Domácí zavařené maso
Potřebné ingredience
2 kg vepřového bůčku i s kůží sůl,kmín celý voda
Postup přípravy
Do papiňáku dáme maso vcelku ,zalijeme vodou a povaříme 1 hodinu,potom vyndáme a pokrájíme na kostky i s kůží,nebo pokrájíme na plátky.Vezmeme sklenice o obsahu 0,7 l a na dno…
@ Bylinkové jehněčí@
Potřebné ingredience
800 g jehněčího hřbetu * 2 lžíce ostré hořčice * 60 g másla * 5 stroužků česneku * petrželová nať * rozmarýn * citrónová šťáva * bílek * strouhanka * 100 ml bílého vína * bílý pepř * sůl
Postup přípravy
Očistěné maso osolíme a přelijeme citrónovou šťávou. Bylinkové těstíčko si připravíme ze směsi nasekané petrželky, hořčice, másla, špetky rozmarýnu, prolisovaného česneku, soli,…
Jablečná povidla
Potřebné ingredience
1/2 kg cukru, 1/4 lt octa a 2 a 1/2 kg jablek
Postup přípravy
Ocet s cukrem necháme přejít varem, jablíčka oloupeme, rozkrájíme na kostičky, přidáme povařený cukr s octem a necháme trošku rozvařit, ne moc. Horké plníme do skleniček a otáčíme…
Pohárové višně
Potřebné ingredience
Višně , Želatinovéhý cukr , vanilkový cukr , rum ,
Postup přípravy
2kg - vypeckované višně - rozvaříme přidáme 1 a půl kg želatinového cukru , 2 vanilkové cukry , 10 lžic rumu .
když je vše rozvařené ( pozor - musí však zůstat kousky višní ,…
Lak na zavařování - nevařený
Potřebné ingredience
ocet, voda, sůl, cukr, nové koření, pepř, hřebíček, petržel, cubule, mrkev
Postup přípravy
20 sklenic 10 sklenic 5 sklenic
ocet 2 l 1 l ½ l
voda 5 l 2,5 l 1,75 l
sůl 20 dkg 10 dkg 5 dkg
cukr 1 kg ½ kg ¼ kg
+ nové koření, pepř, 2 ks…
Zeleninová hořčice
Potřebné ingredience
1 kg paprik, 2 kg rajských , 4 vědší cibule, 1 hlavička česneku, 12 dkg cukru , 2 lžíce soli, 1 dcl oleje,
Postup přípravy
Všechny suroviny semeleme v masovem strojku.Pak dáme vařit a vaříme pokud to nebude husté, pak se dá do skleniček od přesnídávky a sterilizovat. Až se voda začne vařit od toho…
Marinované zelí
Potřebné ingredience
10 kg zelí-nakrouhat ,2 kg cibule , 3 l vody ,1 a čtvrt l octa , 50 koleček cukerinu , 20 dkg soli , 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu (koupí se v drogerii na nakládání zelí ) ,
Postup přípravy
Zelí nakrouháme , cibuli na jemno nakrájíme .
připravíme nálev , necháme krátce povařit. Po vychladnutí nalijeme na nakrouhané zelí , posypeme pyrosiřičitanem , vše promícháme…
Banánový džem
Potřebné ingredience
850 g banánů (radši hodně zralé až přezrálé. Já tuhle koupila v Bille v akci hodně přezrálé jen za 10,- Kč/kg, co už je nikdo nechtěl. Pak se to vyplatí a doma se olizovali až za ušima. Ty ne dost zralé taky v džemu tak hezky nevoní), šťáva z jednoho grepu nebo citrónu (asi 150 ml. Když dáme citrón, trochu to naředíme třeba šťávou z jablek, aby to nebylo tak kyselé), 5 drobně nakrájených olpoupaných jablek, 1/8 l vody, 1 balení Gelfix klasik 1:1 od Dr. Oetkera, 1 kg cukru krupice (ale spíš méně, jen asi 750 g, my nemusíme tak moc sladké), 4 lžíce rumu (nebo jen pár kapek aroma, být nemusí, ale s ním armeláda víc voní).
Postup přípravy
Banány namačkáme vidličkou, přidáme šťávu z ovoce, jablka a vodu. Promícháme, přidáme Gelfix s cukrem, přivedeme k varu a vaříme 3 minuty, stále mícháme!!
Odstavíme džem z…
Můj naložený hermelín
Potřebné ingredience
hermelín,cibule,kapie,bobkový list,pepř,olej,ocet
ČOKOLÁDA ZE ŠVESTEK
Potřebné ingredience
1 KG ŠVESTEK,1 KG CUKRU ,1 VANILKOVÝ CUKR,20DKG KAKAA,RUM NA KONZERVACI
Postup přípravy
Vypeckujeme švestky ,rozmixujeme propasírujeme přes síto přidat cukr+vanil.cukr kakao,
necháme 24 hodin stát v chladu,pak plníme do skleniček zalijeme lžičkou rumu a dáme…