Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB z kvásku

0.0
PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB z kvásku

Potřebné ingredience

250 g obnoveného žitného kvásku, 500 g kvalitní chlebové mouky-žitné (můžeme i napůl smíchat se špaldovou nebo pšeničnou moukou), 100 g hrubé žitné mouky, 350 g vody, sůl (je možné přidat i kmín nebo semínka).

Postup přípravy

Do mísy vsypeme mouku se solí, vlijeme vodu, pár tahy lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a dáme bokem odpočinout. Po třech až čtyřech hodinách přidáme čerstvý, obnovený kvásek do moučné směsi a znovu lehce promícháme (těsto by mělo být řidší). Zakryjeme průhlednou kuchyňskou fólií i utěrkou a necháme kynout v pokojové teplotě mimo průvan asi 19-20 hodin.

Půl hodiny před pečením zapneme troubu na 240 st. C, ve které necháme rozpálit pekáč i s víkem (nebo jinou kovovou nádobu). Pak do horkého pekáče rozprostřeme pečící papír, na který velmi opatrně vložíme nakynuté těsto, rozehřátou poklicí uzavřeme a pečeme 60 minut (v horní části obvykle těsto malinko naříznu pro únik páry). Poté snížím teplotu trouby na 180 st. C a nezakrytý chléb dopékáme dalších 15 minut.

Po této době pekáček vyndáme z trouby, chléb na plechu volně dopečeme dozlatova a nakonec necháme vychladnout na kovové mřížce. Při použití kvalitní mouky a dodržení uvedeného postupu je chlebíček uvnitř kyprý a na povrchu křupavý ještě následující den.

Tento způsob přípravy a pečení chleba pochází z italské Neapole a má dlouhou historii, která přetrvala dodnes. Hrubá žitná mouka se získávala drcením a mletím obilniny mezi kamennými koly. Americky pekař Jim Lahey se svého času nechal tímto postupem inspirovat a recept si dovezl do New Yorku, kde začal tento nenáročný chléb s úspěchem péct. Pod názvem ,,No-knead bread,, získalo pečivo světovou proslulost a postupně vzniklo mnoho dalších podobných receptů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie