Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Ukrajinský boršč

0.0
Ukrajinský boršč

Potřebné ingredience

Předem upozorňuji, že množství surovin je „od oka“, boršč musí být hustý. Maso na bujon (nejlépe hovězí ale může být i třeba skopové, vepřové apod.), jednu větší červenou řepu, ¼ menší hlavy bílého zelí, dvě střední mrkve, jedná cibule, čtyři středně velké brambory, den dopředu namočené fazole (pokud někdo nemá rád, možno vynechat), houby (také nemusí být), bobkový list, pepř celý, sůl, tuk na smažení, 1 rajský protlak nebo cca 100ml kečupu, ocet, cukr, Masox, česnek, zakysaná smetana. Čerstvou červenou řepu můžeme nahradit řepou naloženou ve sladkokyselém nálevu, v tomto případě cukr a ocet vynecháme.

Postup přípravy

Z masa a koření uvaříme vývar. Po uvaření scedíme, vyndáme maso a ve vývaru uvaříme fazole, až budou poloměkké. Mezitím na hlubší pánvi rozehřejeme tuk a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou nahrubo nastrouhanou mrkev a chvilku smažíme, pak přidáme též nahrubo nastrouhanou červenou řepu (případně i nadrobno nakrájené houby) zlehka osmahneme a podlijeme vodou (pokud používáme naloženou řepu, vlijeme na pánev i nálev a vodu už pak nepřidáváme), přikryjeme pokličkou a necháme dusit za občasného mícháni. Po chvilce přidáme cca 1 čajovou lžičku cukru a 1 polévkovou lžíci octa, a protlak, pokud dáváme kečup tak ocet a cukr nemusí být. Za občasného mícháni vysmažíme tekutinu.
Do vývaru s napůl uvařenými fazolemi přidáme na kostičky nakrájené brambory a až budou uvařené do půlky tak přidáme na jemno nakrouhané zelí, celý obsah pánve a na kostičky pokrájené maso. A na pomalém ohni dovaříme. Před koncem vaření dochutíme Masoxem (kdo nerad, může jen osolit), na plátky pokrájeným česnekem, případně ještě přidáme ocet. Podáváme (nejlépe až druhý den) s chlebem a do boršče přidáme kysanou smetanu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie