Pórková krémová polévka se smetanou-luxusní!!!
Potřebné ingredience
Pórek-aspoň 300g, brambory-cca 5 středních, vývar nebo bujón,smetana, sůl, pepř, pažitka, kousek másla.
Postup přípravy
Zelené části pórku odkrojit, umyté zalít vývarem (asi půllitrem) může být z kostky a povařit cca 15 minut. Bílé části pokrájet na plátky a orestovat na másle, jakmile zesklovatí,…
Selská polévka s nudlema+++
Potřebné ingredience
1-2 lžíce sádla na smažení,hladká mouka 2 lžíce,20 dkg sterilovaných žampionů,pepř mletý,4 lžíce mléka,petrželka nebo pažitka,polévkové koření,vývar z kostí nebo voda,sůl,máslo na smažení žampionů.
Postup přípravy
Z tuku a hladké mouky připravíme světlou zásmažku,za neustálého míchání jí zalijem vlažným vývarem nebo vodou a přidáme pepř ,sůl pozvolna vaříme asi 20 minut. Ke konci varu…
Tak trochu jiná ČESNEČKA od Lucinky s nastrouhanou…
Potřebné ingredience
cibule,slanina nebo šunka,olej,bujon,2-3 brambory,majoránka,česnek,vajíčko,voda,sůl,pepř
Postup přípravy
Na oleji lehce osmažíme cibulku se slaninkou(šunkou)
Přidáme vodu,bujon,já používám masox,sůl a peř.
Oloupeme 2-3 brambory a nastrouháme je,přidáme do polévky.
Přidáme…
Kmínová s vajíčkem
Potřebné ingredience
Sádlo, kmín, brambory, vajíčko, hladká mouka, sůl, pórek.
Postup přípravy
Na sádle krátce opečeme kmín a pórek, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Přidáme brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Nakonec zašleháme vejce.
Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
Vývar: kuřecí skelet s křídly, kousek mrkve, kousek petržele, kousek mrkve, 2 bobklové listy, 3 nové koření, 5 celé pepře, sůl Knedlíčky: 200g kuřecích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, špetka soli, špetka majoránky, strouhanka na zahuštění, 1 PL petrželové natě mrkev, petržel, květák, vařené nudle
Postup přípravy
Ze všech uvedených surovin uvaříme vývar, scedíme, maso obereme. Játra nakrájíme na kousky, přidáme ostatní suroviny. Do vývaru dáme čerstvou zeleninu, vaříme do změknutí, přidáme…
Fazolová polévka - trochu jinak
Potřebné ingredience
rajský protlak, konzerva fazolí (nebo vlastní, namočené, předvařené),špaldové vločky, mořská řasa NORI ,česnek, kořen,í event. rýžová mouka na zahuštění
Postup přípravy
1. na olivovém oleji, másle nebo rostlinném tuku orestuji špaldové vločky, po chvíli přidám rajský protlak (malý), opět zarestuji a zaliju vařící vodou
2. přidám konzervu s…
čínská kuřecí polévka
Potřebné ingredience
1 ks skeletu,80g kukuřice,80g hrášku,2 ks mrkve,1 lžíci solamylu,1 balíček rýžových nudlí,2 lžíce sojové omáčky,1 porek,sůl,pepř,2 l vody
Postup přípravy
Do hrnce vložíme kuřecí skelet,zeleninu a vodu,vařit asi cca40 min.Mezi tím dát vařit rýžové nudle dle návodu a necháme pak odstát.Skelet vyndáme,maso obereme a nakrájíme na malé…
Šťovíkový bařt
Potřebné ingredience
listy zahradního šťovíku, brambory, mrkev, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list, jedna kostka polévkového bujónu, kousek másla, lžíce hladké mouky a 250 ml mléka na zahuštění, jedno celé vajíčko, zakysaná smetana
Postup přípravy
Tuhle polévku vaří moje maminka co pamatuji. Recept si přivezli prarodiče z Volyně a od dětství ji doslova "žeru".
Základ je stejný jako na klasickou bramboračku (tedy…
držkovka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
Cibulku podusím spolu s hlívou na ní trošku gulášového koření a sladkou papriku,pak zasypu hl.moukou a chvíli podusím,pak zaliji vodou a kousek masoxu a vařím asi 20 min.pak okořením česnekem a majoránkou a mám hotovo a to vše v jednom hrnci....zásmažku nedělám zvlášť v kastrolu ani na zeleninové polévky.V hrnci ve kterém dělám polévku udělám zrovna zísmažku zaliji vývarem a dám zeleninku a dochutím.
Postup přípravy
Cibulku podusím spolu s hlívou na ní trošku gulášového koření a sladkou papriku,pak zasypu hl.moukou a chvíli podusím,pak zaliji vodou a kousek masoxu a vařím asi 20 min.pak…
Polévka s řapíkatým celerem.
Potřebné ingredience
1 cibuli, 5 stonků řapíkatého celeru, 1 litr zeleninového vývaru, 4 lžíce oleje, bagetu, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 200 ml smetany, sůl a pepř.
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji nechte zpěnit. Přidejte pokrájený řapíkatý celer, nechte zesklovatět, a poté polévkový základ zalijte vývarem. Nechte asi patnáct minut…