Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1210 návštěvníků)

Korpus, který mě nikdy nezklamal dle Lenky alias "legr"

5.0
Korpus, který mě nikdy nezklamal dle Lenky alias "legr"

Potřebné ingredience

Suroviny: * 150g hladké mouky * 150g polohrubé mouky * 200g cukru krupice či krystal* 5 vajec * 1/2 skleničky (cca 1dcl) vody * 1/2 skleničky oleje * 1 prášek do pečiva * 1 vanilk. cukr

Postup přípravy

Postup na korpus:
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.

Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)

Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!

Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.

Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.

Tady Vám přidávám fotku nejnovějšího korpusu...zkusila jsem dle tohoto receptu i mramorovaný...jde to dobře!

Po rozkrojení...výška korpusu nezklamala, byla 7cm jako obvykle. ,-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nadik 5. 6. 2011, 19:07
Jarmilko, korpus jsem dělala podruhé a (Y) (Y) |:o) |:o) Nadýchaný, mňamózní (clamp) Děkuji za uveřejněný receptík (D)
jeremy 6. 6. 2011, 12:43
@nadik (L) (L) (L)díky za info, jsem ráda, že jsem pomohla... ,-) |:o) (hello)
majaholacka 20. 3. 2011, 11:43
:-) tak zrovna ho mám v troubě, mám novou elektrickou a už peču min a ještě není...krásně vyněhl, ale vršek je popraskaný, tak jsem zvědavá jak dopadne a jaký bude... (F) (F) (F) (F)
majaholacka 20. 3. 2011, 18:18
@majaholacka perfektní, jemnoučky :) vršek se mi teda nepovedl, tak jsem ho seřízla :) ale chutově moc dobrý a nakonec se pekl hodinku... |:o) (zajic) Děkuji za receptík (X) (child5) (child5) ted jdu tvořit dortík a potahovat :ú to bude (L)
jeremy 21. 3. 2011, 15:38
@majaholacka Super, díky za echo! Příště se to podaří ještě lépe! Péct pozvolna, já peču v el.troubě na 180°C asi 45-50min. Netřepat!!! A bude to ok! Pa a zdravím. (hello)
mimák 15. 3. 2011, 18:47
Dobrý den,děkuji moc za super recept.Pekla sem poprvní,sem uplný začátečník a myslím,že se snad i povedl ,-) Jen teda sem ho měla trochu dokopečka a to sem ho pekla pomalu. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3454907
jeremy 15. 3. 2011, 19:18
@mimák Super, dortík se povedl! Gratuluji k úspěchu! (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Randelka 12. 3. 2011, 22:34
Pekla jsem poprvé dort (jsem v pečení dortů začátečník) a naštěstí jsem našla tento recept, protože se mi povedl! Dík. A teď už se těším na další oslavu, abych ho zase mohla upéct. (flower) (hello) (hello)
jeremy 12. 3. 2011, 23:53
@Randelka (hello)Zdravím, Radko, tak to jsem moc ráda, že jste spokojená. Dobrou noc a potom se pochlubte výsledkem! ,-) (Y) (F)
mia1 25. 2. 2011, 13:45
I já pekla tento korpus a musím říct že je (Y) (Y) všem moc chutnal,je nadýchaný |:o).Dnes jsem ho pekla znovu a zase se povedl.Moc děkuju za recept (L)
jeremy 25. 2. 2011, 15:17
@mia1 Díky Martinko za vyzkoušení a důvěru! Jsem moc ráda, že jste byla s receptíkem spokojená stejně jako jsem dodnes já! ,-) (F) (Y)
bobenko 11. 2. 2011, 12:40
(Y) (Y) super, díky za inšpiráciu (Y)
jeremy 13. 2. 2011, 9:34
@bobenko nemáte zač! ,-) (F)
otonel 4. 2. 2011, 19:08
Milá Jarmilo od té doby co jsem našla tento korpus,jiný nedělám.Je výborný,jemný!!Povede se mi i v té plynové troubě |:o)Já Vám děkuji za super recept a jen doporučuji!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (^)
