Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Beránek,jidášky,větrníčky,mazanec - loňské Velikonoce :o)

0.0
Beránek,jidášky,větrníčky,mazanec - loňské Velikonoce :o)

Potřebné ingredience

1) Ořechový beránek: - 30 dkg polohrubé mouky, 30 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla (tuku), 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1,5 dl smetany, 10 dkg mletých vlašských ořechů. Citronová a čokoládová poleva na polití. Žloutky,cukr a máslo utřeme,vmícháme smetanu,mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a ořechy. Formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (strouhankou). Zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 1/4 - 1 1/2 hodiny při 150-170 stupních.

Postup přípravy

2) Mazanec (vánočka,jidáše):

1/2l mléka,
1 kostka droždí,
15dkg krystalového cukru,
4 žloutky,
20dkg tuku (10dkg másla + 10dkg Hery),
sůl,
1kg polohrubé mouky,
20dkg hladké mouky,
hrozinky,vlašské ořechy,mandle

Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme kvasnice a necháme vykvasit. Potom nalijeme do připravené mísy,přidáme žloutky,sůl a rozpuštěný tuk. Zaděláváme polohrubou a hladkou moukou. Vypracujeme tuhé těsto,necháme 10 minut kynout,pak přidáme hrozinky a nasekané vlašské ořechy. Necháme 3/4 hodiny kynout. Uděláme mazance (vánočky,jidáše),potřeme vejcem a posypeme sekanými mandlemi a ořechy. Znovu necháme kynout 1/4 hodiny. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 3/4 hodiny - po 1/4 hodině ztlumíme na 160 stupňů. Pokud se nám zdá,že je nahoře už tmavší a ještě stále není upečený,tak na něj dáme alobal.



3) Kynuté těsto:
-
1/2l mléka,
1 kostka droždí,
12 kostek cukru,
sůl,
2 žloutky,
1 sklenička oleje,
hladká mouka dle potřeby

Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních.


4) Větrníčky:
-
Těsto - 1/4l vody
9 dkg sádla (oleje)
14 dkg polohrubé mouky
4 vejce

Vodu se sádlem přivedeme do varu a za stálého míchání přidáváme tenkým pramínkem mouku a vaříme na slabém ohni (stupni) dokud se těsto nelepí. Necháme vychladnout a postupně vmícháme vejce. Naplníme zdobící sáček a stříkáme na pečící papír větrníčky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Žloutkový krém - 5 dl mléka
6 dkg vanilkového pudinku
7 dkg cukru
6 dkg másla
lžíce rumu

Z mléka,vanilkového pudinku a cukru uvaříme kaši a po vychladnutí vmícháme máslo a rum.

Jidáše

Větrníčky

Mazanec

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vevercak78 19. 4. 2011, 13:16
(Y) (Y) (Y) (Y)
SimonaV. 19. 4. 2011, 21:34
@vevercak78 Veru díky (F) (F) (F) (F) (L)
28Lenca 26. 4. 2010, 10:06
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
SimonaV. 5. 5. 2010, 20:08
@28Lenca (F) (L)
zdenallicka 2. 3. 2010, 19:02
MOhla byste dat recept na Jidase, prosim? Mame je moc radi, ale loni jsem je mela jako podesev.. :-( Dekuji... :-)
SimonaV. 3. 3. 2010, 21:40
@zdenallicka Zdeni receptík jsem přidala....jinak Jidáše na fotečce jsou udělané ze stejného těsta jako mazanec,ale dělám je i z klasického kynutého těsta (Y) (hello)
zdenallicka 5. 3. 2010, 9:23
@SimonaV. Dekuju moc, hned valim opisovat... :-)
zdenallicka 5. 3. 2010, 9:26
@zdenallicka A jeste mi prozradte, jak ty jidasky stacite... *-)
SimonaV. 5. 3. 2010, 19:42
@zdenallicka Zdeni,tak to nevím jestli Vám to dokážu popsat ,-) Každopádně zkousku těsta si vyválím váleček. Jeden konec chytnu a druhý obtočím kolem ruky a proplítám dokola...asi to není moc k pochopení,ale fakt to neumím popsat :^)
Hnědovláska 2. 3. 2010, 18:55
To jste všechno pekla? :-$ To je nádhera |:o) |:o) |:o) Bych si něco dala (zajic) Vypadá to lákavě ,-)
SimonaV. 3. 3. 2010, 21:38
@Hnědovláska Jani juju pekla ,-) a děkuji za pochvalu (F) (L) (L) (L)
Ilonáček 2. 3. 2010, 9:44
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
SimonaV. 2. 3. 2010, 10:59
@Ilonáček (F) (L)
kika55556 1. 3. 2010, 22:18
baranček je nádherný, aj ostatné koláčiky, chcem sa opýtať, ako pečiete barančeka, či je forma zakrytá, alebo sa pečie osobitne v obidvoch polovičkách ďakujem
SimonaV. 2. 3. 2010, 10:59
@kika55556 Emi děkiji za pochvalu (F) (L) a jinak beránka peču tak,že do jedné půlky formy naliju těsto a druhou ji přiklopím a jen průbežně kontroluju,jinak je to celou dobu přiklopené (hello)
kika55556 3. 3. 2010, 23:04
@SimonaV. ďakujem za radu, ja som totiž vlani takto piekla už neviem podľa akého receptu, ale dopadlo to katastrofálne, polovička cesta vytiekla a ta druhá bola ako placka. Myslím, že tam bola hladká múka, ja hladkú používam na cestá, ktoré sa vyprážajú, palacinky, lievance, langoše a pod. Možno to bolo tou múkou. Chcela by som aj tohto roku skúsiť, veľmi sa mi páči baranček pri veľkonočnom menu, skúsim podľa Vášho receptu, diki

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie