Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu.
Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše, vaříme
ještě půl hodiny. brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Řekla bych, že s tím chlebem je to ještě lepší:-)
Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
V komentářích jeden konzument píše, že půl hodiny před koncem přidá na jemno nakrájenou zelenou tenkostěnnou papriku (slovenská, bílá) - zkoušela jsem, a je to také dobré, jen jsem jí dala asi moc, doporučuju max. půlku. Zkoušela dát papriku rozkrojenou na půlky jen vyvařit a potom jsem ji vyhodila:-)
a ještě tip od paní z komentářů - přidat 6 kuliček nového koření, prý je to dobré na lepší trávení.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.

recept vyšel v mladé frontě. Je naprosto úžasný, chuťově silný, žádná omáčka s trochou masa. Přidávám originál popis z novin.

origoš recept z Mladé Fronty

osmažená cibulka

základ s rajským protlakem

a takovou barvu má hotový guláš zahuštěný chlebem - dnes jsem musela dusit dvě hodiny, mamča koupila nějaké tvrdé maso:-) v případě opravdu velké nouze (a tvrdého masa) je možné po dvou hodinách dušení guláš dodělat v tlakáči. rozhodně ale nedávat hned od začátku, má pak úplně jinou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

berusak1 15. 3. 2011, 13:31
Tak gulášek je opravdu luxusní (clamp) (clamp) (clamp) už mám druhý talíř :-D ještě jsem zvědavá, co na něj řekne manžel. Ale u mě opravdu super recept. Předala jsem ho dále. Díky (L)
trska 5. 3. 2011, 21:11
(Y) (Y) (Y) Fakt výborný |:o)....už mám v mých receptech a už jiný nevařím... ,-) Zahustila jsem chlebem a nemá chybu.. Díky za perfektní recept..s pozdravem Katka (hello) (Y)
derena 3. 3. 2011, 16:31
Famózny (Y),iný už variť ani nebudem,díky za recept (clamp) (clamp) (clamp)
Carodkaa 17. 2. 2011, 17:25
UŽ JE NA PLOTNĚ :-) :-)VYPADÁ SKVĚLE! (Y) (Y)DÍKY ZA RECEPT (hello)
Bylinka1 12. 2. 2011, 14:05
Ukládám-vyzkouším (F)
lidare 1. 2. 2011, 12:39
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Katulka3 1. 2. 2011, 12:31
Moc děkuji za receptík, guláš dělám již po několikáté a je fakt suprový, v neděli jsem dělala s vepřovým masem a fakt mňamka, také zahuštěný chlebíkem, fakt super (Y) (Y) (Y)
jitkacz 8. 12. 2010, 15:35
Toto je luxus.
Zrušený účet 9. 10. 2010, 10:04
Markét (F), moc děkuji za receptík, doposud jsem guláš bez masoxu a gulášového koření nedokázala dobře uvařit a i dnes jsem měla nutkání dát do základu místo červené papriky gulášové koření, ale odolala jsem a výsledek je (Y) (Y) (Y).
escapee 4. 10. 2010, 11:48
Výbroný recept, včera jsme měli k obědu a moc jsme si pochutnali (Y) Už budu vařit jedině tenhle (L)
Sheeni13 28. 7. 2010, 11:37
Markétko, tak právě vařím gulášek podle Vašeho receptu - už podruhé (L) A moje 3 letá dcera už půl hodiny skáče kolem sporáku a ptá se, kdy už bude obídek (smich) - tak moc to tu voní (flower). Musím podotknout, že normálně toho moc nesní, ale tohle je vážně úžasná mňamka |:o) Děkuju (F) (Y) (clamp)
marfanov 15. 9. 2010, 8:21
@Sheeni13 :-))) tak to je paráda, není nad to ty vybíravý malý potvůrky poctít něčím, co není sladký :-))) aspoň u nás to je celkem zázrak... :-) tak snad chutnalo.
Janakarger 20. 7. 2010, 19:39
Tak už jsem ho dělala dvakrát a měl obrovský uspěch.Moc děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
šumafka 25. 5. 2010, 17:08
Je výborný!!! Dělala jsem ho v pomalém hrnci. Na zahuštění jsem dala ještě rozemleté, sušené houby. Místo vody jsem zalila pivem...a je dokonalý!! |:o) |:o) |:o)
Gamika 4. 4. 2010, 13:30
Mňam!! Dneska jsme měli k obědu a byl skutečně vynikající, všichni se zalizovali :-) (clamp) (B). Jiný už vařit nebudu. Děkuji za recept. (Y) (hello) Gabča
hana.54 3. 4. 2010, 11:52
(F) Jak říkávala moje babička, stačí trochu víc osmahnout cibulku, není to hořké a ušetříte za protlak, chleba tvrdý, nastrouhaný (Y) , lepší než z kližky je z hovězího péra s kostí a ještě máte polévku (clamp) ale jinak vypadá dobře
dexpre 21. 3. 2010, 11:41
Dnes jsem dělala k obědu a mohu říci, že je to MŇAMINA (pl) (pl) |:o) |:o) Už putuje do oblíbených receptů (Y) (Y) Simča PS: zahušťovala jsem poprvé chlebem a mohu říci, že gulášek tím získal suprovou chuť.....ještě teď se olizuji (zajic) ,-)
kubido 12. 3. 2010, 11:28
Holky ten ,chleba asi starý,že?Tu dušinu nebo kúrku asi né že,to jsem ale trdlo,vyplavalo mi to nahoru,jinak ten gůlašek je opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) (Y)
marfanov 4. 4. 2010, 6:55
@kubido chleba nemusí být starý, ale je to lepší. dává se jen střída bez kůrky :-) a s tím chlebem se to ještě min. 10 minut vaří, aby se to fakt zahustilo :-) hlavně že chutnalo :-)
boubelka25 1. 3. 2010, 14:35
Tak právě jsme dojedli tuto vynikajíci dobrotu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)jako že guláš nejim,tak ten to je jedinečný |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
DAPED 5. 2. 2010, 17:21
DNES JSEM PO DRUHÉ DĚLALA TENTO VYNIKAJÍCÍ GULÁŠ...POPRVÉ JSEM HO DĚLALA NA SPORÁKU PŘESNĚ PODLE RECEPTU, ALE DNES JSEM VYLEPŠILA...UDĚLALA JSEM PŘESNĚ ZÁKLAD OPĚT PODLE RECEPTU, PAK TROCHU PODLILA VODOU PŘIKRYLA POKLICÍ A NA 250 DALA PÉCT DO TROUBY ASI HODINU, SEM TAM JSEM PROMÍCHALA KDYŽ BYLO MASO MĚKKÉ, TAK JSEM JEN NA SPORÁKU ZAHUSTILA CHLEBEM A MŮŽU ŘÍCI, ŽE Z TÉ TROUBY JE SNAD JEŠTĚ O KOUSÍČEK LEPŠÍ...PROSTĚ SUPR RECEPT... (Y) (Y) (Y) (Y)
vladoma 29. 1. 2010, 13:44
(Y) Dělám si ze starého chleba strouhanku a tou pak zahušťuju všechny gulášky a podobné dobrůtky. (jidlo)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie