Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 35 návštěvníků)

PAMPELIŠKOVÝ MED

0.0
PAMPELIŠKOVÝ MED

Potřebné ingredience

400-500g pampeliškových květů,2 citrony,2l vody,2kg cukru krystal

Postup přípravy

Pampelišky natrháme v čistém prostředí kolem 11 hod.dopoledne, vyklepeme broučky a jinou havěť,opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do 4l hrnce.Zalijeme 2 litry vody,přidáme omyté citrony rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut.Hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat.Druhý den přecedíme přes hustší cedník do čistého hrnce.Do šťávy přidáme 2 kg cukru a za občasného míchání vaříme 2 hodiny,i déle,dokud se med nezačne táhnout.JÁ HO MÁM VŽDYCKY ŘIDŠÍ,NEVÍM KDE DĚLÁM CHYBU,ALE I TAK JE VÝBORNÝ.Hotový med nalijeme do skleniček,uzavřeme a máme hotovo.Je výborný v zimě do čaje při nachlazení,nebo rozmíchaný s máslem na chléb.Dobrou chuť.
POZNATEK Z ROKU 2009-PAMPELIŠKY JSEM NEOPLACHOVALA,POUZE JSEM PEČLIVĚJI VYKLEPALA HAVĚŤ-I KDYŽ STEJNĚ SE TO VAŘÍ A SÍTUJE,TAK JE TO CELKEM JEDNO.VAŘILA JSME HO NÁSLEDUJÍCÍ DEN ASI 3 HODINY A MED JE KRÁSNĚ TÁHLÝ A NÁDHERNĚ MEDOVÝ.TAK ZKUSTE TAK.

Po vylouhování přecedíme přes síto

Do štávy přidáme 2 kg cukru

Máme-li hotovo,plníme do sklenic

Ze 450g pampelišek jsem měla 11 menších skleniček.Horké jsem je obrátila dnem vzhůru jako u marmelád,nevím,snad se to tím také zavařilo:)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pavla s 1. 5. 2008, 23:02
zalejvá se to vroucí nebo studenou vodou? *-) *-)
kaplerus 4. 5. 2008, 16:54
@Pavla s to je fuk,hlavně to povařte čtvrt hodiny.
ren33 1. 5. 2008, 22:56
Já přidávám ještě dva pomeranče.Med je pak o něco tmavší a je ještě chut'ově lepší.Ted' jsem dělala 4 dávky,tak,už máme na celou zimu. (C) Pokud je med řidší,tak přidejte ještě pul kg cukru.
Jobula 29. 4. 2008, 19:33
Jééé, taky ho delam a este aj z bezinek je taky dobry (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) mam trochu iný pomer ,ale to urco neva ;-) a mame ho mocmoc radi uz od malicka som chodievala na púpavu(pampelisky ) :-) :-) (hello) (hello) (hello)
MonnaK 29. 4. 2008, 17:48
a je znát rozdíl mezi tímto a kupovaným lesním popř, květovým? *-)
kaplerus 30. 4. 2008, 21:41
@MonnaK Je trochu jiný a hlavně,vlastnoruční :)
skorica 29. 4. 2008, 17:46
tento medik znam.Je vynikajici a vzdy mne po nej projde bolest v krku.Mam jeste vychytavku.......kdyz mate radi grepy,vymnente ho misto citronu a med bude mit jinou,ale vynikajici chut.Ja jsem to tak udelala jednou,ponevac jsem nemnela citron. :-) :-) :-) :-) |:o) |:o) |:o)
OLUŠ 29. 4. 2008, 17:41
(L)taky dělávám (clamp)řídký ho máte protože krátce vaříte :-p čím déle tím více zhoustne :-$
kaplerus 30. 4. 2008, 21:40
@OLUŠ Já ho vařím pokaždý tak 3 hodiny :(
LadyDi 29. 4. 2008, 16:19
Taky ho děláme ja fakt super!!!
helulka 29. 4. 2008, 15:49
jéé, už je to dlouho ,co jsem ho dělala (a tenkrát docela pravidelně) :-) :-) Jsem medový maniak a děti ho také mají rády, moc doporučuji (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 29. 4. 2008, 15:31
Můžu se zeptat kolik skleniček vám zhruba vyšlo? :-$
kaplerus 30. 4. 2008, 21:41
@ No vy jste fešák :) 11 ks z tohoto množství. a je úúúžasnej!

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie