(recept
si oblíbilo 284 návštěvníků)
Rajská omáčka - postup od profikuchaře
Potřebné ingredience
Kořenová zelenina, cibule, raj. protlak, hov. vývar, olej, hl. mouka (jíška) ocet, cukr, koření : sůl, skořice, nové koření, celý pepř, bobkový list
Postup přípravy
1) Ve velkém hrnci: na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, petržel a celer lehnce do hněda (viz.foto), přidáme koření (i skořici). Restujeme.
2) Pak teprve přidáme cibuli, restujeme, přidáme cukr - necháme zkaramelizovat (když se povede :-)). Pak rajský protlak a poctivě restujeme cca 10 minut - pěkně do tmavě červena až hněda (zajistí tmavou barvu omáčky).
3) Zalijeme hovězím vývarem a povaříme. (z Masoxu dávám 2 kostky na cca 3 litry omáčky)
4) zahustíme jíškou a povaříme nejméně 20minut.
5) přecedíme do hrnce a můžeme dle potřeby dochutit - sůl, cukr, ocet.
HOTOVO - dobrou chuť !!! Pro děti se nebojte přisladit. Já dala 4 pol.lžice. Omáčka by neměla být cítit po protlaku.
Pokud vaříme s masem (HMVZ), vložíme ho v bodě č.3 a vyndáme před č.4 :-)
2) Pak teprve přidáme cibuli, restujeme, přidáme cukr - necháme zkaramelizovat (když se povede :-)). Pak rajský protlak a poctivě restujeme cca 10 minut - pěkně do tmavě červena až hněda (zajistí tmavou barvu omáčky).
3) Zalijeme hovězím vývarem a povaříme. (z Masoxu dávám 2 kostky na cca 3 litry omáčky)
4) zahustíme jíškou a povaříme nejméně 20minut.
5) přecedíme do hrnce a můžeme dle potřeby dochutit - sůl, cukr, ocet.
HOTOVO - dobrou chuť !!! Pro děti se nebojte přisladit. Já dala 4 pol.lžice. Omáčka by neměla být cítit po protlaku.
Pokud vaříme s masem (HMVZ), vložíme ho v bodě č.3 a vyndáme před č.4 :-)
Restování koř. zeleniny a koření
Až zelenina zhnědne, přidáme teprve cibuli :-)
Pak rajský protlak...
Zalijeme vývarem
Zahustíme, povaříme 20min. a přecedíme.
Dobrou chuť !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zrušený účet
(upraveno)
16. 10. 2010, 17:09
Dnes jsem vařila podle Vašeho receptíku a moc jsme si pochutnali - děkuji
Šťastlivka1
(upraveno)
5. 5. 2010, 16:59
Rajskou jsem zkoušela o víkendu - byla moc dobrá, zajímavá inovace. Zeleninu jsem rozmixovala, omáčka tím pěkně zhoustla. Dělala jsem s plněnými paprikami a bylo to moc dobrý. Díky za receptík!
jta
(upraveno)
9. 4. 2010, 12:31
Dobrý den Monči,tak omáčku jsem před chvilku dobaštila s těstovinami a je ,jen by mě zajímalo kolik té skořice,dala jsem 1 kávovou lžičku asi na 2 litry omáčky,děkuji za super receptík,mějte se krásně...
MICHAELA081
(upraveno)
29. 3. 2010, 11:09
Dobrý den Moniko, jelikož jsem kuchařka opravdu začínající můžete mi prosím poradit kolik mám do té omáčky dát jakého koření??? Děkuji moooc za radu.
claretka
(upraveno)
30. 1. 2010, 9:24
Děkuji - byla opravdu výborná:o)))))Katka
ja75na
(upraveno)
10. 1. 2010, 12:46
Krásné nedělní dopoledne. Tak můj má moc rád rajskou omáčku, ale já ji nikdy neuměla udělat, vždy byla buď moc sladká nebo kyselá nebo bez chuti a já ji taky nikdy nemusela, tak jsem si řekla že udělám rajskou podle Vás a je neuvěřitelně vynikající a představte si, že ji můžu jíst teď i já i . Opravdu moc děkuji za skvělou rajskou omáčku
Perglina
(upraveno)
13. 7. 2009, 21:27
Dobrý večer Moniko, děkuji Vám za opravdu VÝBORNÝ recept,který nemá chybu .Naše rodina je milovníky rajské,ale já jsem ji bohužel nikdy neuměla,takže jsme byli závislí na babičce.....až dodnes.Omajdu jsem před chvíli dovařila a pořád chodíme ochutnávat,dokonce jsem tam nechala i tu zeleninu,koření dala do pytlíčku a na závěr jsem rozmixovala.Takže super super super ,děkuji Šárka.