jeremy 6. 2. 2011, 18:48
@otonel Děkuji Vám a jsem ráda, že jsem mohla trochu pomoci... (L) (F)
StanaW 22. 1. 2011, 19:13
Udělala jsem svůj první dort potahovaný s tímto korpusem a je moc dobrý! Děkuji za receptík. Akorát se mi vyboulil, tak jsem špičku odřízla a udělala ještě jeden potahovaný moučník pro sestru! (^) (^) (^) (flower)
jeremy 6. 2. 2011, 18:48
@StanaW Ahoj Stáňo, tak poradím, mně se to nestává, ale příště, když to nastane, tak jej akorát na chvilku otočte boulí na dřevěné prkýnko, na chvilku, když to necháte dlouho, tak Vám potom ten korpus nahoře zvlhne a odloupne...ale i s tím se pak dá pracovat, ale chce to více práce, no! (F)Držím palce na příště, mějte se! (F)
alik7 20. 11. 2010, 16:50
Super recept (Y) (Y) (Y)dělala jsem poprvé dort pro malou k narozeninám a byl výborný |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (L)
jeremy 21. 11. 2010, 14:26
@alik7 (F)děkuju, Alčo! (F)
KRUPAVE SRDICKO 11. 11. 2010, 9:37
DOBRY DEN DELALA JSEM VAS KORPUS A KRASNE NASKOCIL A ZA PUL HODKY MI UPLNE ZKLESNUL :´(NEVITE CIM TO MUZE BYT?MNELA JSEM VSECHNY SUROVINY POKOJOVE TEPLOTY A STEJNE MI SPADNUL.TROUBU JSEM OTEVRELA AZ JSEM HO VYDELAVALA.TAK NEVIM KDE JSEM UDELALA CHYBU.JESTE MNE NAPADLO JESTLY TO NENI TREBA TIM ZE SI TROUBU PREDEM ROZEHRIVAM.
jeremy 12. 11. 2010, 16:25
@KRUPAVE SRDICKO Dobrý den, Jani...tak to mně moc mrzí, mně se to ještě nestalo. No v podstatě je to o pokojové teplotě, o tom, že by se nemělo korpusem nějak hýbat nebo drkat, i když jej dávám do trouby, nebo vyndávám z trouby, snažím se opatrně. Neotvírat troubu příliš brzy, jinak klesne...anebo mně ještě napadlo, někdy to chce ještě korpus nechat péct ještě o chloupek déle, než si myslíte, že je už hotov, potom má také tendenci klesnout. Nebyl nedopečený? Anebo jak říkáte, zkuste příště troubu nepředehřívat. jinak nevím...záleží na vás, zda to zkusíte ještě jednou a dáte mu šanci. Nevím, čím to mohlo být. Ještě mně napadá, jestli to nemůže být práškem do pečiva...fakt nevím. Zdravím vás.
tereziccka 3. 11. 2010, 17:01
Dnes jsem dělala korpus podle vás.super, výbornej, parádní pořád jsem testovala všechny možné recepty,ale tento je bezkonkurenční (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Díky,že jste ho vložila. :-$ :-$ :-$Michala (L)
jeremy 3. 11. 2010, 18:55
@tereziccka Tak to jsem ráda, Míšo, že jste s ním spokojená! Zdravím vás. (hello) (flower)
andilek34 15. 10. 2010, 12:02
Dobrý den i já Vám musím poděkovat za tento receptík,dnes jsem udělala korpus jak kakaový,tak i světlý a naprosto bez problémů.Korpus je velmi chutný,tak už jen dozdobit a mám dortík hotový. Děkuji moc za recept,Gabča. (^) (^) (^) (^) (^) (Y) (Y) (Y) (Y)
jeremy 15. 10. 2010, 12:23
@andilek34 Tak to jsem ráda, Gabčo, se se podařilo! (clamp) (Y) (F)
Marhulka1 14. 10. 2010, 10:56
Super recept určitě ho zkusím .jenom malý dotaz ten cukr krupice nebo práškový -dala bych asi krupici, ale nejsem si jistá díky
jeremy 14. 10. 2010, 15:21
@Marhulka1 Dobrý den, Marto, už se to tu někde dole řešilo, dejte krupici, ale ani moučkou byste nic nezkazila, at se daří. (F) Minule mi došla krupice, tak jsem do potřebného množství dosypala moučkou a ok. ,-)
