Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 656 návštěvníků)

Pravý hospodský hovězí guláš

5.0
Pravý hospodský hovězí guláš

Potřebné ingredience

750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl

Postup přípravy

cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, přidáme rajský protlak nebo rajče bez slupky a semen, a přidáme 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Chvilku ještě osmahneme a trochu podlijeme vodou.
Maso nakrájené na větší kousky (cca 3x3x3 cm) nasypeme do základu aby se v něm obalilo. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci majoránky. a zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme, dokud maso není skoro měkké, cca hodinu.
Průběžně přiléváme dle potřeby horkou vodu (nikoli bujón ani vývar), dochucujeme majoránkou. Pokud guláš ještě potřebuje zahustit, po hodině dušení nastrouháme najemno bramboru a dáme do guláše, vaříme
ještě půl hodiny. brambora se rozvaří a zahustí ho. Lze zahustit i nadrobno pokrájenou chlebovou střídou, pak zahušťujeme až 10 minut před koncem varu. Řekla bych, že s tím chlebem je to ještě lepší:-)
Na konci vaření přidáme dle chuti 2 prolisované stroužky česneku, dochutíme solí, pepřem, majoránkou.
V komentářích jeden konzument píše, že půl hodiny před koncem přidá na jemno nakrájenou zelenou tenkostěnnou papriku (slovenská, bílá) - zkoušela jsem, a je to také dobré, jen jsem jí dala asi moc, doporučuju max. půlku. Zkoušela dát papriku rozkrojenou na půlky jen vyvařit a potom jsem ji vyhodila:-)
a ještě tip od paní z komentářů - přidat 6 kuliček nového koření, prý je to dobré na lepší trávení.

Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, posypané nakrájenou cibulí.

recept vyšel v mladé frontě. Je naprosto úžasný, chuťově silný, žádná omáčka s trochou masa. Přidávám originál popis z novin.