Rennisek
(upraveno)
4. 7. 2009, 11:03
VYNIKAJÍCÍ!!!!! Moni, děkuji za receptík. Teď jsem omáčičku dovařila. A asi obídek bude dříve, do dvanácti nevydržíme. .Renča
klaruška
(upraveno)
5. 4. 2009, 17:40
Moni,opravdu bašta. Už nedělá jinak!!!
sarsulka
(upraveno)
5. 3. 2009, 12:17
Moniko ta je teda božskáááá už si na ni pochutnavám .Lepší jsem nikdy nejedla. Děkuji za výýýýýýborný recepis
sarsulka
(upraveno)
5. 3. 2009, 11:42
Dobrý den rajská je pravě na plotně.Ještě není dodělana a už chutná výborně .
jituskadablik
(upraveno)
27. 2. 2009, 21:12
TAK TUHLE RAJSKOU DĚLÁVÁM UŽ LÉTA A MŮŽU POTVRDIT,ŽE JE MOC DOBRÁ. ZROVNA JÍ VAŘÍM,ABY JSME JÍ MĚLI ZÍTRA K OBĚDU DÁVÁM DO NÍ KULIČKY Z MLETÉHO MASA.
ednet
(upraveno)
23. 2. 2009, 13:11
Mončo,tak tahle rajská je fakt Starší kluk zbaštil 4 knedlíky a mladší 2 Orestovala jsem do ní mleté masíko a fakt mňamka,díky za super recept Lucka a
chrapacka
(upraveno)
17. 2. 2009, 12:19
tak holky prave jsem dovarila rajskou je je výýýýýýýýýýýýbornáááááááááá nemohu se odlepit od hrnce jak porad ochutnavam,diky za super rychlý receptik,papa luci
Ancias
(upraveno)
5. 2. 2009, 13:44
Jako kucharka zacatecnice jsem se do rajske pustila a vysledek??? Mnamozni ) Nebudu se vubec stydet,dat to drahe polovicce na talir. Abych byla jeste lepsi,spacham k ni hrnkovy knedliky a bude varene hovezi masenko. Tak me napadlo,mam za recept dekovat?..............Vzdyt s takovou budu muset varit PORAD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lucka
MonnaK
(upraveno)
11. 2. 2009, 22:28
@Ancias
jojo, co jste si navařila, to si budete muset dávat častěji . To jsem ráda, že se povedlo. On ten zeleninový základ tomu dává úplně jinou chuť, než jen samotný protlak. . Jsem ráda, že omáčka slaví takový úspěch a že se daří . Tak přeji, ať stále chutná .
komarrek
(upraveno)
29. 1. 2009, 9:10
No prostě nejlepší rajda jakou jsem kdy jedla, mňam, mňam.
kachnička8
(upraveno)
16. 1. 2009, 23:00
Dobrý večer, právě jsem dovařila, dle Vašeho receptu, tuto vynikající rajskou. Naprosto nemá chybičku, je výtečná, těším se, až ji zítra ochutnají ti moji strávníci,ale myslím, že budou nadšení. Chtěla jsem moc poděkovat za tento recept.. Jen se chci zeptat, ta moje rajská je spíše dohněda a vy ji máte krásně červenou. Jak se mi to mohlo stát? Snažila jsem se vše dělat podle Vašeho receptíku. Jinak je opravdu naprosto úžasná a všem vřele doporučuji. Děkuji Ilona
ŠarkaMachova
(upraveno)
23. 6. 2008, 11:46
Právě jsem ji dovařila je výborná .Tak ješte uvidíme co na ni můj rozmazlený manžílek ,dam pak vědět.Šárka
motylek1
(upraveno)
19. 6. 2008, 16:05
jediné slovo DOKONALÁ
MonnaK
(upraveno)
22. 6. 2008, 17:06
@motylek1
děkuji.... se červenám... - jak ta rajská....
jášik
(upraveno)
25. 4. 2008, 12:27
Malý dodatek - "Jé to je doblý a voní" : řekl před chvilkou Jáchymek, když se posadil k talíři
MonnaK
(upraveno)
27. 4. 2008, 13:59
@jášik
děkuji, to mě moc těší, že má takový úspěch. Já se ji taky naučila až od manžela... je fakt, že ten zeleninový základ provoní celý byt...