MERUŇKOVÁ MARMELÁDA
Potřebné ingredience
500g meruňek, 600g krystalu, želírovací přípravek 1:1, kyselina askorbová 1/2 lžíce, protiplísňový přípravek
Postup přípravy
Meruňky jsem si namlela na masovém strojku, to vše jsem dala do kastrolu a mírně podlila vodou. Přivedla k varu. Prudce jsem vařila 15 - 20 minut. Poté jsem přidala polovinu cukru…
MALINOVÁ MARMELÁDA
Potřebné ingredience
1KG zralých malin, 1kg krystalu, 1 želírovací přípravek 1:1, 1 lžíce kyseliny askorbové, možno i přípravek proti plísním
Postup přípravy
Maliny jsem si namlela na masovém strojku, to vše jsem dala do kastrolu a přivedla k varu. Prudce jsem vařila 15 - 20 minut. Poté jsem přidala polovinu cukru a do druhé poloviny…
Okurky
Potřebné ingredience
na 1 skl. větší : 1 ČL soli,1 dcl octa 8 %,1 PL cukru,5 ks sacharinu,3 kul.nové koření,5 kul.pepř celý, 1 ČL hoř.semínko,cibule,kopr,mrkev ..
Postup přípravy
Do čisté sklenice dám cibuli kousek,kopru,mrkev 2 kol.,naskádám okurky omyté,dám další suroviny přímo do sklenice a zaliji vařící vodou,aby byli ponořené okurky a zadělám víčeko a…
RYBÍZOVÁ MARMELÁDA BEZ CHEMIE +++
Potřebné ingredience
rybíz já měla 1,80 kg z povařené a propasírované dávky ,30 dkg cukru jemnýho je přidán do vymačkané štávy,ale může být i min nebo víc , plinka,mlýnek,skleničky + víčka,
Postup přípravy
Nejprve posbíráme rybíz který obereme ze štopek propláchneme necháme okapat,potom ho na masovém mlýnku pomeleme.Dáme do většího kastrolku a vaříme na mírném ohni asi 10 minut.(…
Červený rybíz na zbůsob brusinek
Potřebné ingredience
2kg červeného rybízu,1,5kg cukr krystal,3hřebíčky,2badyány,1vanilka,1skořice,1citron a 2dcl rumu
Postup přípravy
Červený rybíz otrháme na kuličky, zbavíme stopek a vysypeme na široký pekáč. Přidáme všechny ingredience (vanilku lze nahradit vanilkovým cukrem, celou skořici skořicí mletou) a…
Ovocná šťáva - domácí
Potřebné ingredience
ovoce, cukr, pektin - pouze 1 lžička, kys. citronová
Postup přípravy
Navážíme 1 kg ovoce, přidáme 3 dkg kys. citronové a vše dáme do pětilitrové sklenice. Nalijeme 1 l vody. Necháme namočené 16 hodin. Po 16 hodinách vezmeme větší hrnec navážíme 1…
Třešnová a jahodová s kousky ovoce ale i jakákoliv…
Potřebné ingredience
ovoce, přísada do džemů. Já kupuji sáček od Dr. Oetker - Extra želírovací cukr 2 v 1 - je to už cukr s želírovací látkou.
Postup přípravy
Navážit a odpeckovat ovoce. Do DOBY NEŽ JSEM MĚLA PEKÁRNU DĚLALA JSEM TAK, ŽE jsem dala do plastové vyšší misky ovoce bez pecek a dala do mikrovlnky na cca 10 min. Po těchto…
želé z bezu dle pavla a. (pajaay) 225175
Potřebné ingredience
25 květů bezu jsem zalila 3/4 litru jablečného džusu.Nechala jsem to do druhého dne a pak přecedila přes plátno,šťávu jsem dala do hrnce a přidala cukr,
Postup přípravy
Ale jsem si to upravila a dala jsem 35 dkg cukr krystal a želírovací přípravek Haas-Quittin,povařila 5 min,přidala šťávu z 1,5 citronu a nalila do teplých skleniček . …
Zelenina v soli bez sterilování, vydrží dlouho
Potřebné ingredience
množství očištěné zeleniny je v dekagramech, toto množství je na 1kg soli (ale stačí i 80 dkg soli, není to tak slané. Méně soli ale rozhodně ne, mohlo by se to kazit) 90 celer, 90 mrkev, 40 kapusta, 40 květák, 60 petržel, 50 kedlubna, 40 cibule, 20 pór, 6 česnek, 10 nať celeru, 8 nať petržel
Postup přípravy
Udaná čísla nejsou dogma.. pokud mám něčeho méně, jiný druh přidám, místo petržele lze dát pastinák, kedlubnu používám gigant, celerovou nať nahrazuji řapíkatým celerem. Lze…
OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA
Potřebné ingredience
5kg oloupaných, vyjádřincovaných jablek, 0,5kg cukru, 2,5 litru vody, 5 vanilkových pudinků
Postup přípravy
Oloupaná a vyjádřincovaná jablíčka dáme vařit do 2,5l vody. Až jsou jablíčka měkká, tak je z vody vyndáme (vodu NEVYLÉVÁME) a rozmixujeme. Z té "jablečné" vody, pudinků a…