(recept
si oblíbilo 229 návštěvníků)
čokoládovo čokoládový dortík pro mou mamku
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 8 dkg cukru, 10 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa,1/2 prdopeče marmeláda na promazáníKrém: 300ml mléka, čokoládový pudink, 1 máslo, moučkový cukrČokoládová modelovací hmota: 2 čokolády na vaření, 4 vrchovaté lžíce kukuřičnoječného sirupu
Postup přípravy
Korpus: Oddělíme si bílky od žloutků,odvážíme si cukr a mouku. Vymažeme si formu a zapneme troubu.Tento recept je velice jednoduchý a určitě se vám všechno povede,ale musíte mít všechno předem připraveno než začnete těsto dělat.
Bílky by měli mít pokojovou teplotu- ušleháme z nich opravdu pevný sníh,postupně začneme přidávat cukr když je sníh důkladně prošlehaný začneme přidávat žloutky PO JEDNOM míchejte lehce.Po zamíchání žloutků opět postupně a lehce vmíchat mouku,kakaem a prdopeč. Hotové těsto přelijeme do máslem vymazané a hr.moukou vysypané formy a dáme péct.
Krém:
pudink uvaříme ve 300ml mléka(nejlépe v mikrovlnce-průběžně míchat!!!) šlehat v ledové vodní lázni až do naprostého vychladnutí,pak se přidá mouč.cukr,máslo a kakao
model.hm.: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme sirup,vymícháme v hladkou hmotu,kterou necháme při pokojové teplotě vychladnout. vyválíme přes mikroten a tvoříme si květinky,či velký plát na potažení.
Bílky by měli mít pokojovou teplotu- ušleháme z nich opravdu pevný sníh,postupně začneme přidávat cukr když je sníh důkladně prošlehaný začneme přidávat žloutky PO JEDNOM míchejte lehce.Po zamíchání žloutků opět postupně a lehce vmíchat mouku,kakaem a prdopeč. Hotové těsto přelijeme do máslem vymazané a hr.moukou vysypané formy a dáme péct.
Krém:
pudink uvaříme ve 300ml mléka(nejlépe v mikrovlnce-průběžně míchat!!!) šlehat v ledové vodní lázni až do naprostého vychladnutí,pak se přidá mouč.cukr,máslo a kakao
model.hm.: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme sirup,vymícháme v hladkou hmotu,kterou necháme při pokojové teplotě vychladnout. vyválíme přes mikroten a tvoříme si květinky,či velký plát na potažení.
jiný úhel
sirup stojí kolem 50,- a je k sehnání v obchodech se zdravou výživou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
akr
(upraveno)
12. 2. 2008, 13:03
Dobrý den,Sabinko máte moc pěkný dortík Modelovací hmotu jsem zkoušela podle vašeho receptu sehnala jsem jen ječný sirup a šlo to dobře Lenka
Inka82
(upraveno)
12. 2. 2008, 13:23
@akr
Tak to jsem hrozně ráda!!! Krásný den!!!
Leeila
(upraveno)
29. 1. 2008, 13:50
Dort je úžasnej , chtěla bych si ho udělat k narozeninám (nikdo jiný to za mě bohužel neudělá ), ale nemůžu nikde sehnat tento nebo podobný sirup. V okolí mám 3 prodejny a nikde sirup nemají jenom slad. Zkoušel někdo místo sirupu med? Napište jestli to někomu vyšlo. Jinak musím někam do města. Dík Lenka
Inka82
(upraveno)
30. 1. 2008, 10:05
@Leeila
Ahojky Leničko! Asi Vás nepotěším,ale budete muset do města s medem to nejde,ten čokoládu naředí a ochutí ale efekt modelíny bohužel nezvládne!!! Ale sirup můžete koupit klidně i rýžový,pšeničný a nebo jen ječný ten je levnější asi jen za 30,-
Leeila
(upraveno)
29. 1. 2008, 22:03
@Inka82
Když oni u nás nemají vůbec žádný. Jen rakytníkový a s tím to určitě nepůjde, jsou tam kousky ovoce.
Inka82
(upraveno)
30. 1. 2008, 10:02
@Leeila
hm tak to určitě ne! Já ho sehnala v prodejně se zdravou výživou
Leeila
(upraveno)
3. 2. 2008, 18:22
@Inka82
Manžel mi sehnal kukuřičný sirup a včera jsem si vyrobila dortík k narozeninám. Velice moc děkuji za inspiraci www.mimibazar.cz/recept.php?id=13111
Inka82
(upraveno)
4. 2. 2008, 8:50
@Leeila
Je nádherný fakt se vám mooooooc povedl!!!!!!!! A K narozkám Vám přeju jen to nej!!!!!!
