MINIKOLÁČKY BEZ KYNUTÍ - inspirace z webu
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 2 lžičky krystalu, špetka soli, strouhaná citronová kůra, 100g změklého tuku (já dala máslo), 50ml mléka, 1 žloutek, 12g čerstvého droždí + náplň - mák, tvaroh
Postup přípravy
Zadělat vláčné těsto, nenechávat kynout a ihned tvořit malé kuličky, na plechu s pečícím papírem je zploštit a vytlačit důlek, potřít okraje rozšlehaným bílkem, naplnit a posypat…
Ptačí mléko
Potřebné ingredience
800g mléka, asi 30g cukru, 25g pudinku, vanilka, 2 žloutky, 4 bílky
Postup přípravy
Vyšleháme sníh ze 4 bílků. V části mléka rozmícháme žloutky a pudink. Zbytek mléka osladíme, dáme vanilku a přivedeme k varu. Na mírném ohni do něj zavařujeme lžící vykrajované…
Eklérky s dýňovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 80g másla, 80g mléka, 100g vody, 1 malá lžíce cukru, 110g hladké mouky, 3 vejce. Krém: 5 žloutků, 100g cukru, 25g hladké mouky, 100g dýňového pyré (předem upečená a rozmixovaná dýně), 250 šlehačky, 1/2 lžičky skořice, vanilka, 1 plátek želatiny, 100g mascarpone. Poleva: 100g hořké čokolády, 90g šlehačky, 1 lžíce kukuřičného sirupu. Ozdoba: hrst dýňových semínek, 1 lžíce medu, 15g másla, olej
Postup přípravy
Na eklérky připravíme odpalované těsto - na hrnce dáme vodu, mléko, máslo a cukr, necháme přijít k varu, pak nasypeme mouku a mícháme odspodu asi 3 minuty. Necháme vychladnout,…
Skořicoví šneci z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 130 g hladké pšeničné mouky, 130 g polohrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 50 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty, 110 g mléka, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla, špetka soli; * NÁPLŇ: 50 g másla., 3 lžíce třtinového cukru, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 50 g nahrubo posekaných vlašských ořechů; 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o průměru 26 cm, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Všechny suroviny na těsto dát do pekárnya nechat nakynout (cca 1½ - 2 hodiny).
…
Čokoládové tyčinky
Potřebné ingredience
150 g tmavé čokolády (100 g na vaření + 50 g másla), skořice, 50 g ovesných vloček, 50 g ořechů (mandle, vlašáky...), na ozdobu trocha čokolády + sekané ořechy nebo kandované ovoce (u nás máme nejraději pomerančovou kůru)
Postup přípravy
Čokoládu rozpustit, ořechy pokrájet na hrubo.
Přidat skořici + vločky + ořechy a promíchat.
Směs přendat do formy, povrch zarovnat stěrkou a nechat ztuhnout v lednici.…
Kváskové ruměnky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1/2 lžičky sody, 1 lžíce perníkového koření, 5g kakaa, 1 vejce, 1 lžíce žitného kvasu, 30g másla, 60 g medu. Poleva: 100g cukru, 1 malá lžíce horké vody, asi 2 - 3 lžíce rumu, rumové aroma. Popřípadě trochu vody s rumem.
Postup přípravy
Promícháme mouku, cukr, sodu, koření a kakao. Přidáme vejce, kvásek a vlažné máslo s medem (předem rozehřát a nechat zchladnout - nelít horké). V robotu pomocí pádla umícháme…
Cuketové muffiny (koláč)
Potřebné ingredience
150g jemně strouhané cukety, 4 vejce, sůl, 150g másla, 100 - 120g cukru, 200g jogurtu nebo zakysané smetany, 50g kokosu, 150g polohrubé mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, 1 PP, citrónová šťáva
Postup přípravy
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do světlé pěny, přidáme jogurt, zašleháme. Přidáme mouku, PP a kokos. Pak cuketu. Nakonec přimícháme sníh z bílků, soli a citrónu. Pečeme v…
Jablkové řezy podle časopisu Vlasta
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 3 lžíce krystal.cukru , 1 pečivový prášek , 250 g másla , 3 lžíce mléka ( i více,dle potřeby) . Náplň : 1,5 kg jablek oloupaných a nastrouhaných na hrubo nebo na plátky, 12 lžic cukru krystalu , 3 vanilkové pudinky ( dávám jen 2 ,stačí) . Vše smíchat dohromady.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto ,necháme odpočinout v lednici. Rozdělíme na větší a menší půlku. Větší půlku rozválíme tak,aby byly na hlubokém plechu vysoké okraje. Naplníme jablečnou náplní ,…
Cheesecake s karamelovým pudinkem
Potřebné ingredience
Korpus: 140 g máslových sušenek, 80 g másla. Pudink: 400 ml mléka, 1 karamelový pudinkový prášek, 2 PL cukru. Krém: 250 g mascarpone, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, 150 g cukru moučka, 1 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 PL hladké mouky. Poleva: 100 ml smetany 33%, 130 g hořké čokolády. Dále: 9 sušenek Lotusek.
Postup přípravy
Nadrcené máslové sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a namačkáme je do dortové formy průměr 24 cm s pečícím papírem na dně i na bocích. Zapečeme na 170°C 10 minut.
Uvaříme…
Makovec s jogurtem
Potřebné ingredience
Korpus: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1,5 hrnku cukru krupice, 1/3 hrnku máku, 3 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka. Krém: 400 g bílého jogurtu, 250 g tvarohu ve vaničce, broskvová marmeláda dle chuti (dala jsem 2/3 skleničky), 4 želatinové plátky.
Postup přípravy
Suroviny na korpus krátce prošleháme, nalijeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 190°C upečeme (asi 30 minut). Necháme vychladnout.
Želatinu…