(recept
si oblíbilo 274 návštěvníků)
Fantastický, jednoduchý a relativně rychlý medovník.. - dlouho nevydrží :-)...slovo relativně rychlý berte s rezervou :-D :-D
Potřebné ingredience
TĚSTO: 1 hera, 3 vejce, 300g cukru, 3PL medu, 1ČL jedlé sody, 400g hladké mouky KRÉM: 1 salko, 300g másla
Postup přípravy
TĚSTO:
Ve vodní ( parní :-) ) lázni (velký hrnec s vodou na sporáku a v něm plechová nádoba) necháme uplně rozpustit heru...nádoba ve které je hera by neměla být ponořená ve vodě..měla by být nad ní..
Do rozpuštěné hery přidáme cukr, vajíčka a med, rozšleháme a pak přidáme mouku o sodu a šleháme-pořád v lázni....Nejlépe 10 minut..já šlehala i míň a nic se nestalo :-) Nejlepší je mixérem.. takový ty spirálky..jde to tím dobře :-)
Po té rozetřeme na pečící papíry.
Já mám vystřižený kolečka protože peču v remosce...
jinak samozřejmě nevystřihujte a dělejte kolečka rovnou na plechu..
stačí si třeba ze spodní strany papíru nakreslit kolečko aby jste věděli jak to chcete veliký a měli je zhruba stejně velký :-)
Já roztírám takovou to dortovou lopatkou..je to super. hezky relativně hladký..
Z této várky jsem udělala 6 - 7 placek o průměru 25cm - ale můžete udělat míň - já se na to chystám taky..
A pečeme...Já to nepekla v troubě, takže nevím přesně jak dlouho, ale něco kolem 7 minut asi.. a na 170C..co jsem tak našla..
já pekla ve velké remosce a až to bylo hnědý tak to bylo upečený.. nemusím hlídat čas :-) jak praktické..
jde to rychle..
Až pláty uplně vychladnou tak sundáme z papíru a uděláme hezký souměrný kolečka.. já to dělala podle dortové formy 25cm...
Jeden plát a zbytky jsem rozsekala v mixéru. vznikla tak posypka :-)
Pláty - vychladlé - promazáváme krémem - bud pokojové teploty a nebo vychladlý z lednice - a musíme myslet na to že nám musí zbýt krém i na boky a vrch..
Když je to celý opatlaný krémem tak na to navrstvíme posypku a je hotovo..
NECHÁME ZALEŽET DO DRUHÝHO DNE - POKUD TO JDE... MY ZATÍM VŽDYCKY VYDRŽELI :D
KRÉM:
1. VARIANTA.. pouze smícháme salko s máslem.. obojí musí mít stejnou teplotu..-nejlépe pokojovou..
2. VARIANTA.. salko necháme 2 hodiny vařit v hrnci s vodou. plechovka musí být celá ponořená.. Salko zkaremelizuje a zhouste ještě víc.. po vychladnutí smícháme s máslem..-opět oboje pokojová teplota - Ideál je uvařit salko den před tím :-)
*******POKUD MÁTE NĚJAKÝ DOTAZ, TAK MI PÍSNĚTE VZKAZ :-)**********
Ve vodní ( parní :-) ) lázni (velký hrnec s vodou na sporáku a v něm plechová nádoba) necháme uplně rozpustit heru...nádoba ve které je hera by neměla být ponořená ve vodě..měla by být nad ní..
Do rozpuštěné hery přidáme cukr, vajíčka a med, rozšleháme a pak přidáme mouku o sodu a šleháme-pořád v lázni....Nejlépe 10 minut..já šlehala i míň a nic se nestalo :-) Nejlepší je mixérem.. takový ty spirálky..jde to tím dobře :-)
Po té rozetřeme na pečící papíry.
Já mám vystřižený kolečka protože peču v remosce...
jinak samozřejmě nevystřihujte a dělejte kolečka rovnou na plechu..
stačí si třeba ze spodní strany papíru nakreslit kolečko aby jste věděli jak to chcete veliký a měli je zhruba stejně velký :-)
Já roztírám takovou to dortovou lopatkou..je to super. hezky relativně hladký..
Z této várky jsem udělala 6 - 7 placek o průměru 25cm - ale můžete udělat míň - já se na to chystám taky..
A pečeme...Já to nepekla v troubě, takže nevím přesně jak dlouho, ale něco kolem 7 minut asi.. a na 170C..co jsem tak našla..
já pekla ve velké remosce a až to bylo hnědý tak to bylo upečený.. nemusím hlídat čas :-) jak praktické..
jde to rychle..
Až pláty uplně vychladnou tak sundáme z papíru a uděláme hezký souměrný kolečka.. já to dělala podle dortové formy 25cm...
Jeden plát a zbytky jsem rozsekala v mixéru. vznikla tak posypka :-)
Pláty - vychladlé - promazáváme krémem - bud pokojové teploty a nebo vychladlý z lednice - a musíme myslet na to že nám musí zbýt krém i na boky a vrch..
Když je to celý opatlaný krémem tak na to navrstvíme posypku a je hotovo..
NECHÁME ZALEŽET DO DRUHÝHO DNE - POKUD TO JDE... MY ZATÍM VŽDYCKY VYDRŽELI :D
KRÉM:
1. VARIANTA.. pouze smícháme salko s máslem.. obojí musí mít stejnou teplotu..-nejlépe pokojovou..
2. VARIANTA.. salko necháme 2 hodiny vařit v hrnci s vodou. plechovka musí být celá ponořená.. Salko zkaremelizuje a zhouste ještě víc.. po vychladnutí smícháme s máslem..-opět oboje pokojová teplota - Ideál je uvařit salko den před tím :-)
*******POKUD MÁTE NĚJAKÝ DOTAZ, TAK MI PÍSNĚTE VZKAZ :-)**********
Těsto...zajímavá barva i konzistence :D:D:D:D:D
Rozetřené těsto na pečícím papíru
Upečený plát :-)
no mohla jsem vyfotit teda hezčí kolečko.. tak snad příště.. takovej šišoid.. se stydím :-)
První pokus medovníku...
Druhý pokus medovníku - už lepší :-)
mňam...
Tady nazdobenej na narozeniny..
A tady ještě jeden na narozeniny
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Bajkovka
(upraveno)
17. 6. 2010, 20:05
Díky za recept, jdu na to V sobotu napíši jak se povedl
sherryzuza
(upraveno)
19. 6. 2010, 21:31
@Bajkovka
Tak jsu zvědavá jak to dopadlo.. Ale věřím že dobře
IXID
(upraveno)
14. 6. 2010, 10:37
o vikednu jsem delala - jednim slovem parada
sherryzuza
(upraveno)
19. 6. 2010, 21:32
@IXID
Super, že chutná.. to jsu moc ráda
Vojtula
(upraveno)
14. 5. 2010, 22:45
Tak to je přesně to, co jsem hledala, syn má zítra narozky, takže se do něj hned ráno pustím Díky za receptík
sherryzuza
(upraveno)
15. 5. 2010, 21:11
@Vojtula
Tak držím palce..
Vojtula
(upraveno)
15. 5. 2010, 21:22
@sherryzuza
Už se chladí, slavit budeme až zítra tak doufám, že bude chutnat. Do krému jsem přidala ještě karamelový pudink, snad to nebude vadit Sama jsem na výsledek zvědavá
sherryzuza
(upraveno)
16. 5. 2010, 13:40
@Vojtula
já ho tam přidala taky a nebyl tam skoro poznat.. jen jsem toho měla víc... a chutově to bylo mnam.. tak at se vydaří oslava a chutná
Yla
(upraveno)
24. 4. 2010, 14:59
Ahoj, nejsem vyvalovací typ,takže recept od Vás mě vysloveně potěšil a medovníček už je na světě. Dnes ho předám oslavenkyní a doufám, že až se do něj zítra pustí-tak bude chutnat. Ještě jednou díky. Podle Vašeho návodu to byla radost péct.
