Italský chleba Focaccia
Potřebné ingredience
0,5 kg hladké mouky, 1/2 kostičky droždí, 400 ml teplé vody, olivový olej, hrubá sůl
Postup přípravy
1/2 droždí rozpustíme ve 400ml teplé vody. Do misky si dáme půl kg mouky a smícháme s vodou a droždím. Těsto by mělo být né moc řídké, né moc husté. Necháme ho vykynout. Troubu…
Rohlíky - recept z Dámy
Potřebné ingredience
300 ml mléka 1 lžíce olivového oleje /nebo 25 g másla / 1 lžička soli 1 lžička suš. droždí /nebo čtvrt čerstvého / 500 g hladké mouky
Postup přípravy
Vše do pekárny, pak tvoříme rohlíky, nebo pletýnky...... potřeme žloutkem. Necháme ještě chvíli na plechu - cca 15 - 20 minut /kdo spěchá nemusí / Pečeme ve vyhřáté troubě.
PIKANTNÍ (STŘELCOVA) PIZZA
Potřebné ingredience
Na těsto 300g hl. mouky, 20g kvasnic, 150ml vlažné voy, špetka soli, lžíce oleje Ingredience: salám paprikáš, cibule, olivy, sýr, oregano, kečup a žampiony
Postup přípravy
Smícháme všechny přsady na těsto - nesmí se lepit na mísu. Necháme asi půl hodinky kynout, pak vyválím dvě tenoulinké placky - každá se mi vejde na jeden plech a pokladu…
špadlové houstičky VYNIKAJICI!
Potřebné ingredience
320ml vody,1lžička cukru,2lžicky soli,1žloutek,250g másla nebo hery,280g špaldové mouky,220g hl.m.,1/2 kostky droždí,sezam,mák,lněná semínka a bílek na potření
Postup přípravy
Z vody,cukru a 1/2kostky droždí si zaděláme kvásek a dáme na teplé místo. Do mísy nasypeme mouky,sůl,rozměklé máslo nebo heru,žloutek a přidáme kvásek. Zaděláme těsto,poprášíme ho…
Křupavá pizza
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 5 lžic olivového oleje, 250 - 300ml vody, 2 lžičky soli, 1/4 droždí, trocha cukru Na náplň: 1 plechovka krájených rajčat, 1 lžíce bazalky, 1 lžíce oregana, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, šunka, čerstvé žampiony, kukuřice, olivy, mozzarela, ev. eidam
Postup přípravy
Těsto zaděláme v pekárně nebo ručně a necháme vykynout. Dávka vystačí na 2 plechy. Na náplň smícháme rajčata s kořením, česnekem a olejem. Vyválíme placku (nejlépe na pečícím…
Domácí chleba
Potřebné ingredience
na kvásek - cca 2dc vlažné vody a 2dc mléka, půl kvasnic, půl lžičky cukr moučka, na těsto - 3 hrnky žitné mouky (chlebové), 2 hrnky hladké pšeničké mouky, lžička soli, lžička ml. kmínu
Postup přípravy
do 0,5l hníčku dám půl na půl vlažné vody a mléka, půl lžičky cukru moučka a rozdrobím půl kvasnic, nechám nabobtnat
na těsto si připravím 3 hrnky žitné mouky (chlebové), 2…
KNEDLÍKY Z TOUSTOVÉHO CHLEBA
Potřebné ingredience
1 balení toustového chleba, 50g másla , 3 vejce ,mléko dávám podle potřeby aby chleba navlhl tak hrnek a půl ,sůl , pažitku , cibulku , šunku nebo anglickou slaninu
Postup přípravy
Chleba nakrájím na kostičky zaliju mlékem a prohnětu, přidám žloutky sůl a na másle orestovanou cibulku se šunkou ,osolím a dám petrželku, vyšlehám bílky a vše smíchám rozdělím na…
Chřestový koláč
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky 80 g másla 2 žloutky 80 g zakysané smetany 5 g soli 60 g sušené šunky 20 g strouhaného parmazánu 250 g bílého chřestu 250 g zeleného chřestu 200 ml smetany 50 g strouhaného ementálu pepř
Postup přípravy
Mouku promícháme se změklým máslem, přidáme žloutky, zakysanou smetanu a sůl a zpracujeme. Hotové těsto necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté ho rozválíme na tenčí…
ROHLÍKY
Potřebné ingredience
ROHLÍKY: 270 ml vlažné vody,70 g rozpuštěného vlahého sádla, 2 lžičky soli, 470 g hladké mouky, 1/2 kostičky droždí, 1 lžička cukru. DP - program těsto. Po vykynutí udělat rohlíky (housky),nechat chvíli kynout na plechu,potřít vlažným mlékem,posypat hrubou solí,kmínem a šup do trouby. Péci asi 15 minut na 210 st. Do trouby dávám kastrůlek s vodou. Z množství mám 10 pořádných,poctivých rohlíků.
Postup přípravy
Po vykynutí udělat rohlíky (housky),nechat chvíli kynout na plechu,potřít vlažným mlékem,posypat hrubou solí,kmínem a šup do trouby. Péci asi 15 minut na 210 st. Do trouby dávám…
Celozrnný chléb dle Ajurvédy
Potřebné ingredience
• 400 g špaldové celozrnné mouky • 400 g ječné celozrnné mouky • lžička chlebového koření (používám kmín, koriandr, fenykl, kumín a ostropestřec) • 3 lžíce semínek (používám mandle, len, dýni - ne všechny, jeden nebo maximálně dva druhy) • lžička soli •čtvrtka kvasnic, teplá voda Doba přípravy: 50 minut
Postup přípravy
Celozrnný chléb
Ájurvéda příliš potraviny na jejichž výrobě se podílí kvasné procesy nedoporučuje. Mají podle ní tamasickou povahu a ani zdravotně nejsou ideální. Nicméně…