Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 79 návštěvníků)

Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá

5.0
Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá

Potřebné ingredience

rybíz, cukr

Postup přípravy

Nejjednoduší příprava rybízové marmelády. Dělám ji již spoustu let, nekazí se, je dokonalá na vánoční cukroví. Je rychle udělaná. Jen se otrhá rybíz, omyje / i se stopkami/, rozvaří, přecedí, povaří s cukrem a plní se do sklenic. To je vše.

Natrháme rybíz, to zabere nejvíc času.

Opláchneme, důkladně.

Omytý rybíz odvážíme. Je to důležité, protože podle toho se dávkuje cukr. Na 1 kg ovoce, 60 dkg cukru.

Přendáme do velkého hrnce a dáme vařit. Moje dávka je 4,5 kg ovoce.

Rozváříme podle potřeby. Já 4,5 kg - 30 minut.

Rozvařená dávka. Občas se musí zamíchat, může se trochu pomoct vařečkou rozmačkávat kuličky, hlavně ze začátku, aby se nepřipálily.

Celou dávku pomocí cedníku a vařečky, nebo pasírovače propasírovat.

Šťávu vrátit na sporák, opět větší hrnec.

Odvážit cukr. na 1 kg ovoce - 60 dkg cukru.

Až se začne šťáva vařit, postupně, za stálého míchání přidáváme cukr. Šťáva mění barvu.

Houstnutí marmelády zkoušíme na vychlazeném talířku. Kápneme trochu hmoty, chvíli počkáme a prstem vyzkoušíme, jak želíruje.

Správně hustá hmota. Je sklovitá, tmavá, houstne i na vařečce a stěnách hrnce.

Ještě horkou marmeládu plníme do umytých, teplých sklenic.

Sklenice ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Z mých 4,5 kg materiálu je tolik sklenic. Necháme vychladit, otočíme, popíšeme a DOBROU CHUŤ.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie