Kapustová nádivka
Potřebné ingredience
Hlávka kapusty,4 starší rohlíky-mohou být i celozrnné,2 vejce,česnek,sůl,pepř,mléko(já dala sojové),strouhanka,olej,cibule,majoránka.
Postup přípravy
Nakrájíme na kostičky rohlíky dáme do mléka ve kerém jsme rozšlehali vejce.Přidáme nadrobno nákrajenou kapustu uvařenou v osolené vodě,osmaženou cibuli na oleji,sůl česnek podle…
Lilkovo-mrkvový salát s krutony
Potřebné ingredience
1 lilek,2 mrkve,1 cibule,1-2 stroužky česneku,sůl,pepř,krutony,bylinky(pažitka,petrželka)
Postup přípravy
Lilek nakrájíme na nudličky a dáme do slané vody na 10 minut.Mrkev a cibuli nakrájíme taky na nudličky.V pánvi rozpálíme olej a mrkev s cibuli na něm orestujeme(2-3 minuty).Dáme…
Eintopf těstoviny se špenátem
Potřebné ingredience
špenátové listy, těstoviny, sůl, máslo, může být pepř
Postup přípravy
Vařené v jednom hrnci.
Špenátové listy vypereme a odkrojíme stopky.
Dáme vařit hrnec vody, do vařící osolené vody vložíme těstoviny a špenátové listy dohromady a…
Kedlubnový nákyp
Potřebné ingredience
4 kedlubny, 200 g mletého masa, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2-3 lžíce strouhanky, sůl, olej
Postup přípravy
Kedlubny oloupu, nastrouhám nahrubo a povařím ve slané vodě. Vychladlé a vody zbavené kedlubny smíchám s masem, vejci a pokud je potřeba zahustím moukou a strouhankou. Dochutím…
Pomalu pečená rajčata s balzamikovým octem, pórkem a…
Potřebné ingredience
Ingredience: - 12 ks kvalitních rajčat - 4 stroužky oloupaného a jemně nakrájeného česneku - 1 hrst čerstvě natrhaných lístků bazalky - 12 ks (lístků) čerstvě natrhaného bobkového listu - 12 ks omytého a ořezaného menšího pórku - mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř - 200 ml levnějšího balzamikového octa (balsamico) - 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 170°C
Použijeme nejlépe kameninový talíř (mísu), do kterého se pohodlně vejde 12 ks rajčat. Celé dno talíře posypeme česnekem a bazalkou.…
Karfiolový (květákový) nákyp
Potřebné ingredience
1 väčší karfiol 5 - 6 zemiakov smotana na varenie 2 vajíčka strúhaný syr soľ, čierne korenie, maslo, muškátový oriešok, asi 3 roztlačené strúčiky cesnaku, trochu ostrej horčice
Postup přípravy
V osolenej vode najprv začneme variť zemiaky v šupke a potom pridáme umytý a na väčšie kusy rozobratý karfiol.
Medzitým si zmiešame smotanu s horčicou, cesnakom a koreninami. …
Pórek ředkev pomazánka salát
Potřebné ingredience
jogurt (holandia bílý nebo jakýkoli), cca 10 cm bílé ředkve, cca 10 cm pórku, zbytky zakys. smetany apod., ochucovadla (cukr nebo med, sůl, citron nebo ocet, pepř, kapička oliv. oleje)
Postup přípravy
Pórek rozřízeneme drakrát podélně a nasekáme najemno, ředkev nastrouháme na struhadle najemno, smícháme, přidáme jogurt, můžeme i zakys. smet., přidáme trochu citrónu, cukru,…
Zelený chřest s holandskou omáčkou
Potřebné ingredience
chřest, 2 žloutky, 100g másla, citronová štáva-2 lžíce, sůl,pepř
Postup přípravy
Ořízneme spodky chřestu a vhodíme je do zeleninové polévky,tam se uvaří a budou výborné.Zbylý chřest svážeme a vaříme v osolené,oslazené vodě s trochou citronové štávy a chlebovou…
Zapečený lilek
Potřebné ingredience
1 střední lilek, 100g jogurtu (zakysané smatany), hrst strouhaného sýru, 1 vejce (nemusí být), 3 střední žampiony, sůk, pepř, olivový olej, provensálské koření, sušený česnek
Postup přípravy
Lilek podélně rozkrojíme, vydlabeme dužinu a polovinu dužiny nakrájíme na kousky. Lilek nasolíme a necháme asi 30min. Poté ubrouskem odsajeme přebytečnou vodu a lilek opět…
BOMBOVÉ ZELŇÁKY
Potřebné ingredience
500g dobře vymačkaného a pokrájeného zelí, 500 hl. mouky, 250 g sádla, 2 vejce, kmín, sůl
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, popř. přidáme mouku, aby se nelepilo a rukou tvoříme placičky, které pečeme na pečícím papíru v rozpálené troubě.
NEMAJÍ CHYBU!