origoš recept z Mladé Fronty

osmažená cibulka

základ s rajským protlakem

a takovou barvu má hotový guláš zahuštěný chlebem - dnes jsem musela dusit dvě hodiny, mamča koupila nějaké tvrdé maso:-) v případě opravdu velké nouze (a tvrdého masa) je možné po dvou hodinách dušení guláš dodělat v tlakáči. rozhodně ale nedávat hned od začátku, má pak úplně jinou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lumysak 13. 1. 2010, 8:38
PAni Marketo,leta se pokousime o ruzne gulase (pl) a vzdycky ty recepty jaksi vysumely a jelo se dal 8o| 8o|!Ale tenhle zvitezil (*) (*) a jsem si jista,ze jiny uz u nas nezavoni (flower) (flower) (flower)!Moc dekujeme (D),ze jste se podelila s ostatnimi (F) (F)!Je vynikajici!!! (clamp) (clamp) (L) (L) (L)
vojteschka 7. 1. 2010, 14:26
Paní Markéto, právě jsem dovařila guláš dle Vašeho receptu a je dokonalý (jidlo) (Y) (Y) mám pocit, že jiný už vařit nebudeme :-) Díky za recept (L) (L) Lucie
Jana974 3. 1. 2010, 12:59
Tak jsem dnes také vyzkoušela a musím konstatovat, že fakt (Y) (Y) (Y) (Y).Všichni se moooc olizovali (hello), prej kdy už bude zase (L) (L) (L) Skvělé (Y) (Y) Díky za takovéhle recepty (flower) (flower) (flower)
Martaz 29. 12. 2009, 13:22
(Y) (jidlo)NAPROSTO DOKONALÝ..vařila jsem ho poprvé v životě, a všem mooc chutnal............příprava je snadná vůbec ničeho se nebojte, když jsem to zvládla já (H) (H), zahušťovala jsem ho bramborou chleba doma nebyl a dělala k němu domácí knedlíček............díky Marky za super tip (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
Čenzis 16. 12. 2009, 17:03
Tak gulášek byl fakt ňamka!!Manžel se olizoval a děti taky!!! (clamp) (Y) Ahojky Klára (D) (andel)
jarka 128 28. 11. 2009, 12:37
Moc děkuji za skvělý recept (clamp) (clamp) (Y) (Y)já jsem moc guláš neuměla,tak ho vždycky radši vařil manžel,říká se že chlapy to umí dobře dochutit.Dnes jsem váš recept vyzkoušela a konečně ho umím i já a ještě lepší než od manžela ^o) ^o),měla jsem strach s té chlebové střídy a je to stokrát lepší jak z moukou.Už to budu dělat jenom takhle, ještě jednou moc děkuju za receptík (L) (L) (L) (flower) (hello) (hello)
marfanov 29. 11. 2009, 9:31
@jarka 128 super, super (Y) (Y)
lenulem 26. 11. 2009, 17:33
tak mám uvaříno ted schovám,bo mám pocit,že kdybych ho nechala jen tak na plotně,tak se snad do zítřka vypaří,tak je dobrý (pl) (pl) (pl) (Y) (Y) :-) :-) díky (L) (L) (L) (L) (L) (L) Lenka
Babulka1 17. 11. 2009, 15:36
(Y) (Y)Výborný, děkuji za receptík. Pohostila jsem ségru s rodinou a nezbylo nic. (Y) |:o)Veronika
Petulax 12. 11. 2009, 19:59
No Markét, tak teda nevím, zda tenhle guláš byl dobrý nápad :-$. Udělala jsem ho dneska, aby se uležel do soboty na oslavu narozenin a už teď je mi jasné, že jakmile dorazí manžel tak mi ho sežereeee ;-) Je skvělý, moc díky za recept, pokud ho uhlídám do soboty, tak bude mít zaručeně úspěch (clamp) (clamp) (clamp). Taky určitě zařadíme pravidělně do jídelníčku (Y) ještě jednou díky a mějte se hezky . Petra s rodinkou
Barčáci 30. 10. 2009, 13:35
Markétko, gulášek jsme měli dnes k obědu a byl vynikající (Y) (Y) (Y). Jiný už dělat nebudu ;-) (H). Děkuji za to, že jste se s námi podělila o takovou dobrotu (F). (L) (L) (L)
Schleich 27. 10. 2009, 20:27
Díky za super recept (F), od té doby co jsem na něj narazila vařím jen tenhle gulášek |:o) |:o) |:o)
Ellis2 11. 10. 2009, 12:02
tak sem konečně uvařila výborný guláš ;-) díky moc za tento recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) nemá chybu (*)
Marcelkaa 28. 8. 2009, 13:51
(Y) (Y)dnes jsem dělala a všem moc chutnal |:o) |:o) |:o) (clamp)
dojinek (upraveno) 5. 6. 2009, 12:21
Guláš je nejoblibenější jídlo mého (svatba) tak jsem se trochu bála co na něho řekne ;-) Moc chválil, už jiný než ten nechce (H). Tak děkuji za super recept je opravdu výborný (L)
berunka 23. 5. 2009, 9:52
Ted jsme ho dovařila :-) a vezu h ochlapům na stavbu tak jsem zvědavá co na to řeknou...ale po ochutnání je výborný (Y) (Y) (Y) Trochu jsem měla obavy, ale šlo to samo ;-)
Aleinad 26. 3. 2009, 14:37
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za vložení tohoto receptu. Bylo to super! A rozhodně to nebylo naposled, co jsem ho dělala!!! Díky moc za inspiraci. Daniela (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Toddy 23. 3. 2009, 22:33
Dobrý večer Markéto, jdu se připojit mezi spokojený "hospodský strávníky". Děkuju moc za recept na výbornej guláš, udělala jsem mega hrnec a vůbec nikomu nevadilo, že byl k obědu v sobotu i v neděli. Váš gulášek je už i náš (Y). Mějte se pěkně, zdraví Katka s klukama (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
DAPED 21. 3. 2009, 13:17
(Y) (Y) (Y) (Y)dělala jsem váš gulášek a opravdu neměla chybu...všem moc chutnal opravdu jako v klasické hospodě...mohu všem jen doporučit...dělávám podobný jen ten začátek nedělám stejně ten základ, a tímto postupem se ten můj ještě zlepšil na chuti...fakt jednička mezi gulášemi..... (L) (L) (L) (L) (L)
henna 16. 3. 2009, 14:10
Moc děkuji za receptík (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)gulášek je jedna básenˇ (B)
Makelka 7. 3. 2009, 12:12
Ještě mám dotaz, nedokázala jsem guláš zahustit chlebem, prostě jsem ho měla pořád řídký, máte nějaký odhad, kolik tam dát toho chleba? *-)
marfanov 16. 3. 2009, 9:13
@Makelka dobrý den, no já jsem dávala střídu ze dvou krajíců.. záleží, kolik tam máte vody. ale určitě nic nezkazíte, když dáte raději víc, přidat vodu můžete vždycky :-) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie