Rybízová šťáva a marmeláda
Potřebné ingredience
Rybíz, vodu, cukr a kyselinu citronovou
Postup přípravy
Rybíz odšťavníme v odšťavňovači. ( Odpad necháme ještě chvilku odstát ještě pustí trošku šťávy, kterou přilijeme ). Na 1 litr šťávy přidat půl litru vody a kyselinu citronovou,…
Jahodo-rybízový džem
Potřebné ingredience
(na 4 sklenice po 350 ml) ---------750 g jahod, 250 g červeného rybízu, 1 bal. Želírovací cukr 2:1 Dr. Ötker
Postup přípravy
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na malé kousky. Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a spolu s jahodami a cukrem vložíme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu a…
MED Z ČERNÉHO BEZU S LIPOVÝM KVĚTEM-na pocení
Potřebné ingredience
45 květů bezu,1,5l vody,hrst lipovového květu,1 kg cukru,štáva ze 3 citronů
Postup přípravy
květy bezu vaříme ve vodě s lipov.květem asi 1 hod,necháme stát do druhého dne.Scedíme ,přidáme cukr,vaříme asi 2 hod ,ke konci přidáme štávu z citronu.Použití:při horečce,když se…
SEDMIKRÁSKOVÝ MED-proti kašli
Potřebné ingredience
500 květů sedmikrásek/chudobky/,1 citron,3/4 l vody,750 g krystalového cukru
Postup přípravy
citron omyjeme teplou vodou,nakrájíme na kolečka a odstraníme jádra/aby med nezhořkl/.Pak přiáme k sedmikráskám,které jsme přelili vařící vodou a necháme louhovat.Druhý den…
Výborná třešňová šťáva (sirup) s postupem a ze zbytku…
Potřebné ingredience
1,5 kg tmavých třešní, 0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy. na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové Já jsem asi ze 3 kg třešní udělala 2,5 litru šťávy
Postup přípravy
Napíšu 2 varianty postupu-toto bude varianta č. 1. kdy chcete mít jen šťávu:
Třešně namočíme do vody a necháme vyplavat červíky, pokud jsou tam(asi hoďku)
1,5 kg tmavých…
Třešně nebo jiné ovoce zavařené v horkovzd. troubě
Potřebné ingredience
Třešně, cukr
Postup přípravy
Třešně nasypat do sklinek, dát 2 PL cukru a zalít do necelé poloviny vodou. Zavařit a otočit dnem vzhůru. Zavařuju v horkovzdušné troubě, viz recept Jahodový kompot.
Višňová marmeláda
Potřebné ingredience
800 g vypeckovaných višní, 300 g cukru krupice, 200 ml vody, 2 vanilkové cukry, 1 Gelfix Super 3:1, 6 PL rumu
Postup přípravy
Dávka je asi na 4 sklenice po 350 ml.
Višně rozmixujeme, smícháme s vodou, cukrem, vanilkovým cukrem a gelfixem. Přivedeme k varu a vaříme asi 6 min. Stáhnene z ohně a přidáme…
Jahodový kompot
Potřebné ingredience
jahody, cukr
Postup přípravy
Na 1 kg jahod dáme 25 dkg cukru /já dávala moučku/. Večer promícháme jahody s cukrem, přes noc krásně pustí šťávu.Měla jsem je v hrnci normálně na lince. Ráno plníme do sklenic i…
Jahody v jahodách
Potřebné ingredience
maminky, nám jahody zatím ještě nezrají, ale tento recept se letos určitě chystám dělat, tak třeba se Vám taky bude hodit. Vám v nížinách už jahody určitě červenají....... Nemáte s tímto receptem některá zkušenosti?
Postup přípravy
Do sklenic naskládáme očištěné jahody, přidáme cukr, jak jste zvyklí ( 3, max. 3 a 1/2 velkých lžic) a celé to zalijeme rozmixovanýma jahodama horší kvality.
Zavíčkujeme a…
ZELENINA NA Zimu
Potřebné ingredience
30dkg petržele,45 dkg celeru,45 dkg mrkve,20 dkg cibule,3 dkg česneku,8 dkg petrželové natě,250 dkg sádla,20 dkg soli
Postup přípravy
Vše nastrouhat,přidat sádlo,dusit 5 min ,do sleniček a 10 min.sterilovat.