Celerová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 střední celer, 2 střední brambory, sůl, pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka kari, 2 hrsti sušených hub, muškátový oříšek, 3 lžíce šlehačky
Postup přípravy
Celer a brambory nakrájíme na kousky, dáme do hrnce se všemi ostatními ingrediencemi, kromě šlehačky. Zalijeme vodou, aby ještě část surovin nebyl ponořená, přiklopíme a vaříme do…
Cibulačka s krutonky
Potřebné ingredience
Porce: 4 SUROVINY: 1kg cibule, 80g másla, 1,2l zeleninového vývaru, 1 lžíce oleje, 1 svazek Bouquet garni (kousek pórku, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu), 2 bobkové listy, sůl, pepř, 1 celozrnná bageta na krutonky, strouhaný sýr Gruyére nebo Comté
Postup přípravy
V hrnci si rozehřejeme olej spolu s máslem a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Za častého míchání restujeme asi 5-10min, aby cibule změkla. Snížíme plamen na…
Mrkvová polévka s česnekem
Potřebné ingredience
kousek másla,1 menší cibule,3-4 stroužky čeneku,3-4 najemno nastrouhané mrkve,2 lžíce krupice/hladké mouky,sůl,špetka pepře,studená voda/vývar,2-3 menší brambory nakrájené na kostičky,libeček,petržel nať
Postup přípravy
Na másle osmahneme cibuli nasekanou najemno,pak přidáme rozetřený česnek,opečeme,nasypeme mrkev a opékáme asi 2 minuty.Zasypeme moukou nebo krupicí,osmahneme a zalijeme studeným…
***Žampionová polévka ***
Potřebné ingredience
žampiony ( třeba jedno balení z penny ), 2 cibule, máslo, voda, sůl, pepř, solčanka, smetana, mouka
Postup přípravy
Na másle zpěníme 2 střední cibulky, do středně zlatavé barvy, na to přihodíme očistěné a nakrájené žampiony, které také cca 3 min opékama na cibulce, poté zalejem vodou, přidáme…
Thajská kuřecí polévka TOM KHA GAI
Potřebné ingredience
1 plechovka kokosového mléka, 0,5 l kuřecího vývaru (ne z kostky), sušená citronová tráva (doporučuji dát do vajíčka na čaj, tráva zůstane i během vaření tvrdá), červená kari pasta (nebo chilli papričky), 1 lžíce rybí omáčky, 400 g kuřecích prsou, šťáva z půlky limetky, 150 g čerstvých žampionů, hlívy nebo hrst sušeného jidášova ucha (které je třeba namočit podle návodu), lžička třtinového cukru, oddének čerstvého zázvoru (asi 5 cm, oloupat a nastrouhat najemno), nakládané bambusové výhonky, kdo má rád pikantnější - půl sáčku nakládaného růžového zázvoru, hrst cukety a lilku na kostičky.
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájejte na velmi tenoučké plátky, čerstvé houby na osminky nebo proužky. Do hrnce dejte kuřecí vývar, půlku kokosového mléka a přiveďte k varu. Přidejte nakrájená…
Labůžo hrachová polévka se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
Hrách, sůl, pepř, bobkový list, mrkev či jiná kořenová zelenina (já jsem dala zmraženou směs pod svíčkovou), česnek, majoránka, cibule, česnek, anglická slanina, ocet
Postup přípravy
Hrách necháme přes noc ve vodě, druhý den vaříme s bobkovým listem a kořenovou zeleninou, stačí např. mrkev. Když je hrách měkký, v druhém hrnci osmažím cibulku s anglickou…
VYDATNÁ POLÉVKA...květák,žampiony,mrkev,niva...
Potřebné ingredience
4 brambory,4žampiony,1cibule,1mrkev,1petržel,půl květáku,cca 50g nivy,jarní cibulka,3 stroužky česneku,půl lžičky uzené papriky(nebo obyčejné),sušené oregano,plátek másla,cca 2 lžíce hladké mouky,sůl.
Postup přípravy
Zeleninu nakrájím na kostičky,žampiony na plátky.Na másle osmažím nadrobno nakrájenou cibulku,po zezlátnutí zapráším moukou,paprikou,zaliji trochou vroucí vody,přidám oregano…
Falešná dršťková polévka – z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
máslo, 500g hlíva ústřičná, 1cibule, 2-3 káv. lžičky mletá sladké papriky, ½ kostky hovězího bujonu, kmín celý, pepř mletý, majoránku, 2-3 stroužky česneku,
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli a dáme zpěnit na oleji nebo kousku másla,hlívu nakrájíme na proužky jako dršťky,na cibulce ji rychle orestujeme a přidáme asi 2 kávovélžičky červené papriky …
Jemný pórkový krém s bramborem
Potřebné ingredience
1 větší pórek,3-4 větší brambory,smetana,3 žloutky,1 stroužek česneku,špetka muškát.květu,sůl,pepř,petrželka,máslo
Kari polévka ze žluté čočky
Potřebné ingredience
250 g žluté čočky 20g másla nebo Hery 1 cibule na půl kolečka 2 mrkve očištěné posekané v Tornádu 1 petržel -"- 1/4 celeru -"- kari koření, pepř, sůl,zelená kari pasta 1 červená paprika 1 svazek lahůdkové cibulky- pokrájet jen zelenou část na kolečka
Postup přípravy
V 3,5l hrnci na tuku osmažíme cibulku do zlatova, přidáme kari koření dle chuti cca 2 čajové lžičky a půl lžičky kari pasty (pozor je hodně ostrá), zamícháme a přidáme všechnu…