Leeila
(upraveno)
4. 2. 2008, 9:37
@Inka82
Děkuji
alt
(upraveno)
1. 12. 2007, 15:42
Sabi dortík je moc moc krásnej a tak jsem tu hmotu hned vyzkoušela, ale nějak mi nechcou držet ty růžičky. prostě mi nedrží tvar. ale jinak super, tak mám tak ještě přidat toho sirupu a nebo to chce mít úplně vychlazený, rozvaluje se to hezky jen nedrží ten tvar, díky za radu Katka
Inka82
(upraveno)
2. 12. 2007, 8:51
@alt
Ahojky Když hmota nedrží-jakoby se při vzetí do ruky drolí,tak přidejte sirup množství v receptu je orientační,záleží totiš na tom jakou máte čokoládu např na bílou použijete jen polovinu sirupu než na čokoládu hořkou.uplně studené to být nemusí. Přeju krásný den Sabina
alimama
(upraveno)
19. 11. 2007, 20:43
Ještě jednou ahoj Sabi (už jsem se rozepsala dole), ještě chci nahlásit, že to funguje i s pšeničným sirupem - zakoupeno za pouhých 33Kč..
Inka82
(upraveno)
25. 11. 2007, 8:27
@alimama
Tak to je skvělá informace! Děkuju
Jitule1225
(upraveno)
16. 11. 2007, 15:22
Dobrý den, potřebovala bych od vás poradit. Jelikož jsem si nenapsala jaký sirup koupit samozdřejmě jsem koupila špatně a to "javorový sirup". Myslíte, že bych mohla použít ten? Dortík mě nadchnul a tak bych také něco chtěla zkusit a to hned zítra, protože budu péct dceři dortík k druhým narozeninám. Děkuji za odpověď Jitka
Inka82
(upraveno)
16. 11. 2007, 15:52
@Jitule1225
Tak to Vás asi nepotěším,ale javorový sirup má uplně jiné vlastnosti a čokoládu naředí a ochutí,ale nespojí na námi požadovanou modelovací hmotu
Jitule1225
(upraveno)
16. 11. 2007, 16:26
@Inka82
No to se nedá nic dělat, tak udělám klasiku jen dortík poleju polevou a ozdobím. Ale příště už si to zapamatuji a vyzkouším. Děkuji
kalasovi
(upraveno)
14. 4. 2008, 15:06
@Jitule1225
Zdravím Jitko, javorový sirup určitě spotřebujete, je výborný třeba na banán se šlehačkou a sirupem nebo k dochucení pohárů apod. Taky není špatný jako příchuť do kafe. Nebo na falešné "tiramisu". (Polít piškoty nebo BeBečka ředěným sirupem, dát vrstvu vanilkového pudinku nebo smíchat vanilk. cukr, sladkou smetanu, bílý jogurt, a pak několikrát zopáknout, navrch posypat Grankem...) Dobrou chuť, Hanka
klarina
(upraveno)
15. 11. 2007, 21:35
Dobrý den Sabi, myslíte, že by se tenhle sirup mohl nahradit medem? Mám recept na marcipán s medem, tak myslíte, že by šlo i tady? Díky moc za odpověď. Jinak dortík je naprosto úžasnej
Inka82
(upraveno)
16. 11. 2007, 9:00
@klarina
Dobrý den! Tak tohle opravdu nevím,ale spíš asi ne... Fakt na tohle odpověď nemám,vzhledově a konzistenčně to vypadá podobně,ale vlastnosti asi budou jiné. Každopádně jestli to budete zkoušet tak bych byla moc ráda kdyby jste písla jak to dopadlo. Dík a papa
onasi
(upraveno)
15. 11. 2007, 12:24
Dobry den, ja doma mam ryzovy sirup, ten je konistenci stejny a chutove dobry, nebo samotny jecny, ten je ale citit trosku po pive ... Nekdy to s ryzovym vyzkousim, treba se to povede, dam vedet... P.S. Vyrabi se take samotny kukuricny sirup, ten by, myslim, take sel... vsechny tyto sirupy jsou dobrou alternativou rafinovaneho cukru, jsou zdravejsi
onasi
(upraveno)
16. 11. 2007, 16:31
@onasi
tak z ryzoveho sirupu to jde, dneska jsem zkousela maly vzorecek...
pimpulka
(upraveno)
15. 11. 2007, 12:15
to je tak krásný dortík... máte moc šikovné ručičky, tiše závidím
aero-orion
(upraveno)
30. 1. 2008, 10:17
Sabinko.. prosím hledala jsem tento sirup,podle názvu na netu a není.Mohla bych poprosit o přesné znění názvu.U nás ve zdravé výživě, jsem ho nenašla.Děkuji moc.Zdenka hezký den A jaký je obsah láhve???
Inka82
(upraveno)
14. 11. 2007, 13:17
@aero-orion
je to kukuřično ječný sirup 500ml mam ho vyfocený v obrázkovém postupu
aero-orion
(upraveno)
14. 11. 2007, 20:13
@Inka82
Sabinko děkuji za mailika.Podívám se po něm
Inka82
(upraveno)
14. 11. 2007, 21:09
@aero-orion
Vůbec není za co!!! Doufám,že ho seženete!!!
aero-orion
(upraveno)
14. 11. 2007, 21:53
@Inka82
Sabi, už je zaůkolovaná kolegyně v Praze
alimama
(upraveno)
11. 11. 2007, 20:15
Sabi, kromě pochvaly mám ještě dotaz: dají se ozdobičky z čok. hmoty udělat dopředu - třeba měsíc? Vydrží v lednici např. v plastové krabičce? Kromě toho, že by neměly utrpět na kvalitě, tak aby vydržel i umělecký dojem.. Děkuji!!!
Inka82
(upraveno)
11. 11. 2007, 22:45
@alimama
Ahojky ! V uzavřené krabičce a v lednici se jim nic nestane. Já je tam mám taky v pixle do mikrovlnky Ale po delší době šednou jako ostatně každá čokoládka
alimama
(upraveno)
19. 11. 2007, 20:41
@Inka82
Ahoj! Tak jsem dnes vyzkoušela a jsem naprosto nadšená - s ničím tak snadno připravitelným a tvárným a navíc chuťově dobrým jsem ještě nikdy nepracovala.. Chtěla jsem si udělat růžičky do zásoby, protože budu potřebovat na 20. prosince na dort (radši dopředu, protože je to takové hektičtější období.. ), ale vůbec to nebude nutné, protože to jde ráz naráz.. Moc díky za recept, je to fakt bomba!
Leňula*B
(upraveno)
10. 11. 2007, 17:44
maminka musela být v sedmém nebi z takového super dortíku, jste opravdu šikula
Inka82
(upraveno)
10. 11. 2007, 18:14
@Leňula*B
to ano radovali jsme se vzájemně, mamka měla radost a já měla radost,že měla radost
nula
(upraveno)
10. 11. 2007, 11:22
nemám slov, nádheraje slabota proti tomu Vašemu výtvoru ! Obdivuji všechny šikulky, které taková nádherné dortíky udělají , já na to nemám
mišus
(upraveno)
10. 11. 2007, 8:53
To je nádhera. Nechápu jak tohle může někdo udělat. Je to umělecké dílo!
skulovka
(upraveno)
10. 11. 2007, 8:52
PRATELKA
(upraveno)
10. 11. 2007, 8:16
No já tu slintám, jsem ujetá na čokoládu a tohle je tedy bomba - nádhera
silvies
(upraveno)
9. 11. 2007, 23:42
Kráááása .. A jak se prosím, pracuje s tou čokoládovou hmotou?Můj drahej polovic je totiž děsnej čokoholik, tak bych určitě takovým dortem potěšila
Inka82
(upraveno)
10. 11. 2007, 15:48
@silvies
Ahojky Silvi! Jestli máte zkušenosti s marcipánem,nebo plastelínou tak je to naprosto stejné. Když se Vám rozválená hmota drolí když jí chcete zvednout,stačí přidat sirup
jíta406
(upraveno)
9. 11. 2007, 23:12
to je nádhera!!!!!já vám
MAMEMIMOMU
(upraveno)
9. 11. 2007, 22:46
Sabi, no ten je nádhernýýýýýýýýý Je opravdu skvostný Jste moc moc šikovná
Jajinka1
(upraveno)
9. 11. 2007, 22:12
Moc krásný Jste opravdu šikulka
Itula
(upraveno)
9. 11. 2007, 22:07
Je překrásný!!!!!!