Makové kuličky se sezamem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 160 g mletého máku * 110 g akátového medu * 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * ½ lžičky mleté kvalitní skořice * sezam na obalení * 17 ks sloupnutých mandlí na variantu s mandlemi
Postup přípravy
Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví, které může zpestřovat náš jídelníček i v jiné dny než jsou vánoce či velikonoce. Mohou být vhodným mlsáním také pro děti a jsou pro ně…
Rýžové kuličky s kokosem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 200 g uvařené bílé rýže * 40 g medu * 40 g mletého kokosu * případně 20 g rýžového nápoje „Zajíc“ * 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * pár celých oloupaných menších mandlí
Postup přípravy
Mezi rychlé vánoční cukroví můžeme zařadit i tyto dezertní kuličky z vařené rýže. Jsou dosti podobné klasickým bílým kuličkám „Rafaelo“, ale na rozdíl od nich jsou méně tučné a…
Dietní rýžové kokosky
Potřebné ingredience
Ingredience:\r\n\r\n * 160 g rýžové krupice + 500 ml vody\r\n * 50 g rýžového nápoje „Zajíc“\r\n * 100 g mletého kokosu\r\n * 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí)\r\n * 2 bílky\r\n * 2 rovné malé odměrky „Sladkého polibku“ (Stevie) nebo 60 g fruktózy\r\n * špetka mořské soli do bílků
Postup přípravy
Sladké kokosky bývají dost kalorické a obsahem kokosu patří mezi cukroví hůře stravitelné a to nejen pro oslabenou slinivku. Mívala jsem je však ráda a tak jsem přemýšlela, jak…
Marcipánové bonbóny
Potřebné ingredience
Světlý marcipán:\r\n\r\n * 170 g jemně namletých mandlí\r\n * 150 g mixované fruktózy, popř. třtinového cukru\r\n * 1 menší bílek (i méně)\r\n * pár kapek rumu pro vůni\r\n\r\nDalší ingredience:\r\n\r\n * mléčná čokoláda na vaření s třtinovým cukrem (pro světlejší bonbóny)\r\n * hořká čokoláda na vaření s třtinovým cukrem (pro tmavé polévané bonbóny)\r\n * krájené a sekané mandle\r\n * celé oloupané mandle
Postup přípravy
Z marcipánové hmoty na mandlové hříbečky můžeme připravit velice efektní a jednoduché bonbóny. V naší rodině se ujaly okamžitě. Lze je vytvořit určitě z jakékoliv mandlové hmoty,…
Ořechové oválky
Potřebné ingredience
Ingredience: * 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky BIO * 90–100 g másla * 80 g strouhaných vlašských ořechů * 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky * 30 g rýžového sladu * 1 žloutek * 2 lžíce bílku * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být) * půlky vlašských ořechů na ozdobení * 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ – fruktóza s vanilkou
Postup přípravy
Budeme potřebovat nastrouhané vlašské ořechy, změklé máslo, rýžový slad, sojový nápoj s příchutí vanilky a pšeničnou celozrnnou mouku v BIO kvalitě.
Na spojení těsta pak z…
Meruňkové kuličky s ořechy
Potřebné ingredience
Ingredience: * 100 g sušených nesířených meruněk * 130 g vlašských ořechů * 80 g pohanky zrna + 400 ml vody * špetka mořské soli * 50 g (nebo dle potřeby) instantní mouky nebo kaše (rýžové, pohankové, kukuřičné) * 5 kapek pomerančového aromatického oleje „Just“ * instantní rýžová nebo kukuřičná „Vtipná kaše“ na obalení
Postup přípravy
Sušené meruňky přímo pomeleme v mlýnku na maso s jemnějšími otvory. Na „vymletí“ meruněk z mlýnku můžeme použít pár vlašských ořechů z odváženého množství k receptu. Ostatní…
Ořechové kuličky s medem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 100 g mletých vlašských ořechů * 50 g akátového medu (popř. jiný tekutý) * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * pár datlí bez pecek * trochu mletých oříšků na obalení, popř. kukuřičné „Vtipné kaše“
Postup přípravy
Vlašské ořechy je vhodnější mít raději namleté na mlýnku na strouhanku. Jsou takto jemnější. Když bychom je mixovali, budou tam kousky a výsledná hmota bude s tvrdými drobečky.…
Medvědí tlapky s karobem
Potřebné ingredience
Ingredience: * 160 g jemné celozrnné pšeničné špaldové mouky * 100 g mletých vlašských ořechů * 1 rovná lžička mleté skořice BIO * ½ lžičky mletého hřebíčku * ½ lžičky mletého nového koření * 15 g karobu (svatojánský chléb) * 40 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ * 40 g medu * 1 vejce * 50 g panenského slunečnicového oleje * 4–5 kapek citrónového aromatického oleje „Just“ * namixovaný vanilkový cukr „light“ (fruktóza s vanilkou) na obalení * rostlinný tuk „Blesk“ na vymaštění formiček
Postup přípravy
Jako kvalitní náhradu kakaa, které může obsahovat tropické plísně, jsem použila pro barvu mletý svatojánský chléb. Můžete zvolit tmavý nebo světlý, oba budou ve výsledku chutnat…
Mandlová srdíčka
Potřebné ingredience
Ingredience: * 120 g celozrnné špaldové jemné mouky * 50 g oloupaných a namixovaných mandlí (nebo strouhaných) * 10 g práškové (namixované) fruktózy pro lepší soudržnost těsta * 20 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky „Soja Milk vanilka“ * 1 žloutek * 90 g kvalitního másla * 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“ * mixovaná fruktóza na obalení
Postup přípravy
Na vál si dáme všechny ingredience, máme-li tak do mouky kápneme pro krásnou vůni i aromaolejíček od Justu a nejlépe mazacím kulatým tupým nožem začneme zpracovávat těsto. Máslo…
Úlečky bez vajíčka
Potřebné ingredience
Ingredience:\\r\\n\\r\\n * 90 g přesátých strouhaných vlašských ořechů\\r\\n * 60 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“\\r\\n * 40 g javorového sirupu\\r\\n * 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“\\r\\n * instantní rýžová mouka na obalení
Postup přípravy
Ingredience na „vylepšené“ úlečky jsou trochu odlišné, ale strouhané vlašské oříšky jsou stále jako hlavní složka. Je vhodné si je přesít, aby neobsahovaly větší kousky a až toto…