Kváskový řepný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžička kvásku (z lednice), 110 g žitné mouky, 110 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 ml vlažné vody, 370 g pšeničné hladké mouky (chlebové), 6 g soli, 2 lžičky olivového oleje, 160 g červené řepy
Postup přípravy
Červenou řepu očistit a nastrouhat nahrubo.
Ke kvásku přidat vodu a zamíchat.
V jiné míse spolu smíchat mouku a sůl.
K sypké směsi přidat naředěný kvásek a olivový olej.
Všechno spolu spojit a přidat nastrouhanou řepu - všechno znovu míchat, dokud nevznikne kompaktní těsto.
Pak těsto přikrýt a nechat asi 10 minut odpočinout.
Po 10 minutách těsto v míse přeložit (pokud se lepí, je dobré dát si na ruce trochu olivového oleje) a znovu zakrýt a nechat asi 10 minut odpočinout.
Tento postup zopakovat celkem 3x, na konci už by mělo být těsto pružné a nemělo by se výrazněji lepit.
Poté těsto v míse opět přikrýt a nechat kynout cca 1 hodinu.
Poté těsto vyklopit na pomoučněný vál, vytvarovat a vložit do ošatky.
Nechat kynout, až bude jeho objem zhruba dvojnásobný (mně to trvá obvykle 2-3 hodiny).
S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C.
Chléb vyklopit z ošatky a naříznout.
Vložit do rozpálené trouby a zapařit.
Po asi 5 minutách stáhnout teplotu na 220 stupňů a péct, dokud nebude mít zlatohnědou barvu a na poklep bude zvonit.
Nechat vychladnout na mřížce.
Asi 12 hodin předem si připravit kvásek - kvásek + mouka + voda, promíchat a nechat vzejít.
Červenou řepu očistit a nastrouhat nahrubo.
Ke kvásku přidat vodu a zamíchat. V jiné míse spolu smíchat mouku a sůl.
K sypké směsi přidat naředěný kvásek a olivový olej. Všechno spolu spojit a přidat nastrouhanou řepu.
Všechno znovu míchat, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pak těsto přikrýt a nechat asi 10 minut odpočinout. Po 10 minutách těsto v míse přeložit (pokud se lepí, je dobré dát si na ruce trochu olivového oleje) a znovu zakrýt a nechat asi 10 minut odpočinout. Tento postup zopakovat celkem 3x, na konci už by mělo být těsto pružné a nemělo by se výrazněji lepit. Poté těsto v míse opět přikrýt a nechat kynout cca 1 hodinu.
Poté těsto vyklopit na pomoučněný vál, vytvarovat a vložit do ošatky.
Nechat kynout, až bude jeho objem zhruba dvojnásobný (mně to trvá obvykle 2-3 hodiny).
S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C.
Chléb vyklopit z ošatky a naříznout. Vložit do rozpálené trouby a zapařit.
Po asi 5 minutách stáhnout teplotu na 220 stupňů a péct, dokud nebude mít zlatohnědou barvu a na poklep bude zvonit. Nechat vychladnout na mřížce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé