Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Kváskový chléb - Příprava těsta a pečení

0.0
Kváskový chléb - Příprava těsta a pečení

Potřebné ingredience

kvásek, mouka, voda, sůl, koření

Postup přípravy

Ke kvásku přidáme mouku dle uvážení, nemusí být ani celozrnná, i když ta je nejlepší, sůl, případně kmín či jiné koření, různá semínka podle chuti. S teplou vodou vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, pak šlehačem s hákama dohladka.

Já mám vyzkoušené, že toto těstíčko hned přeložím do formy na biskupský chlebíček, kterou vystelu papírem na pečení a přikryju umělohmotným víčkem tak, aby mělo trochu vzduchu, ale zároveň shora nevyschlo. Kynout nechávám 8-10 hodin při pokojové teplotě. Nevyplatí se být netrpělivý, protože probíhá kvasný proces, při kterém se mouka štěpí a stává se dobře stravitelnou. Zároveň se tvoří pórovitost v chlebu.

Pečení

Když nám těsto pěkně narostlo, zapneme troubu na 200°C. Při této teplotě peču 10 minut. Potom teplotu snížím na 175°C a peču ještě 40 minut. Po upečení hned potřu povrch chleba slanou vodou, vyberu z formy a zabalím do látkové utěrky. Nechám takto do úplného vychladnutí, nejlépe na mřížce, aby větral ze všech stran. Většinou mi to nedá a ochutnáme ještě v ten den, ale lepší je počkat do druhého dne, tehdy je nejlepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie