Zobrazit přihlášovací formulář

Zelený "mechový" dort se zrcadlovou polevou

0.0
Zelený "mechový" dort se zrcadlovou polevou

Potřebné ingredience

Suroviny na pšeničné těsto: 250 g čerstvého baby špenátu, 310 g hladké mouky, 3 vejce velikost M, 180 g cukru krupice, 175 ml oleje (rostlinný) , 1 kypřící prášek , kůra z ½ bio citronu, jedna polévková lžíce citrónové šťávy
Suroviny na krém: 400 g smetany ke šlehání 31%, 500 g mascarpone, 170 g moučkového cukru (nebo podle chuti), 1 g mleté vanilky
Zrcadlová poleva: 150 g cukru krupice, 100 ml vody, 100 g slazeného kondenzovaného mléka
175 g bílé čokolády, 9-10 g práškové želatiny (1/2 sáčku o hmotnosti 19 g) – pokud máte jiné balení želatiny, je třeba z něj vzít tolik prášku, kolik dle návodu na obalu připadá na ztužení 250-300 ml krému, 60 ml vody k nabobtnání želatiny

Postup přípravy

Mám nejraději dort z čerstvého mladého špenátu. Proto v receptu u rozpisu surovin najdete právě ten. Dort můžete upéct i ze zmrazeného špenátu, množství potřebné na výrobu korpusu se trochu liší - budete potřebovat 300 g, které necháte rozmrazit na plátýnku v sítku.
Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu a několikrát posekáme nožem. Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši. Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud nevnikne světlá nadýchaná hmota. Do takto připravené směsi za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej. Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme. Do mouky promícháme prášek do pečiva a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Hotové těsto nalijeme do připravené vymazané formy a dáme péct. Pečeme 45 – 50 minut. Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, mletou vanilku a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. druhý krém pod potahovou Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 stejně vysoké pláty a promažeme a pomažeme je krémem s mascarpone. V kastrůlku se zahřeje společně voda, cukr a kondenzované mléko až k varu. Prášková želatina se nechá nabobtnat v trošce vody a pak se přimíchá do horké směsi v kastrůlku. Po rozpuštění želatiny se v horké směsi rozpustí i čokoláda. Vznikne hladká teplá poleva do které se přidá zelená gelová barva. Polevu je třeba za občasného promíchávání nechat vychladnout na teplotu kolem 30 stupňů, kdy ještě teče, ale už má blízko k zatuhnutí. Před politím polevy, dám dort do mrazáku na cca půl hodiny a poté přeliji polevou.

Vrstva polevy

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

helenkajelenka 28. 10. 2022, 22:07
trosku šrekova bazinka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie