FAZOLAKI - vytecne fazolove lusky v rajcatove omacce…
Potřebné ingredience
zelene fazolky - mrazene mohou byt. asi jedno kilo pro ctyri lidi velka cibule nebo dve mensi recky syr FETA 3 male cuketky 4 vetsi brambory rajsky protlak masox 1x plechovka sekanych rajcat i se stavou 4 polevkove lzice kecupu podravka, sul, pepr
Postup přípravy
Nakrajime cibuli na pulmesicky a osmazime na olivovem oleji, pokud mate doma. potom pridame fazolky, chvili smazime, pridame rajcatovy protlak a jeste minutku smazime. podlejeme…
Čalamáda
Potřebné ingredience
2,5kg hlávkové zelí 1kg paprik 500gr mrkve 400gr pískového cukru 500gr cibule 1/2l octa 1/2l oleje Deko – přesít přes sítko, aby to bylo bez kuliček ( 3 feferonky = nemusí být)
Postup přípravy
Postup:
Zeleninu očistíme a nastrouháme na nudličky. Dáme do větší nádoby a smícháme s cukrem, olejem, octem a dekem.
Poté vše promícháme a napěchujeme do sklenic.…
Špenát jak máme rádi my :-)
Potřebné ingredience
1 špenátový protlak (cca 450g), 1 cibule, slanina, 2-3 stroužky česneku, pepř, masox, sůl, mléko, 1-2 vejce, olej, hladká mouka
ZELNÝ PREJT
Potřebné ingredience
250g hlávkového zelí 200g měkkého salámu 2 vejce, 1-2 housky, 1,5dl mléka 1 menší cibuli, sůl česnek, majoránku, mletý pepř, zázvor, nové koření, 1 lžička sádla(oleje) strouhanku
Postup přípravy
Zelí očistíme,nakrájíme na drobné nudličky a spaříme vroucí vodou.
Necháme okapat, vsypeme do mísy, přidáme najemno nakrájený salám, housku namočenou v mléce, vejce, nadrobno…
Kapusta z jednoho hrnce
Potřebné ingredience
Hlavka kapusty nenší nebo stačí pulka ja dělam pro 3 osoby z pul až třičtvrtě kg,brambory 5-8ks,česnek2-4stroužky,klobasky2-3 nožky.Hotovou světlou jišku knor.sul,kmin.pepř.
Postup přípravy
Brambory nakrajet na kostičky kapustu i klobasky take.Dam do jednoho hrnce posolím a pokminují přidavám i trochu pepře a vařím asi 20 minut ochutnavám až jsou brambory hotové tak…
Zeleninový koláč
Potřebné ingredience
Testo: 200g hl mouky, 1 KL prasku do peciva, 1 KL soli, 1 cele vejce, 100g masla, 2 PL vody___________ Napln: 250g ruzne zeleniny ja tentokrat mela porek a zampion, 1 cibule, 200g slaniny nakrajene na kosticky, 250ml smetany, 3 cele vejce, 80g hl mouky, 1 PL soli, 1 PL mlete papriky nebo muzeme nahradit bylinkama
Zelníky
Potřebné ingredience
600g kysaného zelí 1 cibule 1 klobáska(nebo jakákoli uzenina) 1 lžíce sádla 2 vejce 3 lžíce mléka 80g hladné mouky 1 lžička soli špetka pepře, drc. Kmín 250 ml zakysané smetany 1 červená paprika sádlo na smažení
Postup přípravy
Zelí nakrájíme na menší kousky. Cibulku a klobásku najemno, orestujeme, přidáme zelí a asi 5 min dusíme. Pak necháme vychladnout.
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku a…
Placky z kysaného zelí
Potřebné ingredience
1 sáček kysaného zelí,20 dkg polohrubé mouky,2 vajíčka,1 velká cibule,slaninu,sůl,pepř,zelená petrželka.
Postup přípravy
Zelí překrájíme ,slaninu a cibuli na kostičky,přidáme vejce ,mouku,sůl,pepř a petrželku.
Smažíme na pánvičce na oleji dozlatova.
Jsou moc dobré.
Brambory zapečené s kysaným zelím a masem
Potřebné ingredience
Sáček kysaného zelí,uvařené brambory,1kysaná smetana,10 dkg tvrdého sýru,1 cibule,kousek plecka,ale nemusí být.sůl,kmín,pepř,ml.paprika. Plecko si nakrájíme na kostičky osolíme,opepříme a na pávi je orestujeme.Přidáme nakrájenou cibuli,přiklopíme pokličkou a dusíme do poloměkka,než se nám uvaří brambory.
Postup přípravy
Do vymazané zapékací misky naskládáme na kolečka brambory,osolíme a opaprikujeme.Na to dáme orestované maso s cibulí překrájené kysané zelí a nastrouháme sýr.A další vrstvu…
Bramboráková pizza
Potřebné ingredience
Bramory,vejce, polohrubá mouka,česnek,majoránka,uzenina,sůl.pepř,rajčata,paprika,sýr na strouhání...popřípadě třeba kukuřice nebo olivy.
Postup přípravy
Udělat normální bramborákové těsto,můžete přidat nějakou uzeninu.Vodu s těsta hodně slít.Dát na vymaštěný plech-já dávám pečící papír,nechám péct,až bramborák zezlátne naskládáte…