sherryzuza
(upraveno)
24. 4. 2010, 20:28
@Yla
děkuju to mě těší, tak snad bude chutnat
Dandulee
(upraveno)
23. 4. 2010, 14:35
Dobrý den,tak musím pochválit tento recept Je to vcelku bezproblémová rychlovka,právě se mi chladí .Ale mám jeden problém?Cítím tam asi tu sodu,takovou nasládlou chuť.Už jsem mi to stalo u jednoho koláče,kde byla soda a nevím proč.Nemáte někdo stejný problém .Díky a určitě vyzkoušejte
sherryzuza
(upraveno)
24. 4. 2010, 20:31
@Dandulee
Ilčo, teda to neporadím. mě se to nikdy nestalo..
NKA
(upraveno)
15. 4. 2010, 9:03
Zuzka,to pečiete v klasickej remoske?Ja okrem mäsa tam nič nepečiem ,kedysi som skúšala zemiakovú babu,nepodarila sa,tak je len na mäso.Mám tú väčšiu a nedá sa nastavovať teplota.Kúpila som aj Bravosku,ale to je ovál aj dno .Rada by som to vyskúšala,žerie to menej elektriny ako trúba.Idem pokúpiť ingrediencie,
sherryzuza
(upraveno)
15. 4. 2010, 22:19
@NKA
Eri, jo peču v té velké remosce tuším Grand.. předehřeju ju naprázdno a pak jen dávám papíry s těstem.. nic nehlídám.. až je to karamelově hnědý, tak je to upečený. tak plus minus 7 nebo 8 minut.. fakt fofr.. a je to výborný... včera jsem takhle pekla 15 plátů a pak aj v dortové formě piškot.. používám ji hodně... medovník jsem pekla už i v konvektomatu - nepovedlo se, v normál plynové troubě.. no to se mi taky nepovedlo.ale remoska je pro mě jednička.. tak pak písnite jak se povedlo.. držím palce
KatkaS.
(upraveno)
11. 4. 2010, 19:39
tento víkend jsme receptík taky vyzkoušeli. vršek jsem ozdobila jako dortík, Adámek měl narozeniny a byl BÁJEČNÝ děkuji děkuji
sherryzuza
(upraveno)
12. 4. 2010, 21:06
@KatkaS.
Kačko, to mě těší, že se povedl
mart74
(upraveno)
4. 4. 2010, 21:40
..... tedy Zuzko, to je paráda ..... Ten medovník je booooží dnes jsem jej naservírovala rodině - náš prcek měl narozky a olizovali se úplně všichni Takže moc děkuji, jste šikulka. Martina a Martínek
sherryzuza
(upraveno)
6. 4. 2010, 12:29
@mart74
Vy jste taky šilula a když chutnalo tak to je super
ApeTo
(upraveno)
3. 4. 2010, 20:53
Superrrrrrrrrrrrrrrr ,dneska slavím Kristovky,ve čtvrtek jsem ho upekla,včera udělala krém,ten druhý a super. Z toho jednoho korpusu se mi to zdálo málo,tak jsem přidala ořechy a fakt,nemá chybu. Už čtyři lidi si ode mě vzali recept. Moc děkuji . Iva
sherryzuza
(upraveno)
4. 4. 2010, 17:59
@ApeTo
Ivi, tak jsem moc ráda, že chutnalo..
MajkaMus
(upraveno)
30. 3. 2010, 7:00
Zuzko, už dlouho jsem se chystala péct medovník, ale nikdy jsem nenašla odvahu. Až Váš recept mě oslovil, tak jsem ho v neděli pekla. I s přípravou a úklidem kuchyně celé pečení trvalo hodinu. Placek jsem měla 8 na dortovou formu 25 cm. S přípravou těsta, roztíráním i pečením jsem byla moc spokojená. Dnes jdu promazávat karamelovým krémem. Na velikonoce jedeme na návštěvu,tak jej vezu sebou - určitě bude moc chutnat. Děkuji moc za Váš recept, zdraví Majka.
sherryzuza
(upraveno)
30. 3. 2010, 9:36
@MajkaMus
Majko, tak jsu moc ráda že jste se odhodlala a zkusila ho.. fakt stojí za to tak pak se pochlubte jak chutnal
Erinka83
(upraveno)
5. 4. 2010, 20:23
@sherryzuza
Odpovím za tetu - byl výbornej!! Už mám recept v oblíbených a manžel ho bude mít ka narozkám!
PavliBP
(upraveno)
29. 3. 2010, 13:07
Včera jsem pekla je opravdu super jen příště dám do těsta trochu méně cukru, přijde mi až moc sladké, ale jinak je těsto naprosto bezchybné Já mám ořechy ráda, ale dala jsem je jen navrch s posypkou z ořezků těsta ...
sherryzuza
(upraveno)
29. 3. 2010, 20:56
@PavliBP
jo je to sladký, ale to já mám ráda s ořechama jsem to zatím nezkoušela, ale co není může být
PavliBP
(upraveno)
30. 3. 2010, 14:37
@sherryzuza
to já také , a musím říct, že druhý den uleželé jsou o něco lepší ... ale je super, že je těsto měkké a dá se to jíst hned
sherryzuza
(upraveno)
30. 3. 2010, 20:59
@PavliBP
nejlepší je zaleželej tak 3 dny..
solvi
(upraveno)
27. 3. 2010, 10:28
Tak tenhle recept je z Apetitu (nebo je mu aspoň hodně podobný). Je to fakt super mňamka a každýmu strašně chutná, už dlouho jsem ho nedělala. Díky za připomenutí
sherryzuza
(upraveno)
27. 3. 2010, 19:57
@solvi
Mončo, tak šup šup a už dělejte
monka229
(upraveno)
27. 3. 2010, 10:50
@solvi
je úplně stejný, já ho mám taky z Apetitu. hlavní je, že je prostě nej... nej... já ho peču každý týden - ale pro dobré známé a kamarádky - u nás ho nikdo nejí
sherryzuza
(upraveno)
27. 3. 2010, 19:56
@monka229
Mončo, já ho mám od kamošky a ta ho dělá dost často.. tak jsem neodolala a jakto že ho nikdo u vás nejí? no ale zase je to dobře.. zbyde víc na vás ne teda pokud vy ho jíte.. mě by nevadilo kdyby to manžel a dcera nejedli..ale bohužel.. bagrujou oba
Iwonka11
(upraveno)
24. 3. 2010, 7:10
JEŠTĚ MĚ NAPADLO JE NEJLEPŠÍ CO JSEM MĚLA A NENÍ TO TÍM, ŽE JSEM HO DĚLALA ZROVNA JÁ TŘEBA TEN ORIGINÁL CO SE PRODÁVÁ MI NEJEDE A NEJVÍC ZA TO MŮŽOU TY VLAŠSKÉ OŘECHY CO NESNÁŠÍM A TA MARLENKA TAKY NIC MOC.A TŘEBA TC HYNĚ MÁ RECEPT NA NĚJAKÝ MEDOVNÍK,KDE SE PLACKY VYVÁLÍ A TEDY TAKY NIC MOC JO A U BABICE JSEM VIDĚLA PANÍ DĚLAT MEDOVNÍK, PLACKY VÁLELA A PAK POTÍRALA KAFEM S RUMEM TO SI NEDOVEDU PŘEDSTAVIT.TENHLE JE NEJ
sherryzuza
(upraveno)
24. 3. 2010, 20:29
@Iwonka11
tak jsu ráda že byl dobrej sakriš že bych to slovo rychlý radši umazala jo hele a co to napatlat na celej plech a pak z tohou udělat pláty a mít to jako obdelníček a nakrájet na pláty s tím bude mín práce a pak to bude třeba rychlejší a chut bude stejná no jinak mě tenhle chutná tak víc jak kupovanej.. a kterej krém vyhrál?
Iwonka11
(upraveno)
25. 3. 2010, 21:35
@sherryzuza
Jojo a nebo dělat pláty t by taky šlo..místo skleniček vykrajovat to rovnou nožem krájet an pláty... bomba nápad určo zkusím marlenka je taky vlastně prodejná jako kostky.. krém jsem dělala ten druhý ten zkaramelizovaný a ani nebyl přehnaně sladký takže za mě ten druhý ale příště ho zkusím dvojitou dávku jinak dort už jím třetí den a furt ho nemám dost hezky dvakrtá denně..zítra končím to mi dojde pak si dám pauzu a pak jdu péct znova za mě díky, díky za recept
sherryzuza
(upraveno)
26. 3. 2010, 12:58
@Iwonka11
já ho jedla 5 dní a pak si za 2 dny udělala další je to závislost.. já musím vydržet ještě 3 týdny a pak se zase rozšoupnu.. a super že chutná
Iwonka11
(upraveno)
27. 3. 2010, 8:58
@sherryzuza
no já se bojím že budu koule a taky mi hrozí těhu cukrovka z čeho asi se krotím
sherryzuza
(upraveno)
27. 3. 2010, 19:59
@Iwonka11
to já se bojím taky, ale.. je to silnější než já
Iwonka11
(upraveno)
24. 3. 2010, 7:08
TAK VÁS UPOZORŇUJI ŽE TENTO DORT JE NAPROSTO BOMBICE... I KDYŽ MI PŘIJDE SMĚŠNÉ TO SLOVO "RYCHLÝ" I KDYŽ EJ TAM RELATIVNĚ JÁ HO DĚLALA CELÉ DOPOLEDNE ALE VĚŘÍM ŽE PODRUHÉ UŽ BUDE RYCHLEJŠÍ I KDYŽ JSME ŘÍKALA ŽE PODRUHÉ UŽ NA TO FAKT PRDÍM TAK NE JDU DO NĚJ ZASE,ALE ROZHODLA JSME SE UDĚLA MINI MEDOVNÍČKY..TĚSTO SI BUDU ROZTÍRAT NA PAPÍR HEZKY ABY VYŠEL NA CELÝ PLECH A PAK SI VYKRÁJÍM MALINKÉ KOLEČKA A BUDU DĚLA MINI DORTÍČKY, TAKOVÉ SKORO JEDHOHUBKY BOHUŽEL FOTO NEMÁM, ALE VYFOTÍM TY MALIČKÉ.
Emese
(upraveno)
22. 3. 2010, 13:09
Který krém je lepší?????Mám ho v plánu udělat na velikonoce,tak abych si neudělala ostudu a povedl se mi.
sherryzuza
(upraveno)
22. 3. 2010, 19:27
@Emese
mě osobně chutná asi víc krém ze zkaramalizovaného salka.
Iwonka11
(upraveno)
22. 3. 2010, 8:03
Mám pár dotazů..ta vodní lázeň, vezmu velký hrnec a dám vařit vodu pak na to dám nádobu ve které budu dělat těsto má být plechová a nebo může být plast? A Hera přijde do toho těsta tedy rovnou celá rozpuštěná? A ten pečící papír to jste si vystříhala ty kolečka nebo to někde už tak prodávají? A teď krém: Mám tedy včera vařené salko v plechovce takže teĎ rozehřeju máslo a i to salko a pak smíchám? A kdy potírám ty placky? Až když mi krém zchladne a nebo ještě teplé na vychladlé placky? Omlouvám se za své asi stupidní dotazy, ale ještě jsem nepekla ani dort a jdu hned zkusit medovník a ještě se mi musí povést, protože bude zítra k svátku
melony
(upraveno)
22. 3. 2010, 13:16
@Iwonka11
Vodní lázeň: určitě plechové nádoby.... pečící papír...píše paní,že je vystříhala podle dortové formy,ale ani stříhat nemusíte,pokud budete péct v troubě,paní pekla v remosce,proto ta kolečka...stačí když si na papír tužkou nakreslíte kolečka a pak napatláte těsto,to abyste měla všechny pláty těsta stejné.Salko a máslo...stejná teplota...rozhodně nic neohřívat...nechte stát tak dvě hodiny v kuchyni na lince, aby měly stejnou teplotu,pak vyšlehat.....Krémem placky potíráme vychladlé...krém by se jinak zdrcnul .Snad jsem vám aspoň trochu pomohla ....
sherryzuza
(upraveno)
22. 3. 2010, 19:29
@melony
děkuju za odpověd místo mě
melony
(upraveno)
22. 3. 2010, 23:57
@sherryzuza
snad se nezlobíte... ale přišlo mě to naléhavé
sherryzuza
(upraveno)
23. 3. 2010, 8:48
@melony
ne.. v poho naléhavě to fakt znělo... tak snad se dočkáme fotečky...
Iwonka11
(upraveno)
22. 3. 2010, 14:47
@melony
díky moc za rady už je v lednicia čeká na zítřek pak dám vědět jinak to ej spíš pyramida, ale vzhled nevadí furt to vypadá celkem jako tak to neřeším,an aprvní pokud s dortem vůbec to jde
sherryzuza
(upraveno)
22. 3. 2010, 19:29
@Iwonka11
náhodou pyramida taky dobrá ne? hlavně když je to k jídlu tak snad bude chutnat a když se pochlubíte fotkou budu ráda..
melony
(upraveno)
22. 3. 2010, 16:01
@Iwonka11
nic si z toho nedělejte,že by třeba nevypadal,člověk je na sebe moc přísný a chuťově určitě dobrý bude...dejte vědět jak dopadl,určitě se tady ještě mrknu..jsem teď zvědavá
Ilonáček
(upraveno)
19. 3. 2010, 16:34
ssonda
(upraveno)
18. 3. 2010, 19:24
jooo,vypadá skvěle taky dělám.Jen dělám z větší dávky,neboť u nás není medovníku nikdy dost. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1917259
Hyzule
(upraveno)
18. 3. 2010, 20:25
@ssonda
Paní Soňo máte ukázkové recepty nádhera,Samé dobroty
sherryzuza
(upraveno)
18. 3. 2010, 20:21
@ssonda
Soni, tak ten je luxusní...krásnej.. a tak hezky pravidelnej.. mnamky mnamky
wWendy
(upraveno)
18. 3. 2010, 19:06
pěkneeeeeej taky mám v receptech svůj vlastní ale upřímně se mi první medovník líbí víš než druhej
sherryzuza
(upraveno)
18. 3. 2010, 20:15
@wWendy
jé tak děkuju. první nějak nevyšel co ce výšky týče, ale stejně se snědl navíc na ten druhej ty kousky mlem manžel.. řeknu trochu to rozsekej.. no trochu. hotová perníková mouka
ivana.king
(upraveno)
18. 3. 2010, 9:14
Jééé, tak ten se mi líbí Hlavně se mi na něm líbí to, že se placky nemusí vyválet - stačí nalít a rozetřít ..... vyzkouším!
sherryzuza
(upraveno)
18. 3. 2010, 9:27
@ivana.king
no vyloženě nalít asi ne.. je to takový hustší ale rozetřít to jde docela dobře.... tak držím palce