Zelňačka s fazolemi
Potřebné ingredience
500 g barevných fazolí 500 g kysaného zelí 4 brambory 1 cibuli 2 stroužky česneku 1 kelímek zakysané smetany 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce oleje 6 kuliček černého pepře sůl, mletý pepř
Postup přípravy
1. Fazole namočte do vody den předem (nejlépe přes noc). Potom je dejte uvařit doměkka s kuličkami pepře.
2. Zvlášť uvařte propláchnuté zelí a zvlášť oloupané a na kostky…
MINESTRONE - italská zeleninová polévka
Potřebné ingredience
pro 4 - 6 osob: 3 stroužky česneku, 2 cibule, 2 kostky natur bujónu Vitana - zeleninový, 3 rajčata, rajčatový protlak či směs na boloňské špagetky cca 300g, balíček mražené zeleninové směsi (čínská, francouzská), 1 větší cuketa, 3 velké brambory, trocha oleje, oregano, špagety, trocha tvrdého sýru
Postup přípravy
Na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mraženou zeleninu, brambory a 2 minuty povaříme na menším plameni. Přidáme na kostečky…
Zeleninová s vajíčkem
Potřebné ingredience
2 brambory na kostičky, 2 mrkve na kolečka, 1 vejce, kopr, ptrželka, hl. mouka, máslo
Postup přípravy
Zeleninu orestuji na másle, zapráším hl. moukou, zaleju vodou a vařím 10 min. přidám nakrájený kopr a petrželku, osolím, vleju rozkvedlané vejce. Dál nevařím.
Česnečka se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
1 cibule, kousek prorostlé anglické slaninky, 2 l vody, majoránka, kostka masoxu, lžička sladké papriky, sůl, 4 velké brambory, 2 vejce, česnek (podle chuti)
Postup přípravy
Orestujeme na sádle cibulku, přidáme nakrájenou slaninku. Po zpěnění přidáme mletou papriku, vodu, sůl a nakrájené brambory na kostičky. Když jsou brambory skoro vařené, přidáme…
Polévka minestrone
Potřebné ingredience
Rajský protlak, bobk. list, nové koření, koř. zelenina, cibule, brambory, smetana, bazalka, sýr, sůl.
Postup přípravy
Vaříme protlak s vodou (3x více vody než protlaku), přidáme koření, zeleninu, cibuli a brambory. Vaříme do změknutí.
Potom rozmixujeme (pokud máme malé kousky, nemusíme - ale…
Brokolicová polévka-u nás vede...
Potřebné ingredience
1 větší brokolice,1 ks měkkého sýra-já dávám Smetanino,1 šlehačku,lžička drceného kmínu,1 masox nebo vývar,hl.mouku,sůl
Postup přípravy
Dáme do hrnce vařit na kousky rozdělenou brokolici a osolíme.Když je měkká,přidáme sýr,kmín,šlehačku.Rozmícháme metličkou-my máme rádi v polévce i větší kousky brokolice,přidám…
Jednoduchá rybí polévka z pangase - chutná i dětem
Potřebné ingredience
Potřebujeme : několik kousků pangase (dle počtu strávníků), kostku bujonu (dávám zeleninový Natur od Vitany), malou mrkev, máslo, hl. mouku, krupičku, 1 vejce, petrželku, sůl a pepř
Postup přípravy
Do hrnce dáme kus másla, necháme rozpustit a přidáme hl. mouku - uděláme jíšku, kterou poté zalejeme horkou vodou. Jíšku pořádně ve vodě zamícháme, aby tam nebyly hrudky. Přidáme…
RAJČATOVÁ POLÉVKA PAPA di pomodoro
Potřebné ingredience
1 cibule,3 str.česneku,1 konzerva rajčat,2 kostky slepičího bujonu,oregano,2 rohlíky,sůl,pepř olej,trochu cukru
Postup přípravy
Cibuli a česnek nasekáme na drobno osmáhneme na oleji.přidáme rajčata chvíli orestujeme a přidáme kuřecí bujon,který zalejeme vodou,osolíme,opepříme dáme trochu cukru a oregáno…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
růžičková kapusta, slanina, kostka masoxu, cibule,sádlo,hl.mouka
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme hl.moukou a uděláme polotmavou jíškou. Zalijeme vývarem z jednoho masoxu a přidáme růžičkovou kapustu /když není čerstvá, dávám jedno balení…
Kyselica
Potřebné ingredience
1 uzené vepřové koleno 1 cibule celý pepř bobkový list nové koření 500 g kysaného zelí 500 ml mléka 2 lžíce hladké mouky 2 klobásy maso z uzeného kolena 4 brambory uvařené ve slupce a oloupané 4 stroužky česneku majoránka mletý pepř sůl 200 ml smetany 30 g másla
Postup přípravy
Uzené koleno uvaříme s kořením doměkka a vývar scedíme. Do vývaru vložíme kysané zelí. V mléce rozmícháme mouku a touto „zátřepkou“ za stálého míchání „zatřepeme“ – zahustíme…