Marhulka1 15. 10. 2010, 9:48
@jeremy Dík za rychlou odpověď právě jdu na to.... tak jsem zvědavá (hello)
Marhulka1 15. 10. 2010, 11:55
@Marhulka1 Tak se podařilo - jsem moc spokojená (Y) (Y) nejsem zase tak zkušená pekařka , ale byla to hračka - (clamp) (clamp) krásně mně naskočil - až nad formu
jeremy 15. 10. 2010, 10:36
@Marhulka1 Držím vám palce a určitě dejte vědět, jak jste dopadla! (F) (Y)
Alca1980 9. 10. 2010, 21:26
Tak jsem si tento recept ještě trošku vylepšila,teď je ještě podobnější korpusu od Dáši, ale stále se peče na jedničku. Mouku používám jen hladkou, je pak jemnější, a bílky šlehám s částí cukru, je tak pevnější a nemám v těstě potom velké bubliny. A když dělám mramorovou variantu, tak do části s kakaem cmrndnu trošku vody, není pak tak hutné a lépe se ve formě rozlévá.
jeremy 9. 10. 2010, 22:55
@Alca1980 (clamp) (clamp) (clamp) Tak to je super! Zkusím dle Vašich rad. A jak píšete s tím kakaovým těstem, tak to někdy dělám taky tak, ale netroufla jsem si to napsat k origoš receptu, říkala jsem si, co kdyby se to někomu kvůli tomu nepovedlo! ,-) Tak to jsem ráda, že to je ozkoušené i u Vás a že tento trik můžeme ostatním doporučit! Jupí! Víc hlav, víc ví a v tomto případě i rukou ,-) (F) (L)
kobrety 7. 10. 2010, 17:22
Moc děkuji za recept,korpus je naprosto výborný (Y) (Y) (Y)Lenka
jeremy 7. 10. 2010, 20:09
@kobrety (hello) (flower) (F)
Krťanda 7. 10. 2010, 13:35
Taky jsem včera poprvé vyzkoušela a je opravdu super! Neklesne, a chuťově naprosto jedinečný (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) Díky Jarmilko, za tak super receptík (F) (F) (F)
jeremy 7. 10. 2010, 14:20
@Krťanda Rádo se stalo, Leničko. :-$ Jsem ráda, že jste s ním všechny tak spokojené, opravdu jsem nečekala takový ohlas. Pečení zdar! (F) |:o) (Y)
Makka 7. 10. 2010, 13:15
Taky vyzkouším mám stejný problém u korpusu od paní Dáši, je sice vynikající ale občas se mi stane i když ho dělám dva roky pořád stejně, že se mi prostě nepovede tak jak bych chtěla, buď je příliš křehký a drolí se, nebo se mi propadne střed, nebo je moc měkkoučký a spíš bychom ho snědli lžičkama. Vyzkouším hned jak budu příště péct. Dneska jsem pekla ale na recept jsem narazila pozde ,-) Děkuji, dám vědět (L) (L) (L) (L) (L) (L)
jeremy 7. 10. 2010, 14:18
@Makka Ten mramorovaný je vážně bezva, ale jen když se podaří a už spousta pekařinek říkala, že mají stejnou zkušenost. Škoda. Občas ho zkusím, ale vážně pokaždé, když jsem pekla kvůli tchýni apod. kdy si člověk chce nechat záležet obzvlášť, tak se prostě nezdařil, a proto jsem si našla tento super recept od p. Lenky a s jejím svolením hodila i sem do placu. ,-) Takže...Těším se na příště, až dáte vědět i Vy, krásný den. (F)
matrix 6. 10. 2010, 23:29
(Y) vyzkoušela jsem a opravdu ho byla plná forma, od teď peču podle Vás. (L) (L) (L) Děkujiiiiiiiiiiiiiiiii (^) (^) (^)
jeremy 7. 10. 2010, 0:03
@matrix Já také děkuji za důvěru! (L) (F)
ivana.king 5. 10. 2010, 15:17
Upečeno a už téměř snězeno (Y) Děkuji! (clamp) (hello)
jeremy 5. 10. 2010, 17:21
@ivana.king (L) (hello) (flower) (Y)
VASJA 4. 10. 2010, 11:58
(clamp) (clamp) (clamp) Také jsem ho vyzkoušela (Y) (Y) (Y)
jeremy 4. 10. 2010, 13:26
@VASJA (L) (F) (Y) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie