Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 476 návštěvníků)

"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

0.0
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

Potřebné ingredience

středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka

Postup přípravy

Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)

Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.

Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

evča10 9. 5. 2010, 13:18
tak jsem dneska zkoušela květák na oběd a nic moc. (N) :-(měkoučký byl ,ale ta barva tady s obrázkem nemá nic společného.A chutově se to vůbec nedá srovnat s klasicky smažným.I když jsme měla květák čerstvý,tak ve finále po upečení v troubě byl suchý No nic příště si dám raději práci pěkně ho ručičkama obalím a usmažím ve fritáku a nebo na pánvičce
krylova 28. 10. 2009, 7:02
dobrý den tak i já jsem vyzkoušela,ale moc dobré to nebylo tak příště radši zase obalím jinak u vás na obrázku to vypadá báječně
Evásek.cz 22. 4. 2010, 13:51
@krylova přidávám se. Není nad klasický, i když pracnější smažený květák. Tohle mi silně nechutnalo :-(
badzon 23. 10. 2009, 18:57
ADUŠ,DNES JSEM ZKOUŠELA VÁŠ RECEPT UŽ PODRUHÉ :-) A MUSÍM VÁM ŘÍCT,ŽE JSEM NADŠENÁ I JÁ I (svatba) A (X) (child5)....VELICE RYCHLÁ A PRAKTICKÁ PŘÍPRAVA,ČISTÉ RUCE A MÁLO NÁDOBÍ |:o) |:o) |:o) A TA ÚSPORA ČASU... PROSTĚ PARÁDA.U NÁS SE TENTO RECEPT UJAL A JELIKOŽ MÁ MANŽA PROBLÉMY PO SMAŽENÉM JÍDLE :-( TAK JE NADŠENÝ A TED´NEMÁ ŽÁDNÝ PROBLÉM.TAKŽE DĚKUJEME
plonkk 14. 10. 2009, 14:00
Jé Aduš, tak právě jsme to poobědvali :-)Bylo to moc dobré, i když se mi to moc nepovedlo.Květák jsem předem lehce povařila, takže byl měkký, ale mám plynovou troubu a ta peče víc zespod, takže nahoře jsem měla místy ještě strouhanku ;-) ;-) ;-)Naštěstí můj mužíček není vůbec vybíravý, takže to zblajzl jako malinu i tak (pl) (pl) (pl)Určitě vyzkouším znovu, ale až v nové troubě. (Y) (hello)
smops 11. 10. 2009, 19:08
Ado,já také dnes vyzkoušela a jsem spokojená.I manžel ,který obalovaný květák nejí ho snědl. (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl).Děkuji za super inspiraci (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
alimama 12. 10. 2009, 19:07
@smops Děkuji za morální podporu (už mám z těch nepodařených komentářů depresi, proč to tolika lidem nejde?) (L) a přeji pohodové čekání na další (child10)!!!
babitwins 11. 10. 2009, 15:24
(N) (N) (N) dělala jsem už podruhé, ale pořád hrůza, květák mi změkl ažaž, nahoře vyschlá strouhanka, sypká, na místech hnědá (wash) (wash) tak nevím (smich) škoda, na obrázku vypadá skvěle (hello) (hello) (hello)Alena
alimama 12. 10. 2009, 19:00
@babitwins To mě mrzí :-S, zkusíte do třetice? (H) Připsala jsem do receptu návrhy na zlepšení..
smops 11. 10. 2009, 19:10
@babitwins Já také vyzkoušela a jsem spokojená.Je pravda že jsem květák ,když byl dole zlatavý, otočila a pekla dál ;-) ;-) ;-) ;-)
alimama 12. 10. 2009, 19:01
@smops Taky dobrý - tři minutky práce na navíc a nemusíte hlídat! :-)
Klaris 6. 10. 2009, 15:08
(Y) (Y) (Y) udělala jsem a už je skoro pryč ;-) opravdu super - bomba (L) (hello) (hello)
kapka deste 2. 10. 2009, 13:31
tak můj dnešní pokus nemá bohužel s krásným obrázkem nahoře nic společného. Těstíčko postupně z růžiček květáku "sjelo" na plech, kde se za chvíli spálilo v tmavě hnědou krustu na které po skoro hodině pečení sedí bílé postrouhankované polosyrové a tvrdé minikvětáčky. Nedá se nic dělat. objetuju se a zbaštím je. Stejně mám květák z rodiny nejraději.. :-| :-| :-|
alimama 5. 10. 2009, 19:38
@kapka deste Tak to se mi taky jednou stalo - udělala jsem moc těstíčka a bylo mi ho líto vyhodit - jeli jsme na dovolenou. Těstíčka stačí jen trochu, aby se na květák nalepila strouhanka. Je mi líto, že se nepovedlo! :'(
PetLuLu 30. 9. 2009, 10:50
supééér (Y),dnes jsem dělala druhý pokus,první se mě moc nepozdával,ale přišla jsem na to *-)že je potřeba opravdu použít plech nebo větší pekáček,aby květák byl v jedné vrstvě a ne na sobě ;-),minule jsem toho měla silnou vrstvu a né a né změknout a výsledek nic moc,ale ted už to vím |:o)a děkuji za tip (L)
limlice 23. 9. 2009, 17:44
Dělala jsem minulý týden no a mě a mé dcerce to moc chutnalo.Jak se ve všem ponimrá,tak tohle měla razdva v sobě.Tím jak tam nebylo hromadu tuku,tak to bylo pro nás obě daleko stravitelnější.Zato manža to moc neocenil-tomu tam ten olej naopak chyběl.Prý klasika je klasika.
Mach 23. 9. 2009, 17:30
Měli jsme minulý týden,chutnalo všem (Y) (Y) (Y) (Y)
Trója 23. 9. 2009, 14:36
Tak bohužel se řadím k těm co se nepovedl ;-) Měkký byl, ale nebyl opečený do křupava i když trouba pak jela naplno.Tak snad se podaří příště, až budu zase líná obalovat :-$
lejlaaaa 22. 9. 2009, 14:22
dobrý den, dnes jsem přišla uhoněná z města s květákem v kočárku ..co budu vařit?? samozdřejmě jsem sedla k netu a našla váš recept (Y) (Y) (Y) už jsem i ochutnala ..výborné |:o) |:o) |:o) super rychlovka a dobrota (clamp) (clamp) (clamp) do těstíčka jsem přidala ještě šumkový salám ;-) mňam! moc děkuji a přeji hezký den (L)
kyčerka 19. 9. 2009, 12:59
:^) bohužel patřím mezi ty,kterým se taky nepovedl,pekla jsem hodinu než zrůžověl,a i tak byl tvrdý...květák máme moc rádi,takže příště raději smažený,i když dá více práce ;-)škoda (hello)
alimama 24. 9. 2009, 15:24
@kyčerka Šári - chce to trochu zkoušet. Pekla jsem v tchýnině horkovzdušné troubě a musela jsem upravit délku i intenzitu, protože prostě peče jinak, než ta moje stařenka.. :-$ Klasika je samozřejmě chuťově lepší, o tom žádná, ale někdy prostě na piplání není čas, tak nastupuje alternativa. (H)
mil4a 21. 8. 2009, 9:21
Květák už vařím a vyzkouším tento receptík.Určitě je zdravější než klasika smažený.Jana (hello) (hello)
mil4a 21. 8. 2009, 20:35
@mil4a Tak nevím proč,ale nepovedlo se.Možná tím že nemá horkovzdušnou troubu.Květák se rozpadal a nezrůžověl.Asi je chyba ve mně.Škoda.Jana :-(
alimama 22. 8. 2009, 10:58
@mil4a To mě mrzí. Horkovzdušnou troubu taky nemám, tím to není. Spíš tím, že byl květák vařený. Já ho nevařím vůbec, peče se to dost dlouho, tak změkne. Maximálně ho dám na chvilku do páry. Tak snad příště.. :'(
MILU999 10. 8. 2009, 14:31
(Y) :-)skvělé!!!!! (clamp) (clamp) ^o)
Zrušený účet 7. 8. 2009, 18:53
Zítra vyzkouším, mnoho času na vaření nebude a aspoň zkusím něco nového, snad bude doma chutnat - hlavně manželovi, ten na klasický smažený květák nedá dopustit ;-)
smudlíí 7. 8. 2009, 7:34
Díky moc za receptík,tento květáček všem chutnal (jidlo) (jidlo) (jidlo)určo budu ráda dělat,je téměř bez práce (clamp) (clamp) (clamp) (hello)
Delisa 4. 8. 2009, 13:15
Vynikající a rychlé a téměř bez práce (clamp) (clamp) (clamp) DOPORUČUJI! (Y) (Y) (Y) P.S.: jen jsem těstíčko udělala z mléka a ve strouhance jsem to pak "vykoupala" S květákem se už nikdy nebudu obalovat a smažit +o(
alimama 4. 8. 2009, 19:50
@Delisa Díky za pochvalu, jsem ráda, že jsem vám ušetřila pár minut na letní lenošení! (plavec) (plaz) (hello)
ivahouba 2. 8. 2009, 19:27
Skvely letni recept, jednoducha priprava a k tomu jeste i zdravejsi nez obalovany smazeny + zadne patlani. A plno volneho casu (Y) DIKY
alimama 4. 8. 2009, 19:51
@ivahouba Děkuji a pěkně si ten volný čas užijte! (drink) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie