želé z bezu
Potřebné ingredience
0,75 l jablecneho dzusu,25 kvetu bezu,2 citrony,1 kg zelirovaciho cukru.
Postup přípravy
natrhame 25 kvetu bezu,nechame je dve hodiny na rucniku aby z nich vylezli popripadne musky atd....pak je dame do hrnce (nemyjeme,proto trhame kde jsou kvety ciste a nejezdi auta…
ŠVESTKOVÁ POVIDLA V TROUBĚ
Potřebné ingredience
2 kg švestek, 2 lžíce octa, 50 dkg cukru, 1/2 káv. lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Vypeckované švestky dáme do pekáče. Pokapeme octem a dáme péct na 250 stupňů. NEMÍCHÁME!!! Pečeme 20-25 minut. Poté na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut.…
Jablečný džem se zázvorem a rozinkami
Potřebné ingredience
1 kg jablek (už oloupaných a vykrájených), 3 citrony (tak to bylo v původním receptu, měla jsem jen jeden), 1 kg želírovacího cukru, 100 g rozinek, čerstvý zázvor (zhruba kousek 3x3cm)
Postup přípravy
Oloupaná a vykrájená jablíčka jsem pokrájela na kousky. Zázvor oloupala a nastrouhala na jemno. Rozinky jsem zalila horkou vodou a nechala chvíli namočit, pak okapat a přidala…
Marmeláda ze zelených rajčat
Potřebné ingredience
1 kg zelených nezralých rajčat, 100 ml octa, voda a dále 1/2 kg cukru, 1 vanilkový lusk (případně dávám dva sáčky vanilkového cukru místo lusku), šťáva z jednoho středně velkého citronu
Postup přípravy
Omyté nedozrálé - ale opravdu jen ty zelené, ideál malé rajčátka nakrájíme na kousíčky, dáme do hrnce s octem, zalít vodou (zhruba půl litru vody) a necháme přijít k varu. Poté…
"Třešňová marmeláda" s vanilkou
Potřebné ingredience
1000g vypeckovaných třešní 5 lžic třtinového cukru 1 balení gelfix 3:1 1 vanilkový lusk
Postup přípravy
Na začátku si připravte zavařovací sklenice i víčka, protože později už k tomu nebudete mít příležitost. Sklenice i s víčky (i když jsou nově zakoupené) nejprve pořádně vymyjte a…
švestková nutela
Potřebné ingredience
1,5 kg vypeckovaných švestek, 1 dcl rumu (alkohol se vypaří ), 1/2 kg cukru, 10 dkg kakaa, 1 vanil. cukr, 1 kakaový nebo čokoládový pudink,trochu skořice
Postup přípravy
Dělám ji v domácí pekárně program marmeláda . Vše rozmixovat,nalít do pekárny. Až je hotovo,naliju horké do skleniček,otočím na 10 min,pak obrátím. Jde vařit i na sporáku dokud…
Meruňkovopomerančový džem se zázvorem
Potřebné ingredience
1 kg přezrálých meruňek, dva pomeranče, kůra ze dvou pomerančů a jednoho citronu, jemně nastrouhaný kořen zázvoru (oloupaný 6 centimetrový kousek), želírovací cukr Dr.Oetker 2:1
Postup přípravy
Kůru z pečlivě omytých citrusů oloupu škrabkou na brambory a nakrájím na velmi jemné proužky, přidám meruňky nadrobno nakrájené, zázvor, oloupaný pomeranč (oloupu i blány z…
Domácí HRUŠKOVÁ povidla
Potřebné ingredience
10 kg hrušek (oloupané, nastrouhané), 1/2 L rumu, 1 - 1 1/2 kg cukr krystal nebo krupice, 1-2 vanilkové cukry, mletá skořice, 2 KL kyseliny citrónové
Postup přípravy
Hrušky a vše ostatní smícháme a vaříme a vaříme a vaříme cca 6 hodin, dokud se šťáva nevyvaří. Dáváme do skledniček a otočíme výčkem dolů, aby se zatáhla.
Pokud budete…
Kompot se solí
Potřebné ingredience
Ovoce, špetka soli do každé sklenice, převařená vychladlá (vlažná) voda
Postup přípravy
Ovoce napěchujeme do sklenice, přidáme špetku soli, zalijeme vodou, zavíčkujeme a vaříme v hrnci s vodou na 85-90°C asi 20min.
nejlahodnější švestková čokoláda
Potřebné ingredience
1 kg švestek, 1 kg cukr krystal, 1 van. cukr, 4dkg hořkého tmavého kakaa (já používám holandské kakao), lžička skořice, rum
Postup přípravy
švestky vypeckujeme a dáme vařit do většího hrnce, klidně hned můžeme zasypat cukrem, vaříme cca 40min., pak přidáme kakao a skořici a převaříme. Podle chuti samozřejmě můžete…