Oplatková "guma"
Potřebné ingredience
60g másla, 60g mouky, větší sklenice mléka, 200g másla, cukr, kakao, dortové oplatky
Postup přípravy
Uděláme jíšku, přilijeme mléko, můžeme i kakako, povaříme. Necháme vychladnout. Poté vyšleháme s cukrem a máslem.
Křehký ořechový koláč
Potřebné ingredience
Korpus: 125 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g strouhaných ořechů, 1 PL cukru moučka, 1 žloutek. Náplň: 3 vejce, 125 g cukru moučka, 125 g strouhaných ořechů, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 1 PL marmelády, 8 půlek ořechů.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme hladké těsto, ze kterého odložíme bokem kousek asi tak velikosti ořechu. Ostatní těsto rozválíme a vložíme do slabě vymazané koláčové formy (průměr 28 cm) i na…
Pěnová bábovka
Potřebné ingredience
5 vajec, 250 g cukru krupice, 8 PL oleje, 8 PL vody, 200 g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudinkový prášek, ½ prášku do pečiva, 1 PL kakaa. Dále: máslo a strouhanka na vymazání formy.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, ke konci šlehání pomalu přiléváme olej a vodu. Vmícháme prosátou směs suchých surovin. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu,…
Buchta s jablky a ořechy
Potřebné ingredience
4 větší jablka.2 hrnečky polohrubé mouky,1 hrneček krystal.cukru,1 prášek do pečiva,2 lžíce kakaa,1/2 lžičky skořice,hrst vlašských ořechů-posekaných nahrubo,1/2 hrnku oleje.
Postup přípravy
Jablka oloupeme ,zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle,V míse smícháme mouku,cukr,prášek do pečiva,kakao,skořici,přidáme strouhaná jablka,nasekané ořechy a olej-vše…
Banánový koláč
Potřebné ingredience
100g měkkého másla, 6 lžic javorového sirupu, 4 zralé banány, 120g třtinového cukru, 4 vejce, 150g hladké mouky, 50g hladké špaldové mouky, 100g mletých mandlí, 1 lžička sody, 2 lžičky PP, 200g jogurtu
Postup přípravy
Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme pečící papír, na ten naskládáme půlky 3 banánů řezem dolů a pokapeme asi 3 lžíce mi sirupu. Na těsto vyšleháme máslo, cukr a vejce do…
Ptačí mléko
Potřebné ingredience
800g mléka, asi 30g cukru, 25g pudinku, vanilka, 2 žloutky, 4 bílky
Postup přípravy
Vyšleháme sníh ze 4 bílků. V části mléka rozmícháme žloutky a pudink. Zbytek mléka osladíme, dáme vanilku a přivedeme k varu. Na mírném ohni do něj zavařujeme lžící vykrajované…
Eklérky s dýňovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 80g másla, 80g mléka, 100g vody, 1 malá lžíce cukru, 110g hladké mouky, 3 vejce. Krém: 5 žloutků, 100g cukru, 25g hladké mouky, 100g dýňového pyré (předem upečená a rozmixovaná dýně), 250 šlehačky, 1/2 lžičky skořice, vanilka, 1 plátek želatiny, 100g mascarpone. Poleva: 100g hořké čokolády, 90g šlehačky, 1 lžíce kukuřičného sirupu. Ozdoba: hrst dýňových semínek, 1 lžíce medu, 15g másla, olej
Postup přípravy
Na eklérky připravíme odpalované těsto - na hrnce dáme vodu, mléko, máslo a cukr, necháme přijít k varu, pak nasypeme mouku a mícháme odspodu asi 3 minuty. Necháme vychladnout,…
Skořicoví šneci z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 130 g hladké pšeničné mouky, 130 g polohrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 50 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty, 110 g mléka, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla, špetka soli; * NÁPLŇ: 50 g másla., 3 lžíce třtinového cukru, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 50 g nahrubo posekaných vlašských ořechů; 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o průměru 26 cm, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Všechny suroviny na těsto dát do pekárnya nechat nakynout (cca 1½ - 2 hodiny).
…
Čokoládové tyčinky
Potřebné ingredience
150 g tmavé čokolády (100 g na vaření + 50 g másla), skořice, 50 g ovesných vloček, 50 g ořechů (mandle, vlašáky...), na ozdobu trocha čokolády + sekané ořechy nebo kandované ovoce (u nás máme nejraději pomerančovou kůru)
Postup přípravy
Čokoládu rozpustit, ořechy pokrájet na hrubo.
Přidat skořici + vločky + ořechy a promíchat.
Směs přendat do formy, povrch zarovnat stěrkou a nechat ztuhnout v lednici.…
Kváskové ruměnky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1/2 lžičky sody, 1 lžíce perníkového koření, 5g kakaa, 1 vejce, 1 lžíce žitného kvasu, 30g másla, 60 g medu. Poleva: 100g cukru, 1 malá lžíce horké vody, asi 2 - 3 lžíce rumu, rumové aroma. Popřípadě trochu vody s rumem.
Postup přípravy
Promícháme mouku, cukr, sodu, koření a kakao. Přidáme vejce, kvásek a vlažné máslo s medem (předem rozehřát a nechat zchladnout - nelít horké). V robotu pomocí pádla umícháme…